Sonja taiteili lastenhuoneeseen satuseinän kalkkimaaleilla – vaikeinta oli selittää lapselle, miksi äiti saa piirtää seinään
Sisustus
Sonja taiteili lastenhuoneeseen satuseinän kalkkimaaleilla – vaikeinta oli selittää lapselle, miksi äiti saa piirtää seinään
Sonja Karppinen ei löytänyt kaupasta tarpeeksi mielikuvituksellista tapettia, joten hän päätti maalata lastenhuoneeseen koko seinän kokoisen satumaiseman ihan itse.
Julkaistu 5.6.2018
Meillä kotona

Mistä sait idean maalata lapsesi huoneeseen seinän kokoisen satumaiseman?

"Olin aina haaveillut kokonaisen seinän maalaamisesta. Lopullinen ajatus lähti kuitenkin siitä, että kaupoista ei löytynyt sopivaa tapettia huoneeseen. Halusin jotain luontoon liittyvää, mutta kaikki tapetit tuntuivat tylsiltä ja mielikuvituksettomilta."

Kuvat Sonja Karppinen.
Kurki on vasta hahmotelma.

Toteutitko seinän mallista vai suunnittelitko aiheet ja kuvat itse?

"Mielikuva päässäni oli metsämaisema eläimineen. Aloitin suunnittelun paperille, johon piirsin isompia yksityiskohtia kuten puut ja kyltin. Joihinkin eläimiin katsoin mallia netistä, koska tarkkoja värejä en muistanut."

Miten toteutit maalauksen?

"Aloitin työn poistamalla vanhan tapetin seinästä ja maalasin pohjaväriksi valkoisen. Seuraavaksi piirsin lyijykynällä suurpiirteisen muodon, jonka sisään aloin maalaamaan. Eläinten kokoa oli helpompi hahmotella kynällä ensin. Maalasin eteenpäin sitä mukaa, kun päätin, mitä haluan tehdä seuraavaksi. En piirtänyt lyijykynällä koko seinää kerralla, vaan aina ideoiden mukaan, pikkuhiljaa."

Mitä välineitä ja maaleja käytit?

"Maalasin seinän valkoisella sisustusmaalilla ja telalla. Hahmotteluun ja maalaamiseen käytin pensseleitä ja lyijykyniä. Seinän eläimet ja maaston tein kalkkimaaleilla. Ostin päävärejä, joita sitten sekoittelin tarpeen mukaan. Hiomapaperia tarvitsin pintojen elävöittämiseen. Lopuksi lakkasin seinän kalkkimaaleille tarkoitetulla lakalla."

Kuinka kauan maalausprojektissa meni?

"Tunteja en laskenut. Tein silloin, kun kerkesin. Maalasin seinän kuukauden aikana, mutta jos olisin sitä tekemällä tehnyt, olisin sen varmasti saanut valmiiksi 3–4 vuorokaudessa. Itse maalaaminen ei kauaa vienyt, jos siihen kulutettua aikaa vertaa ajatustyöhön ja suunnitteluun."

Onnistuitko kerralla vai jouduitko korjailemaan työtäsi?

"Koska tein maalausta todella hitaalla tahdilla, minulla oli aikaa miettiä eikä virheitä juurikaan tullut. Muutamaa eläintä, kuten oksalla olevaa pöllöä, jouduin korjailemaan. Kalkkimaalin voi pyyhkiä kostealla pois, joten virheet oli helppo korjata."

Miten seinää on kommentoitu? Entä pitääkö huoneen asukas maalauksesta?

"Seinästä on tullut monta positiivista kommenttia. Tyttäreni Helmi, 2,5, pitää seinästä ja sen eläimistä. Hän ei vain oikein ymmärrä, miksi äiti saa piirtää seinään ja hän ei."

Oletko tehnyt aiemmin vastaavaa? Entä joko sinulla on suunnitelmia tai tilauksia uusiin seinämaalauksiin?

"Aikaisempaa kokemusta ei ollut. Muiden seinien kimppuun en ole vielä käynyt, vaikka suunnitelmia ja halu kyllä on. Tilauksia seinien maalaamiseen ei tosimielessä ole tullut, ehkä enemmänkin leikkimielisenä heittona. Totta kai voisin muidenkin seiniä maalailla, kun hommaan jäi tietynlainen himo."

Mitä neuvoja antaisit ideaasi ihastuneille, jotka haluaisivat toteuttaa itse samanlaisen seinän?

"Älä suunnittele liikaa, mitä aiot maalata, vaan anna valta luovuudelle ja mielikuvitukselle. Ja haluan vielä lisätä, että vaikeinta työssä oli lopettaminen."

Jutun kuvat Sonja Karppinen.

2 kommenttia