Avotakka

Miten sisustan kestävästi? Stylisti Susanna Vento kertoo Sohvaryhmä-podcastissa, miten hänen elämänmuutoksensa alkoi

Miten sisustan kestävästi? Stylisti Susanna Vento kertoo Sohvaryhmä-podcastissa, miten hänen elämänmuutoksensa alkoi
Sohvaryhmä vierailee tässä jaksossa sisustusstylisti Susanna Vennon kaksiossa Helsingin Punavuoressa. Keittiön pöydän ääressä Susanna kertoo, miten muutos kohti kestävämpiä valintoja on vaikuttanut oman kodin ilmeeseen seinien väreistä lähtien.
Julkaistu: 28.10.2021

Sohvaryhmän kolmoskauden toiseksi viimeisessä jaksossa puhutaan ekologisuudesta ja kestävästä kehityksestä sisustamisen näkökulmasta. Millaisia tuntemuksia nykyiset kulutusvalinnat aiheuttavat? Miten niitä pitäisi muuttaa ja mitä muutoksella voi saavuttaa omassa elämässään ja kodissaan? Siitä meidän kanssamme keskustelee stylisti Susanna Vento, joka on usean vuoden ajan tähdännyt kohti kestävämpää tapaa elää sekä sisustaa kotiaan.

Kuuntele Sohvaryhmä-podcastin Susanna Vento -jakso:

Susanna, mitä ihmettä pitäisi ajatella kuluttamisesta?

Kuluttamista ei tarvitse lopettaa, kunhan ei osta p-----. Olen koettanut osoitella ihmisiä lempeästi ja pehmeästi miettimään sitä, tarvitseeko kaikkea aina ostaa ja varsinkaan sellaista, mikä ei kestä aikaa eikä ole laadukasta. Kun kerran puhuin aiheesta yhdessä tilaisuudessa, ihmiset näyttivät puhuvan keskenään jostain ihan muusta. Oli otettava tämä perinteinen voimasana käyttöön, että ymmärrä nyt, älä osta ainakaan p-----. Sen jälkeen minua kuunneltiin. Jälkikäteen ajateltuna on hyvä, että se tuli sanottua.

Miten aloit muuttaa omia kulutustottumuksiasi?

Olen ollut parikymmentä vuotta sisustusalalla ja yllyttänyt kuluttamiseen, että "nyt on tullut uusi matto ja tämä pitää hankkia", ihan kuin vanha olisi käyttökelvoton. Jossain vaiheessa tajusin, että olen tullut sen tien päähän.

Seuraajani blogissa ja Instagramissa saattavat tehdä valintoja sen perusteella, mitä sanon, ja vastuu alkoi pelottaa. Mietin, pitäisikö tätä vastuuta käyttää hyvällä tavalla. Yksi vaihtoehto olisi ollut laittaa häntä koipien väliin ja lopettaa hommat. Sen sijaan halusin alkaa tehdä asioita oikein. Vaikeaksi työni tekee se, että vasta tulevaisuus näyttää, mitä teimme oikein. On vain yritettävä olla ajatteleva kuluttaja.

"Sohvaa minulla ei ole ollut koskaan, koska en ole sohvalla makaava ihminen."

Miten muutos näkyy omassa kodissasi?

Valkoiset pinnat ja värikkäät yksityiskohdat ovat vaihtuneet Susannan kodissa maanläheisiksi ja levollisiksi. Kuva: Susanna Vento

Olen aina ollut tosi kova kirpputoreilla kävijä ja kierrättäjä, mutta eri syistä kuin nykyisin. Alkuun kierrätin pelkästään taloudellisista syistä. Välillä myös kävin kirpputorilla ihan vain tyydyttämässä ostohaluani. Nyt mietin aina, tarvitsenko jotain oikeasti.

Kotiin tehtävät hankinnat ovat entistä merkityksellisempiä. Voin vaikka tuoda matkalta jonkin esineen, joka muistuttaa minua kyseisestä tapahtumasta. Ikä tuo myös tiettyä kypsyyttä. Olen kiinnostunut taiteesta ja tuonut kodin ilmeeseen vaihtelua sen avulla. Viherkasveilla olen sisustanut aina. Kaiken tämän ansiosta kerroksellisuus ja henkilökohtaisuus ovat lisääntyneet.

Olen ollut yksi niistä, jotka sanoivat, että lisätkää avaruutta maalaamalla kaikki valkoiseksi. Aikanaan, kun maalasin tämän kodin seinät ja lattiat valkoiseksi, tuntui tosiaan avarammalta. Nyt värini ovat maanläheisemmät. Miten täällä onkin niin aikuismainen värimaailma? Minullahan taitaa olla aikuiskoti! Eteisen ja makuuhuoneen sävyt olen sekoittanut Tikkurilan maalien jämistä.

Olen aina pitänyt itseäni tarvesisustajana. Pöytä hankitaan, koska sen ääressä syödään. Tuoleja hankitaan niin monta kuin perheessä on jäseniä. Sohvaa minulla ei ole ollut koskaan, koska en ole sohvalla makaava ihminen. Kun makaan, makaan sängyssä. Leffatkin me katsotaan sängyssä pötköttämällä.

Hyllyiltä on kadonnut turha, ja tilalla on arjessa tarvittavia käyttöesineitä – joiden valinnassa ei ole tingitty estetiikasta. Kuva: Susanna Vento

Sisustusesineiden tilalle on tullut henkilökohtaisia muistoja ja taidetta. Iso taulu on taidegraafikko Matti Hintikan käsialaa. Kuva: Susanna Vento

Jos suhde tavaraan ahdistaa, miten alkaa purkaa ongelmavyyhteä?

Pitää olla rehellinen itselleen. Pitää kuluttaa, jotta yhteiskunta pyörii, mutta vain todelliseen tarpeeseen. Osta mieluiten käytettyä ja kierrätettyä, ja jos ostat uutta, valitse kestävimmät materiaalit. Se ei kuitenkaan ole ihan helppoa. Ennen kehotettiin valitsemaan luonnonmateriaaleja, mutta siitä aukeaa uusi tuska, jos miettii vaikka puuvillanviljelyn epäekologisuutta. Olen ollut ennen teknologiavastainen, mutta jospa teknologia antaakin meille vastauksen. Kun tähän lähtee mukaan, huomaa, miten paljon tietoa ja selvitettävää olisi.

Silloin, kun itse ostan ihan uuden kalusteen, pyrin siihen, että se on mahdollisimman kotimainen. Luotan siihen, että me olemme Suomessa rehellisiä ja tuotanto on läpinäkyvää. Ja totta kai haluan, että täällä pystytään työllistämään ihmisiä ja säästämään kuljetuskustannuksissa. Älä siis ostaa p----- vaan käytettyä ja/tai kotimaista. Siinä se sana taas tuli. Olen pahoillani, mutta se tarvittiin.

Kommentoi »