Tämän hetken himotuin ruokapöydäntuoli on tanskalainen Wishbone, jonka uusi suosio alkoi Silta-televisiosarjasta
Sisustus
Tämän hetken himotuin ruokapöydäntuoli on tanskalainen Wishbone, jonka uusi suosio alkoi Silta-televisiosarjasta
Ruokapöydäntuoli, joka ei mene koskaan muodista mutta maksaa 600–1300 euroa kappale. Wishbone-tuolia on valmistettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1950 lähtien, ja jokaiseen tuoliin kuluu 120 metriä paperinarua.

Koukeroselkänojaisia, kevyitä wieniläistuoleja on viime vuosina näkynyt niin kahviloissa kuin kodeissakin runsaasti. Myös Charles ja Ray Eamesin suunnittelemat ja Vitran valmistamat DSW- ja DSR-tuolit ovat tuttu näky kotien ruokailutiloissa. Viime vuosina Avotakassa esiteltyjen kotien ruokapöytien ympärillä on nähty kuitenkin tätä tanskalaista tuolia vielä edellä mainittuja enemmän.

Tämän hetken halutuin ruokapöydäntuoli on Hans Jørgensen Wegnerin (2.4.1914–26.1.2007) suunnittelema CH24 eli Wishbone-tuoli. Wishbone-tuoli tuli suurelle yleisölle tutuksi viimeistään Silta-televisiosarjan ensimmäisellä tuotantokaudella (2011) Martin Rohden kodissa. Tanskalaispoliisin tyylikkäästi sisustetun asunnon katseenvangitsijana olivat nämä vuonna 1949 suunnitellut designklassikot.

Wishbone-tuolien persoonallinen, mutta ajaton muotokieli yhdistyy vaivatta moneen sisustustyyliin.

Ikonisen kalusteen lempinimi Wishbone (toivomusluu) tarkoittaa lintujen rintalastassa olevaa hankaluuta, joka on Y-kirjaimen muotoinen. Tuoli tunnetaankin myös nimellä Y-tuoli. Molemmat nimitykset viittaavat tietysti tuolin selkänojaan.

Suomessa tuolia myyvät muun muassa Vepsäläinen ja Stockmann. Edullisemmin tuoleja voi löytää käytettyinä esimerkiksi Bukowskis-nettihuutokaupasta.

Hans J. Wegner erikoistui erityisesti tuolien muotoiluun. Hän suunnitteli yli 500 tuolia, joista kaikkia ei ole vielä ehditty ottaa tuotantoon. Tuoleille yhteistä on elegantti ja orgaaninen muotokieli sekä teknisesti vaativa puuliitosrakenne. Istuimien sirot, alaspäin kapenevat jalat ja paperinarupunonta ovat tyypillistä tanskalaista 1950-luvun muotokieltä, jonka juuri Wegner teki tunnetuksi.

Hans J. Wegner työskenteli aluksi Arne Jacobsenin suunnittelutoimistossa. Jacobsen suunnitteli kuvan 7-tuolin (Seiska) vuonna 1955, CH24 on vuodelta 1949.

Mutta miksi tuoli maksaa jopa yli 1000 euroa? Wishbonet ovat haastavia valmistaa, niihin käytetään laadukkaita materiaaleja ja kalusteet tehdään Tanskassa käsityönä. Perheyritys Carl Hansen & Søn on valmistanut tuolia yhtäjaksoisesti vuodesta 1950 lähtien. Wishbonen kirjekuorimaiseen istuinosaan on punottu huikeat 120 metriä paperinarua. Yhden tuolin punontaan menee ammattilaiselta noin tunti aikaa. Paperinarun lisäksi tuolissa on 14 osaa, mutta työvaiheita vaaditaan yli 100. Käsityön taidonnäytteelle kertyy materiaaleista ja viimeistelystä riippuen hintaa 600–1300 euroa.

"Tuolilla ei ole takaosaa. Sen täytyy näyttää kauniilta joka suunnasta”, Hans J. Wegner on sanonut.
Hintavia tuoleja voi keräillä yksi kerrallaan. Tässä Wishbonen kanssa sulassa sovussa ovat Eamesin DSW-tuoli, Yrjö Kukkapuron Junior-tuoli sekä Menun Snaregade-pöytä.
Yksinäinen Y-tuoli ansaitsee paikan paraatipaikalta ruokapöydän päästä. Tai mitä jos tuolin sijoittaisi eteiseen, jotta sen näkee ensimmäisenä kotiin saapuessa ja viimeisenä kotoa lähtiessä?
Tuolin puoliympyrän muotoinen selkänoja näyttää harkitulta pyöreän pöydän ääressä.
Yhdistele muotoiluikoneita, niin lopputulos on takuulla tyylikäs! Alvar Aallon linjakkaat klassikot sopivat mainiosti Wegnerin koristeellisempien kalusteiden pariksi.
Modernit Secton Octo-valaisimet täydentävät vaalean, skandinaavisen tyylin.
1 kommentti