Kotivinkki

Stylistin boheemi koti on täynnä pastellisävyjä ja runsaita asetelmia – "Saan inspiraatiota elokuvien lavastuksista"

Stylistin boheemi koti on täynnä pastellisävyjä ja runsaita asetelmia – "Saan inspiraatiota elokuvien lavastuksista"
Jutta Janhonen-Fahlerin kerrostalokodin tunnelman tekevät pojan tekemät maalaukset, murretut sävyt, viherkasvit ja vintagelöydöt. Jutan koti on täynnä yksityiskohtia ja uniikkeja asetelmia.
Julkaistu 9.5.2022

Jutta Janhonen-Fahler ja hänen puolisonsa muuttivat Helsingin Töölöstä Ullanlinnaan, kun perhe pieneni. Vanhaan kotiin jäi ylimääräisiä huoneita, kun uusperheen lapsista kaksi muutti pois kotoa ja yksi oli muuttanut jo aiemmin. 21-vuotias Oliver halusi muuttaa vielä vanhempien mukana opiskelupaikkaa odotellessaan, joten tilaa tarvittiin kolmelle.

Stylisti ja joogaopettaja Jutta Janhonen-Fahler asuu puolisonsa sekä poikansa Oliverin, 21, kanssa. Lisäksi heillä on havannankoirat Luna ja Lily. Perheen koti on vuonna 1904 rakennetussa talossa. 96 neliön asunnossa on kolme huonetta ja keittiö.
Keraaminen maljakko on Ritva’s-antiikkiliikkeestä. Jutta hakee kukat ­kotiin ja kuvauksiin ­aina Kukkatehtaalta. Taulut ovat Oliverin maalaamia.
Pöytä on kulkenut ­mukana vuosia. Tuolit ovat kirpputorilöytöjä, jotka on maalattu. Ruokapöydän päällä oleva Flensted-mobile ihastutti Juttaa, ja hän osti sen Finnish Design Shopista.

Jutta, millaisiin toiveisiin tämä koti vastasi?

Muutimme Ullanlinnaan oikeastaan vähän vahingossa. Kartoitimme Töölön, Kallion, Punavuoren sekä Lauttasaaren, mutta emme löytäneet sopivaa asuntoa. Tämä asunto oli heti vapaana, ja koko oli meille sopiva. Teemme osittain töitä kotona, ja ovia sulkemalla saamme meille kaikille rauhalliset paikat työnteolle. Olen sisustanut työnurkkauksen makuuhuoneeseen, mutta jostain syystä en käytä sitä työntekoon. Käytännössä teen töitä olohuoneessa ruokapöydän äärellä, kun minulla on toimistopäiviä.

Tähän kotiin ostettiin uutena vain Ikean vaalean­turkoosi sohva. Kaikki muut ­tavarat ovat vanhoja, suuri osa käytettynä hankittuja. Matto on Iskusta. Eteerinen Sini Tikkalan leijonamaalaus on lahja vanhemmilta.
Olohuoneen seinää koristaa suuri makramee, joka on tuliainen Balin-joogareissulta.

Halusitte muuttaa vanhaan taloon, miksi?

Tunnelma on minulle tärkeää. Asunnossa tulee ­olla hyvä henki, ja sitä täällä on. Lisäksi on korkeat huoneet ja ihania yksityiskohtia. Rakastan tuplaovia, ne antavat avaruutta. Isot ikkunat tuovat valoa. Vaikka osa asunnon ikkunoista on sisäpihalle ja toisissa on vastassa heti kapean kadun vasta­päinen talo, niin taivas on puolet ikkunaa.

"Vaikka sisustuksemme on runsas ja sävyjä on paljon, haluan kodin olevan harmoninen."
Keittiön kaari-ikkunasta on näkymä sisäpihalle.
Jutta löysi Kierrätyskeskuksesta edullisen talonpoikaislautas­hyllyn, maalasi sen valkoiseksi ja asetteli hopeiset aarteet esille. Kolmivärinen kannu on löytö Tigerista.
Keittiön avohyllyissä Jutan astiakokoelma pääsee kauniisti esille. Samansävyiset astiat sekä kirkkaat lasit muodostavat harmonisen kokonaisuuden.

Miten remontoitte asuntoa?

Asunnossa oli muuten meille sopivat vaaleat ­värit, mutta makuuhuoneen musta seinä maalattiin vaaleanroosaksi. Poikani Oliverin huoneeseen rakensimme parven, ja sen alle hän sai sopivan tilan maalaamiselle. Rakastan sitä, että on elämisen jälkiä, eikä asunnon tarvitse olla tiptop-kunnossa. Olen muutenkin boheemi, joten se näkyy luonnollisesti myös kodissani.

