Suurperhe muutti kaupungin vilinästä maalle entiseen kyläkauppaan: ”Olen kulkenut täällä alusta asti vaaleanpunaiset lasit silmillä”
Sisustus
Suurperhe muutti kaupungin vilinästä maalle entiseen kyläkauppaan: ”Olen kulkenut täällä alusta asti vaaleanpunaiset lasit silmillä”
Idalotta ja Jussi Kallioranta ovat kantaneet kymmenen vuoden aikana muuttokuorman useisiin eri osoitteisiin. Vasta Pusulassa sijaitseva, 1900-luvun alkupuolella rakennettu entinen kaupparakennus tuntui kuusilapsiselle perheelle juuri siltä oikealta, kodilta. Nyt maaseudun rauha huokuu ympärillä ja tilaa on riittävästi.
26.10.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Mikä sai teidät muuttamaan maalle?

Olemme molemmat maalaisia sydämeltämme. Vaikka asuimme vuosia kaupungin vilinässä, kaipasimme aina rauhallisemmille seuduille. Edellinen kotimme oli rivitalossa, jonka ikkunasta näkyivät taloyhtiön roskikset. Haaveilimme aivan toisenlaisesta näkymästä, ja nyt kun katson ulos ikkunasta, näen peltoa ja metsää. Tiesimme jo ensimmäisen kerran täällä käydessämme, että tästä tulee kotimme. Olimme ostohetkellä ainoat talosta kiinnostuneet, joten näin oli varmasti tarkoitettu.

Miksi maaseudulla asuminen sopii teille niin hyvin?

Koska yksinkertaisesti pidämme omasta rauhasta. Meitä ei haittaa vaikka kotimme on aika syrjässä – päinvastoin! Arki rullaa täällä sujuvasti. Jussi tekee töitä kotoa käsin, ja koulutaksi hakee lapset kouluun tuosta talon kulmalta. Täällä on kaikilla omaa tilaa, mutta usein iltaisin isommat lapset löytyvät kaikki Ruutin huoneesta nukkumasta. Tämä koti on vastannut koko perheen odotuksia.

Kalliorannan perheen koti on Lohjan Pusulassa Suomelan vanha kyläkauppa, viimeiseltä kauppanimeltään U. Heinevaara. Suomelan ­kylällä tiedetään, että Vestenin suku on harjoittanut siellä kauppaa jo 1800-luvun lopulla. Idalotta ja Jussi ovat löytäneet suvun tyttären kirjeitä talon vintiltä. Talo on rakennettu 1920-luvulla. Talossa on viisi huonetta, keittiö, sauna ja vintti, yhteensä 180 neliötä. Seuraa perheen touhuja Instagramissa @idalotan.
Perhe lämmittää puuhellaa ja olohuoneen takkaa vähintään kerran päivässä. Puut hankitaan naapurilta ja kantoavuksi lähtevät välillä myös perheen vanhimmat lapset.
Eteinen on 15 neliön kokoinen ja siksi enemmänkin eteishuone. Koska perheessä on kuusi lasta, tila tulee tarpeeseen. Vanha hirsiseinä oli hyvässä kunnossa muuttohetkellä. Eteisestä on kulku vanhempien makuuhuoneeseen ja työhuoneeseen.
”Tämä koti on vastannut koko perheen odotuksia.”
Keittiön pöydän ympärillä on Stokken Triptrap-lasten­­tuolin lisäksi Menun WM string -metallituoli ja kaksi Iskun Tuoli 50 ­-klassikko­a. Pöytä ja penkki ovat Idalotan siskolta saatuja. Kattolamppu on Innoluxin ­Candeo. Puusohvasta puuttui istuin­osa, mutta Idalotta asensi siihen puulevyn.

Jännittikö teitä vanhan talon kunnostaminen?

Jussi oli meistä enemmän se realisti, minä olen kulkenut alusta lähtien vaaleanpunaiset lasit silmillä. Koska keittiö, pesutilat ja lämmitys olivat kunnossa, pääsimme muuttamaan heti. Olemme asuneet täällä nyt reilun vuoden. Suunnittelemme uusivamme tulevaisuudessa pintoja. Olohuoneen seinät saavat savirappauksen.

Kerro kotinne sisustuksesta, millaisia olette sisustajina?

Meistä sisustaminen ei ole kovin vakavaa! Emme seuraa trendejä tai hanki tavaroita vain siksi, että jokin on nyt suosittua. Keittiön pöydällä oleva kynttelikkö taisi olla hitti joskus useita vuosia sitten, mutta tykästyin siihen itse vasta nyt. Kotimme kaikki esineet ja huonekalut ovat kierrätettyjä tai saatuja, osa on peräisin Jussin tai minun lapsuudenkodista.

