Tyynyn kaksivärinen ruutupäällinen syntyy vain yhtä lankaa käyttämällä – katso ohje ja kokeile hauskaa sormineulontaa!
Tee itse
Tyynyn kaksivärinen ruutupäällinen syntyy vain yhtä lankaa käyttämällä – katso ohje ja kokeile hauskaa sormineulontaa!
Vanha tyyny uudistuu sormineulotulla päällisellä. Langassa on erivärisiä lenkkipareja, joten yhdellä langalla saa aikaan kauniin kaksivärisen päällisen. Ota sormineulontatekniikka haltuun!
19.9.2022
 |
Kotivinkki

Koko: 45 x 45 cm.

Ruutuleikki-tyyny – tarvikkeet:

  • 300 g Alize Puffy More -lankaa (100 % polyesteri, 150 g = 11,5 m) värissä vaalea beige/oliivi (6264)
  • vetoketjullinen tyynynpäällinen
  • nuppineuloja, silmäneula ja ompelulankaa.

Sormineulonta

Puffy More -lanka muodostuu erivärisistä lenkkipareista. Lenkkejä pujotellaan toistensa läpi ruutupiirroksen mukaan, ensin vaakasuuntaan työn oikealta puolelta ja lopuksi pystysuuntaan nurjalta puolelta. Kun neulot oikeaa puolta, tarkista, että neulotun s:n vastapari jää työn nurjalle puolelle. Langasta neulottu työ on kaksinkertainen. Kuvion värit vaihtavat paikkaa työn oikealla ja nurjalla puolella.

Voit suunnitella kuvion vapaasti itse tai seurata ohjeen piirrosta.

Sormineulottu tyynynpäällinen – ohje:

Avaa langan ensimmäiset silmukkalenkit molemmista väreistä suoraksi, katkaisemalla silmukoiden väliset sidelangat. Tee näin aina kerän lopussa ja seuraavan kerän alussa. Se helpottaa lankojen yhdistämistä ja päättelyä. Päätä ja jatka langat työn keskellä näin: Solmi samanväriset langat toisiinsa ja jätä ne oikealle ja nurjalle muodostuvien kerrosten väliin.

  1. Tee ensin aloitusketju: Laita lanka vaakatasoon eteesi niin, että avattu pää on oikealla sekä oliivit lenkit ylös ja vaaleat alas. Aloita avatusta päästä ja etene oikealta vasemmalle: Pujota 2. oliivi lenkki 1. lenkin läpi, sitten 3. lenkki 2. läpi jne. Kun olet pujottanut 35 oliivia lenkkiä, jätä viimeinen avoimena odottamaan. Palaa krs:n alkuun, kiepauta vaaleat lenkit ylös ja pujota ne samoin. Merkitse krs:n loppuun jäävä avoin s ja jätä se odottamaan. Aloitusketju on nyt valmis. Aloita neulominen op:lta. Lue piirroksen parittomat krs:t vasemmalta oikealle ja parilliset oikealta vasemmalle.
  2. 1. krs (op): Jätä avoin s odottamaan ja pujota kerältä tulevat silmukat piirroksen mukaan aloitusketjun oliivinvihreiden s:oiden takareunojen läpi näin: 4 s vaalea, 1 s oliivi, 4 s vaalea, 1 s oliivi, *1 s vaalea, 1 soliivi, 4 s vaalea, 1 s oliivi, 4 s vaaleaa, 1 s oliivi*, toista *–* vielä 2 kertaa. Tarkista samalla, että jokaisen s:n vastapari jää työn taakse = 35 s op:lla ja 34 avointa s:aa np:lla.
  3. 2. krs (op): Neulo piirroksen mukaan oikealta vasemmalle. Toista 1.–12. krs:ia yht. 3 kertaa. Jätä viimeisen toiston 12. krs neulomatta ja päättele silmukat näin: Pujota 2. s 1. s:n läpi, 3. s 2. s:n läpi jne. Merkitse reunaan jäävä avoin s. Katkaise lanka 3. ja 4. lenkin välistä ja avaa suoraksi kuten työn alussa. Käännä työ ja aloita np:n neulominen näin: Jätä oikean reunan merkitty vaalea s odottamaan, pujota 1. vapaana oleva lenkki aloitusketjun 2. vaalean s:n takareunan läpi ja sitten loput s:t samoin oikealta vasemmalle = 35 s. Neulo sitten vapaana olevat lenkit näin: Ota oikeassa alareunassa oleva, merkitty vaalea s ja pujota yläpuolella oleva s sen läpi, *ota seuraava yläpuolella oleva s ja pujota se alemman läpi*, toista *–* alareunasta yläreunaan ja tarkista samalla, että neulot kokoajan ensimmäistä pystysuuntaista silmukkariviä. Jätä viimeinen s avoimeksi odottamaan päättelyä. Siirry takaisin alareunaan ja pujottele 2. silmukkarivi samalla tavalla ja jätä yläreunan viimeinen s odottamaan. Neulo näin jokainen silmukkarivi alhaalta ylös ja etene oikealta vasemmalle. Silmukat ovat kuvion mukaisessa järjestyksessä, joten ruutupiirrosta ei tarvitse enää seurata. Päättele lopuksi yläreunan avoimet s:t kuten op:lla, pujota avatut langat viimeisen s:n läpi ja päättele kerrosten väliin. Päättele myös luontireunan langat kerrosten väliin.

Viimeistely

Ompele neulottu päällinen kankaisen tyynynpäällisen toiselle puolelle. Tee ommel neulepalan op:n ja np:n välistä kangaspäällisen saumaan. Ompele näin 3 sivua ja vetoketjun ulkopuolelle jäävät saumakohdat.

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy, puh. (06) 4345 500, lankava.fi.

Kommentoi »