Synkästä 1970-luvun rivarista kuoriutui valoisa koti, jossa saa vaikka kiipeillä seinillä
Sisustus
Synkästä 1970-luvun rivarista kuoriutui valoisa koti, jossa saa vaikka kiipeillä seinillä
Netan ja Jonin hyppysissä pimeästä rivitaloasunnosta tuli valoisa lapsiperheen koti, jonka tyylissä yhdistyvät design, nettikirpparit ja Ikea. Lasten mielestä parasta kodissa on se, että seinille saa kiipeillä.
Julkaistu 24.4.2018
Kotivinkki

Netta, Joni, Anniina ja Anton asuvat vuonna 1975 rakennetussa rivitalossa Helsingin Puistolassa.

Netta, mihin ihastuitte kodissanne?

Tiiliseiniin ja suuriin, mäntypuitteisiin ikkunoihin. Koti oli tosin ensi näkemältä aika surkeassa kunnossa. Katossa oli tummaa puupanelointia, jonka alta näkyi tervapaperi. Tiiliseinät olivat jo valmiiksi valkoiset, mutta muuten tunnelma oli synkkä. Pieni, suojaisa piha oli kuitenkin hurmaava ja sijainti perheellemme mitä mainioin.

Mietittekö pitkään remonttiratkaisuja?

Meillä oli selkeä visio uudistuksesta jo ennen kuin kävimme katsomassa asuntoa. Ostimme kodin heti ensimmäisen näytön jälkeen, ja kaikki tapahtui nopeasti. Meillä oli vain kaksi viikkoa aikaa muuttaa edellisestä asunnostamme. Odotin silloin kuopustamme Antonia, ja muutimme remontin keskelle. Pari kuukautta asuimme nykyisessä leikkihuoneessa, kun koko muu asunto oli työmaana.

Rakennuksen aikakaudelle tyypillinen tiiliseinä tuo luonnetta kodin tiloihin. Ruokatilan String-hyllykössä on kirppislöytöjä ja lahjaksi saatuja esineitä. Viherkasvit viihtyvät valoisalla hyllyllä. Desenion julisteessa toistuvat kodin tekstiileissä paljon käytetyt sävyt: musta, harmaa ja vaalean­punainen.

Kumpi teillä remontoi ja kumpi suunnittelee?

Teimme lähes koko remontin yhdessä, mutta Joni otti vastuun, kun Anton syntyi. Minä olen meidän perheen suunnittelija. Välillä on helpompaa ryhtyä itse puuhaan kuin selittää toiselle, miltä lopputuloksen tulisi näyttää. Olemme nyt asuneet kodissamme hieman yli kolme vuotta. Hektisin remonttivaihe kesti puolisen vuotta, mutta viimeiset työt pinnistelimme valmiiksi vasta hetki sitten. Viimeksi teetimme kylpyhuoneremontin, ja siihen palkkasimme ulkopuolista apua. Olimme saaneet tarpeeksemme rakentamisesta.

Ikean ruokapöytä on ostettu nettikirpputorilta, samoin tuolit. Netalla on tuoleihin viha-rakkaus-suhde. Ne hankittiin väliaikaisratkaisuksi, ja vaikka Netta haaveilee uusista tuoleista, hän on niihin tyytyväinen.
Netta toivoi pienenä mummoltaan Arabian kukkasellista etikkapulloa ja sirotinta perinnöksi. Kun perhe muutti uuteen kotiin, mummo muisti toiveen ja antoi keramiikat lahjaksi. Nyt ne koristavat keittiön avohyllyjä.
Vaikka keittiö ja olohuone ovat avointa tilaa, niiden väliin muurattu tiiliseinäke suojaa keittiön tasoja katseilta. Keittiön allas on Franken ja hana Granan mallistosta.

Millainen on sisustustyylisi?

