Avotakka

Tällaisia koteja suomalaiset haluavat nyt – "Väreistä vitivalkoinen on poissa kuvioista"

Tällaisia koteja suomalaiset haluavat nyt – "Väreistä vitivalkoinen on poissa kuvioista"
Koti on pandemiavuosina noussut monelle uuteen arvoon. Kysyimme neljältä aitiopaikalla olevalta sisustussuunnittelijalta ja -arkkitehdilta, miltä suomalainen koti näyttää juuri nyt ja millaisia asioita sinne halutaan.
Julkaistu: 6.9.2022

Koronapandemia on saanut suomalaiset rakastamaan kotejaan entistäkin enemmän, koska siellä vietetään paljon aikaa ja etätyö on tullut jäädäkseen.

Sisustusammattilaiset ovat huomanneet, että toiminnallisuutta ja helppohoitoisuutta kaivataan yhä useammin. Tiloja jaetaan lasiseinillä, jotta saadaan omaa rauhaa työskentelyyn tai oleskeluun. Valaistus laitetaan kuntoon.

"Rouhea puun käyttö ja hirsirakentaminen sekä rimapaneelit ovat todella suosittuja nyt."
Iida Aalto

Turhasta tavarasta halutaan eroon. Vastuullisuus kuuluu nykysisustajan arvomaailmaan. Eettinen lähituotanto on tärkeä peruste hankinnoille. Aidot materiaalit, kuten puu ja kivi, ovat kunniassa, ja niin pintojen kuin kalusteiden halutaan kestävän vuosikymmeniä. Myös materiaalien ja kalusteiden kierrättäminen kuuluu asiaan.

Väreistä vitivalkoinen on poissa kuvioista, ja tilalle ovat tulleet luonnonläheiset, murretut ruskean sävyt. Luksushetkiä vietetään kylpyhuoneissa, joista tehdään kylpylähenkisiä keitaita.

Aikakausista 1970-lukua ei ehkä kannata tarjoilla sen eläneille, mutta se puhuttelee nuorempia sisustajia. Ruskean ja oranssin vaikuttava liitto siis tekee paluun sisustukseen

1. Millaisia asioita kodeissa tällä hetkellä eniten arvostetaan?

Sisustussuunnittelija (SI) Seija Strand:

"Kotoisuutta, lämmintä tunnelmaa, rauhallisuutta ja minimalistisuutta tiettyyn rajaan asti. Kodin käytännöllisyys ja toimivuus mietitään tarkasti.

Seija Strand, 52, on televisiostakin tuttu sisustussuunnittelija, jolla suunnittelee tällä hetkellä eniten kotien sisustuksia Interior Design Seija Strand -yrityksessään Espoossa.

Valitaan laadukkaita ja ekologisia materiaaleja, jotka kestävät pitkään ja ovat helppoja huoltaa. Turha karsitaan pois. Esimerkiksi värimaailma on yhden sävyinen ehkä koko asunnossa, ja kaikissa kylpyhuoneissa ja vessoissa käytetään samoja materiaaleja. Halutaan, että jokaiselle tavaralle on paikkansa."

Sisustusarkkitehti Iida Aalto:

"Edelleen suositaan vaaleita pintoja, mutta ei yksin valkoista vaan myös pehmeitä, luonnosta tulevia sävyjä, kuten beigeä ja harmaanbeigeä.

Sisustusarkkitehti Iida Aalto, 29, suunnittelee kotien ja toimitilojen sisustuksia suunnittelutoimisto Aare Visuals Oy:ssä Kuopiossa.

Etätyö on tuonut esiin toimivien työpisteiden tärkeyden. Monet haluavat myös panostaa aitoihin, kestäviin materiaaleihin, kuten kivipintoihin ja puuhun. Kylpyhuoneisiin toivotaan etenkin spa-henkeä. Koteihin ylipäätänsä toivotaan jotain ylellistä, koska siellä ollaan paljon."

Sisustusarkkitehti (SIO), sisustussuunnittelija (SI) Sebastian Sandelin:

"Toiminnallisuutta! Menneet vuodet ovat näyttäneet, että kodeissa vietetään entistäkin enemmän aikaa. Tiloista halutaan niin arjen askareisiin kuin etätöiden tekemiseen ja satunnaisiin juhlatilaisuuksiin muuntuvia. Tämä luo paineita varsinkin, jos ylimääräistä tilaa ei ole.

Sebastian Sandelinilla, 38, on oma yritys Sisätila Oy. Hän suunnittelee suurten yksityiskohteiden remontteja, julkitiloja sekä ravintoloita ja baareja.

Lasiliukuovet tai -seinämät ovat tällä hetkellä kysyttyjä. Silloin olohuoneen jatkeesta, kuten ruokailutilasta, voidaan suunnitella muusta tilasta eroteltu huone ilman suurta remonttia."

