Avotakka

Suvin ja Juha-Pekan talossa riittää tilaa, korkeutta ja luonnonrauhaa – ”Jokainen kohta sisustuksessa on harkittu, mikään ei ole vain sinne päin”

Suvin ja Juha-Pekan talossa riittää tilaa, korkeutta ja luonnonrauhaa – ”Jokainen kohta sisustuksessa on harkittu, mikään ei ole vain sinne päin”
Suvi ja Juha-Pekka Viitanen olivat aina haaveilleet loft-henkisestä kodista ja mistään tinkimättä toteuttivat sen maalaisidylliin Teiskossa. Lähes 130 neliön oleskelutila isoine ikkunoineen on kodin sydän. Aiemmin tummasävyisissä kodeissa asunut pariskunta halusi vaihteeksi vaalean sisustuksen.
Julkaistu: 18.2.2021
Kun ajelee Tampereen keskustasta kohti Teiskoa, on puolessa tunnissa keskellä kaunista maalaisidylliä. Suositulla mökkeilyalueella kohoaa myös Suvi ja Juha-Pekka Viitasen moderni loft-koti.
Luonnonrauha on pariskunnalle mieluista, kunhan kaupunki on sopivan lähellä. Suvi ja Juha-Pekka asuivat lähialueella jo aiemminkin ja halusivat rakennuttaa kotikulmilleen haaveidensa kodin. Välimallin ratkaisut eivät kuulu tämän parin tyyliin, ja suositulla alueella täydellisen tontin metsästys vei peräti kahdeksan vuotta. Lopulta kauppoihin johtanut vinkki tuli vastaan paikallisessa kukkakaupassa. Vuotta myöhemmin pari muutti uuteen taloonsa.
Suvi ja Juha-Pekka Viitanen halusivat, että keittiö, olohuone ja ruokailutila ovat yhtä oleskelutilaa. Kodin jakavat heidän kanssaan koirat Nuppu, Helmi ja Hulda. Loft-tyyliseksi muokattu Kannustalo valmistui vuonna 2019. Neliöitä on 215.
Suvin ja Juha-Pekan haaveissa oli aina ollut loft-asuminen. Jos tontin ympäristö olisi sallinut, olisi talosta tullut tasakattoinen lasikuutio. Myös urbaani teollisuustyyli unohdettiin suosiolla ja loft-tunnelmaa rakennettiin maalle sopivaan henkeen. Tärkeää oli keskittää olohuone, keittiö ja ruokailutila yhdeksi olotilaksi ja kodin keskipisteeksi. Tilasta he toivoivat mahdollisimman suuren ja korkean.
Tummiin koteihin tottunut pariskunta halusi ensimmäisen vaalean kotinsa. Lähes kaikki huonekalut seurasivat mukana edellisestä asunnosta. Sisustus on sekoitus suomalaista ja pohjoismaista designia ranskalaisella korostuksella.
Artekin ruokapöydän tuoleiksi on koottu sekä Artekin että Eamesien tuoleja. Valaisin on Flos 2097/30. Taide on pariskunnalle yhteinen harrastus ja keräilykohde. Vitriinin päällä on yksi heille tärkeistä Kuutti Lavosen teoksista.
Eleetön musta keittiö on Kitzenin. Aamiaiskaappi piilottaa pienkoneita, ja liesituuletin on huomaamaton osa liettä. Saarekkeen yllä on Artekin Käsikranaattivalaisimet. Taso on graniittia.
Tilaa rauhoittaa, kun keittiö osana avonaista oleskelutilaa on mahdollisimman eleetön: ei avohyllyjä, koneet kaappiin ja nollatoleranssi tasoille kertyvälle sälälle.
Sisustuslehtikoti ei ole meille kirosana vaan viihtyisä, omaan silmään täydellinen ympäristö.

Meille koti merkitsee…

paikkaa, jonka olemme luoneet itsellemme ja omannäköiseksi. Samalla haluamme, että se on kutsuva myös vieraille.

Sisustajana olemme…

tarkkaan kaiken harkitsevia. Emme tee mitään väliaikaisratkaisuja. Esimerkiksi mieleisiä yöpöytiä etsimme puoli vuotta. Lopulta löysimme Menun Halves-pöydät, jotka monikäyttöisinä sopivat tarvittaessa muuallekin asuntoon. Sekin on meille tärkeää. Toisaalta, jos johonkin ihastumme, sen kyllä ostamme. Eilen tilasin Bo Bedren kuvan perusteella Jens Risomin Magazine-pöydän ja vasta tänään keksin, minne sen sijoitan. Olemme sisustajina myös rohkeita ja ennakkoluulottomia: kokolattiamatto on koiraperheelle epätyypillinen ratkaisu, eikä ole tavallista sekään, että olohuoneen lattiana on neliömetrin kokoiset laatat.
Vaikuttava oleskelutila on sekä korkea että tilava. Huonekorkeus on suurimmillaan 5,5 metriä – juuri sopiva, jotta parin haaveilema nelimetrinen joulukuusi mahtuu mukavasti Artekin Tankki-nojatuolin viereen. Takka on Rüegg Cubeo ja matot Layeredin.
Sininen susitaulu on Samuli Heimosen.

