Meidän Mökki

Söpö heräteostos! Netta ja Pauli ihastuivat 24 neliön pikkumökkiin – "Vuosi vuodelta mökkikautemme on venynyt yhä pidemmäksi"

Söpö heräteostos! Netta ja Pauli ihastuivat 24 neliön pikkumökkiin – "Vuosi vuodelta mökkikautemme on venynyt yhä pidemmäksi"
Netta Koskela aloitti omasta mökistä haaveilun jo parikymppisenä. Heräteostoksena hankittu pikkumökki Pernajan kirkonkylän keskustassa tarjoaa mukavaa vastapainoa kaupunkiasumiselle.
Julkaistu: 30.7.2021

"Haave ikiomasta kesämökistä alkoi kyteä mielessäni pikkuhiljaa jo heti kaksikymppisenä, hieman omilleen muuttamisen jälkeen. Ensin lähinnä pienenä vitsailuna, sitten kasvavana ja todellisena kaipuuna kohti omaa kesäpaikkaa, jota voisi rauhassa remontoida omannäköiseksi ja jossa voisi hoitaa puutarhaa ja grillata sydämensä kyllyydestä kesäiltaisin ystävien kanssa. Tehdä sellaisia asioita, joita Helsingin keskustassa sijaitsevassa kodissa ei ollut mahdollista toteuttaa.

Pieni, vihreä mökki hurmasi välittömästi sympaattisella olemuksellaan.
Mökin vehreässä puutarhassa viihdytään aamusta iltaan. Netta kirjoittaa mökkeilystä myös Destination: Happiness -blogissaan.

Kesällä 2016 bongasimme puolisoni kanssa netistä suloisen 24 neliön kokoisen torpan, joka sijaitsi kuivanmaan tontilla keskellä Loviisan Pernajan kirkonkylää. Tuo noin 90-vuotias vaaleanvihreä torppa kaipasi kipeästi remonttia, mutta se myös sijaitsi ihastuttavan vehreällä puutarhatontilla, ja kaupan yhteydessä saisi itselleen venepaikan läheltä merenrannasta.

Mökin hinta oli sen heikon kunnon vuoksi edullinen, ja päätimmekin silkasta uteliaisuudesta ajella katsomaan paikkaa. Vaikka näimme heti, että tekemistä olisi paljon, eikä tontilla ollut edes minkäänlaista peseytymismahdollisuutta, totesimme yhteistuumin löytäneemme ”sen oikean”. Päädyimme siis ostamaan ensimmäisen mökin, jota koskaan kävimme katsomassa.

Mökin sydän on perinteinen Högforsin puuhella.
Remontissa ja sisustuksessa on huomioitu mökin ikä ja henki. Ruokapöytä ja sen tuolit tulivat mökkikauppojen mukana, ja myös keittiön ala kaapit ovat alkuperäiset. Ne maalattiin valkoisiksi ja niihin vaihdettiin vetimet.
Ruskea lipasto tuli mökkikauppojen mukana, ja vanha tuoli löytyi läheiseltä pihakirpputorilta.

Viehättävän vehmas auringossa kylpevä puutarha ja sen vanhat kasvit hurmasivat meidät saman tien, ja osasimme kuvitella, miten sympaattinen pienestä puutalosta tulisi remontoinnin jälkeen.

Lopulliseen päätökseen vaikutti varmasti myös mökin erinomainen sijainti. Emme halunneet erämaamökkiä metsän siimeksestä vaan ihastuimme sijaintiin kylän keskellä. Pernaja osoittautui oikein idylliseksi, aktiiviseksi ja kulttuurihistoriallisestikin merkittäväksi kyläksi, josta on lyhyt ajomatka Loviisan monipuolisten palveluiden ääreen.

”Päädyimme siis ostamaan ensimmäisen mökin, jota koskaan kävimme katsomassa.”