Tyylini pyhä kolminaisuus on yhdistää design, nettikirpparit ja Ikea. Teen mielelläni edullisia löytöjä mutta haaveilen myös designklassikoista. Ruokapöydän päällä olevan Ikean lampun haluaisin korvata Artekin valaisimella. Usein käy tosin niin, että etsin nettikirpputorilta jotakin tarpeellista mutta teenkin ihan muita löytöjä.

Suositko värejä vai vaaleita pintoja?

Tykkään väreistä, vaikka meillä onkin aika vaaleaa. Olen myös kaikkiruokainen: ei ole väriä, josta en pitäisi. Kotimme väripilkku ovat lasten makuuhuoneen korallinpunaiset tehosteseinät.

Pirteä kettutaulu oli hankittu jo aikaisempaan kotiin, mutta se pääsi seinälle vasta täällä. Tehosteseinien korallinpunainen maali ja taulun ketun värimaailma osuivat yhteen sattu­malta. Sänky on Netan suunnittelema ja rakennettu itse vanerista.
Toinen lastenhuoneista on leikkihuoneena. Tiiliseinä on sopivan jykevä kiipeilyseinäksi. Netta tilasi kiipeilyotteet netistä. Seinä on varsinainen hitti lasten synttäreillä.
Keittiön liitutauluun piirrellään ja kirjoitetaan muistilistoja. Lasten syntymäpäivänä se toimii suurena onnittelukorttina.
Leikkihuoneen tiiliseinälle on teipattu kollaasi postikorteista. Seinävalaisin on tilattu Tiitiäinen & Tyllerö -verkkokaupasta.
Anniinan ja Antonin seinähyllystä on mukava valita iltasatukirja, sillä kirjat ovat selkeästi esillä. Pienen keinutuolin on tehnyt puuseppä aikoinaan Jonin isälle.

Millainen olet toteuttamaan sisustussuunnitelmia?

Kun saan idean, haluan toteuttaa sen niin pian kuin mahdollista. Lapsiperheessä se ei kuitenkaan aina onnistu. Pidän käsillä tekemisestä ja yritän saada projektit aina valmiiksi ennen kuin aloitan uuden. Ahdistun keskeneräisyydestä.

Tuliko remontissa hittejä ja huteja?

Muutama sisustusmoka on toki tehty, ja on pieniä juttuja, jotka tekisimme nyt toisin. Lasten nukkumahuoneeseen valitsimme vinyylilattian, vaikka sinne olisi ollut mukava laittaa yhtenäinen saarnilattia. Minua harmittaa myös, että aikaisempi asukas oli vaihtanut pois alkuperäiset puuovet.

Meidän vanhempien makuusopen ja olohuoneen välissä tilanjakajana toimiva vaneriseinä taas onnistui yli odotusten. Vaneripinta luo pehmeyttä ja on kaunis katsella.

Itse tehty vaneriseinäke erottaa olohuoneen ja vanhempien nukkumasopen.
Lukuvalaisin roikkuu Hayn koukussa. Seinähylly on tehty vaneriseinäkkeen jämäpaloista, ja tuohipurkki löytyi kierrätyskeskuksesta. Maton tahrat Netta piilotti maalaamalla päälle kuvioita.

Miten kotinne pysyy siistinä?

Kaikille tavaroille on oma paikkansa. Olohuoneeseen rakentamamme valkoinen kaappirivistö on mainio arjen pelastaja. Siihen mahtuu uskomattoman paljon tavaraa.

Mikä on lempipaikkanne kotona?

Olohuoneen sohva. Hämärällä ulkoterassin valot heijastuvat kauniisti huoneeseen ja luovat tunnelmaa sisälle asti. Koko perhe mahtuu köllöttelemään sohvalle, ja meistä on mukava olla yhdessä ilman kiirettä mihinkään.

Netta ja Joni halusivat kylpyhuoneesta ajattoman. Puun sävyt tuovat lämpöä mustavalkoiseen tilaan.
Sauna on kompakti mutta tuntuu lasiseinän ansiosta avaralta.
1 kommentti