Avotakka

Epätäydellisyyttä ja rentoa tunnelmaa! Sofia on vasta toinen asukas 1930-luvulla rakennetussa kaksiossaan – ”Tuntui haikealta remontoida kotia, jolla oli niin pitkä elinkaari”

Epätäydellisyyttä ja rentoa tunnelmaa! Sofia on vasta toinen asukas 1930-luvulla rakennetussa kaksiossaan – ”Tuntui haikealta remontoida kotia, jolla oli niin pitkä elinkaari”
Sisustussuunnittelija Sofia Tuovinen osti iäkkään naapurinsa asunnon siltä istumalta, kun huomasi sen olevan myytävänä. Ison remontin jälkeen kaksiosta tuli ajaton pohja, jossa näkyvät tyylien kerrokset, roso ja elämän jäljet.
Julkaistu: 18.6.2021
Sofian mieluisimpia suunnittelutöitä Koko 3:ssa on Helsingin yliopiston Metsätalon opiskelijaravintolan uudistus. Sen sisustuksessa on vaikutteita 1930-luvun funkisrakennuksen detaljeista ja väreistä. Oman kodin luonnolliseen värimaailmaan on Sofian helppo löytää sopivia kalusteita ja esineitä tyylistä ja aikakaudesta riippumatta. Sofian sylissä on Spencer.

Sisustussuunnittelija Sofia Tuovinen tuntee olevansa etuoikeutettu, sillä hän on vasta toinen asukas 1930-luvun kerrostalokaksiossaan. Edellinen asukas, Lilli-rouva, asui valoisassa kulmahuoneistossa 90-vuotiaaksi asti. Sofia asui naapurirapussa, kun hän huomasi vanhan rouvan asunnon olevan myytävänä. Hän päätti siltä istumalta myydä oman asuntonsa, sillä se oli käymässä liian pieneksi.

Sofialle on tärkeää, että kodissa näkyvät elämän jäljet. Pintojen ei pidä olla täydellisiä, vaan niissä saa olla rosoa ja patinaa. Hän halusi avokeittöönsä tummat, eläväpintaiset kaapit. Ikean puuviilukaapiston Sofia maalautti Farrow & Ballin musteensinisellä Railings-sävyllä ja lisäsi niihin Yhdysvalloista hankkimansa teräsvetimet ja -nupit. Sofia poisti 1950-luvun linoleumilattian, jonka alta paljastui mäntyinen lautalattia. Se on käsitelty Osmo Colorin öljyvahalla.
Välitilan reliefimäinen laattaseinä on toteutettu eripaksuisilla meksikolaisilla, kakkoslaatuisilla marmorilaatoilla, jotka Sofia osti Torista. Laattaseinän hinnaksi tuli vain 20 euroa. Keittiökaappien väliin sijoitettu puuhylly rikastuttaa kokonaisuutta. Sofia suunnitteli metallisen seinävalaisimen ja teetti sen käsityönä Etsyn kautta. Työtaso on mikrosementtiä.
Sofia yhdistelee taitavasti eri aikakausien kalusteita. Antiikkinen kristallikruunu ja ruokapöytä yhdistyvät Gastone Rinaldin 1970-luvun kromituoleihin.

Sofialla kävi tuuri, sillä Lilli-rouvan osittain alkuperäisessä asussa ollut huoneisto ei viisi vuotta sitten juuri kiinnostanut muita asunnonostajia. Vanha huoneisto oli kunnostettu viimeksi 1950-luvulla. Siellä oli maukkaita yksityiskohtia, kuten keittiön punainen katto ja tanssivia pareja kuvaava olohuoneen tapetti.

Kun remontoit vanhaa huoneistoa, säästät tuntuvasti, kun teet mahdolliset purku- ja maalaustyöt itse. Hyväksy, että pintojen ei tarvitse olla täydellisiä.
Sofia tunsi usein tarvetta muutella sisustusta entisessä kodissaan, jossa oli voimakkaita värejä. Hän halusi tähän kotiin rauhallisia värejä ja ajattomia ratkaisuja. Sofian lempikaluste on upottava valkoinen sohva. Sen pariksi löytyi huutokaupasta Bruno Mathssonin ikoniset Karin-nojatuolit, joihin hän vaihtoi likaa ja kosteutta hylkivät Sunbrella-kankaiset tyynyt. Sohvapöytänä on vanha voimistelupukki, jonka nahkapäällysteen Sofia maalasi kalustepetsillä.
Valkoinen säilytyskaluste on Stringin.
Taulun Sofia toteutti silkkipaperista ja jämämaalista. Panthella-lattia­valaisin on Torista. Kattovalaisimen hän on suunnitellut itse. Sake-sohva on Furninovan.
Tuolilla lepäävä Spencer-koira on rodultaan dandiedinmontinterrieri.