Sisustussuunnittelija, kierrätyssisustaja ja asuntoflippaaja Meja Hynynen:

"Kotia arvostetaan! Siitä halutaan omannäköinen, muuntuva, toiminnallinen ja helppohoitoinen, avara ja valoisa.

Myös omaa tilaa kaivataan, mihin esimerkiksi lasiseinät auttavat. Ne rajaavat äänien kulkemista, mutta eivät estä valoa ja avaruutta. Työssäni näkyy, että ihmiset arvostavat talon aikakautta ja siihen sopivia ratkaisuja. Kierrättäminen ja vintage tuovat kerroksellisuutta sisustukseen."

Meja Hynysellä, 43, on kaksi omaa yritystä, Meja Design Oy ja Rakkausrempat Oy. Hän on sisustussuunnittelun ohella asuntoflippaaja ja somevaikuttaja, joka on erikoistunut kierrätyssisustamiseen.

2. Mistä sisustuksessa halutaan päästä eroon?

Sisustussuunnittelija (SI) Seija Strand:

"Riippuu asiakkaasta! Eri ikäisillä ja eri elämänvaiheissa olevilla ihmisillä on erilaiset tarpeet ja toiveet. Yleensä halutaan eroon sekavuudesta, ylirunsaudesta ja tavarapaljoudesta. Myös kylpyhuoneiden kohokuvioboordeista ja -laatoista halutaan päästä, ja ylipäätänsä kaikista hankalasti hoidettavista pinnoista."

Kylpyhuoneisiin toivotaan päivitystä ja helppohoitoisuutta.

Sisustusarkkitehti Iida Aalto:

"Huonosta valaistuksesta. Varmasti tämäkin johtuu siitä, että kotona tehdään myös töitä ja vietetään paljon aikaa. Turhasta tavarasta ja ylimääräisistä huonekaluista hankkiudutaan eroon ja halutaan väljyyttä. Tässä myös erilaiset toimivat säilytysratkaisut nousevat esille. Moderneissa taloissa korkeiden huonekorkeuksien ja isojen ikkunoiden aiheuttama huono akustiikka koetaan haitaksi, ja akustiikkaan halutaan panostaa. On aika ikävää, jos kotona kaikuu ja kaikki äänet kuuluvat tilasta toiseen."

Beige, greige ja selkeys ovat monen toivelistalla.

Sisustusarkkitehti (SIO), sisustussuunnittelija (SI) Sebastian Sandelin:

"Vähemmän on enemmän! Turhan romppeen ja paikkaansa etsivät kalusteet voi myydä, kierrättää tai lahjoittaa eteenpäin."

Sisustussuunnittelija, kierrätyssisustaja ja asuntoflippaaja Meja Hynynen:

"Toimimattomista ratkaisuista. 1950–60-lukujen keittokomerot eivät välttämättä toimi nykyarjessa, ja niitä avataan. Talon aikakauteen sopimattomista pintamateriaaleista ja kiintokalusteista halutaan eroon, ja asukkaat haluavat palauttaa vanhan ja aidon. Remonteissa säilytetään alkuperäisiä ovia ja komeroita, joita onneksi saa myös nettikirpputoreilta. Turhat kattojen alaslaskut, rumat koteloinnit ja spottivalot halutaan pois."

Lasiovet ovat suosittuja tilanjakajina.

3. Miten työssäsi näkyy vastuullisuus, kuten suhde ilmastonmuutokseen, kuluttamiseen ja materiaaleihin?

Sisustussuunnittelija (SI) Seija Strand:

"Asiakkaani arvostavat sitä, että materiaalit on tuotettu vastuullisesti. Kalusteissa mietitään pitkäkestoisuutta ja sitä, että sitä jaksetaan katsoa pitkään. Eräs asiakas oli unelmoinut Eamesien DSR-tuolista, mutta ei voinut hankkia sitä, koska se oli muovia. Sanoin suoraan näkeväni asian niin, että niitä kuutta unelmiensa muovituolia hän käyttää seuraavat kolmekymmentä vuotta ja ehkä vielä antaa ne lapsilleen. Sekin on ekologista, että rakastamme sitä, mitä hankimme, ja pidämme siitä kiinni."

Kalusteet voivat olla elämänmittaisia aarteita.

Sisustusarkkitehti Iida Aalto:

"Kannustan valitsemaan vuosien käyttöä kestäviä luonnonmateriaaleja. Olisi hyvä, että kalusteet olisivat elämänmittaisia aarteita ja että ne voisi antaa seuraavalle sukupolvelle. Suositaan materiaaleja, joita voi huoltaa. Suosittelemme kotimaisia ja mahdollisimman lähellä valmistettuja tuotteita. Myös kalusteiden kierrättäminen ja kunnostaminen on ekoteko."

Muunneltavat ja laadukkaat kalusteet kestävät aikaa.

