Meidän Mökki

Paratiisi peltomaisemissa! Marika ja Manu kunnostivat vanhasta maatilasta viihtyisän kakkoskodin, jossa saa puuhastella ympäri vuoden

Paratiisi peltomaisemissa! Marika ja Manu kunnostivat vanhasta maatilasta viihtyisän kakkoskodin, jossa saa puuhastella ympäri vuoden
Marika ja Manu Mesimäki remontoivat ja nikkaroivat vanhasta Tammenmäen maatilasta unelmiensa vapaa-ajanasunnon. Pihapiiristä löytyy nuotiopaikka, kesäkeittiö, oma baari ja terasseja joka ilmansuuntaan. Vaikka pariskunta kutsuu kakkoskotiaan rauhan tyyssijaksi, heille on tärkeää saada ”tupsailla” kaikenlaista.
Julkaistu: 5.10.2020

Tammenmäki on vanha maatila, joka on lohkottu aikoinaan siirtoväelle naapurissa olevan Vanantaan kartanon maista. Voisi kuvitella, että nykyisillä omistajilla olisi paikkaan pitkät siteet, sillä sellaisella rakkaudella Marika ja Manu Mesimäki ovat laittaneet tilaa itselleen ja läheisilleen.

– Tämä ei tosiaankaan ole mikään sukutila, vaan laitoin kolme vuotta sitten Hämeen Sanomiin yksinkertaisen ilmoituksen: ”Ostan vapaa-ajanasunnoksi pienen maatilan.” Paikka viehätti, ja näin sen mahdollisuudet rentouttavana vapaa-ajanpaikkana, jossa voi viljellä salaatteja ja vihanneksia omaksi tarpeeksi ja puuhastella kaikkea käsillä, Manu kertoo.

Kauppojen jälkeen Manulla oli runsaasti ideoita ja visioita, mutta hän ei rohjennut heti alkuun kertoa Marikalle ajatuksiaan eikä varsinkaan tuoda häntä katsomaan paikkaa.

Manun epävarmuus Marikan reaktion suhteen on osoittautunut turhaksi. Marika on löytänyt itsestään oikean multasormen ja nauttii loppukesän viikonlopuista, jolloin satokausi on parhaimmillaan. Tullessaan Tammenmäkeen hän rientää heti katsomaan, mitä kaikkea vihannesmaa taas tarjoaa.

Talon terassilta aukeaa peltomaisema yli piharakennusten. Manu kaadatti tiheän metsikön pellon ja piha-alueen välistä. Tontin koko on noin kaksi hehtaaria.
Marika viihtyy kasvimaalla ja rientää aina maalle tullessaan ensimmäiseksi katsomaan, minkälaista satoa on tarjolla. Tällä kertaa lehtikaali yllätti runsaudellaan.
Valoisa navetan vintti on Manun ”tupsailujen” toiminnallinen keskipiste. Täällä ovat työkalut ja kulloinkin tarvittava puutavara. Tilassa on mukava työskennellä ympäri vuoden ja rassailla Pappa-Tunturi-mopoa.

Kolmen vuoden aikana Marika ja Manu ovat remontoineet ja nikkaroineet Tammenmäestä vapaa-ajanviettoon upean paratiisin, jossa on kunnostettu maatilan rakennuksia uuteen käyttöön. On terasseja joka ilmansuuntaan, nuotiopaikka, kesäkeittiö ja kasvihuone. He ovat istuttaneet puutarhaan hedelmäpuita, ja kasvimaa antaa satoa alkukesästä myöhäiseen syksyyn.

Talon terassista on tullut yksi Marikan ja Manun suosikkipaikoista. Sieltä aukeaa yli pihapiirin huikea peltomaisema. Manu raivasi ensimmäisenä keväänä tilan rakennusten ja pellon välistä runsaan puuston, joka peitti kauniin näkymän.

Saunarakennuksen päätyyn on tehty toimiva kesäkeittiö, jossa Marika kokkailee mielellään ruokaa kasvimaan antimista.
Kesäkeittiön vieressä on ruokailutila, johon mahtuu vieraiden kanssa. Ruokapöytä on tehty vanhoista ovista, ja sen ympärillä on eriparisia tuoleja ja penkkejä räsymaton raitojen väreissä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Lypsyjakkara tuo kotiin ripauksen maatilan tunnelmaa! Osta omasi tästä

SISÄLTÖ JATKUU

Tammenmäki on saanut todistaa monia hienoja ja ikimuistoisia hetkiä. Manu kosi Marikaa saunassa kaksi vuotta sitten, eivätkä he unohda sitä ikinä. Häitä juhlittiin seuraavana vuonna.

– Perheen parissa vietetty aika on meille tärkeää, ja meillä on takana täällä jo kolme yhteistä joulua, jolloin lähes koko perhe on ollut kasassa, kertoo Manu.

