Sokkelin hiertopinnoitus viimeistelee talon ilmeen – onnistu työssä ammattilaisen ohjeilla
Rakenna ja remontoi
Sokkelin hiertopinnoitus viimeistelee talon ilmeen – onnistu työssä ammattilaisen ohjeilla
Sokkelin hiertopinnoitus on viimeinen silaus talon ilmeelle. Hiertopinnoitteesta löytyy useita eri vaihtoehtoja niin värien kuin rouheuden suhteen. Remonttikonkari Kirsi Laamanen opastaa, miten onnistut sokkelin hiertopinnoituksen tekemisessä.
Julkaistu 4.5.2018
Meidän Talo

Sokkelin hiertopinnoitus voidaan tehdä isommilla ja pienemmillä kivirouheilla. Tähän kohteeseen valittua hiertopinnoitetta elävöittää halkaisijaltaan vain yhden millin vahvuinen kivi.

Talon viimeistelyssä ei kannata hosua, vaan ulkoseinien maalaus ja sokkelin pinnoitus pitää ajoittaa niin, ettei sää pääse sotkemaan valmista lopputulosta. Sokkelia ei kannata pinnoittaa kovassa auringonpaahteessa, tuulessa tai vesisateessa. Lämpötila ei saa laskea sokkelin pinnoittamisen jälkeenkään nollan alapuolelle parina seuraavana päivänä.

Sokkelin kivipinnoitetta ei ole pakko hiertää, mutta hiertämällä saat tasaisen ja saumattoman pinnan.

Sokkelin hiertopinnoitus – näin onnistut:

1. Tasoita talon sokkeli ensin sopivalla laastilla. Hio huolellisesti pois kaikki mahdolliset tasoituslaastin purseet ja muut epätasaisuudet. Pohjan on oltava täysin suora ja tasainen, jotta lopputuloksesta tulee siisti.

2. Kun olet hionut epätasaisuudet pois, harjaa kivijalka huolellisesti puhtaaksi. Irtonainen aines ja hieno pöly heikentävät merkittävästi pinnoitteen tarttumista. Myös sokkelin viereen satanut vesi heittää usein rapaa kivijalkaan.

3. Kaiken pinnoittamisen edellytys on, että niin maalit kuin pinnoitteetkin ovat tasavärisiä. Sävytä siis pohjamaali pinnoitteen mukaan. Sekoita pohjamaali kunnolla.

4. Levitä pohjamaali sokkeliin mieluiten sopivalla telalla, mutta varaa mukaan myös sivellin. Pohjamaali läpäisee hyvin vesihöyryä, kuten pinnoitekin, joten sokkeli pääsee kuivumaan tarvittaessa. Pohjamaali toimii myös pohjusteena pinnoitteelle. Anna pohjamaalin kuivua ainakin noin neljä tuntia tavallisena poutaisena kesäpäivänä.

5. Tarkista, että pohjamaali on varmasti kuiva ennen kuin aloitat pinnoitteen levittämisen. Kun sekoitat pinnoitetta, näet sen mukana olevan hienojakoisen kiviaineksen pieninä muruina. Nimenomaan kiviaines tekee pinnasta lopulta elävän näköisen.

6. Levitä pinnoite sokkelin pintaan hiertopinnoitteen kiviaineksen vahvuuden mukaan. Tässä massassa kivirouheen halkaisija on vain yhden millimetrin. Tavoite on, että kivirouhe levittyy mahdollisimman tasaisesti. Varaa työhön erikokoisia pakkelilastoja ja liippoja, mutta voit levittää kivirouheen myös solukumisella lastalla. Putsauskauha on hyvä apu ahtaissa paikoissa.

7. Käsittele pinta tuoreeltaan ohuella muovihiertimellä kevyin, pyörivin liikkein. Työn aikana kivipinnoitetta kertyy hieman hiertimen päälle, josta se on helppo kerätä pois. Jos pinnoitetta on liikaa, hierrin takertuu kiinni. Kaavi silloin ylimääräinen pinnoite pois ja hierrä uudelleen.

Ennen & jälkeen

Sokkeli ennen hiertopinnoitteen levittämistä.
Sokkelin hiertopinnoitteen väriksi valittiin katon tapaan lähes musta sävy, joka ankkuroi talon jykevästi paikoilleen. Kokonaisvaikutelmasta ei kuitenkaan tullut raskas tai ikävä, vaan pikemminkin moderni ja tyylikäs
Kommentoi »