Avotakka

Tanjan ja Seanin townhouse on yhtä värien ilotulitusta – ”Harmaata meillä ei näy, sillä harmaa ei ole väri vaan vaisu mielentila”

Tanjan ja Seanin townhouse on yhtä värien ilotulitusta – ”Harmaata meillä ei näy, sillä harmaa ei ole väri vaan vaisu mielentila”
Kun suomalais-irlantilainen pariskunta Tanja ja Sean alkoivat sisustaa uutta kotiaan Hollannin Utrechtissa, he päättivät, että kahdesta tasavahvasta vaihtoehdosta valitaan aina värikkäämpi. Päätös piti, ja räiskyvä lopputulos miellyttää koko perheen silmää.
Julkaistu: 28.8.2020

Charmikas, vanha kauppakaupunki Utrecht, siellä viehättävä kanaali ja sen varrella yli 150-vuotias tiilitalo. Siinä se on, Tanjan ja Seanin perheen uusi koti.

Suomalainen Tanja ja irlantilainen Sean ovat kosmopoliitteja ja asuneet ja työskennelleet yhdessä eri puolilla maailmaa, viimeksi Dubaissa. Hollantiin he päätyivät, kun tuli ajankohtaiseksi miettiä, mihin olisi hyvä asettua pysyvästi ja kouluttaa seitsemän- ja nelivuotiaaksi varttuneet lapset. Hollanti sopi sekä töiden että sijainnin puolesta erinomaisesti.

Tanja, Sean, lapset ja Dastan-koira viihtyvät hyvin Hollannissa. Vanha rakennuskanta viehättää perhettä.

Asuintalo, jonka perhe löysi, on rakennettu alun perin paikallisen varuskunnan upseereiden käyttöön. Kaupunkien vanhat rakennukset ovat Hollannissa usein kapeita ja korkeita, mutta tämä talo on tavallista leveämpi. Tanjan ja Seanin oli helppo ihastua siihen, samoin kuin omaan pikkuiseen puutarhaan.

Ostohetkellä kaikki oli lähes alkuperäisessä kunnossa tai kaukaisen 70-luvulla tehdyn remontin jälkeisessä asussa, joten matka unelmakotiin ei käynyt silmänräpäyksessä eikä ilman kunnostustöitä.

Ja koska talo on määritelty museokohteeksi, jokainen muutos piti etukäteen hyväksyttää paikallisilla museoviranomaisilla.

Pariskuntaa auttoivat remontin suunnittelussa paikalliset arkkitehdit, jotka osasivat paitsi täyttää museoviranomaisten vaatimukset myös määritellä huonejakoja ja valaistusratkaisuja.

Ruokasalin ehdoton tunnelmantekijä on Sophie Conranin Palais-kuviotapetti. Samaa tapettia oli jo edellisen, Dubaissa sijainneen kodin seinällä. Englantilaisen salonkipöytäryhmän Tanja on bongannut Utrechtissa Facebookin osto- ja myyntiryhmästä. Sarjakuvateos on Cept-nimisen taiteilijan käsialaa.
Keittiössä yhdistyy kaksi tyyliä: 1950- luvun amerikkalainen pastellisuus ja englantilaisen maalaiskeittiön lämminhenkisyys. Keittiön kaapistojen tyyli on valittu talon väliovien mukaan.
Tanja on metsästänyt tilaan sopivia art deco -henkisiä valaisimia.

Varsinainen sisustus ja kalustus pysyivät Tanjan ja puolison käsissä, ja heidän kesken vallitsi selkeä työnjako. Tanjan vastuulla olivat käytännölliset tilat, kuten keittiö, kylpyhuoneet ja vaatesäilytys, ja Sean vastasi kaikesta muusta.

– Ennen kuin aloimme suunnitella koko nelikerroksisen asunnon sisustusta, Sean teki työmatkallaan inspiraatiovisiitin Lontoon kirjakauppoihin ja raahasi mukanaan kymmenen paksua sisustuskirjaa. Niitä selaamalla sisustuksemme pääelementit alkoivat hahmottua, Tanja kertoo.

Samalla, kun he etsivät toteuttamiskelpoisia ideoita, he päättivät säännöstä, jota tulisi noudattaa empimättä kaikissa projektin vaiheissa.

– Mikäli jossain tuotteessa tai pintamateriaalissa olisi tarjolla useampia vaihtoehtoja, valitsisimme aina rohkeimman ja räväkimmän. Tosin joskus minun piti ihan vähän pehmentää Seanin värivalintoja, jotta kodista tulisi myös riittävän harmoninen, Tanja kertoo.

Olohuoneen sinisen sävyn Tanja löysi jo Dubain-kotiin. ”Se rauhoittaa mielen ja saa niin perheen kuin vieraat viihtymään”, Tanja sanoo. Voimakkaan sinisen värin vastapainoksi panelointi on maalattu valkoiseksi. Ratkaisu raikastaa ja avartaa tilaa. Kiinalaiset koirapatsaat ovat Seanin löytö dubailaisesta sisustusliikkeestä, ja peili on Marokosta.
Slim Aaronsin valokuvateos Poolside Gossip on Tanjan lempitauluja. Nahkasohva on Seanin aarre ja ostettu häämatkalta New Yorkista.

