Avotakka

Tältä näyttää Trumpin mahdollinen majapaikka, hotelli St. George Helsingissä: lohikäärme katossa ja satumaa seinälläTältä näyttää Trumpin mahdollinen majapaikka, hotelli St. George Helsingissä: lohikäärme katossa ja satumaa seinällä

Upouuden St. Georgen sisustus on sekoitus taidetta, uniikkeja kalusteita ja itämaisia mattoja. Helsingin huippukokouksen ajan hotellin tunnelmasta saattaa nauttia Yhdysvaltojen presidentin delegaatio.
Teksti Laura Brotherus, Kari-Otso Nevaluoma
Kuvat Johanna Kinnari

Helsingissä järjestetään maanantaina 16. heinäkuuta 2018 huippukokous, jossa tapaavat Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Trumpin on arveltu yöpyvän Helsingin keskustassa Vanhan kirkkopuiston kupeessa sijaitsevassa St. George -hotellissa. Hotelli avattiin keväällä.

Hotelli sijaitsee kahdessa vierekkäisessä rakennuksessa, joista suurempi valmistui vuonna 1890 Onni Törnqvistin (myöh. Tarjanne) suunnitelmien mukaan asuinkäyttöön. Vieraat ottaa vastaan Ai Weiwein lohikäärmeleija Tianwu.

Hotellin konseptista vastaava Mirkku Kullberg kertoo, millainen on yksi Helsingin huippukokouksen avainpaikoista:

"Hotellin ydin on kohtaamisissa, joihin kuuluvat myös taiteen, designin ja kulttuurin kohtaamiset. Erityisyys syntyy ensi hetkestä, sillä pääovella on vastassa kiinalaisen Ai Weiwein lohikäärmeleija. Yllätykset jatkuvat hotellin olohuoneessa, Wintergardenissa, jonka katossa lentää Pekka Jylhän metallilintu ja seiniä peittää Klaus Haapaniemen panoraamatapetti, jonka raportti on viisi metriä leveä."

Hotellin omien teosten rinnalla kävijä näkee Kyösti Kakkosen kokoelmaan kuuluvan Birger Kaipiaisen Helmikuovin ja taidekeräilijä Timo Miettisen lainaaman Lars-Gunnar Nordströmin teoksen 50-luvulta, Kullberg kertoo. Myös Ari Tolppanen, Hotel St. Georgen idean isä, on tuonut teoksiaan osaksi elämystä.

Pekka Jylhän veistos Learning to Fly lentää Wintergardenin katossa.

Miten St. Georgen värit, kalustus ja pintamateriaalit valittiin?

"Vältimme yhden aika- tai tyylikauden kopioimista ja panostimme ajattomuuteen sekä kalkkikiven ja tammen kaltaisiin materiaaleihin.

Kalusteiden ei ole tarkoitus yllättää vaan olla kauniita osia kokonaisuudessa. Siksi huonekalut ovat selkeitä ja niiden muodot klassisia, vaikka design olisi aivan uutta.

Arkkitehtitoimisto Arkval Taiteen panos on varsinainen työnäyte, koska rakennus koostuu kahdesta eri-ikäisestä osasta ja koska kivijalassa on paitsi ravintolatiloja myös spa. Sisustusarkkitehtitoimisto Carola Rytsölän tiimin ansiota ovat henkevät pintamateriaalit ja kiintokalusteet."

Millaisia huoneet ovat?

Coupole-sviitissä kutsuvat rentoutumaan Massproductionsin Dandy-sohva sekä Sofa Companyn Allie-nojatuoli raheineen. Hotellin käsin kudotut matot on hankittu Istanbulista, Tbilisistä ja Pariisista. Hotellin nimikkosviitin ikkunat antavat Vanhan kirkon puistoon. Keskellä huonetta ovat Cassinan Boboli-ruokapöytä ja Cab-sarjan tuolit. Seinät on verhoiltu silkkisenä hehkuvalla Vescom Tessera -vinyylitapetilla.

"Yksilöllisyys ja kodinomaisuus ovat tärkeitä nykymatkustajalle. Loimme kymmeniä huonetyyppejä, jotka antavat tilaa taiteelle ja yksityiskohdille, kuten sille, millaisia kirjoja huoneissa on.

Huoneiden nimet kertovat niiden tunnelmista: Cozy Studio, Sky Attic Studio, Serenity Studio, Companion Twin, Atelier.

