Avotakka

Kotitoimisto kauniiksi ja toimivaksi! Katso, miten sisustustoimittaja uudisti työhuoneensa ilman remonttia

Kotitoimisto kauniiksi ja toimivaksi! Katso, miten sisustustoimittaja uudisti työhuoneensa ilman remonttia
Sisustustoimittaja ja -suunnittelija Jonna Kivilahti uudisti kotitoimistonsa entistä toimivammaksi korvaamalla antiikkisen kirjoituspöydän linjakkaalla, 60-luvun rivitalon tyyliin sopivalla hyllyjärjestelmällä ja työtuolilla. Nyt runsas paperi- ja tarvikemäärä on kauniisti käden ulottuvilla!
Julkaistu: 15.10.2020

Ongelma: Pitkulaisen huoneen yksi seinä on ikkunaa, toinen kaapistoa, ja kolmannen katkaisee liukuovi. Toimivalle työpisteelle ja isolle tarvikemäärälle ei tahtonut löytyä tilaa.

Työskentelen kotoa käsin, ja sen vuoksi toimiva työtila on minulle erittäin tärkeä osa kotia. Olen asunut perheeni kanssa samassa rivitaloasunnossa jo yli kymmenen vuotta, ja huoneet ovat vaihtaneet paikkaa moneen kertaan tarpeiden muuttuessa. Työhuoneeni palasi kotimme L-muotoisen pohjaratkaisun päätyyn, kun vanhin tyttäreni muutti omilleen.

Tein pitkään töitä antiikkisen kirjoituspöydän ääressä, joka on tavattoman kaunis mutta jonka työskentelykorkeus on kaikkea muuta kuin ihanteellinen minulle.

Myös suosimani wieniläistuoli on haastava jatkuvassa työkäytössä. Koska huoneeseen avautuu näkymä olohuoneesta ja ruokailutilasta, sen tulee olla siisti kasvavasta materiaalinäyte- ja lehtimäärästäni huolimatta.

Tältä työtila näytti ennen muodonmuutosta.

Ratkaisu: Hyllyjärjestelmä apuun

Nuorin tyttäreni halusi uudistaa omaa huonettaan, ja hänen huoneessaan ollut String System -hyllyjärjestelmä työtasoineen sai välittömästi uuden paikan työhuoneestani. Antiikkipöytä sopi vuorostaan paremmin hänelle. Pian kuitenkin selvisi, että hyllytilaa oli auttamattomasti liian vähän. Hankin lisää String System -päätytikkaita ja hyllylevyjä Vepsäläiseltä, minkä jälkeen työpiste kasvoi koko seinän mittaiseksi. Myös työtuoli meni vaihtoon.

1960-luvun alkupuolella rakennetun, arkkitehti Jaakko Laapotin suunnitteleman rivitaloasunnon alkuperäinen liukuovi rajaa työtilan omaksi huoneekseen. String System -hyllyjärjestelmään kuuluva pöytätaso on kooltaan varsin niukka, mutta se riittää hyvin kannettavan tietokoneen käyttöön. Tason korkeutta on helppo säätää. Työtuolina on Eamesien klassinen DAR-tuoli lempivärissäni mustana. Vipp-poljinroskis on ostettu kirpputorilta.
Nojatuoli on Harry Bertoian Diamond, jonka olen ostanut käytettynä Bukowskis Marketista. Sen tärkein käyttötarkoitus tässä tilassa on toimia silmänruokana. Lattialle olen hankkinut pehmeän Sera Helsingin Kaarna-maton, jonka päälle levitän työssäni tarvittavia materiaalinäytteitä.
Viihtyisä työtila syntyy helposti muunneltavien kalusteiden avulla. Ne auttavat pitämään jopa runsaan tavaramäärän järjestyksessä ja kaiken käden ulottuvilla.

Toteutus: Kaikki tarvittava yhdelle seinälle

Raivasin koko huoneen tyhjäksi ja mittasin maksimimäärän hyllytilaa. Hankin Stringin täyskorkean päätytikkaan ja lisäksi kaikkiaan kuusi hyllyä. Päätytikkaat kiinnitettiin koko pitkän seinän leveydeltä seinään, ja hyllylevyt sijoitettiin kirjoille sopivin välein. Työpöytälevy asetettiin ikkunan viereen ja tulostimet sekä muut päivittäin käytettävät tarvikkeet käden ulottuville.

Hankin mukavaksi työtuoliksi Vitran käsinojallisen DAR-tuolin, joka jatkaa ruokailutilassa käyttämieni DSR-tuolien tyyliä. Tilaa jäi myös keveälle nojatuolille, Harry Bertoian suunnittelemalle Diamondille. Sain tuolin edullisesti käytettynä, ja rahaa jäi vielä tuolin kunnostamiseen ja maalauttamiseen mustaksi.

Lattialle hankin riittävän ison maton, jonka päällä on mukava istua ja koota materiaalinäytteistä malleja ja moodboardeja eri suunnittelukohteisiini. Työhuoneessa on nyt helppo inspiroitua.

Tord Boontjen Garland-kattovalaisin on laserleikattua metallia. Olen muodostanut oman valaisimeni kahdesta Garlandista. Hyllyjärjestelmä on asennettu koko seinän mittaiseksi, ja korkea päätytikas on täsmälleen sopivan korkuinen ylhäällä olevaan ikkunaan nähden. Lehtipinossa Stringin ja vaatekaappien välissä on omia työnäytteitä. Hyllyjärjestelmä on ilmava, enkä halua tukkia tilaa laittamalla sen alle enää tavaraa.
2 kommenttia