Viisi vuotta sitten heinäkuussa olimme siis yhtäkkiä 26- ja 27-vuotiaat mökin omistajat. Kaverimme katselivat kummastellen, kun riensimme joka viikonloppu mökillemme remontoimaan, siinä missä he matkustelivat maailmalla. Mutta me olimme ikionnellisia omasta mansikkapaikastamme!

Olemme puolisoni kanssa molemmat varttuneet omakotitalossa ja olimme jo kaivanneet kaikkea sitä puuhastelua, mitä talojen ylläpitoon kuuluu. Myös hinku takaisin puutarhahommiin ja haravanvarteen oli itselläni ollut jo kova. Teemme molemmat toimistotyötä tiiviisti tietokoneen äärellä, joten mökki- ja pihatöissä huhkiminen on erinomaista vastapainoa istumiselle ja ajatustyölle.

Levitettävä sohvasänky on oivallinen valinta mökkiin, jossa tilaa ei ole paljon. Tyynyillä pehmustettuna se on mukava istuskelupaikka.
Pariskunta on tehnyt mökille löytöjä kirpputoreilta, huutokaupoista ja sukulaisten varastoista. Vanhat kynttilänjalat ovat kovassa käytössä hämärtyvissä kesäilloissa.

Heti kaupanteon jälkeen tartuimme vasaraan, sahaan ja maalipensseliin. Meillä oli jonkin verran kokemusta perusremontoinnista, mutta paljon saimme opetella matkan varrella.

Onneksi tietoa on netti pullollaan, ja tekemällä oppii, kunhan on vain avoimin mielin liikkeellä. Kiinnostuimme projektin aikana perinnerakentamisesta, ja meille muodostui kunnia-asiaksi se, että 90-vuotiaan mökin henkeä kunnioitetaan remontin eri vaiheissa.

Olemme tehneet remonttia rauhassa itse omaan tahtiimme, yksi projekti kerrallaan. Uusiksi on mennyt sisällä oikeastaan kaikki lattiasta kattoon ja nimenomaan perinteisiä materiaaleja käyttäen. Sisustuksessa olemme hyödyntäneet paljon mökin mukana saatuja alkuperäisiä kalusteita. Lisäksi olemme hankkineet tyyliin sopivaa tavaraa kirpputoreilta ja Pernajan kesähuutokaupoista.

Tuikut ja tulitikut pysyvät tallessa vanhoissa lasipurkeissa.
Verannan seinällä on Pihlgren & Ritolan Kirsikkapuu-paperitapetti ja kalusteina Vepsäläiseltä löytyneet rottinkituoli ja -pöytä. Myös Frida-koira viihtyy loistavasti mökillä.

Olemme innostuneet erityisesti Arabian astioista ja vanhasta lasista. Meitä kiehtoo, että vanhoilla esineillä on jokin tarina kerrottavanaan, ja niissä on usein myös kaunista ajan patinaa ja sielukkuutta.

Mökki ei ole mökki ilman saunaa, joten rakensimme sellaisen vanhaan varastorakennukseen. Satavuotias varastomme oli painunut osittain maan sisään, se oli vino, ja katto oli paikoitellen pahoin painunut. Nostimme ja suoristimme rakennusta tunkeilla ja rakensimme siihen kunnon rossipohjan, jotta vastaavilta vaurioilta vältyttäisiin jatkossa. Rakennuksessa ei ollut lainkaan hormia, joten sinne asennettiin kevythormi kiuasta varten.

”Vuosi vuodelta mökkikautemme on venynyt yhä pidemmäksi – viimeksi kausi päättyi vasta joulukuun lopussa.”

Vuoden kestäneen aherruksen päätteeksi varastorakennukseen rakentui erittäin tunnelmallinen vanhan ajan puusauna, jossa on perinteinen lautalattia ja leveät lauteet.