Pieni samettinen nojatuoli on Ikeasta, ristipistotyyny kirpparilta. Olohuoneesta on näkymä makuuhuoneeseen.
Jutan estetiikan taju ja stylistin ammatti näkyvät hänen värikkäässä kodissaan. Jutta inspiroituu elokuvista, matkoista, kirjoista ja muiden ­kodeista.
Makuuhuoneen seinällä on Oliverin maalaus Absence of Space. Kuviolliset tyynyt ovat kirppareilta. Sisustusliikkeistä hankitut yksiväriset tyynyt rauhoittavat kokonaisuutta.
Jutta ei löytänyt ­mieleistä kirjahyllyä, joten hän pinosi kirjat ­makuuhuoneen ikkunan alle. Kirjapinot toimivat hauskana ­sisustuselementtinä.
Värikäs lipasto on ­makuuhuoneen ­yhteydessä olevassa kaappisyvennyksessä. Hatturasiat ovat täynnä hiuspantoja ja -pinnejä, helmiä ­punontaharrastusta varten ja muuta pikku­tavaraa.

Mikä on lempihuonekalusi ja millainen sisustaja olet?

Ehdottomasti ruokapöytäni, jonka olen teettänyt 15 vuotta sitten. Kun stylisin työssäni keräilen rekvisiittaa ja vaatteita kuvauksiin, se näkyy myös kodissani. Minusta on kivaa, että tavaroilla on elämää takana. Käyn harvoin ostamassa uutta kotiini. Minusta parasta on juuri etsiä ja löytää käytettyä. Niin saan persoonallisuutta sisustukseen ja samalla työprojekteihin. Pidän kauniista tavaroista ja esineistä ja tykkään yhdistellä eri tyylejä ja värejä. Tuunailen myös löytöjäni. Sisustuksessa voi toki olla mukana jotain uuttakin, joka yllättää. Ihastuin esimerkiksi tanskalaiseen mobileen, joka liikkuu koko ajan.

Jutta on keräillyt paljon erilaisia kynttilänjalkoja, ja hän polttaa kynttilöitä läpi vuoden. Keväinen kynt­tilä­­­asetelma syntyy raikkailla väreillä.
Kotona on vaihtuva taulunäyttely, sillä Oliver maalaa tauluja kun ehtii ja inspiraatio iskee.
Jutta vaihtelee asetelmia ja siirtää sekä nostaa esiin uusia esineitä varastostaan.
Oliver iloitsee, että nuoret ovat löytäneet hänen taiteensa. Oliver on myynyt taidetta näyttelyssä ja hän tekee myös tilaustöitä. Oliverin työt löytyy Instagramista nimellä @oj_pntngs.

Miten kodin värimaailma syntyy?

Tykkään vaaleista pastellisista ja murretuista ­sävyistä ja haluan, että kodissani on värejä. Kirkkaita värejä vähän vierastan. Vaikka sisustuksemme on runsas ja sävyjä on paljon, haluan kodin olevan harmoninen. Huomaan kuitenkin ryhtyneeni katsomaan värikkäämpiä huonekaluja ja mattoja, joten ehkä lisään vahvempia sävyjä.

Enkeli on savityöopettajaystävän tekemä.
Vanhoja hopeisia astioita ei voi olla koskaan liikaa. Jutta on kerännyt keraamisia munia antiikkiliikkeistä.
Pienet korurasiat ovat Jutan aarteita, ja ne ovat löytyneet antiikkiliikkeistä.
Jutta on maalannut tummanruskean kaapin valkoiseksi, kaappi on täynnä astioita ja aarteita.

Mistä saat sisustusinspiraatiota?

Näen työssäni erilaisia kuvauspaikkoja ja koteja, ja on mielenkiintoista katsoa miten ihmiset ovat laittaneet kotinsa. Ostan joskus sisustuslehtiä, ja katson todella tarkkaan leffojen sisustuksia. Havainnoin, miten lavastukset ja kuvauspaikat on rekvisi­toitu. Instagramista seuraan sisustuksia, mutta pää­osa tuotoksistani tulee ihan omista keksinnöistä ja mielikuvituksestani. Saan inspiraatiota myös matkoilta, ja niiltä mukaan saattaa tarttua jokin esine.

"Katson todella tarkkaan leffojen sisustuksia. Havainnoin, miten lavastukset ja kuvauspaikat on rekvisi­toitu."

Mitä koti merkitsee sinulle?

Kuvauspäivät ovat pitkiä, ja saattaa olla, että käyn kotona vain nukkumassa. Vaikka koko perhe teemme töitä myös kotona, on koti meille paikka rentoutumiseen ja nautiskeluun. Katsomme yhdessä elokuvia sekä sarjoja. Estetiikka näkyy myös harrastuksissani: välillä teen kukka-asetelmia, punon käsikoruja ja neulon. Käsillä tekeminen saa ajatukset nollaantumaan.

Perhe on muuttanut jutun kuvaamisen jälkeen Helsingin Kallioon.

2 kommenttia