Avotakka

Siro seurustelusohva vai koko perheen löhöilykeskus? Jos suunnittelet uuden sohvan hankintaa, aloita lukemalla tämä juttu!

Siro seurustelusohva vai koko perheen löhöilykeskus? Jos suunnittelet uuden sohvan hankintaa, aloita lukemalla tämä juttu!
Sohva on olohuoneen ykköskaluste ja iso hankinta. Sopivan mallin valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta sohva säilyy kumppanina jopa vuosikymmeniä.
Julkaistu 31.3.2020

Valitsenko trendimallin vai ajattoman designin?

Sohvat ovat nyt monimuotoisempia kuin pitkiin aikoihin. Viime vuosina vallalla olleet kevyet ja sirot mallit pitävät edelleen pintansa, mutta rinnalle ovat nousseet kaarevat muodot ja hivenen massiivisemmat sohvat. Tämän hetken trendikkäin sohvamalli on klassisen pyöristetty ja linjakas, istuintuntumaltaan napakka ja tyyliltään yksinkertaisen elegantti.

Luonnonmateriaalien kysyntä verhoiluissa on kasvanut vahvasti, ja uusimpina tulokkaina nousussa ovat bukleetyyppiset, ylellisen eläväpintaiset kankaat.

Sohvaostoksilla kannattaa pitää kuitenkin jäitä hatussa ja luottaa pitkäkestoiseen, ajattomaan ja laadukkaaseen designiin. Laadukas sohva on kodin pitkäikäisimpiä ja kovimmassa käytössä olevia huonekaluja, josta on iloa moniksi vuosiksi eteenpäin. Niinpä hankintaan kannattaa panostaa.

Kartoittamalla etukäteen toiveesi ja tarpeesi parannat mahdollisuuksiasi onnistua täydellisen mallin hankinnassa. Erilaisiin tarpeisiin kun sopivat hyvin erilaiset sohvat.

Tiesitkö?

Runkoverhoilukin on usein irroitettava. Kun peset sohvan verhoilua, älä tunge kaikkea yhteen koneelliseen: päälliset eivät puhdistu kunnolla.

Maineikas Norm Architects on suunnitellut Menulle arkkitehtonisen Offset-sohvan, joka on näyttävä vaihtoehto olohuoneeseen. Kolmenistuttava (228×90 cm) alk. 2699 €, Porin kalustetalo.
Adean Harper-sohvan juju on kauniissa saarnirungossa ja siihen yhdistetyssä nahkapunoksessa. Useita verhoiluvaihtoehtoja (218×96 cm). Tiedustelut Adea.
Pehmeälinjaiset sohvat ovat nyt trendikkäin valinta. Ferm Livingin kolmenistuttava Rico (210×79 cm) samettiverhoilulla 2715 €, Stockmann.

Vinkit sohvan valintaan

Kaikki testaamaan

Koeistu sohvamalleja koko perheen voimin, sillä jokainen kokee istuinmukavuuden omalla tavallaan. Mieti, millaiseen käyttöön sohva tulee. Sirona seurustelusohvana toimii napakka ja istuinsyvyydeltään kapeampi malli, kun taas koko perheen löhöilykeskus tarvitsee syvemmän ja rennomman sohvan.

Mittaa huone

Huomioi huoneen koko ja muoto. Sohvan mittasuhteet saattavat vääristyä isossa myymälätilassa, joten muista aina mitata sohvan paikka huolella. Nappaa ostoksille mukaasi pohjapiirustus tilasta, johon sohva on tulossa, ja pyydä tarvittaessa apua.

Huomioi napakkuus

Laadukkaassa sohvassa istuin- ja selkätyynyt tuntuvat napakoilta ja istuintuntuma on miellyttävä. Laadukas vaahtomuovitäytteinen sohva koostuu useasta kovuudeltaan erilaisesta vaahtomuovi- ja vanukerroksesta, jotka yhdessä parantavat rakenteen kestoa ja istuintuntumaa. Varo edullisia versioita, jotka koostuvat vain yhdestä kiinteästä vaahtomuovipalasta: tällainen rakenne väsyy käytössä nopeasti.

Paino kertoo laadusta

Rungon materiaali on koko sohvan ydin. Puu on tukeva materiaali, ja joissain sohvamalleissa käytetään myös lujaa terästä. Laadukas sohva on usein melko painava. Edullisimpien mallien lastulevyrungot tunnistat keveydestä, ja ne ovat harvoin kovin pitkäikäisiä vaihtoehtoja. Myyjät painottavat usein kankaiden hankauksenkestoa, mutta kotioloissa tämä on harvoin kankaan heikoin lenkki. Kiinnitä huomiota verhoilun tuntuun, koostumukseen ja hoito-ohjeisiin. Kuinka kestävältä ja toisaalta likaantumis- ja nyppyyntymisherkältä kangas vaikuttaa?