– Tuntui tavallaan haikealta alkaa remontoida kotia, jolla oli niin pitkä elinkaari, Sofia sanoo. Asunnon muokkaaminen omaan elämäntyyliin sopivaksi oli kuitenkin välttämätöntä. Remontissa Sofia vaihtoi olohuoneen ja makuutilan paikkaa ja erillinen, ahdas keittiö muuttui avokeittiöksi ja sulautui osaksi olohuonetta.

Makuuhuone on kodin valoisin tila, mutta sen saa pimennettyä sälekaihtimilla. Sofia ideoi ikkunasyvennykseen säilytyspenkin, jonka runkona on Ikean keittiökaapisto. Patja- ja selkänojatyynyt ovat päällystetty koirakotiin sopivalla konepestävällä puuvillakankaalla. Molemmissa päädyissä olevat korkeat keittiökaapit toimivat laskutasoina ja kukkapöytinä.
Sofia suunnitteli itse messinkisen kattovalaisimen ja teetti sen Etsyssä. Lehmäntalja sulautuu lattian väriin. Torkkupeitto on Annon. Kookas siroliuska-aralia sai paraatipaikan erkkerin kulmasta keittiökaapin päältä. Kaapin taso on tehty samanlaisista mäntylankuista kuin lattia.
Sofia on kerännyt Lintexin pellavapäällysteiseen ilmoitustauluun visuaalisia ja kirjallisia muistoja vuosien varrelta. Kun tämä sisustussuunnittelija saa idean, hän ei epäröi toteuttaa sitä. Olohuoneen juuttimatto muuttui entistä eläväisemmäksi maalitelalla ja valkoisella seinämaalilla. ”Epätäydellisyys luo kotiin rennon tunnelman.”
Eteisen ja olohuoneen väliseinästä on muistona tukipilari. Sofia sai avartuneesta eteisestä valoisan työtilan. Lapsuudenkodin lipaston tasolla on arkisin suunnittelutyössä välttämätön iso tietokoneen näyttö. Charles Pollockin vuonna 1963 suunnittelema Executive Chair on kodin aarre, jossa on mukava istua. Kehyksissä on ampumataulu, patsas on kirpputorilta.
Saat pieniin tiloihin persoonallista ilmettä näyttävillä yksityiskohdilla ja lämpimillä väreillä, jotka tuovat valoisuutta. Ehkä sävytät myös katon?
Sofia on tehnyt pienestä kylpyhuoneesta tunnelmallisen yhdistämällä maalattua seinäpintaa ja tiililadontaa. Osittain laatoitettu seinä jäsentää tilaa ja tekee siitä intiimin. Seinän beige sävy on Tikkurilan X454 Riisi. Messinkidetaljit tuovat ripauksen luksusta. Retrotyylinen Astro-seinävalaisin yhdistyy 101 Copenhagenin pyöreäkulmaiseen Reflect-peiliin. Burlingtonin klassista pesuallasta täydentää Tapwellin messinkihana. Seinäkoukut ovat Teksasista.
Suihkusyvennykselle on lohkaistu tila makuuhuoneen komerosta. Katto on maalattu samalla beigellä kuin seinät. Sofia hankki pintavaurioituneen suihkusetin ja poistatti sen kiiltävän kromipinnan. Lopputuloksena on patinoitunut messinki­suihku. Hän fanittaa amerikkalaisia, kaksipuolisia suihku­verhoja, joiden ulkopuoli on kangasta. Taulu on isoäidiltä.
Sofia säilyttää kaupunkipyöräänsä eteisessä. Hän maalasi seinät Tikkurilan kullankeltaisella sävyllä Q139, sillä luonnonvalottomat tilat kannattaa valaista valkean sijaan lämpimillä väreillä. Sofian kauan etsimä iso antiikkipeili löytyi Bukowskisin huutokaupasta. Sen raahaaminen neljänteen kerrokseen ystävien kanssa ei hevillä unohdu. Matto on Ebaystä.
Sofian 59,5 neliön koti sijaitsee vuonna 1936 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Harjussa.
Kommentoi »