Tämä on lasten valtakuntaa! 7 hauskaa puumajaa, joissa voi leikkiä, vakoilla ja ottaa lempeät torkut

Tämä on lasten valtakuntaa! 7 hauskaa puumajaa, joissa voi leikkiä, vakoilla ja ottaa lempeät torkut
Puumaja on lapsuuden paras leikkipaikka. Näihin veikeisiin majoihin pääsevät aikuisetkin kylään. Kurkkaa majat, inspiroidu ja tartu vasaraan!
Julkaistu: 10.8.2018

Pajun lehvästön suojassa

”Kun muutimme nykyiseen kotiimme, talon pihassa vanhassa pajussa oli osin rakennettu puumaja. Nikkaroimme majan loppuun kesällä 2017.

Teimme majan kahdelle lapsellemme, mutta se kestää myös aikuisten vierailut. Kesäisin lapset lukevat majassa kirjoja ja suojautuvat sinne milloin sateelta, milloin auringolta. Talvella majan terassilta on kiva hyppiä lumihankeen.

Majaan on käytetty erilaisia ylijäämämateriaaleja, joten sen rakentaminen ei maksanut mitään. Viisi euroa meni räystääseen kiinnitettyihin valoihin, jotka toimivat aurinkoenergialla. Tunnearvoa majalla on sitäkin enemmän!

Maja ei varmaan ole ikinä täysin valmis. Majan sivuilla oleviin luukkuihin voisi tehdä pleksistä ikkunat. Ja kun 1- ja 3-vuotiaat lapsemme hieman kasvavat, terassiin voisi kiinnittää köyden kiipeämistä ja laskeutumista varten.

Pienessä ja viihtyisässä majassamme parasta on se, että se sijaitsee lähellä pihan muita leikkipaikkoja. Se myös sopii hyvin maisemaan eikä vie pihapiiristä tilaa juuri lainkaan.

Keväisin leikkaamme pajun oksat lyhyiksi, mutta loppukesällä oksat ja lehdet peittävät taas majan syleilyynsä." –Maria Harju

Maja on reilun puolentoista metrin korkeudessa maasta. Sen lattia-ala on noin 110 x 120 cm ja sisäkorkeus noin 120 cm. Kuvat puumajasta: Maria Harju.
Portaat saa nostettua ylös majan terassille, pois ruohonleikkurin tieltä.

Ukki nikkaroi upean puumajan

Kuvat mökistä: Anne Eskelinen.

"Puumaja sijaitsee vanhempieni mökillä Sukevalla, jossa vierailemme säännöllisesti. Isäni eli lastemme ukki Juhani Eskelinen rakensi majan muutama vuosi sitten. Lapset olivat mukana maalaamassa majaa sisältä.

Idea puumajan rakentamiseen tuli, kun pihalla kasvanut terijoen salava piti hävittää. Puun rungosta tuli hyvä tukipilari majalle.

Puumajaa suunniteltiin sitä mukaa, kun sitä tehtiin – lopputulos on sattumaa! Maja on rakennettu kierrätystavarasta, kuten laudoista, kattohuovasta, pleksilasista, lasista ja mäntyriu’uista. Majaan käytetty maali on samaa sävyä pihapiirissä olevan savusaunan seinien kanssa.

Hintaa puumajalle kertyi noin 450 euroa, ja rakentaminen kesti viikon.

Majassa leikitään, kiikaroidaan läheiselle joelle ja luetaan. Hauskinta on liukua alas majan terassilta paloputkea pitkin.

Puumaja ei ole vielä täysin valmis. Suunnitelmissamme on tehdä liukumäki ja kiipeilyköysi sekä maalata räystäiden aluset." – Anne Eskelinen

Maja on noin viiden neliömetrin kokoinen. Sisätilan korkeus on noin kaksi metriä. Maja on noin 2,5 metrin korkeudella maasta.
Majassa on pieni parvi. Kattoikkunat tuovat sisään päivänvaloa.

Ravintola yläilmoissa

Kuvat mökistä: Emma ja Mikko Koskenniemi.

"Mieheni nikkaroi puumajan viime kesänä lapsillemme Kaapolle, 4, ja Konstalle, 5. Maja on rakennettu takapihallemme männyn ympärille.

Halusimme majasta mahdollisimman pitkäikäisen. Toinen toive oli, että aikuisetkin voisivat osallistua lasten leikkeihin kyyristelemättä. Majasta tulikin suhteellisen tilava, noin 7–8 neliötä. Aikuinen mahtuu hyvin seisomaan siellä.

