Unelmien Talo&Koti

Varaava takka, kamiina vai kevyttakka? Eurooppalainen kamiinakulttuuri rantautuu Suomeen, mutta sähkökatkon aikaan varaava takka on pelastus, asiantuntija muistuttaa

Varaava takka, kamiina vai kevyttakka? Eurooppalainen kamiinakulttuuri rantautuu Suomeen, mutta sähkökatkon aikaan varaava takka on pelastus, asiantuntija muistuttaa
Kevyttakkojen suosio perustuu hinnan lisäksi luukkumekanismiin, josta tuli näkyy jopa kolmeen suuntaan, myyntijohtaja Markku Prättälä Tulikiveltä kertoo.
Julkaistu 28.12.2022

Takka on edelleen olennainen osa ­suomalaiskotia, vai ­mitä Markku Prättälä?

Kyllä, suomalaiset haluavat kotiinsa edelleen takan. Takka tuo lämmön lisäksi tunnelmaa syksyn ja talven kylmyyteen. Ja tuleen tuijottamisella on rauhoittava vaikutus nykyarjen keskellä. Tulisija on ollut historiallisesti kotien lämmityksen ja ruuanlaiton turvana, ja vanhoissa maataloissa leivinuuni ja puuhella olivat keskeinen osa keittiötä.

Minkälaiset takat ovat suosittuja?

Takan ulkonäöllä on aina vain suurempi merkitys. Suomalaiset ovat edelleen hiukan mustavalkoisia, eli suosikkivärit ovat musta ja valkoinen. Jos 2000-luvun alussa innostuttiin kaakelitakoista, nyt toivotaan selkeän muotoisia, isolla tulinäkymällä varustettuja ja kookkailla, moderneilla vuolukivi- ja luonnonkivilaatoilla päällystettyjä takkoja.

Mikä takkojen tekniikassa on muuttunut?

Takkojen kehittyminen on vähän samanlaisessa siirtymävaiheessa kuin autoteollisuus: ihmiset tekevät valintoja ekologisuus, mutta toki myös edullisuus edellä. Nykytakkojen tekniikka pitää huolen, että puu palaa puhtaasti ja energiatehokkaasti. Takkoihin on saatavana esimerkiksi automaattinen paloilmanohjaus ja kännykkäapplikaatio, jonka avulla takkaa voi lämmittää mahdollisimman fiksusti.

"Nyt toivotaan selkeän muotoisia, isolla tulinäkymällä varustettuja ja kookkailla takkoja."

Onko kamiinoiden ja kevyttakkojen suosio lisääntynyt?

Eurooppalainen kamiinakulttuuri on Suomessakin voimistunut, varsinkin Etelä-Suomessa. Monien kevyttakkojen suosio perustuu edullisemman hinnan lisäksi luukkumeka­nismiin, josta tuli näkyy jopa kolmeen suuntaan. Tulisija hankitaankin usein vain tunnelman luojaksi, sillä ihmiset suunnitte­levat lämmittävänsä kodin jollain muulla lämmitysjärjestelmällä.

Entä varaavien takkojen kysyntä, onko se kasvanut sähkön hintojen kanssa?

Maamme geopoliittisen tilanteen takia varaavaa takkaa on taas alettu arvostaa. Meiltä oli ehkä unohtunut, että esimerkiksi maalämpö ei toimi, jos sähköä ei ole. Huoltoturvallisuuden näkökulmasta varaava takka on fiksu: kun lämmität sitä kaksi tuntia, se tuottaa kotiin säteilylämpöä seuraavat 24–36 tuntia. Teräskamiina ja kevyt- tai kiertoilmatakka lämmittävät vain polttamisen ajan.

Vieläkö leivinuuneja asennetaan?

Leivinuuni on kelpo lämmityslaite, jolla on mahdollista valmistaa myös ruokaa. Maalla leivinuunit ovat suosittuja, kaupungeissa leivinuuniin päätyvät ne, joilla on niistä kokemusta tai tunnemuisto, kuten mummo joka paistoi leivät tai joulukinkun leivin­uunissa. Ruuanlaitosta leivinuunilla voisi puhua yleisesti enemmänkin, varsinkin kun grillaaminen avotulella on nykyään suosittua.

70-luku on nyt trendikäs, näkyykö se avotakkojen paluuna?

Päinvastoin, energian kallistumisen vuoksi avotakkoja puretaan pois varaavien takkojen tieltä. Vanhoissa taloissa energia­tehokkuus ei ole paras mahdollinen, ja puulla lämmittäminen tuo merkittävän säästön. Tietenkin on ihmisiä, joille avotakka on se juttu. Asennamme avotakkoihin takkasydämiä ja luukkuja, mutta ei se avotakasta varaavaa takkaa tee, vaan on puolitien ratkaisu, jos takasta halutaan lämpöhyötyä.

Voiko takan asentaa jälkeenpäin?

Takkaan kuuluvan hormin asennus on aina rakennusluvan alainen toimenpide. On lisäksi selvitettävä, etteivät kantavat rakenteet ole hormin tiellä ja lattiarakenne kestää takan painon. Vanhan takan vaihtaminen uuteen ei edellytä rakennuslupaa.

Kommentoi »