Tarkkana mikrosementin kanssa! Näin onnistut ja vältät mokat
Rakenna ja remontoi
Tarkkana mikrosementin kanssa! Näin onnistut ja vältät mokat
Hittimateriaali mikrosementin kestävyydestä ja soveltuvuudesta märkätiloihin ollaan kahta mieltä. Kysyimme asiantuntijalta, mitä mikrosementistä pitää tietää.
7.9.2017
 |
Meillä kotona

Mikrosementti on suosittu, betonia muistuttava pinnoite sisustajien keskuudessa, mutta sen kestävyydestä ja soveltuvuudesta märkätiloihin ollaan kahta mieltä. Kysyimme asiantuntijalta, mitä asennuksessa pitää tietää.

Mikrosementti: 10 kysymystä ja vastausta

1. Millaisiin tiloihin mikrosementti sopii?

Mikrosementti soveltuu monenlaiseen käyttöön niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Eniten sitä käytetään märkätiloissa, mutta myös keittiön välitilassa, tehosteseinissä, pöytätasojen pinnoitteena, koko kodin lattiamateriaalina tai jopa takan pinnoitteena. Mahdollisuudet on aika rajattomat, jos pohja on tasainen ja käyttötarkoitukseensa sopiva kovuudeltaan ja materiaaliltaan.

Mikrosementti sopii myös märkätiloihin, mutta sen asennuksessa tulee olla huolellinen. Kuva Maru Hautala/RIEMU remontointi ja sisustus.

2. Voiko mikrosementin asentaa vanhojen laattojen päälle esimerkiksi kylpyhuoneessa?

Kyllä voi. Se on hengittävä materiaali, eli se ei muodosta toista vesieristepintaa. Vesieristeen pitää siis olla kunnossa ja mahdolliset irto- eli kopolaatat pitää käydä läpi.

3. Mitä työvaiheita asennuksessa on?

Pohjan mahdollinen tasoitus ja siihen käytettävät materiaalit riippuvat asennuskohteesta. Märkätiloissa laatta tai vesieriste tasoitetaan siihen soveltuvalla tasoitteella. Laattapinta pestään huolellisesti rasva- ja kalkkijäämistä ja pinttynyt kalkki poistetaan mekaanisesti. Saumat primeroidaan. Mikrosementtiä liipataan tasoitetulle pohjalle monta todella ohutta kerrosta. Epätasaisuudet hiotaan pois ja lopuksi pinta suojataan siihen soveltuvalla lakalla, vahalla tai pinnoitusaineella. Märkätiloissa lakkaus tehdään huolellisesti viiteen kertaan.

4. Mikä pohjatöissä on tärkeintä?

Oikean pohjatasoitteen valinta ja sen asianmukainen työstäminen. Mikrosementti on vain muutaman millin paksuinen pinnoite, joten pohjan on oltava täysin tasainen. Mikrosementillä ei pysty tasoittamaan mitään.

Mikrosementillä saa kaunista betonia muistuttavaa pintaa. Kuva Maru Hautala/RIEMU remontointi ja sisustus.

5. Mikä itse mikrosementin asennuksessa on tärkeintä?

Huolellisuus etenkin nurkkien ja kulmien kanssa. Mikrosementin kovuus tulee useasta "luilleen" liipatusta kerroksesta. Jos mikrosementtiä liippaa liian paksulti, jää pinta pehmeäksi ja se voi kuivuessaan jopa haljeta.

6. Missä tapahtuvat yleisimmät virheet?

Yleisimmät virheet ovat huolimattomuusvirheitä tai esimerkiksi kuivumisaikoja ei noudateta. Märkätilan lakkaus on tarkkaa ja vaatii vaa'an käyttöä, sitä ei maltettaisi tehdä. Ajatellaan myös, että ei tarvitse niin useita kertoja lakata. Sisänurkkien lakkaus jää helposti huonoksi. Lattiakaivon sisäpuolelta nousevan kosteuden estämiseen pitää kiinnittää huomiota.

7. Miten mikrosementtipintaa huolletaan?

Pinta on helppo pitää puhtaana, yleensä siihen riittää säännöllinen pesu yleispuhdistusaineella. Puhdistukseen ei suositella voimakkaasti emäksisiä tai hankaavia puhdistusaineita. Suurta kulutusta vaativissa tiloissa, kuten eteisissä, huoltolakkaus tehdään tarpeen mukaan. Lakkapinta naarmuuntuu kivistä ajan saatossa.

Asiantuntijana toimi yrittäjä Jani Vaittinen Pisarameri Oy:stä. Yritys myy ja asentaa mikrosementtituotteita.

2 kommenttia