Mitä unelmia tulevaisuus täyttää, eli ovatko vaaleanpunaiset lasit edelleen tukevasti silmillä?

Työskentelin pitkään hoiva-alalla, mutta koen antaneeni sille kaikkeni ja haluaisin tulevaisuudessa tehdä jotain luovempaa. Olen työskennellyt jo jonkin aikaa osa-aikaisesti valokuvaajana, joten se voisi olla yksi vaihtoehto. Haluaisin voida vaikuttaa enemmän työnkuvaani ja työaikoihin. Olen ihminen, joka elää hetkessä. Menen kohti unelmia, enkä näe syytä, mikseivät ne toteutuisi. Haaveilemme hankkivamme pihalle kanoja ja lampaita. Ja ulkoporeamme olisi myös ihana juttu. Aiomme remontoida vintin asuintilaksi joskus tulevaisuudessa. Siellä on toiset 180 neliötä, joten tilaa täällä ainakin riittää!

Idalotta ja Jussi haaveilivat rivitalossa asuessaan vanhasta ja suuresta talosta, johon lämpöä ja tunnelmaa toisi elävä tuli. Pusulassa unelmasta tuli totta.
”Tiesimme jo ensimmäisen kerran täällä käydessämme, että tästä tulisi kotimme.”
Olohuoneesta ei löydy televisiota, vaan se on aito oleiluhuone. Parolan Rottingin Aulis-keinu on kaikkien suosikki.
Idalotta opetteli teininä soittamaan pianoa isosiskon mallin mukaan. Tähän kotiin piano saatiin Instagramin kautta löytyneeltä lahjoittajalta. Taljan alta pilkottava vihreä wieniläistuoli on Facebookin kierrätysryhmästä.
Olohuoneen paraatipaikalla seisoo klassikko eli Lundian kirjahylly, jonka tyyli ei Idalotan mielestä vanhene koskaan. S-­kirjaimen mallisen valaisimen Idalotta sai pitkän maanittelun jälkeen ostettua siskoltaan.
Idalotan ja Jussin lisäksi perheeseen kuuluvat lapset Petja, 10, Ruut, 8, Venne, 7, Aapeli, 5, ja Lenni, 2 ja Ylva, 6 kk. Ikean sohva löytyi Tori.fistä. Maton perhe on saanut Idalotan isältä. Idalotta ja Jussi suunnittelevat laittavansa huoneen seinille savirappauksen.
Makuuhuoneen peilikaappi on hankittu Facebookin kierrätysryhmästä. Idalotta käy usein Espoon kirpputoreilla. Suosikkikirppiksiä ovat Nella ja Nuttu sekä Akseli.
Makuuhuoneen naulakko on lahja Idalotan isältä. Idalotta muistelee, että jo hänen lapsuudenkodissaan oli kauniita esineitä ja huonekaluja. Osa niistä on nyt Idalotan ja Jussin perheen arjessa mukana.
Makuuhuoneen rottinkipenkki on saatu Idalotan isältä ja matto Jussin äidiltä.
Lastenhuoneen kalusteet on hankittu käytettynä. Sininen kaappi on Tori.fistä.
Taianomaisen tähtitapetin tähdet loistavat pimeässä. Kaunis vanha rautasänky on kotiutunut Kalliorannan perheeseen ystäviltä. Perheen kissa on aloitellut jo pintaremonttia ja rapsuttellut tapetin rikki.
Idalotta käy usein Espoon kirpputoreilla. Suosikkikirppiksiä ovat Nella ja Nuttu sekä Akseli.
Lastenhuoneen valkoinen hylly on hankittu Facebookin kierrätysryhmästä. Hyllyllä istuva pupu on Rose in April Josephin yövalo. Harmaan eläinruukun ­perhe sai yllätyksenä edellisen kodin naapurilta. “Hän maalasi ruukkuja ja halusi pois muutta­essaan ilahduttaa meitä lahjalla. Oli kuulemma ilolla seurannut meidän perheemme tohinoita portailla istuessaan”, Idalotta muistelee.
”Olen ihminen, joka elää hetkessä. Menen kohti unelmia, enkä näe syytä, mikseivät ne toteutuisi.”
Idalotta haaveili jo lapsena tassuammeesta. Tänne sellainen vihdoin löytyi Facebookin kierrätysryhmästä. Amme on myös lasten lemppari. Saunan kylpyhuone on remontoitu jo ennen Kalliorannan perheen sisäänmuuttoa, mutta Idalotan mielestä sen tyyli ja sävymaailma ovat täydellisiä myös heille.
4 kommenttia