Vanhemmilla on kiireiset ja vaativia sosiaalisia kontakteja edellyttävät työt, minkä vuoksi perhe viettää vapaa-aikansa mieluiten rauhassa kotioloissa.

– Jokaisen huoneen tunnelma eroaa jonkin verran toisesta. Sen ansiosta kukin meistä voi niin halutessaan siirtyä omaa mielentilaansa vastaavaan huoneeseen, Tanja kertoo.

Esimerkiksi keittiö on suloisen ja hyvää mieltä tuottavan pinkki ja pojan huone energisoivan keltainen, yksi pikkuvessa taas kuin villi viidakko. Olohuoneessa on runsaasti raikkaan ja puhtoisen sinistä, ja ruokailutila taas kietoo syleilyynsä mystisen punaisella olemuksellaan.

– Harmaata meillä ei näy missään, sillä mielestäni harmaa ei ole väri ollenkaan vaan lähinnä vaisu ja innostumaton mielentila. Sellaista pyrimme välttämään, Sean täydentää.

Sean on huutanut antiikkihuonekalut englantilaisesta huutokaupasta jo paljon ennen kuin nykyinen koti oli hankittu, ja ne odottivat varastossa vuosia sopivaa sijoituspaikkaa. Punaiset samettiverhot ja sametilla verhoiltu penkki tuovat makuuhuoneeseen lisää ylellistä tunnelmaa. Dastan-koira lienee samaa mieltä.
Tyttären huoneessa on vietnamilaisranskalainen tyyli, jota Tanja kuvaa näin: ”Keltainen on auringon ja valon väri, ja se on helppo yhdistää kaikkeen. Keltaisen ympäröimänä on hyvä olla."
Lasten kylpyhuoneen komposiittialtaat sekä allaskaappi on teetetty mittatilaustyönä Puolassa. Keltainen yhdistyy upeasti Le Corbusierin vuonna 1959 suunnittelemiin sinisiin seinälaattoihin. Hanat ovat australialaisen Meirin.

Vahvojen värien valinnoissa näkyvät niin Arabimaissa asutut vuodet kuin työmatkat Aasiaan ja Afrikkaan, samoin runsaan ja koristeellisen brittiläisen sisustustyylin vaikutus. ”Mitä enemmän värejä ja kiinnostavampia esineitä, sitä parempi” kuuluukin Tanjan ja Seanin yhteisesti allekirjoittama sisustusmotto.

– Minua on aina kiehtonut esineiden ja tavaroiden keräily, on se sitten persoonallista taidetta, huomiota herättäviä tauluja tai hauskoja ja vähän hullujakin koriste-esineitä. Olen tehnyt monia löytöjä varastomyynneissä Kongossa, kirpputoreilla Turussa, katumarkkinoilla Pekingissä ja huutokaupoissa Englannissa, siis vaikka missä, Sean mainitsee.

Kodin huonekalut tukevat värivalintoja. Ne eivät ole kalliita designtuotteita, vaan niissä näkyy yksilöllinen silmä ja pariskunnan persoonallinen maku. Uutta ja vanhaa saa olla sekaisin.

– Koska huonekalumme eivät ole maksaneet paljon, niistä raaskii tarvittaessa luopua ja laittaa helpommin kiertoon. Pystyn muuttamaan kodin sisustusta helposti ja nopeasti, Tanja paljastaa.

Kylpyhuoneen budjettia on tasattu valitsemalla muihin seiniin valkoinen peruslaatta. Sitä piristää keltainen saumaus.
Vähintään kerran viikossa lämmitettävän saunan on suunnitellut suomalainen, Hollannissa toimiva Top sauna. Kylpytilan sinivalkoinen väritys muistuttaa Tanjan ja lasten juurista Suomessa.
Wc-tilasta saa viihtyisämmän, kun seinien yläosat tapetoidaan. Vieraiden wc on kuin viidakko. Täydennykseksi tulee vielä katosta riippuvia viherkasveja. Tapetti on Cole & Sonin Miami.

Remontti uudessa maassa ja koko ison talon sisustaminen oli valtava rutistus. Perhe on hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

– Ainoa asia, jonka tekisimme ehkä toisin, on valaistus. Suunnittelijoiden laatimassa valaistussuunnitelmassa oli meidän mielestämme aivan liikaa valoja ja karsimme niistä puolet pois. Teimme sen siksi, että olimme tottuneet Dubain aurinkoon ja kirkkaaseen päivänvaloon, Tanja kertoo.

Keski-Euroopan pilvisten ja sateisten talvikausien synkeät päivät tulivat muuton jälkeen pienoisensa yllätyksenä, ja he ymmärsivät vasta jälkikäteen valaistussuunnitelman tarkoituksen.

– Onneksi meillä on monta tunnelmallista ja kodikasta soppea, joissa voimme tunnelmoida niin pimeinä talvi-iltoina kuin valoisina kesäpäivinäkin, Tanja ja Sean sanovat.

Perheen kotitalo on hollantilaiseen tapaan kapea. Siinä on neljä asuinkerrosta ja moderni, valoa ja avaruutta lisäävä laajennusosa. Neliöitä on yhteensä noin 300.
4 kommenttia