Tarkoituksena oli saada hyödynnettyä muiden rakennusprojektien ylijäämätavaraa. Majan runko syntyi terassin rakentamisesta yli jääneestä tavarasta. Osan tarvikkeista ostimme, ja kaikkiaan hintaa majalle tuli 400–500 euroa.

Viime aikoina majassa on leikitty erityisesti ravintolaleikkejä. Ja on majaan kannettu myös kasa tyynyjä, nukuttu päikkärit ja katsottu tabletilta lastenohjelmia herkkuja syöden. Majan sisustus tietysti vaihtuu lasten toiveiden ja leikkien mukaisesti." – Emma ja Mikko Koskenniemi

Maja on kiinnitetty puuhun pulttaamalla sekä kuormaliinoilla.
Maja on pienessä rinteessä, joten lattian etäisyys maahan vaihtelee 1,5–2 metrin välillä. Rappuset sijaitsevat matalimmassa kohdassa.

"Tärkeintä on, että maja tehtiin yhdessä"

Kuvat majasta: Tuomas Askolin.

"Puumaja sijaitsee aivan omakotitalomme vieressä koivujen katveessa. Rakensimme sen alkukesästä 2018.

Ajatus puumajasta syntyi edellisenä kesänä. Puolisoni Laura keksi, että olisi kiva saada pojille pihalle vaijeriliuku. Mietimme, että sitä varten tarvittaisiin tikkaat ja jokin taso, jonka päältä lähteä liukuun. Lopulta kävi niin, että suunnitelma alkoi muistuttaa jo enemmän majaa kuin tasoa. Yhdessä poikiemme Aleksin, 8, ja Santerin, 5, kanssa päätimme sitten rakentaa puumajan.

Aloitimme tutkimalla, millaisia majoja ja leikkimökkejä muut ovat tehneet ja mitä materiaaleja meiltä löytyisi kotoa. Emme suunnitelleet majaa alusta loppuun etukäteen, vaan suunnitelma hioutui rakennustöiden edetessä. Varsinkin Aleksi oli koko ajan mukana ideoimassa ja suunnittelemassa, toki myös Santeri kertoi toiveensa. Majan turvallisuuden lisäksi tärkeintä oli juuri se, että maja on yhdessä tehty. Rakennushommissa auttoi myös ystäväni Jukka.

Majassa on hyödynnetty mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja: pohja on talomme vanhasta terassista ja ikkuna Lauran mummon vanhasta talosta. Majan rakentaminen kesti kaikkiaan noin kuukauden, ja hintaa sille tuli hieman alle 700 euroa.

Lapset hengailevat majassa kavereidensa kanssa, syövät siellä karkkia ja muita eväitä, kuuntelevat musiikkia, leikkivät kotia ja vakoilevat ikkunasta ohikulkijoita. Aleksin mielestä majassa on parasta se, että siellä on sähköt ja valot sekä avattava ikkuna.

Majan sisustaminen on hieman kesken, ja vaijeriliuku, josta koko idea lähti, on vielä toteuttamatta. Majaan on suunnitteilla myös maasta ylös nouseva kiipeilyseinä." – Tuomas Askolin

Majan lattia on noin 2,5 x 1,7 m. Korkeutta majalla on 2,4 m. Aikuinen voi hyvin kävellä majan alitse vaikka ruohonleikkurin kanssa, sillä majan pohja on 2,55 m korkeudella maasta.
"Meidän vanhempien mielestä parasta on, että maja suunniteltiin yhdessä lasten kanssa – näin majasta tuli sellainen kuin lapset toivoivat."
Puumajan terassi on noin 2,5 x 0,5 m.

Puumaja lampaiden aitauksessa

Kuvat puumajasta: Heli Toivola.

"Poikamme toivoivat muutama vuosi sitten puumajaa, ja lastemme pappa toteutti toiveen rakentamalla sellaisen pihallemme.

Maja on rakennettu noin kaksi metriä korkean lehtikuusen kannon päälle. Maja sijaitsee lampaiden aitauksessa ja toimii kätevästi myös suojana lampaille. Puumajan portaat johtavat aitauksen ulkopuolelle.