Tunnista siistimisintosi

Upottavan untuvasohvan tyynyt vaativat säännöllistä pöyhimistä, kun taas laadukas vaahtomuovisohva pysyy skarppina lähes ilman hoitotoimenpiteitä. Vesipestävät keinokuitukankaat vaativat säännöllistä pesua, jotta ne eivät pinty. Villa taas ei juuri kaipaa huoltoa muttei ei ole vesipestävä.

Katse käsinojiin

Leveät käsinojat paitsi jykevöittävät sohvan ilmettä myös vähentävät istuintilaa. Huomioi, miltä sohva näyttää sivuilta ja takaapäin. Soveltuuko malli tarvittaessa keskelle huonetta tai ikkunan eteen?

Tiesitkö?

Sohva kaipaa huoltoa viikoittain. Imuroi sohva viikkosiivouksen yhteydessä, pöyhi istuin- ja selkätyynyt ja vaihtele niiden paikkoja, jotta ne painuvat tasaisesti.

&Traditionin pyöreälinjainen ja vintagehenkinen Loafer-sohva toimii eleganttina seurustelusohvana. Siro kahdenistuttava sohva (lev. 150 cm) alk. 3942 €, Formverk.
Kotimaisen Interfacen linjakas Coco-moduulisohva mukautuu kaikenlaisiin tiloihin ja käyttötarpeisiin. Valittavana on useita eri koko- ja verhoiluvaihtoehtoja, tiedustelut Vepsäläinen.
Skultorpissa on hienoisesti retrohenkinen mutta ajaton muotoilu. Tyynyissä on kylmävaahtomuovipehmuste. Kolmen hengen sohva samettiverhoilulla (lev. 214 cm) 999 €, Ikea.

Mikä sohvassa maksaa?

Laatu on usein verrannollinen sohvan hintaan, mutta pelkän hintalapun tuijottaminen ei ole avain onnistuneeseen sohvakauppaan. Sohvien sisukset voivat poiketa merkittävästikin toisistaan, ja laatuerot korostuvat erityisesti sohvan rakenteissa. Kestävä ja laadukas runko on tehty useimmiten massiivipuusta tai vanerista, ja sohvan jousitus on jäykkä ja tukeva.

Täytteinä on käytetty laadukasta vaahtomuovia tai vaikkapa kylmävaahtoa, ja sohvan täytteet koostuvat useasta erilaisesta vaahtomuovi- ja vanukerroksesta, jotka vähentävät tehokkaasti täytteiden väsymistä. Laadukkaiden untuvasohvien täytteet on puolestaan lokeroitu, mikä estää täytteitä liikkumasta ja menettämästä muotoaan.

Ison osan hinnasta muodostaa verhoilu. Laadukkaat villakankaat voivat olla tuplasti tai triplasti edullisia keinokuituverhoiluja kalliimpia, ja nahkaverhoilu on vielä arvokkaampi. Kangas on sohvan kuluvin osa, mutta laatu- ja kestävyyserot voivat olla suuria. Verhoilu vaikuttaa suuresti myös sohvan käyttömukavuuteen ja ulkonäköön, joten sen merkitystä ei kannata aliarvioida. Lisäksi valmistuskustannukset vaikuttavat sohvan hintaan. Kotimainen työ nauttii arvokkaasta ja laadukkaasta maineesta, ja moni haluaa valinnallaan tukea tätä.

Sohva on kodin pitkäikäisimpiä hankintoja. Laadukkaasta, kestävästä ja malliltaan tarpeeksi ajattomasta sohvasta nautit jopa vuosikymmeniä. Laadukas kaluste voi lopulta löytää ostajan second hand -markkinoilta.

Tiesitkö?

Keinokuidussakin on eroja. Miinuspuolena voi olla herkkä nyppyyntyminen, sähköisyys tai muovinen tuntu.

Erwan ja Ronan Bouroullecin Haylle suunnittelema Can-sarja on malliltaan mutkattoman rento. Runko on terästä ja kanvaasia. Saatavilla useita eri kokoja ja verhoiluvaihtoehtoja, Kahdenistuttava sohva (lev. 172 cm) alk. 1905 €, Finnish Design Shop.
Trendikkäällä teddykankaalla verhoiltu munuaisen muotoinen rahi sopii tarjottimen kanssa myös sohvapöydäksi, (kork. 36 cm, lev. 160 cm, syv. 79 cm) 549 €, Jotex.