Tammenmäki on meille rauhan tyyssija. Tosin puuhastelemme kaiken aikaa jotakin.

Molemmilla on lapsia aikaisemmista liitoista, Marikalla aikuinen tytär ja Manulla aikuiset tytär ja poika.

– Tammenmäki on meille todellinen rauhan tyyssija. Tosin puuhastelemme täällä kaiken aikaa jotakin. Mutta olemme onnellisia, että saamme olla yhdessä ja tehdä kaikessa rauhassa asioita, joita emme omassa arjessamme tee, Marika sanoo.

Viimeisimpänä valmistui navettarakennukseen Kotko-baari ja Viinitupa AIV-säiliöön, juuri sopivasti Manun 50-vuotispäiviksi. Navetan lantakourujen päälle laitettiin räsymatot ja syntymäpäiviä juhlittiin ystävä- ja sukulaisjoukolla teemalla ”kaurahattu”.

Mieluisa yllätys Manulle oli äidiltään saama syntymäpäivälahja, hiirenharmaa Ferguson-merkkinen traktori.

Kotko-baari on Manun uusi lempipaikka, joka valmistui juuri sopivasti 50-vuotisjuhlien alla ja sai vieraat viihtymään. Baaritiskin päällä on hauskat verkkovalaisimet muistuttamassa entisaikojen kanalasta, ja räsymatot peittävät vanhan navetan lantakourut. Baarin seinällä on valokuvia ja muistoja Tammenmäen historiasta sekä kopio Manun ostoilmoituksesta Hämeen Sanomissa.
Maatilalla on yhteensä 260 neliön verran piharakennuksia: sauna, kesäkeittiö ja parvellinen navetta, jossa Kotko-baari sijaitsee.

Kiireinen yrittäjäpari matkustaa paljon ja saa ulkomaanmatkoiltaan ideoita ja inspiraatiota, joita sovitellaan maltilla hämäläismaisemaan. Marika ja Manu ovat yhdistäneet hauskalla tavalla omaan yritykseensä Tammenmäessä noudattamaansa filosofiaa. Heidän markkinointi- ja viestintäalan yrityksensä on nimeltään Oakhill – puutarhuri, joka saa yrityksesi kukoistamaan.

Työn vastapainoksi Tammenmäki merkitsee Marikalle ja Manulle irtautumista arjesta. Tila on vapaa-ajanasunto ja kakkoskoti enemmän kuin mökki sanan varsinaisessa merkityksessä. Todellinen työn ja vapaa-ajan liitto.

Manu rakastaa omien sanojensa mukaan ”tupsailla” kaikenlaista. Termi tarkoittaa kaikkea mahdollista rakentamisesta traktorin korjaamiseen ja halonhakkuuseen.

Marika pääsi kokeilemaan Manun uutta traktoria.
Tammenmäen pihapiiriä elävöittävät vanha niittokone ja heinäseipäät.
Manu rakensi Marikalta hieman salaa pihatien alkupäähän maitolaiturin. Salaa siksi, että Marika oli sitä mieltä, ettei sitä ehdi tehdä ennen Manun syntymäpäiväjuhlia.

Jotta tekeminen ei loppuisi, pariskunnalla on jo uusia suunnitelmia. Seuraavaksi on tarkoitus rakentaa aittarakennus ja savusauna sekä tehdä päärakennukseen pintaremontti. Mökkiin on asennettu kaikki arkea helpottavat mukavuudet, sähkö ja juokseva vesi. Ensimmäisenä vuonna pari teki keittiöremontin, ja keittiö sai ajanmukaiset kodinkoneet. Samalla taloa laajennettiin sen verran, että siihen saatiin sauna talvikäyttöä varten, kodinhoitohuone pyykinpesukoneineen ja kuivausrumpuineen sekä kaksi wc:tä.

Mesimäet ovat tyytyväisiä navetan parvella olevasta lähes sadan neliön tilasta, jossa on työpaja, sirkkelit ja koneet sekä tarpeeksi tilaa ympärivuotiseen ”tupsailuun”.

Suuri tammi seisoo jykevänä keskellä Tammenmäen piha-aluetta. Saunarakennuksen eteen on tehty viihtyisä oleskeluterassi.

Tammenmäen pariskunta rentoutuu puuhakkaiden päivien päätteeksi lämmittämällä saunan, tekemällä hyvää ruokaa ja nauttimalla auringonlaskusta hämäläisessä peltomaisemassa. Tähän hetkeen kuuluu myös Tammenmäen viinikellarista haettu viinipullo.

Kesällä puuhailu keskittyy kesäkeittiöön ja Kotko-baariin, talvella taas on ihana istua tuvassa kynttilänvalossa, kun vanha leivinuuni lämmittää taloa.

Tammenmäessä on oma erityinen ilmapiirinsä, johon on helppo rakastua.

2 kommenttia