Sisustusarkkitehti (SIO), sisustussuunnittelija (SI) Sebastian Sandelin:

"Suositaan ennen kaikkea laadukkaita ja kestäviä tuotteita ja hankintoja. Viime aikojen materiaali- ja komponenttipula saa miettimään kahdesti: tarvitsenko tosiaankin tämän uuden jakkaran tai pyrolyysiuunin? Hankinnat ovat vastuullisia, kun niitä ei tehdä hetken mielijohteesta, ja suositaan ennemmin kotimaista osaamista kuin jotain, jonka alkuperä on epävarma. Sisustusarkkitehtina oikeiden materiaalien valinta projekteissa on minulle kaiken a ja o. Tarkoitan valintoja, jotka kestävät katseen ja käytön pitkään ilman, että niitä joutuu vaihtamaan."

Alkuperäisiä, laadukkaita pintoja kannattaa vaalia.

Sisustussuunnittelija, kierrätyssisustaja ja asuntoflippaaja Meja Hynynen:

"Vaalin vanhoja pintamateriaaleja, kuten parkettia ja puuta. Todella huonokuntoisiakin lattioita on kunnostettu hiomalla ja öljyämällä tai lakkaamalla. Vanhaa keittiötä voi hyödyntää uuden osana: esimerkiksi 50-luvun puiset yläkaapit sopivat maalattuina moderniin keittiöön. Vanhat kalusteet näyttävät kunnostuksen ja verhoilun jälkeen ihan erilaisilta. Pintamateriaalejakin voi kierrättää, ja hyödynnän myös ylijääneet materiaalit kuten laatat. Kaiken purkumateriaalin kierrätän uusiin koteihin."

4. Mikä on suomalaisen kodin uusi hitti?

Sisustussuunnittelija (SI) Seija Strand:

"Materiaalina puu. Väreinä beige ja greige. Kylpyhuoneissa spa-tunnelma ja värilliset kuten mattamustat vesikalusteet, seinävessat ja linjalattiakaivot. Kestävyys ja huollettavuus ovat tärkeitä asioita."

Kylpytilat ovat linjakkaita.

Sisustusarkkitehti Iida Aalto:

"Yksi iso vaatehuone. Jokaiseen makuuhuoneeseen ei tule vaatekaappeja, vaan kaikki vaatteet ovat yhdessä tilassa, joka on toimiva ja asianmukaisesti kalustettu. Rouhea puun käyttö ja hirsirakentaminen sekä rimapaneelit ovat todella suosittuja nyt.

Suuri vaatehuone tai vaatehuoneen ja kodinhoitohuoneen yhdistelmä on monen haavelistalla.

Selkeä hitti ovat 1970-luvun vivahteet: nupukkikankaat, puu, ruskean sävyt ja isot raidat, pienet laatat ja kaarevat peilit. Murrettuihin sävyihin yhdistetään pieninä pirskahduksina raikkaita värejä. Sohvat ovat muhkeita ja linjakkaita, ja niiden vastapainona on siroja huonekaluja."

70-luvun viitteet kiinnostavat.

Sisustusarkkitehti (SIO), sisustussuunnittelija (SI) Sebastian Sandelin:

"Toivon, ettei yhtä hittiä olisi. Woodio on kotimainen yritys, joka tekee biomateriaali- innovaationsa ansiosta vedenkestäviä puukomposiittituotteita, kuten pesualtaita, wc-istuimia, kylpyammeita ja myös pintoja. Olen tykästynyt heidän ekologiseen ajattelutapaansa ja materiaalin monimuotoisuuteen. Tämän tyylisiä innovaatioita maailma kaipaa lisää."

"Viime aikojen materiaali- ja komponenttipula saa miettimään kahdesti: tarvitsenko tosiaankin tämän uuden jakkaran tai pyrolyysiuunin?"
Sebastian Sandelin

Sisustussuunnittelija, kierrätyssisustaja ja asuntoflippaaja Meja Hynynen:

"Sormipaneelit, joilla pinnoitetaan kalusteitakin. Rimoja käytetään seiniin, kattoihin ja tilanjakajiksi. Keittiössä hittejä ovat aamiaiskaappi ja liesituulettimella varustettu induktiotaso. Marmori- ja terrazzokuviot ovat suosittuja.

Sormipaneelit ja erilaiset rimoitusratkaisut ovat pinnalla.

Seinät jaetaan pystysuunnassa puoliksi, ja niissä käytetään erisävyisiä maaleja tai eri materiaaleja, kuten tapettia ja paneelia. Kylpyhuoneiden seinissä leikitellään erilaisilla laatoilla ja pinnoitteilla."

Tätä koteihin halutaan nyt:

  • Harmoniaa, valoisuutta
  • Käytännöllistä ja kestävää
  • Lasiseinällä tai -ovella erotettuja tiloja
  • Kauniita työpisteitä
  • Sormipaneelia tai puurimoitusta
  • Isoja vaatehuoneita
  • Spa-henkisiä kylpyhuoneita
  • Beigeä ja greigeä seinissä ja kalusteissa
  • 1970-luvun henkeä
2 kommenttia