Koti kertoo meistä…

että estetiikka on meille tärkeää ja yhteinen harrastus. Jokainen kohta sisustuksessa on harkittu, mikään ei ole vain sinne päin. Sisustuslehtikoti ei ole meille kirosana vaan juuri sellainen viihtyisä, omaan silmään täydellinen ympäristö, jossa mikään ei särähdä.

Inspiroidumme…

Matkustamme paljon ja valitsemme hotellit ja ravintolat pitkälti kiinnostavan miljöön perusteella. Niistä jää aina mieleen vaikutteita. Myös sisustuslehdet ovat iso inspiraatio.

Erityistä kodissamme on…

valo, se on todella ainutlaatuista. Harkitsimme valon vuoksi tarkkaan, miten sijoitamme talon tontille. Talo on niemessä, joten valoa heijastuu molemmilta puolilta myös Näsijärvestä.
Asplundin sohvapöydällä on pehmeän utuinen pilvi roosaa harsokukkaa. Tässä kodissa vaihdetaan tuoreet leikkokukat maljakoihin kerran viikossa. Tapa juontuu Suvin lapsuudenkodista.
Rüegg Cubeo -takan pari halusi kodin sydämeksi ja koko olotilan keskipisteeksi. HT Collectionin sohva löytyi Habitare-messuilta. Vaikka sitä käyttävät lähinnä vain koirat, tuntui iso tila vaativan yhden kookkaan huonekalun. Sivupöytä on Zanottan, sohvapöytä Asplundin ja matot Layeredin. Taloon lisättiin ikkuna varta vasten Eero Aarnion Kuplatuolia varten, jotta sille saatiin oma lasinurkkaus.

Kodissa panostamme…

eettisesti kestävään, mieluiten kotimaiseen suunnitteluun sekä klassikoihin, jotka kestävät aikaa. Meille on tärkeää, että kaikki on tinkimätöntä.

Erityisen onnistunut ratkaisu on…

lähes 130 neliön oleskelutila. Onnistuimme saamaan siihen ikään kuin eri tiloja eri tunnelmineen. Hieman arvelutti, onko niin iso tila kolkko kaikukammio, mutta pelko oli turha.

Nyt tekisimme toisin...

terassin oven, joka on nyt tuplaovi. Liukuovi olisi vielä enemmän tuonut esiin sisätilan ja luonnon saumattomuuden.
Makuuhuoneen sängyn on tehnyt puusepänliike Havune. Se on korkeudeltaan juuri sopiva perheen 11-vuotiaille koirillekin. Valaisimina ovat Artekin A440-klassikot.
Tikkurilan N429 Denim -sävyiset seinät olivat yksi sisustuspäätös, josta pari piti kiinni.

Haaveilemme…

pihasaunasta, jonka valmistumista odotamme. Siitä tulee nyt se unelmiemme tasakattoinen funkisrakennus kattoterasseineen ja avotakkoineen.

Rakkaimpia aarteita ovat…

avonaiseen kaappiin jouluna aseteltavat nostalgiset koristeet ja edesmenneen tädin ja mummon virkkaamat liinat sekä kummilasten tekemät pääsiäis- ja joulukoristeet. Myös vuosikausien aikana kerätty sinisen ja harmaan kotimaisen lasin kokoelma on todella rakas.
Työhuoneessa on samaa tilan tuntua kuin olotilassa. Kokolattiamatto antaa sille matkustusteemaan sopivaa ylellistä hotellitunnelmaa. Suvi on koonnut hyllykköön Pariisi-muistoja. Arkistonurkkaus on sijoitettu huomaamattomasti nurkan taakse. Työpöytä on Muuramen, työtuoli Artekin Rival ja seinävalaisin Flosin.
Mikrosementin tapaista selkeää pintaa voi toteuttaa kylpytiloihin myös suurlaatoilla. Kiviallas on Interia Blok, hana Tapwellin RIN071 ja harmaat laatat Marazzin Appeal. Tauluksi on kehystetty kappale metrokarttaa. Artemiden Tolomeo-klipsivalaisin peilin päällä henkäisee vessaan hieman loft-tunnelmaa.

Kun haluamme rentoutua…

kutsumme usein ystäviä meille syömään ja viettämään aikaa. Odotamme yhdeksän hengen ulkoporealtaan valmistumista ja sen ”korkkaamista” ystäväporukalla. Kahdestaan rentoudumme takapihalla seuraamalla komeita revontulia tai haikaroiden, joutsenien ja peurojen vierailuja.

Onnellisimmillamme olemme…

aina kun talo täyttyy ystävien ja sukulaisten äänistä ja kun siivoojan käytyä maljakoihin on aseteltu tuoreet kukat. Parasta on vain nauttia arjesta ja olla tyytyväinen valintoihimme.
Kommentoi »