Kotivinkki

Suvi-Marian lämminhenkinen koti ylistää arjen kauneutta ja toivottaa vieraat tervetulleiksi – ”Koti tuntuu parhaimmalta, kun paikalla on läheisiä”

Suvi-Marian lämminhenkinen koti ylistää arjen kauneutta ja toivottaa vieraat tervetulleiksi – ”Koti tuntuu parhaimmalta, kun paikalla on läheisiä”
Sisustussuunnittelija Suvi-Maria Silvola muutti hektisestä Helsingistä Porvooseen. Pehmeillä sävyillä, viherkasveilla ja keramiikalla sisustettu asunto toimii myös kotitoimistona. Kun työ ei kulje, Suvi työntää sormet multaan ja puuhastelee hetken kasvien kanssa.
Julkaistu: 21.10.2020
Suvi-Maria Silvolan saunallisessa kolmen huoneen ja keittiön kodissa on yhteensä 89 neliötä. Valoisa ja seesteinen asunto toimii myös Suvi-Marian työtilana. Valkoinen tuoli on Jokikadun Antiikista Porvoosta.

Kun Suvi-Maria Silvola alkoi etsiä itselleen uutta kotia, hän oli juuri tehnyt kolme vuotta suunnitteluprojektia Lapin Yliopistolle Rovaniemelle ja viettänyt kuukaudesta aina viikon pohjoisen rauhassa. Se oli tuntunut ihanalta vastapainolta hektiselle Helsingille. Kahdenkymmenen Helsingin vuoden jälkeen Suvi-Maria ei ollut kuitenkaan valmis lähtemään ihan niin kauas, joten hän alkoi etsiä kotia Porvoosta. Kaupunki houkutteli, sillä se sijaitsi sopivan lähellä ja oli tullut jo tutuksi ravintolasuunnitteluprojekteja tehdessä.

Cestita-valaisin kaapin päällä on Miguel Milán suunnittelema klassikko vuodelta 1962. Cooeen Designin Pillar-maljakko on Finformista.
Tv-nurkkaus on rajattu kulmasohvalla. Pellavansävyinen sohva sai parikseen asiakkaan takapihalta löytyneen 1950-luvun sohvapöydän, jonka tiikkipinnan paikallinen huonekalurestauroija Sanna Laurila hoivasi kuntoon.
Suvi-Marian on vaikea vastustaa kirpputoreilla vastaan tulevia keramiikkaesineitä. Suuri, näyttävälehtinen viherkasvi on Anthurium Clarinervium.

Suvi-Maria, mikä uudessa kodissa teki sinuun ensimmäiseksi vaikutuksen?

Ihastuin siihen, että koti näyttää tavalliselta rivitalolta ulkoapäin, mutta kun astuu sisään, aukeaa eteen persoonallinen koti neljässä tasossa. Pohjaratkaisu ei ole kovin tyypillinen suomalaisille kodeille. Asunto on valoisa, ja ikkunoita on sekä aamu- että ilta-auringon puolella.

Kyselin kirppiksiltä rumia maljakoita. Toisen hylkiö on aarteeni.
Suvi-Maria tekee töitä kotona. Porvoossa hänen kädenjälkensä näkyy muun muassa Glassikko- ja Meat District -ravintoloissa. Olohuoneen sohvapöytä on vintagelöytö Sörnäisten Fidasta.

Kotisi yleisilme on seesteinen. Millä tavoin olet muokannut asuntoa?

Kun muutin asuntoon, seiniä hallitsivat voimakkaat retrotapetit. Halusin raikastaa kokonaisuuden ja muokata siitä sekä omannäköisen kodin että toimivan kotitoimiston. Haluan vaihtaa kodin tunnelmia helposti ja nopeasti ja olen siksi enemmän maali- kuin tapetti-ihminen. Pidän voimakkaista väreistä ja muodoista tekstiileissä, mutta seinäpinnat halusin pitää enimmäkseen vaaleina. Eikä vähiten siksi, että sekä minä että kasvit tarvitsemme valoa.

Asunto oli ostohetkellä tapetoitu kauttaaltaan voimakkailla tapeteilla. Suvi-Maria raikasti tilat maalamalla suurimmat osan seinistä vaaleiksi. Terrakotan väriset lattiatiilet eteisessä ja keittiössä olivat yksi syy rakastua asuntoon.
Keittiön boheemi tunnelma syntyy Armas Designista löydetystä kattovalaisimesta, rennosti erilaisista tuoleista ja valkoisista kattoparruista. Kodin ikkunalaudoilla vihertää joka huoneessa.
Kaunis käyttökeramiikka on Suvi-Marian ystävän Kaisa Johanssonin valmistamaa. Kaisa kuuluu porvoolaisten luovien naisten ryhmään ja valmistaa käsin kaunista Church Square Ceramics -keramiikkaa.
Keittiöön tunnelmaa luo lasiluukullinen valkoiseksi muurattu takka. Kauniit astiat saavat näkyä lasikaapista, ja viherkasvit rönsyillä takan pinnalla.

Kodistasi löytyy myös pari räväkän värikästä seinää, miten päädyit niihin?

