Avotakka

Tanska on kalustemuotoilun edelläkävijä – tunnetko nämä klassikot ja nousevat nimet?

Tanska on kalustemuotoilun edelläkävijä – tunnetko nämä klassikot ja nousevat nimet?
Tanska on tunnettu lukuisista, perinteisistä designbrändeistä. Lisäksi maasta putkahtelee muotoilun maailmankartalle nuoria, innovatiivisia kalustevalmistajia. Molempia yhdistää taito samanaikaisesti ajattomaan ja ajankohtaiseen muotoiluun.
Julkaistu: 16.9.2022

Suomalaisessa ja tanskalaisessa muotoilussa on paljon yhteneviä piirteitä. Molemmissa arvostetaan puuta, metallia, lasia ja keramiikkaa. Molemmissa on myös paljon yrityksiä, jotka pyrkivät hyödyntämään kierrätettyjä materiaaleja yhä enemmän.

Mikä meitä sitten erottaa? Tanskalainen muotoilu on perinteisesti ollut hieman hienostuneempaa, suomalainen taas pelkistetympää, kertoo kalustemuotoilija Aino Michelsen, joka on valmistunut Tanskan kuninkaallisesta arkkitehtuurin ja muotoilun akatemiasta ja työskennellyt maassa.

– Tanskassa käytetään myös värejä enemmän. Toki nykyään moni suomalainen muotoilija suunnittelee tanskalaisille yrityksille, eli tyyli on enemmän muotoilija- kuin maasidonnaista.

Hayn lippulaivaliike Kööpenhaminan keskustassa uudistettiin vuosi sitten.
Menun kannettavassa Ray-pöytä­valaisimessa on modernin lyhdyn linjat, 210 €, Byflou. Menun Eclipse-pöytä on Fred Rigby Studion suunnittelema, 2 095 €, Rum21.

Tanskalaisen muotoilun linjoissa korostuvat nyt orgaanisuus, keveys, selkeys ja leikkisyys. Tanskalaisten yritysten tuotteet ovat erittäin menestyneitä, mikä Michelsenin mukaan perustuu vahvoihin brändeihin ja markkinoinnin osaamiseen. Monissa tuotteissa osataan myös onnistuneesti yhdistää ajattomuus ja trendikkyys.

– Tanskalaiset myös itse arvostavat ja ostavat tanskalaista muotoilua.

Tanskalaista muotoilua saat helposti myös vintagena. Hintahaarukka vaihtelee satasista suosikkiklassikoiden tuhansiin.
Framan AML-jakkara ihastuttaa siroilla, mutta samalla hauskan jykevillä muodoillaan, 440 €, Finnish Design Shop.
Framan eleettömät kalusteet ovat hieno vastapari heidän showroominsa vanhoille, koristeellisille seinäpaneloinneille. Myös keittiö on Framan omaa tuotantoa.

Seuraa näitä brändejä ja muotoilijoita – kolme Tanska-tuntijaa kertoo vinkkinsä

Kysyimme alaa seuraavilta asiantuntijoilta, keitä ja mitä kannattaa nyt pitää silmällä tanskalaisessa muotoilussa.

Heidi Nousiainen.

Heidi Nousiainen, Tanskassa asuva vaatesuunnittelija ja bloggaaja:

”Stilleben on kahden tanskalaisen tuotesuunnittelijan perustama brändi, jonka huolella kuratoituun mallistoon kuuluu tuotteita kodin pienesineistä keittiökalusteisiin. Stillebenillä on myös omia tuotteita ja yhteistyömallistoja eri suunnittelijoiden kanssa. Brändi inspiroi minua yksinkertaisilla muodoillaan ja rohkeilla väreillään. Haluan vinkata myös tanskalaisen designduon perustaman koruvalmistajan Friihoof + Siigin, jolla on mallistossaan ihanan naisellisia, elegantteja ja herkkiä koruja.”

stilleben.dk, friihof-siig.dk

Maija Rasila.

Maija Rasila, sisustus­arkkitehti, Finnish Design Shop:

"Etenkin trenditietoiseen designkansaan puree Frama, joka on teollisuushenkinen, taidokkaasti kuratoitu brändi. Kannattaa seurata myös designstudio Space Copenhagenia, joka suunnittelee myös kiinnostavia tiloja. Asiakkaina heillä on lukuisia tunnettuja valmistajia kuten Gubi, &Tradition ja Fredericia. Yksi vastuullisen designin edelläkävijöistä on Mater, jonka hieno, alun perin Nanna ja Jørgen Ditzelin vuonna 1955 suunnittelema ulkokalustemallisto on valmistettu valtamerien muovijätteestä ja Carlsbergin hylätyistä oluttynnyreistä.”

