Sukkiin kätkettyjä sormuksia ja hilloa 50-luvulta – isotädin aarreaitasta remontoitiin haaveiden keittiö

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Topi-Keittiöt
Sukkiin kätkettyjä sormuksia ja hilloa 50-luvulta – isotädin aarreaitasta remontoitiin haaveiden keittiö
Sallan ja Kallen remontti alkoi valtavalla tyhjennysoperaatiolla. Keittiösuunnitelmia päätyi roskikseen melkoinen nippu, ennen kuin palaset lopulta loksahtivat paikoilleen.
Julkaistu: 30.9.2019
Kun Salla Kurronen napsauttaa aamulla kahvinkeittimen päälle, hän seisoo täsmälleen samalla paikalla, jossa hänen isotätinsä aikoinaan nukkui. Sängyn ympärillä oli röykkiöittäin tavaraa, sillä isotäti on keräilijäluonne. Salla muistaa elävästi lapsuuden vierailut hänen luonaan, sillä kodista löytyi aina jotain jännittävää.
Vuosi sitten Salla ja hänen puolisonsa Kalle Anttila ostivat asunnon, joka sijaitsee perinteikkäässä ja merellisessä Munkkiniemen kaupunginosassa Helsingissä. Samalla osakekirja siirtyi kolmannelle sukupolvelle – ennen isotätiä koti kuului Sallan isoisovanhemmille.
Asunto vaati perusteellista remonttia, mutta ensin edessä oli tyhjennysurakka. Tavaroita käytiin läpi kaksi kuukautta.
Salla ja Kalle tyhjensivät vanhasta asunnosta löytyneitä tavaroita pari kuukautta. Keittiö oli surkeassa kunnossa ja aikansa elänyt.
– Vastaan tuli esimerkiksi mustaherukkahilloa vuodelta 1959, sukanmutkiin kätkettyjä timanttisormuksia ja kymmenittäin Marimekon vaatteita, jotka olivat jostain syystä lähes käyttämättömiä, Salla kertoo.
Vintiltä löytyi myös isotädin siskon eli Sallan mummon tekemä upea kasvio. Sen Salla ja Kalle kunnostivat ja veivät joululahjaksi hoitokotiin. Mummo oli hyvin hämmästynyt ja iloinen, kun kadoksissa ollut muisto kouluajoilta vihdoin löytyi.

Keittiö tehtiin entiseen makuuhuoneeseen

Salla ja Kalle miettivät pitkään, miten remontti kannattaisi toteuttaa. He halusivat säästää vanhaa, mutta totesivat pian, että keittiön paikka piti vaihtaa. Se sijaitsi aivan asunnon toisessa päädyssä ja oli kovin pieni. Kalle teki piirustuksia sitä mukaa, kun uusia ideoita pulpahteli mieleen.
Lopulta hahmottui, että entisestä keittiöstä tulisi työhuone. Uusi keittiö rakennettaisiin entiseen makuuhuoneeseen, ja makuu- ja olohuoneen välinen seinä kaadettaisiin.
Salla haaveili U:n muotoisesta keittiöstä, mutta Kallen piirustuksista selvisi, ettei huoneessa mahtuisi sen jälkeen kävelemään. Keittiövalmistaja oli kuitenkin selvä, pari luotti Sallan lapsuudenystävään, joka työskentelee Topi-Keittiöillä keittiösuunnittelijana.
Sallalle oli selvää, että keittiö tilataan kotimaiselta Topi-Keittiöiltä. Hänen lapsuudenystävänsä Jenni Koskela työskentelee siellä keittiösuunnittelijana.
– Kukaan muu ei olisi yksinkertaisesti kestänyt sitä, että muutan mieltäni koko ajan ja saan kreisejä ideoita. Keittiö on iso ja keskeinen osa asuntoa. Halusimme suunnittelijaksi ihmisen, joka ymmärtää toiveitamme, mutta sanoo suoraan, mikä toimii ja mikä ei, Salla tuumaa.
Keittiöstä ei ollut tulossa valkoista, sillä vaikutelmasta olisi tullut liian kliininen. Kallella oli visio beigenvärisistä kaapeista. Suunnitelmissa vilahtivat mattamustat hanat, aamiaiskaappi ja myrkynvihreäksi sävytetty välitila. Ja paljon, paljon muuta.
Jenni piirsi piirtämästä päästyään, kunnes kaikkia miellyttävä ratkaisu lopulta löytyi.
Kosketus-kaapinovien sävyksi valittiin pehmeän puuterinen Kashmir.
– Jos joku olisi maininnut remontin alkuvaiheessa pastellinsävyiset kaapit ja roosan, se ei olisi mennyt missään nimessä läpi, Salla sanoo.

Yläkaapit jätettiin kokonaan pois

Valkoinen, lämpimään taittava kvartsitaso istuu saumattomasti yhteen kaapinovien kanssa.
Tason valitseminen kävi helposti. Mutta messingin värisissä lankavetimissä ja Tapwellin kullanhohtoisessa hanassa oli Kallella hieman nieleskelemistä.
– Sanotaanko niin, että tässä ollaan kasvettu yhdessä ihmisinä. Voin kuitenkin myöntää, että Salla oli kaapin sävyjen ja vetimien suhteen aikaansa edellä, Kalle myhäilee.
Pariskunnan vanhemmat olivat kauhuissaan siitä, että keittiöön ei ollut tulossa ylä- tai kuivauskaappeja. Salla ja Kalle pitivät kuitenkin päänsä, sillä astiathan kuivuvat astianpesukoneessa. Avohyllyjen käyttöesineet eivät ehdi paikoillaan pölyyntyä.
Kaappien sisään kätkeytyy paljon toiminnallisuuksia. Vetolaatikostoissa astiat pysyvät helposti järjestyksessä.
Asunto remontoitiin pääosin omin ja talkoovoimin, mutta keittiön asennus tilattiin Topi-Keittiöiltä. Kun koko komeus oli vihdoin paikoillaan, olo oli epätodellinen.
– Kyllä siinä meinasi itku päästä. Oli mahtava tunne, kun pääsin vihdoin laittamaan tavaroita paikoilleen. Hyllyillä on myös isotädin tavaroita, kuten karahvi ja maljakko. Ultramoderni keittiö ei olisi sopinut 1930-luvulla rakennetun talon henkeen, mutta tämä kokonaisuus toimii hienosti, Salla iloitsee.
Yksi Kallen lemppareista on kattilakaappi, jossa on LeMans-kulmamekanismi. Sen ansiosta hyllyn saa vedettyä kokonaan ulos.
Pariskuntaa ilahduttaa keittiön käytännöllisyys, sillä kaikki hyllyt ovat ulosvedettäviä. Ehdoton suosikki on kuitenkin astianpesukone – edellisessä asunnossa sellaista ei ollut.
Remontin aikana mikroaaltouuni hurisi päivittäin, mutta nyt keittiössä tuoksuu taas alusta asti kokattu ruoka.
– Olemme jopa luopuneet mikrosta, sillä ruuanlaitto on nyt niin mukavaa ja se tuntuu orgaanisemmalta ilman mikroa. Minä teen yleensä ruuat, ja Kalle täyttää ja tyhjentää tiskikoneen, Salla kertoo.
– Vanha sopimus velvoittaa, Kalle täydentää.
Kommentoi »