Tammenterhoja ja putoilevia lehtiä! Syysrakkaus-sukkien patenttineuleessa, valepalmikoissa ja tiimalasikantapäässä on sopivasti haastetta – kurkkaa ohje

Tammenterhoja ja putoilevia lehtiä! Syysrakkaus-sukkien patenttineuleessa, valepalmikoissa ja tiimalasikantapäässä on sopivasti haastetta – kurkkaa ohje
Syysrakkaus-sukkien suunnittelija Kati Rahikainen rakastaa kuulaita syyspäiviä putoilevine lehtineen. Nämä koiralenkeiltä saadut muistot tallentuivat sukkiin. Siskon toiveesta mukaan tuli myös yksi sydämen muotoinen lehti.
Julkaistu 27.9.2021

Koko: 38.

Syysrakkaus-sukat – tarvikkeet:

  • Novita 7 Veljestä -lankaa: pohjaväriä 060 Hiekka (noin 200 g), kuvioväriä 278 Appelsiini (noin 100 g)
  • Käytä puikkoja, joilla yleensä neulot 7 Veljestä -lankaa. Valitse pienemmät puikot resoriin ja yksiväriseen sileään neulepintaan, paksummat puikot kirjoneuleelle.

Tiheys: 24 s ja 26 krs = 10 cm kirjoneuletta.

Takana olevat valepalmikot tekevät sukista istuvat. Voit säätää sukkien varren leveyttä lisäämällä tai vähentämällä valepalmikoita. Näin tehdessä ota se huomioon pohjekavennuksissa.

Syysrakkaus-sukat neulotaan näin

Luo resoria varten pienemmille puikoille pohjavärillä 64 s ja jaa ne neljälle puikolle, kullekin 16 silmukkaa. Neulo suljettuna neuleena 10 cm briossi- eli patenttineuletta:

1. krs: *lk, nosta 1 s nurin neulomatta, 1 o*, toista *−*.

2. krs: *neulo lk ja nostettu s nurin yhteen, 1 lk, nosta 1 s nurin neulomatta*, toista *−*.

3. krs: *1 lk, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo lk ja nostettu s oikein yhteen*, toista *−*. Toista jatkossa kerroksia 2 ja 3. Kun resorin korkeus on 10 cm, neulo 1 krs oikeaa. Neulo tällä kerroksella langankierrot seuraavan silmukan kanssa oikein yhteen. Lisää kerroksella myös 1. ja 4. puikolle 2 s tasaisesti sekä 2. ja 3. puikoille 1 s. (Voit käyttää edellisen kerroksen langankiertoja lisäyksiin neulomalla ne kiertäen oikein.) Työssä on nyt 70 silmukkaa.

Kaavio 1. Voit ladata kaaviot myös pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

Varsi

Aloita kuvioneule paksummilla puikoilla kaavion 1 mukaan. Sukan taakse tulevat valepalmikot, joissa nurjat silmukat neulotaan pohjavärillä ja palmikot kuviovärillä. Katso kaavion 1 merkkiselitys.

Kun kuvio on valmis, neulo vielä pohjavärillä 3 krs. Kavenna 1. kerroksella joka puikon keskellä 2 s oikein yhteen, neulo yksi krs oikeaa ja kavenna 3. kerroksella joka puikon alussa 2 s oikein yhteen. Työssä on nyt 48 silmukkaa.

Tiimalasikantapää

Neulo kantapää pohjavärillä ja pienemmillä puikolla. Tärkeintä on vetää nostettu silmukka kireälle, jotta työhön ei tule reikiä (nosta nurin ja vedä niin kireälle, että oikealle puikolle näyttää muodostuvan silmukkapari).

Neulo 1. puikon s:t oikein ja käännä työ. Nurjalla puolella nosta 1. s nurin neulomatta ja vedä lanka niin kireälle, että oikealla puikolla näyttää olevan silmukkapari yhden s:n sijaan. Neulo loput 1. ja 4. puikon s:t nurin ja käännä työ. Oikealla puolella nosta 1. s nurin neulomatta ja vedä lanka taas niin kireälle, että puikolle näyttää muodostuvan silmukkapari. Neulo kaikki s:t oikein, lukuun ottamatta edellisellä kerroksella nostettua silmukkaa, joka näyttää silmukkaparilta. Käännä työ.

Nosta taas yksi s nurin neulomatta ja kiristä lanka. Neulo kaikki s:t nurin, lukuun ottamatta edellisellä kerroksella nostettua silmukkaparilta näyttävää silmukkaa. Jatka näin eli nosta aina 1. s nurin neulomatta, kiristä lanka ja neulo normaalisti lukuun ottamatta edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Näin s:t vähenevät joka kerroksella. Jatka lyhennettyjä kerroksia, kunnes keskellä on 8 s. Kantapää näyttää nyt kolmion muotoiselta.

Neulo yksi kerros ympäri, kaikki s:t oikein, myös puikot 2 ja 3. Neulo silmukkaparit yhtenä silmukkana. Kierroksen jälkeen ollaan taas puikkojen 4 ja 1 välissä eli kerroksen alussa.

Lisäykset tiimalasikantapäässä

Oikealla neulo 1. puikon tavalliset s:t (kantapään keskiosan s:t) oikein ja lisäksi yksi s, joka on nostettu neulomatta kaksi kerrosta aiemmin, ja käännä työ. Nurjalla nosta 1. s nurin neulomatta, vedä lanka kireälle, neulo kantapään keskiosan tavalliset s:t nurin + yksi s, joka on nostettu neulomatta kaksi kerrosta aiemmin, ja käännä työ. Jatka näin, kunnes neulot nurjaa puolta ja nostat 1. puikon 1. silmukan nurin neulomatta. Neulo kaikki muut s:t nurin ja käännä työ. Nosta 4. puikon 1. s neulomatta, kiristä s ja neulo 4. puikon s:t oikein. Kantapää on nyt valmis ja työssä on edelleen 48 silmukkaa.

Kaavio 2. Voit ladata kaaviot myös pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

Jalkaterä

Jatka pienemmillä puikolla ja pohjavärillä kaavion 2 kerrokset 1−9 (muista neuloa kantapään 4. puikon silmukkapari 1. krs:lla oikein yhteen). Vaihda kuviota varten isommat puikot ja taas kuvion jälkeen pienemmät puikot. Neulo, kunnes sukka peittää pikkuvarpaan.

Kärkikavennukset

Kavenna kärki leveällä nauhakavennuksella. Neulo sileää ja kavenna 1. ja 3. puikon lopussa neulomalla toiseksi ja kolmanneksi viimeinen s oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa 2. ja 3. s ylivetokavennuksella. Tee kavennukset joka 2. kerroksella, kunnes joka puikolla on 8 s, ja sen jälkeen joka kerroksella. Kun työssä on 8 s, katkaise lanka ja vedä se s:oiden läpi. Päättele langanpäät ja höyrytä sukat kevyesti.

Malli muuttuu Kevätrakkaudeksi, kun neulot kuviot kirkkaanvihreällä ja valitset pohjaväriksi valkoisen tai vaaleansinisen langan.

Ladattavat tiedostot:

Syysrakkaus-sukat, kaaviot(pdf)

Kommentoi »