”Meistä on tullut vanhan vaalijoita” – Suvin ja Larin värikäs vintagetalo on sisustettu räsymatoilla ja perityillä huonekaluilla
Sisustus
”Meistä on tullut vanhan vaalijoita” – Suvin ja Larin värikäs vintagetalo on sisustettu räsymatoilla ja perityillä huonekaluilla
1940-luvun rintamamiestalo hurmasi Suvin ja Larin jo kynnyksellä. Edelliset asukkaat olivat panneet sen hyvään kuntoon, mutta säilyttäneet vanhan tyylin. Parin tarvitsi vain kantaa tavarat sisään.
11.1.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Suvi Vähäsaari ja Lari Melentjeff ovat perineet vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan niin paljon vanhoja huonekaluja, ettei heidän ole tarvinnut hankkia juuri mitään uutta. Jos jotain puuttuu, niin täydennystä haetaan mieluummin kirpparilta kuin kaupasta. Yhteiset vuodet ovat saaneet heidät pitämään samoista asioista.

Vuonna 1947 rakennettua taloa ympäröi 1 700 neliön tontti. Talossa on 71 neliötä, jotka on jaettu kolmeen huoneeseen ja keittiöön. Takapiha on metsää. Suvi, Lari ja Liisa ovat rintamamiestalon viidennet tai kuudennet asukkaat. Kerran kylässä pistäytyi naapuri, joka osasi kertoa tarinoita talon aikaisemmista asukkaista.
Olohuoneen tiikkilipasto on Suvin mummulta. Matkalaukku on kuulunut Larin Liisa-­mummille, jonka mukaan kaksivuotias Liisa-tytär on saanut nimensä. Suvi haluaa luoda kasveilla hivenen viidakkomaista tunnelmaa.
”Tykkään pitää tavaramäärän kohtuullisena. Värit tuovat riittävästi runsautta ja tunnelmaa.”
Suvi Vähäsaari
Olohuoneen tapetti on edellisten asukkaiden valitsema Sandbergin Edgar. Suvista se on vähän kylmä, ja hän haluaisi tilalle vaaleapohjaisen, punasävyisen Tunturikukka-tapetin Pihlgren ja Ritolan mallistosta. Lari ei ole vielä innostunut. ”Edgar on onneksi sen verran ihana, että kestän kyllä katsella sitä.” Larin Liisa-mummi on ommellut punaisen nallen aikoinaan tyttärelleen eli Larin äidille.
Keittiössä on puupuhdas emännänkaappi, jonka pari hankki Tori.fistä. Ehkä se saa Suvin ja Larin käsissä vielä uuden maalin. Kaapissa säilytetään Suvin keräämiä ruskeita ja keltaisia astioita. ”Emme juuri osta huonekaluja, jotka kaipaavat kovasti kunnostusta. Jos onnistumme löytämään alkuperäisessä kunnossa olevan kalusteen, se on useimmiten ihana.”

”Olemme asuneet Sipoossa reilut kaksi vuotta. Liisa oli kolme kuukautta, kun muutimme. Vanha talo herätti minussa tarpeen tehdä omilla käsilläni. Äitiyslomalla aloin kypsytellä ajatusta, etten palaa enää sosiaalialalle vaan opiskelen floristiksi. Nyt on menossa toinen vuosi Keudan Mäntsälän Saaren kartanossa. Valmistuin elokuussa puutarhuriksi ja nyt jatkan floristiksi.

Kun opiskelimme perennoja, huomasin, miten monia niistä kasvaa omalla pihallamme. Se helpotti mieleen painamista kummasti.

Piha on melko luonnontilainen, ja sitä pitää kohennella hiukan. Haluan jättää sinne kuitenkin salaisen puutarhan tuntua kujineen ja polkuineen. Haaveilen myös kesäkanoista. Meille riittäisi neljä kanaa, jolloin ei tarvita kukkoa. Takapihalla menisi pari lammasta. Haaveilen myös kissasta, ja toinen koirakin olisi kiva.

”Ehkä minä olen saanut Larin kiintymään vanhoihin tavaroihin ja Lari minut kuuntelemaan vinyylilevyjä. Ero mihin tahansa taustamusiikkiin on siinä, että vinyylilevy pitää kuunnella rauhassa alusta loppuun. Meistä molemmista on tullut vanhan vaalijoita”, Suvi kertoo.
Oleskelutilan toinen pääty on keittiötä. Siellä jatkuu olohuoneen Edgar-tapetti. Ruokapöytä on kierrätyskeskuksesta ja tuolit Askosta.
”Pidän meitä todella onnekkaina, kun olemme perineet niin paljon ihania aarteita perheeltä ja suvulta.”
Suvi Vähäsaari
Edellisten asukkaiden remontoima keittiö on Ikean mallistosta. Säilytystilaa on Suvin mielestä ylenpalttisesti, sillä osa kaapeista on vielä tyhjillään. Päivittäin tarvittavat kuivat ruoka-aineet säilytetään lasipurkeissa avohyllyillä.
Sauna lämpiää lauantaisin, ja Larin mielestä se on viikon kohokohta. Liisa rakastaa vaahtokylpyjä nostalgisessa ammeessa.