Sky Attic -huoneiden kattoikkunoista näkyy tähtitaivas, kesäyön aurinko ja sateiden pisarointi. Cupole-sviitti kuudennessa kerroksessa on tornihuone, jossa on kaksi terassia. Sviiteissä on georgialaiset aidot matot ja kylpyhuoneet, joissa on meksikolaisesta luonnonkivestä tehty laatoitus."

Ostit itse kaikki aidot matot. Kuinka se onnistui?

"Idea mattojen valitsemisesta huonekohtaisesti syntyi matkailualan messuilla Shanghaissa, jossa tbilisiläisen hotellin myyntijohtaja esitteli georgialaisia hotelleja. Ihastuin kuvissa vilahtaviin paikallisiin mattoihin.

Lähdimme rakennusprojektista käytännön tasolla vastanneen Minna Laineen kanssa ensin Istanbuliin, jossa lajittelimme lähes 700 mattoa ja valitsimme niistä 80. Siitä jatkoimme Tbilisiin, jossa lajittelimme sata mattoa, joiden joukosta löysimme 13 vanhaa, tajuttoman kaunista yksilöä. Valtavia mattopinoja, pölyä ilmassa ja sitten vielä ruokamyrkytys kaupan päälle! Kokemus siis, mutta kaiken vaivan arvoinen.

Vielä viime tammikuussa kävimme hankkimassa marokkolaisia beduiinimattoja Pariisista."

Kaareva katto, kalanruotoparketti ja itämainen matto tuovat huoneeseen klassista kodikkuutta. Hotellihuoneiden vuoteet ovat Duxin. Rottinkipunos on tyylikäs valinta kaapinoven materiaaliksi. Hotellin kiintokalusteet on suunnitellut Sisustusarkkitehtitoimisto Carola Rytsölä. Joissakin kylpyhuoneissa on ikkunat, joista näkee Helsingin kattojen ylle.

Miten ravintola Wintergardenista tuli hotellin keskipiste?

Valaisin on Alvar Aallon Enkelinsiipi, jossa on hotellia varten tuotettu erikoisväri. Klaus Haapaniemen Wintergardeniin suunnittelema painettu gobeliinitapetti on nimeltään Ligthnings in Tiger Woods. Muodot yhdistävät Källemon Vienna-metallituolit ja Kämp-hotellista tuodun klassisen pikkupöydän.

"Wintergardenin inspiraationa ovat menneen maailman tarinat. Lasikattoisen tilan tunnelmat ovat kuin 1900-luvun alun Gertrude Steinin salongista Pariisissa tai Tulenkantajien kohtaamisista. Taide, kulttuuri, boheemit älyköt ja ajattelijat keskittyivät elämän nautintoihin. Heille elämä oli pyhä, ja heidän manifestinsa estoton ja rohkea.

Kulttuurin eri lajit nostivat päätään kansakunnan identiteetin vahvistuessa, ja talouden ja politiikan kabineteissa rakennettiin tulevaisuuden Suomea. Suomi eli kahden kulttuurin välissä kansainvälisenä, itsenäisenä ja vaikutteille avoimena. Wintergarden ammentaa tuosta ajasta. Hotelli St. Georgen käytävillä voi tuntea kulkevansa kirjailija Olavi Paavolaisen ja hänen aikalaistensa seurassa."

Huoneisiin johtava uusrenessanssiportaikko on kunnostettu alkuperäisen värityksen mukaiseksi. Seinävalaisin on Flosin. Ravintola Andrean keittiötä luotsaa Mehmet Gürs, joka suosii pohjoismaisten ja anatolialaisten makujen yhdistelmiä.

Hotelli St. George

  • 148 huonetta ja 5 sviittiä
  • Ravintolat Wintergarden, Garden Bar ja Andrea
  • Kahvila-leipomo St. George Bakery
  • Spa ja kuntosali
  • Hotelli kuuluu Kämp Collection Hotels -ketjuun
  • Osoite: Yrjönkatu 13, Helsinki
Katutasossa olevan leipomo-kahvilan lattia on päällystetty tunnelmaan sopivalla punavalkoisella ruutulaatoituksella. Jakkarat ja tuolit ovat Hayn mallistoa ja hylly Artekin Kaari.
Julkaistu: 11.7.2018