Mika ja Julie Tolvanen.

Julie ja Mika Tolvanen, muotoilijat Studio Tolvanen:

”Lukemattomille brändeille suunnitellut Thomas Bentzen on erinomainen innovoija. Chris Liljenberg Halstrømin suunnittelemat puuhuonekalut ovat puolestaan hienon yksinkertaistettuja ja karikatyyrimäisiä, taiteen ja muotoilun välimaastosta. Tekstiili- ja värisuunnittelija Margarethe Odgaardin värimaailma saa tekstiileihin hämmästyttävällä tavalla eloa ja tekstuuria. Huonekaluvalmistaja Taktin uudenlainen konsepti myydä kalusteita on mielenkiintoinen: tuotteet on ekosertifioitu ja päästökompensoitu, ja niitä myydään vain suoraan valmistajalta. Näin hinta pysyy maltillisena.”

Gubi on tunnettu eleganteista kalusteistaan ja valaisimistaan. Brändi otti muutama vuosi sitten uudelleen tuotantoon myös Paavo Tynellin valaisimia, kuten simpukkamaisen 5321-pöytävalaisimen, 599 €, Stockmann.
Carl Hansen & Sønin ikonisen Wishbone-­tuolin valmistuksessa on yli sata erilaista vaihetta, joista suurin osa tehdään edelleen käsin, alkaen 569 €, Vepsäläinen.
Tiesitkö? Tanskassa monet yritykset, kuten House of Finn Juhl ja Warm Nordic, ovat ottaneet kuuluisien suunnittelijoiden klassikkoja uudelleen tuotantoon.

Tanskalaisen muotoilun 5 klassikkoa

 1. Carl Hansen & Søn: Vuonna 1908 perustettu huonekaluverstas on kasvanut maailmanlaajuiseksi yritykseksi, joka on kuuluisa huolella viimeistellyistä, erityisesti Hans J. Wegnerin suunnittelemista puuhuonekaluista. Ikonisin tuote: Hans J. Wegnerin Wishbone-tuoli. carlhansen.com
 2. Fredericia: Vuonna 1911 perustettu ja edelleen perheomisteinen huonekaluvalmistaja aloitti tuolitehtaana. Mallisto on yhdistelmä klassikoita ja uutta suunnittelua. Ikonisin tuote: Børge Mogensenin The Spanish Chair. fredericia.com
 3. Louis Poulsen: 1800-luvun lopulla perustetun valaisinvalmistajan tuotteet on räätälöity tukemaan luonnonvalon rytmiä. Tunnetaan kuuluisien muotoilijoiden suunnittelemista arkkitehtonisista valaisimista. Ikonisin tuote: Poul Henningsenin Artichoke-­riippuvalaisin. louispoulsen.com
 4. Fritz Hansen: 150 vuotta sitten perustetun huonekaluvalmistajan mallisto ulottuu sohvista ja tuoleista pientavaroihin ja valaisimiin. Edesmenneiden ja nykyisten suunnittelijoiden luomukset ovat jo klassikkoja. Ikonisin tuote: Arne Jacobsenin Egg-nojatuoli. fritzhansen.com
 5. Le Klint: 1940-luvulla perustettu valaisin­valmistaja on tunnettu käsin taitetuista paperi- ja muovivarjostimistaan. Valai­simet valmistetaan edelleen Odensen tehtaalla Tanskassa. Ikonisin tuote: Poul Christiansenin 172 L-riippuvalaisin. leklint.com
Arne Jacobsenin Egg-tuolin tunnistavat kaikki. Fritz Hansenin valmistamaa tuolia saa monilla eri verhoiluilla, alkaen 6 692 €, Vepsäläinen.
Hayn Rey-uutuustuoli on uudelleentulkinta Bruno Reyn vuonna 1971 suunnittelemasta tuolista. Punertava pyökkipuu on palaamassa takaisin, 573 €, Finnish Design Shop.

