Tapaa talo, joka muutti asukkaidensa sisustusmaun täysin
Sisustus
Tapaa talo, joka muutti asukkaidensa sisustusmaun täysin
Kun Jenni ja Timo löysivät nostalgisen puutalon, heidän sisustustyylinsä heitti häränpyllyä modernista romanttiseksi: "Jos joku olisi sanonut, että asumme vielä joskus pitsiverhojen keskellä, en olisi ikinä uskonut."
23.1.2018
 |
Kotivinkki

Timo ja Jenni Piiri asuvat Salossa vuonna 1949 rakennetussa talossa kissojensa Onnin ja Lempin kanssa. Siihen on tehty laajennusosa 1970-luvulla. Jennin ja Timon mottona on: ensin opetellaan miten, sitten tehdään. Jossain vaiheessa heitä odottaa ikkunaremontti.
Kuisti on tehokkaassa käytössä kesäaikaan. Iltapäiväkahvit nautitaan siellä, ja tuntuu kuin aika pysähtyisi.
Jykevä kiikkustuoli antaa hauskaa rytmiä vaaleasävyiseen kuistiin.

"Olemme kotimme kolmannet asukkaat. Tiemme tänne Pöljän tilalle oli mutkikas: kävimme katsomassa monia omakotitaloja, mutta aina homma kaatui siihen, että piha oli liian pieni tai kodista puuttui takka ja veranta. Kunnes tulimme tänne. Piha oli niin ihana, että tiesimme saman tien tulleemme kotiin. Talosta oli ehditty tehdä jo muutama tarjous, vaikka virallista näyttöä ei ollut vielä ollut. Onneksi meidän tarjouksemme voitti.

Piha ei ollut ainoa kriteerimme. Lisäksi haimme perustervettä vanhaa taloa, lautalattioita, takkaa ja verantaa. Ei mahdottomia vaatimuksia mielestämme, mutta yllättävän vaikeaa oli löytää talo, josta ne kaikki löytyivät. Talolla on muitakin etuja: se sijaitsee vajaan kilometrin päässä järveltä, jossa on yleinen uimaranta, matka kummankin työpaikalle kestää noin 15 minuuttia, ja vaikka naapurit ovat lähellä, oma rauha on taattu.

Taloa oli pidetty hyvin, eikä mikään tullut yllätyksenä. Tiesimme ja varauduimme siihen, että vanhassa omakotitalossa on valtavasti työtä. Ja koska olemme molemmat asuneet omakotitalossa, tiedämme, että talvella pihasta ei pääse ulos ennen kuin on luonut lumet.

Ehkä realismi on säästänyt meidät monelta mielipahalta. Emmekä voi liikaa kiittää perheitämme, jotka tulevat aina tarvittaessa auttamaan. Puuhastelu on onneksi kivaa yhdessä tekemistä.

Kaunis puusohva on saanut ylleen runsaan tyynysadon. Herkkä kukkakuvio sopii vanhan talon henkeen.
Pakastinkin on somistettu pitsiliinalla. Nostalginen tyyli luo keittiöön ajattoman tunnelman.
Keittiön puuliesi on Lempi-kissan lempipaikka. Edellisenä talvena liettä ei voitu lämmittää lainkaan, kun Lempi makoili siinä.

Olemme laittaneet kotia talon hengen mukaisesti ja yrittäneet sisäistää talon tunnelman ja sen, mitä se tarvitsee. Etenemme talon maku edellä, emme omamme, joka tosin on kehittynyt valtavasti matkan varrella. Sisustusmakumme on tämän kodin myötä heittänyt häränpyllyä. Edellisen kotimme tyyli oli suoraviivaista ja modernia, nykyisessä ei ole yhtään uutta huonekalua, ja vain kaksi kalustetta vanhasta kodista pääsi jatkoon.

Melkein kaikki huonekalumme ovat niin sanottuja löytöjä. Halikon sairaalan huutokaupat ovat olleet meille varsinaisia aarre aittoja. Paikallisilta kirpputoreilta sekä lähistöllä sijaitsevasta Maurin makasiinista olemme myös tehneet hyviä hankintoja. Sisustusfilosofiaksemme on muodostunut lause ”pelastakaa vanhat tavarat”.