Tavallisia pulmia ja niiden ratkaisut

Uskallanko ostaa sohvan verkkokaupasta?

Muiden istuimien lailla myös sohvan koeistuminen on erittäin tärkeää. Sohvien tuntumat vaihtelevat huomattavasti, ja istuinmukavuuden kokeminen on yksilöllistä: se mitä joku toinen pitää hyvänä, ei välttämättä toimi sinulla ollenkaan. Yritä siis päästä ainakin kokeilemaan sohvaa myymälässä tai näyttelytilassa. Sohvaa hankkiessa myös asiantuntija-apu kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Asiantunteva myyjä helpottaa valinnan tekemistä ja osaa kertoa sohvamallien eroista, niiden rakenteesta ja kestävyydestä sekä auttaa tarpeisiisi sopivan verhoiluvaihtoehdon valinnassa.

Mikä on paras verhoilumateriaali lapsi- ja lemmikkiperheessä?

Reipasta käyttöä ja kestävyyttä vaativissa olosuhteissa paras valinta on yleensä konepestävä kangas, joko laadukas keinokuitukangas tai puuvilla. Huomioi kuitenkin, että värilliset puuvillakankaat haalistuvat pesussa, joten pesun kannalta vaaleat sävyt toimivat parhaiten. Myös villakankaat ovat harkinnan arvoinen vaihtoehto. Ne eivät ole vesipestäviä, mutta likaa hylkivä villakangas on erittäin kestävä ja helppo huollettava. Tällöin kuitenkin kannattaa varautua tahrojen oikeanlaiseen poistoon.

Mikä olisi paras korkeus sohvapöydälle?

Sohvapöytien standardikorkeus on yleensä välillä 35–40 cm. Tämä on yleensä toiminnallisesti ja visuaalisesti paras vaihtoehto: kun pöytäpinta jää sohvan istuintasolle tai vähän sen alle, on pöydän käyttö helppoa eikä pöytä peitä sohvaryhmää liikaa. Etenkin isokokoisissa sohvapöydissä suositaan myös hieman matalampaa, noin 30 sentin korkeutta. Tämä on näyttävä ratkaisu etenkin isoissa oleskelutiloissa.

Kotimaisen Shapesin Sky-sohvan istuintyynyt on tehty muotoon valetusta kylmävaahdosta, jota täydentää pehmeä höyhenpeite. Nino-kankaalla verhoiltu sohva (lev. 207 cm) 1513 €, Laatukaluste.
Kuusilinnan Ilma-sohva on malliltaan siro mutta mukava. Saatavilla on useita eri leveyksiä, (lev. 206 cm) alk. 2268 €, Kuusilinna.

Ostaisinko sittenkin käytetyn sohvan?

Unelmiesi sohva voi löytyä myös käytettynä. Laadukas sohva on pitkäikäinen kumppani, josta yhden käyttökaaren loputtua on iloa myös seuraavalle käyttäjälle.

Jos löydät täydellisen vintagesohvan, käytä hetki aikaa sen tutkimiseen. Luota omiin aisteihisi ja tutki, miltä sohva näyttää ja tuoksuu. Missä kunnossa sisukset ovat, nitisevätkö jouset ja onko runko tukeva? Muista kurkistaa myös sohvan alle, sillä myös sieltä voit löytää merkkejä sohvan kunnosta.

Selvitä huolella kalusteen taustat: missä sohvaa on käytetty ja millaisissa oloissa sitä on säilytetty. Pitkään varastoissa lojuneissa tai vaikkapa roskalavoilta bongatuissa sohvissa saattaa ilmetä ikäviä tuhohyönteisiä, jotka pahimmillaan valtaavat koko asuntosi.

Entisöimällä vanhasta sohvasta voi saada uudenveroisen. Karkeasti arvioiden sohvan uudelleenverhoilu maksaa noin puolet uuden laadukkaan sohvan hinnasta, mutta kankaalla ja mahdollisesti tarvittavilla rungon ja rakenteiden korjauksilla on suuri vaikutus asiaan.

Edullisten sohvien uudelleenverhoilu ei välttämättä ole kannattavaa, mutta laadukas sohva voi saada tämän avulla jopa tuplasti lisää käyttöikää. Kangas on sohvan kuluvin osa: jos runko on hyväkuntoinen ja laadukas, voi uudelleen verhoiltu sohva kestää käytössä taas seuraavat kymmenet vuodet. Vanhan sohvan verhoiluttaminen uusiksi onkin myös ekoteko.

Kommentoi »