Majaa suunniteltiin sitä mukaa, kun rakennustyöt etenivät. Pojat halusivat, että ulkoseinät maalataan harmaiksi, sisäseinät keltaisiksi ja katto valkoiseksi. Pohja- ja seinänrunko ovat puuta, ja sisäseinät on paneloitu. Lämpöeristystä ei ole. Katolla on huopa.

Majan hintaa emme tiedä, koska maja oli lahja mummilta ja papalta pojille.

Puumaja on pojilla kesäisin kovassa käytössä. Pääosin siellä lekotellaan, luetaan ja pelataan lautapelejä. Joskus pojat kantavat majaan patjat ja ovat siellä yötä. Heistä on hauskaa, kun maja on korkealla." – Heli Toivola

Majan pohja on 160 cm x 190 cm. Huonekorkeus on 180 cm. Terassi on 170 cm x 110 cm.

Lasten oma kesämökki metsän siimeksessä

Kuvat mökistä: Janne Kivilompolo.

"Ensin suunnittelimme yksinkertaisempaa majaa maahan. Sitten mieleen tuli, että kun nyt kerran aletaan tehdä, tehdään kunnolla! Myös lapsuusmuistoni vaikuttivat päätökseen: oma isäni rakensi aikoinaan puumajan pihallemme.

Puumajamme valmistui kesän alussa. Asumme metsän keskellä, ja maja on hieman pihapiirimme ulkopuolella metsässä. Maja seisoo kuuden jykevän, kuusesta sahatun palkin päällä. Maja ei siis ole puussa kiinni, vaan se seisoo lähellä puita omilla jaloillaan. Näin meidän ei tarvinnut vaurioittaa puita, mutta puumajaefekti säilyi.

Majan seinät rakensin valmiiksi elementeiksi maassa, minkä jälkeen ne nostettiin yksitellen majan lattian päälle. Suuri osa puutavarasta on sahattu omista puistamme, jotka olemme aikanaan kaataneet talomme paikalta. Osan tarvikkeista ostimme. Rahaa kului noin 250–300 euroa.

Sisustusta lukuun ottamatta maja on nyt valmis. Tarkoituksena on tehdä majaan pieni pöytä ja hommata pimeneviä iltoja ajatellen patterilla toimivia valaisimia.

Maja tehtiin lasten käyttöön, mutta kyllä sinne voi aikuinenkin hiippailla päivänokosille. Lapsista on mukavaa loikoilla majassa isossa säkkituolissa ja patjalla. He ovat nukkuneet majassa useita öitä, nytkin on kavereita tulossa yökylään. Lasten mielestä maja on vähän kuin oma kesämökki." – Janne Kivilompolo

Majan lattia on kahden metrin korkeudella maasta. Lattia-ala on yli neljä neliötä, ja aikuinenkin mahtuu seisomaan majassa.

Ylväänä pylväiden päällä

Kuvat majasta: Anni-Kaisa Saarela.

"Rakensimme majan muutama vuosi sitten pojillemme Konstalle, 11, Luukakselle, 8, ja Sampolle, 2. Maja sijaitsee tilavan tonttimme laidalla.

Alkujaan ajatuksena oli tehdä maja puuhun, mutta kaikki sopivan oloiset puut olivat vähän lahoja. Pelkäsimme, ettemme saisi majasta turvallista. Lopulta hylkäsimme ajatuksen perinteisestä puumajasta ja pystytimme kalliolle pylväät, joiden varaan maja rakennettiin.

Ostimme puutavaran uutena. Seinät ovat raakalautaa, mutta lattia on höylättyä puuta, jottei se olisi tikkuinen. Ikkunat ovat käytetyt, ja katolla on huopakate. Hintaa tarvikkeille tuli noin 500 euroa.

Tarkoituksena on jossakin vaiheessa vaihtaa majan väliaikainen oviluukku kunnolliseen ja ehkä tehdä myös ikkuna toiseen päätyyn. Majan alle voisi laittaa vaikka riippukeinun." – Anni-Kaisa Saarela

"Majassa voi leikkiä ja yöpyä kavereiden kanssa. Pienin poikamme tykkää katsella ja vilkuttaa ikkunoista. Hän on niin pieni, että aikuisen pitää olla mukana."
Yöpyjille levitetään lattialle patjat.
Maja on kooltaan noin 7–8 neliötä, sisäkorkeus on noin kaksi metriä. Matkaa maahan on noin puolitoista metriä.

Oletko sinä rakentanut hienon puumajan? Kerro siitä meille ja lähetä kuva, meillakotona@a-lehdet.fi!

2 kommenttia