Edelliset asukkaat olivat remontoineet talon niin hyvin, ettei meille jäänyt paljon tehtävää. Viime töikseen he olivat jopa vaihtaneet ikkunat. Ajan kanssa voimme uusia tapetteja.

Keittiökin oli rempattu meidän makuun. Kokkaillessa saa kyllä tepastella edestakaisin, sillä astianpesuallas ja työtila ovat eri puolilla huonetta. Tuleepahan askelia! Ja säilytystilaa on enemmän kuin tarpeeksi.

Sisustustyylimme on värikästä vintagea. Meidän molempien lempivuosikymmeniä ovat 1950- ja 60-luvut.

Liisan hempeä pitsiverho on Suvin tyttöaikojen huoneesta. Kukkatarrat on tilattu Made of Sundays -nettikaupasta. Suurin osa leluista on Suvin ja Larin vanhoja. Hyvin säilyneet Maatuskat Liisan huoneen lipastolla ovat Suvin enon Venäjän-tuomisia yli kymmenen vuoden takaa. Taulut ovat Suvin äidin ja tädin lapsuudesta.
Suvi hämmästelee talon runsaita säilytystiloja. Hänellä on tapana käydä kaikki tavarat läpi parin vuoden välein. Muutossa se kävi luontevasti. Suvi on ostanut täkkejä kirpputoreilta, ja hänellä on erikseen tummat talvitäkit ja vaaleat kesätäkit.
Liisa nukkuu vanhempien vierellä. Sänkynä on pelkkä patja, joten ei hait­taa, vaikka tyttö kierähtäisi unissaan lattialle. Pitsipeitto on Tori.fista ja torkkupeitto Suvin äidin löytö. Äiti on tyttären mielestä varsinainen kirpparihai. Vaalean verhon takana on säilytystilaa.
Verhoja ei välttämättä tarvita näkösuojaksi. Koska Suvi rakastaa retrokankaita, hän on hankkinut niitä ikkunoihin.
Liisa keittelee soppaa ja tiskaa astioita omassa pienessä leikkikeittiössään. Lipasto on ostettu Tori.fista, ja maton on kutonut Suvin mummu.
Liisan huoneen seinät oli jo maalattu vaalean­punaisiksi perheen muuttaessa. Peilipöytä jakkaroineen on kuulunut Suvin mummulle. Seinätelineessä roikkuu Suvin kaulakoruja.

Lari on nikkaroinut itsekin huonekaluja. Hän hioo taitojaan Sipoon opiston puu- ja metallikurssilla. Hän on tehnyt meille yöpöydät, takkasetin ja Liisalle penkin. Jos jokin huonekalu kaipaa kunnostusta, Lari voi tuunailla sitä opiston työtiloissa.

Aikaisemmin haaveilin kesämökistä, mutta en enää. Tavallaan unelma on jo toteutunut, joskin hiukan muunneltuna. Maalla vanhassa talossa asumisessa on väkisinkin mökkimeininkiä mukana, kun pitää lämmittää uunia ja kantaa saunavesiä. Larillakin on täällä mieleistä tekemistä, sillä aina löytyy jotain säädettävää.

Minä voin tehdä pihahommia, sisustaa kotia, leipoa, virkata, leikkiä Liisan kanssa ja tietysti opiskella. Nyt mietinkin, mitä olen aikaisemmin tehnyt kaikella ajallani.

”Olemme koko perhe innokkaita pihanlaittajia. Liisakin tykkää hyöriä apuna.”
Suvi Vähäsaari
Suvi leipoo mielellään. Omenapiirakka on tehty oman puutarhan sadosta äidiltä saadulla reseptillä. Salaisuus on runsaassa määrässä kanelia.
Keltainen piharakennus on 2000-luvun alusta. Siellä sijaitsevat sauna ja saunakamari, joka toimii vierashuoneena ja varastona.
Maakellari piiloutuu lehvien alle miltei näkymättömiin. Runsas omenasato ja hyväkuntoinen maakellari saivat parin opettelemaan siiderin tekoa. Samalla maakellari yleni viinikellariksi.
Katso lisää kuvia Suvin Instagramista: @pienipuutalo.

Suvin lempikirpparit

• Osto- ja myyntiliike Asadon aarteet on lempparini. Sieltä olemme ostaneet esimerkiksi mattoja, valaisimia, koreja ja lp-levyjä. Pillikatu 2, Riihimäki.

• Oliverin Kirppis toimii itsepalveluperiaatteella. Pöytiä on liki kaksisataa. Sieltä olen ostanut Liisalle leluja, vaatteita ja muita lastentarvikkeita. Palokorvenkatu 6, Kerava.

• Kirpputori Kisälli kutsuu itseään vintagefanien aarreaitaksi, eikä suotta. Tarjolla on niin paljon ihanaa vanhaa tavaraa, että meinaan käydessäni saada hepulin. Olemme ostaneet sieltä huonekaluja ja mattoja. Mestarinkatu 12, Lahti.

• Secondhandmarket.fi on iso itsepalvelukirppu­tori, joka myy huonekaluja antiikista retroon. Kerran kuussa järjestetään nettihuutokauppa. Kirpparilta olemme ostaneet astioita ja huonekaluja. Tähtelänkatu 1, Salo.

2 kommenttia