Kotivinkki

Tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä teki olohuoneestaan jumppasalin – ”Unelmieni koti olisi vuorattu puolapuilla”

Tankotanssin maailmanmestari Oona Kivelä teki olohuoneestaan jumppasalin – ”Unelmieni koti olisi vuorattu puolapuilla”
Tankotanssija Oona Kivelän olohuoneessa on seitsemät puolapuut ja tanko. Kyläilijätkin käyvät usein heti välineisiin kiinni.
Kuvat Kirsi Tuura

Seitsemän puolapuuta on kiinnitetty seinille tankotanssin maailmanmestarin, yrittäjä Oona Kivelän kodin paraatipaikalle.

Tankotanssitanko kurottautuu lattiasta kattoon keskellä entistä olohuonetta. Oona tekee lattialla vatsalihasliikkeen, hyppää puolapuille roikkumaan, irrottautuu ja toistaa saman uudelleen.

Idea treenitilasta heräsi, kun Oona halusi viettää enemmän aikaa kotonaan, 61-neliöisessä kerrostaloasunnossa Helsingin Munkkisaaressa.

– Minulla on ihana koti, jossa minulla ei ollut aikaa olla. Viikonloput olen ulkomailla opettamassa tankotanssia. Nyt on ihana herätä arkisin hitaasti, treenata ja tehdä töitä kotona, hän sanoo.

Helsinkiläinen Oona Kivelä on tankotanssin nelinkertainen maailmanmestari. Uusi treenitila valmistui Oonan kotiin viime joulukuussa.
Oona ei ole siivousintoilija. Avopuoliso Oskari Ranta on tarkempi. Keittiön pitää Oonankin mielestä olla siisti.

Kun puolapuut ja tanko ovat koko ajan vieressä, harjoiteltua tulee enemmän kuin aiemmin. Kotisalissa on myös kätevä kuvata lyhyitä videoita sosiaaliseen mediaan.

Kaikkiaan Oonalle kertyy kotitreeniä puolesta tunnista useisiin tunteihin päivässä. Välillä hän harjoittelee myös kodin ulkopuolella.

Usein Oonan treeniä rytmittää näppäimistön vaimea rummutus. Asunto on myös Kivelän avopuolison Oskari Rannan koti. Sisällöntuottajana työskentelevä Oskari tekee paljon töitä kotona.

Olohuoneen muuttaminen harjoitustilaksi ei ollut iso urakka. Välineet Oona sai yhteistyökumppaneiltaan, ja työ tuli valmiiksi yhdessä päivässä. Muutoksen vuoksi ei tarvinnut koskea rakenteisiin tai vaihtaa pintamateriaaleja.

Tehokkaaseen treeniin ei tarvita isoja ja kalliita laitteita.
Kahvakuulan ei tarvitse näyttää tylsältä. Fitstones-kuntoilukivi on tehty koivusta ja graniitista.
Oonan kotonaan kuvaamia tankotanssi- ja treenivideoita löytyy hänen Instagram-tililtään @oonakofficial. Videoilla näkyy myös puolapuiden komea rivistö.

Jumppasali nielee kodista ison osan. Yhden huoneen loft-asunnossa neliöitä on yli 80, mutta asuinpinta-alaa hieman yli 60 neliötä.

Katto viistää paikoin niin matalalla, että korkeus ei riitä virallisten asuinneliöiden mittoihin.

– Ei täällä kuitenkaan ahdasta ole. Jos jumppasalin tilaa tarvitaan johonkin muuhun, voi tangon irrottaa, Oona kertoo.

– Puolapuuthan ovat jo valmiiksi seinustoilla. Eri juttu olisi, jos täällä olisi kuntoilulaitteita, kuntopyöriä ja muita. Niiden kotiin kantamista en ymmärrä.

Myös valo avartaa tilaa: yksi seinä on kokonaan ikkunaa, ja ylimmän kerroksen asuntoon valoa tuovat lisäksi kattoikkunat.

– Tämä on oikeastaan koko kämpän ainoa valoisa paikka. Oleilen täällä kaikkein eniten, Oona sanoo.

”En ole mikään sisustaja. En ole oikein vielä löytänyt omaa tyyliäni”, Oona sanoo.
Hitaat aamiaiset banaanilettuineen kuuluvat Oonan ja Oskarin arkeen. Oona ei tykkää istua tuolilla, siksi kodin ruokapöytä on matala ja istumapaikat lattialla. Saman pöydän ääressä kestitään myös vieraita.

Vieraita käy Oonan ja Oskarin luona usein: kaverit piipahtivat eilen, ja illalla on taas kyläilijöitä tulossa. Tavallisesti vieraat etsiytyvät juuri tangolle ja puolapuille. Oonan mukaan yhdeksän kymmenestä käy heti välineisiin kiinni.

– Kukaan ei ole ihmetellyt, miksi meillä on täällä tällainen. Moni tosin kysyy, mitä näillä oikein voi tehdä. Ja minä näytän. Voi venytellä, voimailla, lämmitellä…, Oona kertoo.

Vaikka jumppasali on asunnon paraatipaikalla, on myös sohvalle ja pikkuruiselle televisiolle löytynyt paikka keittiön toiselta puolelta matalan katon alta.

Oona on niin tyytyväinen omaan kotisaliinsa, että kertoo haluavansa sellaisen myös mahdollisiin tuleviin koteihinsa.

Yksi kysymys jää vaivaamaan mieltä. Miksi seitsemän puolapuuta?

–Kaikki sitä ihmettelevät. Yksi ei vain riitä. Pompin puolapuilta toisille, ja kun teen puilla spagaatin, tilaa tarvitaan, Oona sanoo.

– Puolapuilla voi tehdä niin paljon muutakin kuin vain roikkua.

”Unelmieni koti olisi vuorattu puolapuilla. Tämä on jotain vähän sinne päin”, Oona kertoo.
Julkaistu: 17.10.2019
Kommentoi »