Kotivinkki

Aamu-uinnit ja iltatanssit kuuluvat hankolaiselämään – Taina vuokrasi kakkoskodin kesäkaupungista

Aamu-uinnit ja iltatanssit kuuluvat hankolaiselämään – Taina vuokrasi kakkoskodin kesäkaupungista
Taina Erkkilän kesäkotiin eivät velvollisuudet ja rutiinit sovi. Korkeintaan pyöräilyn aamu-uinnille voi ottaa joka-aamuiseksi tavaksi.

Taina Erkkilä viettää lähes kaikki viikonloput ja lomat vuokra-asunnossaan Hangossa. Hän muistaa jo lapsuuden retkiltä, että Hangossa paistoi aina aurinko ja merivesi oli lämmintä. Myöhemmin hän kävi ystäviensä kanssa rantaravintoloissa juhlimassa. Nyt kun hän käy Hangossa ympäri vuoden, kaupunki ei ole enää vain bailauspaikka.

Keittiönpöydän ympärille mahtuu tarvittaessa kymmenenkin ruokailijaa. Pöytä ja tuolit ovat löytöjä Bukowskisista, vaatekaappinakin toimiva puusohva kirpputorilta, Les Olivades -pöytäliina Antibesistä. Verhot ovat Finlaysonin retromallistoa.
Vanha puuhella lämmittää keittiön nopeasti. Kokkausta varten on myös pieni sähköliesi, jonka uunissa syntyi mascarponella ryyditetty raparperipiirakka. Tarjotin on lahja ystäviltä, kello ja patalaput ovat Stockmannilta.

Taina, vuokraat kesäkotiasi. Miten päädyit sellaiseen ratkaisuun?

Tämä on kolmas vuokrakotini samassa pihapiirissä. Alun perin haaveilin torpasta maalla, mutta minua pelotti ajatus yksin metsän keskellä olemisesta. Kun tuttavani kertoi uudesta Hangon-asunnostaan, totesin, että sellainen sopisi minullekin. Hän oli vuokrannut asunnon puutalosta. Pian samasta talosta vapautui pieni asunto, joka idyllisine ikkunaruutuineen, korkeine huoneineen ja merimaisemineen täytti tarpeeni.

Millaisia muutoksia teit kesäasuntoosi?

Ensimmäisessä pikkukodissa maalasin huoneet, ostin kalusteet ja kalustin itselleni pienen osan yhteistä pihaa. Välillä kokeilin samassa rakennuksessa 81 neliön huoneistoa, mutta se osoittautui liian kalliiksi. Onneksi tämä yhden huoneen ja keittiön asunto vapautui muutama vuosi sitten. Huoneistossa oli edellisten asukkaiden jäljiltä tehty pintaremontti. Viritin vain verhotangot paikoilleen ja sisustin asunnon lempikalusteillani ja kirpputorilöydöillä.

Valkoiseksi maalattu uuni lämmittää huoneen. Pentikin vanha lintu on kulkenut mukana eri kodeissa. Vaaterekki ja vihreä jakkara ovat Perobasta, matto Elloksesta.
Taina päällysti vanhan nojatuolin valkoisella kankaalla ja rahille hän neuloi harmaan suojan trikooputkesta. Sienikori toimii alpakkalankakorina. Suomen vanhoja majakoita esittävä taulu löytyi Ahvenanmaalta, pöytä on lahja naapureilta, tarjotin Perobasta ja tyyny Hangon käsityöläisten shopista.
Puusohvaa somistaa Lexingtonin sisustustyyny, jonka teksti kertoo hankolaisesta kesäasenteesta.

Mitä kaikkea puuhaat lomallasi?

Heinäkuussa on paljon tapahtumia, ja silloin elämä on aktiivista ja sosiaalista. Viime kesänä tutustuin kuukauden sisällä yli kahteenkymmeneen uuteen ihmiseen. Minulla käy myös paljon vieraita. Käymme syömässä, makasiineilla tanssimassa sekä tennistä ja golfia pelaamassa.

Kun tyttäreni perheineen tulee, vietämme rantaelämää ja etsimme simpukoita Plagenin hiekkarannalta. Pomppulinnat ja leikkipuistot tulevat tutuiksi ja syömme jäätelöä. Teen kotona ruokaa ja leivomme tyttöjen kanssa.

Vieraiden lähdettyä palaan kesäarkeen, johon kuuluu urheilua ja lukemista. Aamutorilta käyn ostamassa kalaa, marjoja ja vihanneksia, kukkakaupasta kukkia ja leipomosta tuoreet leivät ja pullat. Kuljen kaikki matkat pyörällä. Aamuisin kaupunkilaiset pyöräilevät kylpytakeissaan rantaan aamu-uinnille.

Kirpputorilta löytyneessä vanhassa lipastossa on kauniit puuleikkaukset. Cd-levyjen kotina toimiva peltirasia on Perobasta.
En halua verkkoyhteyksiä lomakotiin, sillä täällä ei tehdä töitä.
Keittiön seinälle Taina on koonnut esineitä, jotka Hangossa merkitsevät hänelle tärkeitä asioita: uimakopin avain aamu­-uintia, vanha tennismaila tennisotteluita ja Riviera Maisonin pienet taulut golfia ja shoppailua.
Tainan lomakotiin vievät kahdet puuportaat, joiden välissä tasanteella on ”kalustettu lepopaikka”. Matto löytyi paikallisesta Villa Himasta, kassi on Cannesista.

Millaista Hangossa on kesäsesongin ulkopuolella?

Rakastan elokuuta, kun turistit lähtevät ja tunnelma rauhoittuu. On ihanaa olla yksin, käydä aamu-uinnilla, istua rannalla tai kahvilassa lukemassa. Kotona kynttilät palavat ja vietän illan tai joskus puolet viikonlopusta pönttöuunin ääressä. Samalla neulon alpakkasukkia tai luen.

Talvisena viikonloppuna on kiva laittaa lihapata uuniin ja lähteä parin tunnin lenkille rantoja kiertämään. Kahviloissa käyn ainakin kerran päivässä. Talvisin käyn paljon elokuvissa. Viikonlopun voi myös pyhittää joogalle.

Olen päättänyt, etten järjestä verkkoyhteyksiä lomakotiini, koska täällä ei tehdä töitä. Pari kertaa olen mennyt koneeni kanssa kirjastoon hoitamaan pakollisia töitä. Siellä voi myös lukea päivän lehdet ja napata lisää lukemista.

Tainan vuokra-asunto sijaitsee Hangon Itäsatamassa vuonna 1892 valmistuneessa puutalossa. Pihapiirissä on 11 huoneistoa.
Pihalla Tainalla on oma pieni aamiaispaikkansa sekä minipuutarha yrtteineen ja pelargonioineen. Pellavaliina on kirpputorilöytö, tuolit Perobasta.
Julkaistu: 11.7.2019
2 kommenttia