Testailen työni puolesta värejä usein kotona. Olen ollut mukana suunnittelemassa Värisilmän sisustusvärikarttaa, ja sen myötä tuulikaappi sai okrankeltaisen värin ja pieni wc punaiseen taittavan sävyn. Keittiön ja eteisen terrakottalaatat ovat vahva väripohja, ja halusin säilyttää ne sisustuksen sävyjen runkona.

Millä filosofialla olet tehnyt sisustusvalintoja ja mikä kodin tunnelmassa on sinulle tärkeää?

Pohdin sitä, miten haluan elää ja millaisista asioista nautin. Arjen kauneus ja pienten ylellisten hetkien rakentaminen arjen keskellä ovat minulle tärkeitä. Haluan, että kodin näkymät ja tunnelmat luovat levollisuutta ja hyvää oloa.

Lämmitän usein takkaa, käyn saunassa ja sytytän kynttilöitä. Hyvä ruoka ja juoma ovat tärkeä osa arkea ruoan valmistusta ja tarjoilua myöten. Koti tuntuu eniten kodilta, kun paikalla on perhettä ja ystäviä. Luokseni saa aina tulla, täältä löytyy aina yösija. Rakastan myös juhlien järjestämistä.

Haluan vaihtaa kodin tunnelmia helposti ja olen siksi enemmän maali- kuin tapetti-ihminen.
Makuuhuoneen sängyllä on kaunis kokoelma erilaisia tyynyjä. Sängyn reunalle aseteltu maatuska-aiheinen taulu on nimeltään Sankarin Syntymä.
Makuuhuoneen pilkullisen valaisimen ja taulun Suvi-Maria on taiteillut itse. Muhkean villapeitteen on tehnyt Suvi-Marian äiti. Lempeä tunnelma syntyy valoa läpäisevästä verhosta. Tuoli on Jayme Hayonin Piña.

Kodissasi on paljon persoonallisia esineitä ja yksityiskohtia. Mistä löydät aarteita ja saat ideoita?

Olen addiktoitunut kirpputoreilla ja osto- ja myyntiliikkeissä kiertelyyn. Teen niistä usein hyviä löytöjä. Porvoossa on useita hyviä kirpputoreja, joissa käyn löytöretkeilemässä. Kotini on muotoutunut oman näköisekseen juuri kierrätettyinä hankkimillani esineillä ja taiteen maustamana. Käytän myös sisustuskohteissani vintageaarteita. Porvoolaisen ravintola Meat Districtin jokaisessa pöydässä on erilainen keraaminen kukkamaljakko. Kun etsin niitä osto- ja myyntiliikkeistä, kysyin aina: onko teillä rumia maljakoita? Toisen hylkiö on aarteeni.

Vierashuone toimii myös pukeutumistilana. Hauskat nappivetimet pukevat lipastoa. Peili on Iina Vuorivirran Vino.
Vierashuoneen kivat vaatetelineet on kasattu harjanvarresta ja kahdesta nahkavyöstä. Ihastuitko ideaan? Katso ohje vastaavaan katosta roikkuvaan vaatetankoon!

Hankitko tänne mitään uutta kun muutit?

Tammisen ruokapöydän, astiakaapin ja hyllyn hankin uutena. Palkitsen itseäni kauan haaveilemillani designesineillä tai taiteella, kun saan jonkin suuremman projektin päätökseen. Muun muassa Piña-tuoli, Santa & Colen valaisimet ja Iina Vuorivirran peili muistuttavat valmiista suunnittelukohteistani.

Tavarat kulkevat mukanani pitkään. On hauska katsoa valokuvista, miten ne ovat löytäneet paikkansa kulkiessaan Haapavedeltä Raaheen ja Jyväskylän kautta Helsinkiin ja Porvooseen. Osan olen antanut sisarilleni tai ystävilleni, jos niille on löytynyt sieltä parempi paikka.

Miten muutto uuteen kotiin on vaikuttanut sinuun?

Porvoossa olen löytänyt sisäisen viherpeukaloni ja innostunut sisustamaan viherkasveilla uudella tavalla. Pienelle pihalleni mahtuu yrttejä ja hyötykasveja. Myös huonekasvit viihtyvät täällä, sillä valoa on tarpeeksi. On ihana tehdä kotona töitä; kun ajatus katkeaa ja tuntuu että työ ei kulje, työnnän sormet multaan ja puuhastelen hetken kasvien kanssa.

Suvi-Maria oli mukana suunnittelemassa Värisilmän värikarttaa ja testasi punaiseen taittavaa sävyä kodin wc-tilaan. Peili on löytö Lontoosta Portobello Marketilta.
Suvi-Marian koti sijaitsee vuonna 1980 rakennetussa englantilaistyyppisessä kerrostalossa. Keittiöstä on uloskäynti pienelle takapihalle, jossa kasvaa hyötykasveja ja kukkia. Kotitoimistolla työskentelyn etuna on, että toisinaan voi siirtyä hetkeksi aivan muihin puuhiin, kuten pihalle kuopsuttelemaan kukkapenkkiä.
1 kommentti