Tanskalaisbrändien parhaimmistoa verkossa

 • AYTM: Graafisen ja kutkuttavan brändin mallistosta löytyy sekä pienesineitä että kalusteita. aytm.dk
 • &Tradition: Laadukas, huippusuosittu brändi on kivunnut nykypäivän klassikoksi. andtradition.com
 • Ferm Living: Kaluste- ja pienesinebrändi yllättää olemalla aina askeleen edellä muita. fermliving.com
 • Gubi: Hienostuneen kalustevalmistajan mallistossa on niin nykypäivän kuin menneiden vuosikymmenien muotoilijoiden luomuksia. gubi.com
 • Menu: Pientavaroista aloittanut valmistaja kuuluu Tanskan modernin muotoilun etulinjaan. menu.as
 • Muuto: Koko kodin kattava mallisto tarjoaa modernin suoralinjaisen tyylin lisäksi väriä ja hauskuutta. muuto.com
 • New Works: Valaisin- ja pienesinemal­listossa ilahduttavat kekseliäät muodot ja materiaalit. newworks.dk
 • Nuura: Viisi vuotta sitten perustetun valaisin­brändin tyyli on raikkaan moderni ja hienostunut. nuura.com
 • Please Wait to be Seated: Pieni, mutta sitäkin enemmän ajan hermolla pysyttelevä graafinen designbrändi. pleasewaittobeseated.com
 • Woud: Modernin ja tyylikkään malliston takaa yhteistyö monien kansainvälisten suunnittelijoiden kanssa. wouddesign.com
Messinkiset, hieman art decoa muistuttavat sirot esineet ja kalusteet ovat tyypillistä AYTM:ä. Sino-lehtiteline/pöytä 335 €, Valaisinmestari.
Muuton uutuuksiin kuuluvaan Sketch-säilyttimeen saa järjestykseen toimistotarvikkeet ja kodin pikkutavarat, 46 €, Finnish Design Shop.
Vietä päivä Østerbron alueella, jossa on paljon pieniä putiikkeja, kahviloita, second hand -kauppoja ja brunssipaikkoja.

Menossa Köpikseen? Löydä kiinnostavimmat designliikkeet

Dansk Made for Rooms

Minimalistin designliike, jossa on oivallinen sekoitus suurien ja pienten brändien designkalusteita ja pientavaroita. Istedgade 80, danskshop.com.

Frama

Eleettömän yrityksen upea studio-show- room on rakennettu vanhaan apteekkiin. Fredericiagade 57, framacph.com.

Hay House

Supersuositun tanskalaisbrändin värikkäässä lippulaivamyymälässä kalusteet, tekstiilit ja pienesineet ovat esillä kahdessa kerroksessa. Østergade 61, hay.com.

Illums Bolighus

Jos haluat löytää kaikki oleelliset ja ajankohtaiset tanskalaiset designkalusteet ja -tuotteet samasta paikasta, suuntaa tänne. Amagertorv 10, illumsbolighus.com.

Normann Copenhagen

Normann Copenhagenin liikkeen hieno tilasuunnittelu yhdistettynä herkulliseen valikoimaan inspiroi pitkään. Østerbrogade 70, normann-copenhagen.com.

Notre Dame

Söpö liike, jossa on tanskalaiseen tapaan kauniisti valittuja ja edullisia kodin pientavaroita. Kannattaa vierailla myös joulun aikaan. Nørregade 7, notredame.dk.

Stilleben

Klassikoksi muodostuneessa Stillebenissä on kokoelma käsin tehtyä keramiikkaa, tekstiilejä, printtejä ja uniikkeja tuotteita. Frederiksboggade 22, stilleben.dk.

Studio Oliver Gustav

Taianomainen, museorakennukseen luotu tila yhdistää valoa ja varjoja uniikkeihin teoksiin sekä designhuonekaluihin ja -esineisiin. Kastelsvej 18, olivergustav.com.

Studio X

Huolella valikoidut huonekalut ja esineet ovat kodinomaisesti ja kutsuvasti esillä kauniissa tilassa. Dronningens Tværgade 50, studiox.dk.

YŌnobi

Keramiikkaan ihastuneen taivas on Yōnobi, jossa myydään eri taiteilijoiden käsin tekemää käyttökeramiikkaa ympäri maailmaa. Løvstræde 1, itsyonobi.com. Muuton uutuuksiin kuuluvaan Sketch-säilyttimeen saa järjestykseen toimistotarvikkeet ja kodin pikkutavarat, 46 €, Finnish Design Shop.

Pientavaroista aloittanut Ferm Living tunnetaan nykyään ajan hermolla olevista mallistoistaan. Rottinkinen Dou-lattia­valaisin 545 €, Laatukaluste. Post-tammiviilupöytä 1 015 €, Finnish Design Shop.
Näyttävä Artichoke-valaisin on koottu 72 lehdykästä, jotka on aseteltu niin, ettei valonlähde häikäise mistään suunnasta, alkaen 8 445 €, Nomart.
All the Way to Parisin suunnittelemassa Mimesis-peilissä peili­pinnat on asetettu kulmittain, jolloin ne heijastavat eri kohtia, 413 €, Please wait to be Seated.
Kommentoi »