Viime juhannuksena pääsimme pitkän uurastuksen jälkeen nauttimaan ensimmäisistä löylyistä. Sen jälkeen sauna onkin lämmennyt aina, kun olemme mökillä vierailleet. Myös Frida-koiramme on innostunut saunomisesta ja nauttii aina antaumuksella löylyistä ylälauteella pitkän kaavan mukaan.

Remonttien ohessa olen pitänyt huolta hurmaavasta puutarhastamme. Siellä kasvoi ostohetkellä paljon kauniita vanhoja kasveja, kuten perennoja, hedelmäpuita, marjapensaita ja erilaisia hyötykasveja.

Satavuotiaan varaston toiseen päätyyn rakennettiin perinteinen puusauna.
Saunaa rakennettiin pieteetillä vuoden verran, mutta lopputulos palkitsee.

Itse olemme muun muassa perustaneet mansikkamaan, istuttaneet lisää marjapensaita ja kokeilleet uusien hyötykasvien kasvatusta. Satoa on tullut niin paljon, että sitä on riittänyt myös ystäville, jotka ovat sitä ilolla ottaneet vastaan.

Erityisesti perennat ja muut kukat ovat vieneet sydämeni. Joka vuosi olemme lisänneet vanhojen joukkoon omia suosikkejamme, kuten värikkäitä tulppaaneja, näyttäviä liljoja, upeita pioneja ja syksymmällä kukkivaa hortensiaa. Puutarhassa saa mökin tavoin näkyä kerroksellisuus, ja haluamme sekä säilyttää vanhaa että tuoda mukaan jotain uutta ja omannäköistä.

Puutarhassa saa mökin tavoin näkyä kerroksellisuus – vanhaa ja uutta, omannäköistä.

Pihatöissä meillä on moderni apuri: ruohonleikkuusta huolehtii näppärä robottiruohonleikkuri, joka pitää nurmikon jatkuvasti kauniin lyhyenä.

Kesämökki on ehdottomasti ollut erikoisin ja paras ”heräteostos”, jonka olemme koskaan tehneet. Se on tuonut aivan valtavasti iloa ja onnellisia hetkiä elämäämme.

Mökkeily on vienyt meidät totaalisesti mennessään, ja vuosi vuodelta mökkikautemme on venynyt yhä pidemmäksi – viimeksi kausi päättyi vasta joulukuun lopussa.

90-vuotias talo ja sitä ympäröivä vehmas puutarha hurmasivat Netan ja Paulin saman tien. Myös sijainti keskellä kirkonkylää miellytti heitä.

Olen kirjoittanut mökkeilystä paljon Destination: Happiness -blogissani ja löytänyt siten muitakin mökkeilyyn ja perinnerakentamiseen hurahtaneita. Joskus lukijat kyselevät vinkkejä ja neuvoja puutarhanhoitoon tai remontointiin, ja pyrin aina auttamaan parhaani mukaan, vaikka en mikään ekspertti olekaan.

Tulevilta mökkikausilta toivomme remontoinnin ohelle myös hieman enemmän aikaa rentoutumiselle. Suurimmat ja kiireellisimmät urakat ovat voiton puolella, ja aikaa alkaa jäädä myös saunomiseen, lekotteluun ja mökkielämän parhaista puolista nautiskeluun.

Omistamamme venepaikka on tähän mennessä ollut remonttikiireiden vuoksi tyhjillään, mutta tulevaisuuden haaveena on hankkia pieni vene ja viettää osa kesäpäivistä veneillen Pernajanlahdella. Lisäksi varastossamme on paljon erilaisia pihapelejä, joita toivottavasti ehdimme tulevaisuudessa pelailla entistä enemmän ystäviemme kanssa, samalla kun grilli ja sauna kuumenevat."

Puutarhan kukat ovat valloittaneet Netan sydämen.
Markkinointispesialisti ja bloggaaja Netta Koskela mökkeilee puolisonsa kanssa 1930-luvulla valmistuneessa 24 neliön mökissä Loviisan Pernajassa.

2 kommenttia