Tässä on vuoden paras tiilikatto – 320 neliön kattoremontti tehtiin kuukaudessa kahden miehen voimin
Rakenna ja remontoi
Tässä on vuoden paras tiilikatto – 320 neliön kattoremontti tehtiin kuukaudessa kahden miehen voimin
Kauniaisissa sijaitsevan pientalon tiilikatto on vuoden komein kattoremontti eli Kattojen Kunkku 2018. Monimuotoisen tiilikaton remontin teki kaksi miestä neljässä viikossa. Jo perinteeksi muodostuneen kilpailun järjesti tiilikattovalmistaja Ormax.
Julkaistu 22.1.2018
Meidän Talo

Ormaxin jo perinteeksi muodostuneen Kattojen Kunkku 2018 -kilpailun voittaja on Kauniaisissa sijaitsevan pientalon kattoremontti. Vuonna 1984 rakennetun Eurohouse-tyyppisen pientalon katto on hyvin monimuotoinen ja pinta-alaltaan laaja, peräti 320 neliötä. Remontin toteutti Suomen KattoCenter Oy, joka palkittiin viime perjantaina Hämeenlinnan Vanajanlinnassa järjestetyssä Kattogaalassa.

Kattorakenteiden kunto huoletti talon omistajapariskuntaa, koska tämäntyyppisessä monimuotoisessa katossa huono tuulettuvuus voi aiheuttaa ongelmia. Katon tarkastaminen oli hankalaa, sillä ryömintätilaa ei ole eikä yläpohjaa voi tarkastaa normaalisti kattoluukun tai vintin kautta. Katon kunto tarkistettiinkin varovaisesti kattotiiliä nostelemalla. Siinä selvisi, että vanha aluskate oli pahasti kostunut ja viisainta oli uusia koko katto.

Vuonna 1984 rakennetun talon tiilikatto ennen remonttia: katolla näkyy jo selvästi sammalta. Tarkastuksessa paljastui, että alusrakenne oli kostunut.

– Kohde oli haastava, 40 asteen kattokaltevuus teki työskentelystä vaikeaa. Vedet seisoivat vanhassa katossa räystäillä, ja teimme kaikki lahokorjaukset. Myös pellitykset piti tehdä erikoispellityksinä, kertoo remontin työnjohtajana toiminut Marek Rudenas Suomen KattoCenteristä.

Remontissa kaikki vanhat rakenteet purettiin kattotuoleihin asti. Kattotuolien päälle asennettiin uudet pystyjuoksut ja hengittävä aluskate, uudet tuuletusrimat ja ruoteet. Kattomateriaalina käytettiin mustaa Ormax Protector+ -betonitiilikatetta. Läpivärjätyn tiilen pinnoite hylkii likaa ja kasvillisuutta ja suojaa uv-säteilyltä. Tiiliä ladottiin paikoilleen kaikkiaan 3136 kappaletta. Kun yksi tiili painaa viitisen kiloa, tulee koko katolle painoa yli 15 tonnia. Siksi alusrakenteista piti tehdä tukevat.

– Aikataulujen piti osua kohdalleen ja kaiken mennä nappiin muun muassa peltitoimitusten vuoksi. Kaksi miestä teki remontin neljässä viikossa, Rudenas kertoo.

Uusi katto on musta. Kattotiili on Ormaxin Protector+, joka sopii hyvin miljööseen, jossa on paljon puita ympärillä. Kattotiilen pinnoite hylkii likaa ja kasvillisuutta.

Peltisepät tiivistivät katon pystysuorat lipat ja pellittivät kaikki läpiviennit. Lopuksi katolle asennettiin tiilitikkaat, lumiesteet sekä uudet vesikourut ja syöksyputket.

– Tärkeintä oli ymmärtää ja huomioida, miten vesi liikkuu katolla, Rudenas sanoo.

Remontin yhteydessä myös vanhat kattoikkunat uusittiin. Koko remontti maksoi 48 000 euroa.

Kattojen Kunkku 2018 -palkinto luovutettiin Suomen KattoCenterille Vanajanlinnassa järjestetyssä Kattogaalassa 19.1.2018. Kuvan herrat vasemmalta oikealle ovat Suomen KattoCenterin kattomyyjä Niko Ursin, kattomyyjä Sebastian Salaja, voittajakohteen työnjohtaja Marek Rudenas, kattomyyjä Tarmo Rynne ja työnjohtaja Bronislav Rudenas. (Kuva Sakari Röyskö)
1 kommentti