Jennin mielestä eteisen maali on hieman äitelä, ja se saisi olla viileämpi sävyltään. Kauniit asetelmat rytmittävät kotia.
Jenni ompelee paljon. Oma työhuone on luksusta, jokapäiväinen nautinto.
Kun pariskunta ostitalon, sen hallitseva sisäväri oli vaaleanpunainen. Väriä on häivytetty huone kerrallaan. Makuu huoneeseen sinisen sävyt sopivat hyvin.

Naurattaa välillä se, että jos joku olisi sanonut pari vuotta sitten, että asumme vielä joskus pitsiverhojen keskellä, en olisi ikinä uskonut.

Kotimme saattaa näyttää naisen kodilta, mutta Timo tykkää sisustaa yhtä lailla ja hänellä on vahvoja mielipiteitä siitä, miten kotiamme laitetaan. Olemme molemmat käsillätekijöitä, ja vanha talo sopii meille, koska tykkäämme tuunata ja puuhastella aktiivisesti.

Emme tule ikinä tarvitsemaan mökkiä, riittää kun avaa oven ja astuu pihalle. Meillä on usein viikonloppuvieraina Timon siskonpojat, ja heille piha tarjoaa loputtoman puuhamaan erilaisille leikeille.

Kun Timo ja Jenni aikoinaan visioivat tulevaa kotiaan, se oli Pip studio -henkinen kirkkaine väreineen. Tämä talo puhui kuitenkin toista kieltä, joten sen värimaailmasta tehtiin rauhallisempi.
Kun Jenni ja Timo etsivät vielä uutta kotia, yksi tärkeä kriteeri oli takka.

Olemme tulleet tähän kotiin jäädäksemme, joten meillä ei ole kiire. Vanha talo ja piha vaativat aikaa ja vielä enemmän kärsivällisyyttä. Olemme laskeskelleet, että valmista tulee noin 15 vuoden päästä. Onneksi Timo on pitkäpinnainen ja osaa sekä rajoittaa että toteuttaa välillä villeiksikin äityviä suunnitelmiani. Timon mielestä minä tykkään suunnitella, suunnitella ja suunnitella aivan epärealistisin aikatauluin. Timolla taas on vahva maku ja visio siitä, miltä koti näyttää. Jos hän ei löydä mieleistään, hän rakentaa sen itse.

Kaksi kissaamme Onni ja Lempi osallistuvat hekin sisustamiseen. Onnista vierashuoneen tapetti oli aivan kamala ja se repi sen yksin ollessaan irti. Seuraava tapettivalinta sai Onnin hyväksynnän ja on pysynyt seinässä koskemattomana. Viime talvena emme voineet käyttää lainkaan keittiön tunnelmallista puuhellaa, kun Lempi-pentu tykkäsi kiipeillä sen päällä. Lämmitys hoidettiin muulla tavoin.

Pienet asetelmat ovat Jennin sisustusheikkous. Vanhat tavarat ovat niin mielenkiintoisia, ja pienet jutut tarttuvat helposti kirppareilta mukaan.
Timon lempipaikka on olohuoneessa. Beigessä nojatuolissa nautittua aamukahvia ei voita mikään.
Vierashuone sijaitsee talon laajennusosassa. Timon siskonpojat nukkuvat siellä. Vierashuoneesta astutaan ruokahuoneeseen.

Pihasta on tullut Timon valtakuntaa. Hänen hoitamassaan keittiöpuutarhassa kasvaa menestyksekkäästi perunaa, porkkanaa, maa-artisokkaa, herneitä, sipuleita ja yrttejä. Vanhat perennat ja marjapuskat on kaivettu esiin. Kriikunat ja karviaiset tarjoavat runsasta satoaan. Vaikka puutarha on runsas, se on pidetty tarkoituksella yksinkertaisena, ettei kaikki aika mene siihen. Olemme aktiivisia partiolaisia ja tykkäämme matkustella, joten pihan täytyy olla sellainen, että se on helposti hoidettavissa poissa ollessamme."

Upea puutarha on talon kruunu. Monenlaiset istutukset sekä huolellinen hoito pitävät pihan kauniina.
Kommentoi »