Synkkä kokolattiamatto vaihtui marokkolaiseen tunnelmaan, jujuna koristeelliset tarrat – “Samalla lähtivät 40 vuoden liat”
Rakenna ja remontoi
Synkkä kokolattiamatto vaihtui marokkolaiseen tunnelmaan, jujuna koristeelliset tarrat – “Samalla lähtivät 40 vuoden liat”
Helsinkiläiset Camilla Pohjolainen, 32, ja Ben Mårtens, 30, remontoivat 1980-luvulla valmistuneen kotinsa alkuperäiskunnossa olevan portaikon uuteen uskoon. Näin synkkä tunkkaisuus vaihtui raikkaaseen vaaleuteen!
25.1.2019
 |
Meillä kotona

Mikä antoi sysäyksen porrasremonttiinne, Camilla?

Asuntomme on rakennettu vuonna 1982, ja portaikko oli yhä alkuperäisessä kunnossaan, kun muutimme tähän 2016. Portaat oli verhoiltu harmaanbeigellä kokolattiamatolla. Tuntui epämiellyttävältä, että matto oli täynnä lähes 40 vuoden ajalta kertynyttä likaa. Sen lisäksi tyyli tuntui vanhentuneelta eikä sopinut makuumme.

Halusimme valoisampaa ilmettä, sillä portaikkoon ei tule luonnonvaloa ja tumman maton kanssa portaat jäivät hämärään. Tiesimme heti muuttaessamme, että portaat täytyy uudistaa, mutta vasta nyt olimme päässeet portaisiin asti kodin remppaprojekissa.

Tältä portaikko näytti ennen remonttia. Jutun kuvat: Camilla Pohjolainen.
Ruskean kokolattiamaton lisäksi Camilla ja Ben halusivat luopua seinän paneeleista.

Miten remontti eteni?

Ensin revimme pois tapetit ja purimme seinäpaneelit, minkä jälkeen tasoitimme ja maalasimme katon ja seinät. Sitten päästiin irrottamaan kokolattiamattoa. Ennen kuin kokolattiamaton irrotukseen ryhtyy, on tärkeää tehdä asbestikartoitus. Onneksi meidän taloyhtiössämme kartoitus oli jo tehty, niin tiesimme purkamisen olevan turvallista.

Betoniportaiden päälle liimattiin uudet koivulevyt, jotka maalattiin valkoisiksi. Askelmien väliset pystylaudat päällystimme kovalevyllä. Portaiden välit tiivistettiin akryylimassalla ja lopuksi kokonaisuus maalattiin vielä kertaalleen. Kaikkiaan projektiin kului viisi päivää.

Yläkerrassa uusimme portaikon kaiteen pinnan, joka toimii nyt pidikkeenä koristeellisille laatoille. Laatat eivät ole kiinni mitenkään, vaan niitä voi vaihdella maun mukaan. Minulla on iso kokoelma erilaisia laattoja, joilla voin nyt helposti uudistaa portaikon ilmettä.

Yläkerrassa kaide on koristeltu samaan tyyliin portaiden kanssa. Camilla halusi jättää laatat irtonaisiksi, jotta voi vaihtaa ne helposti, jos uudistusvimma iskee.

Portaiden katseenvangitsija on marokkolaistyylinen kuvio, ja samaa tyyliä on teillä myös muualla kodissa. Mikä siinä viehättää?

Marokkolaisessa tyylissä on aivan upeaa kuviointia, ja on ihanaa saada vivahteita siitä omaan kotiin. Portaiden kuvio on tarra, joka tilattiin Indonesiasta. Asentaminen oli suhteellisen helppoa – se tehdään melkein samalla tavalla kuin tapetointi. Suosittelen käyttämään tarra- tai tapettilastaa apuna, ettei tarran ja levyn väliin jää ilmakuplia.

Marokkolaislaattojen henkiset tarrat on tilattu Quadrostyle-verkkokaupasta Indonesiasta. Tarrat maksoivat yhteensä noin 200 euroa.
Remontin myötä portaikon ilme raikastui huomattavasti.
Camilla on suuri sisustusintoilija ja jakaa intohimonsa sosiaalisessa mediassa lähes päivittäin. Instagramista hänet löytää nimellä @Cimla_Interior ja Facebookista Cimla Interior. Hänen sisustusaiheinen bloginsa löytyy osoitteesta cimlainterior.blogspot.com.

Mitä materiaaleja portaikkoon tarvittiin, ja mitä ne maksoivat?

Liimapuulevyjä koivusta (paksuus 18 mm), valkoisia kovalevyjä, akryylimassaa, lattiamaalia, liimaa, kuviotarraa, seinämaalia, kaakelia sekä puuosia kaiteelle. Lähes kaikki tuotteet ostettiin K-Raudasta. Laatat ovat Bauhausista. Materiaaleille tuli hintaa yhteensä noin 900 euroa.

Miltä tuntuu katsella uudistuneita portaita?

Ilahduttavalta, todellakin! Olen joka kerta iloinen, kun kävelen portaat ylös ja alas. Portaikko on ihanan raikas ja moderni. Ja mikä parasta: se on tosi paljon valoisampi, vaikka emme muuttaneet varsinaista valaistusta ollenkaan. Nyt asunto alkaa oikeasti tuntua omalta.

Piditte portaille juhlallisesti avajaiset. Kerro niistä!

Kun portaikko oli valmis, järjestimme avajaisjuhlat, joihin leivoimme porrasvoileipäkakun ja juustokakun suklaaportailla. Elämä ei ole koskaan tylsää, kun keksii syitä juhlimiseen. Toivottavasti kotimme ei tule koskaan olemaan valmis, sillä on ihanaa muokata sisustusta ja keksiä uusia projekteja.

Porrasbileissä syötiin tietysti portaikon muotoista kakkua!
4 kommenttia