Kulta, tilasin meille hirsimökin! Milla Alftanin synttäriyllätyksestä miehelleen tulikin parin pysyvä koti
Moderni talo
Kulta, tilasin meille hirsimökin! Milla Alftanin synttäriyllätyksestä miehelleen tulikin parin pysyvä koti
Milla Alftan järjesti 50-vuotislahjaksi miehelleen Kristianille kesämökkiprojektin, ja järvenrantatonttikin löytyi viikossa. Kesäpaikasta hämäläisessä luonnonrauhassa sukeutui niin unelmainen, että siitä tulikin parin pysyvä koti.
24.5.2023
 |
Avotakka
Milla on istuttanut pihalle ja terassien ruukkuihin erilaisia hedelmäpuita, pensaita ja kukkia. Talon julkisivu on käsitelty Tikkurilan Vinhalla, sävyllä Korppi D129. Tontilla on päätalon lisäksi Kontion vierastalo ja puulla lämmitettävä rantasauna sekä saunatupa.
Pariskunta on rakentanut pihaa intohimoisesti parin kesän ajan. Kristian suunnitteli rinteen pengerryksen ja piha­kiveykset. Pihalla on useita erilaisia viihtyisiä oleskelu­alueita. Pihakivet ovat Lakan betonin hiilenmustia loimu­liuskekiviä ja muurikivet mustia antiikkimuurikiviä.

Sisustussuunnittelija Milla Alftan hankki puolisolleen Kristian Maukoselle 50-vuotislahjaksi kesämökkiprojektin. Alustava sopimus hirsitalovalmistaja Kontion kanssa oli siinä vaiheessa jo tehty. Yllätyslahja oli mieleinen, sillä hirsitalo oli ollut Kristianin pitkäaikainen haave. Hänestä hirsirakennus on terveellinen ja tyylikäs valinta.

Kontion Villa Glass -talomalli on isoine ikkunoineen moderni hirsitalo, jonka graafista ilmettä pehmentävät harjakatto, lasitettu terassi ja talon rannan puolella sijaitseva iso terassi ja pergola. Milla ja Kristian ihastuivat talossa sen huonekorkeuteen, joka tuo ilmavuutta pieniin neliöihin.

Ruokapöytä on Skovbyn SM33 ja Eichholtzin tuolit Salista. Verhoilukangas on liilahtava. Kattovalaisin on itse koottu kolmesta Skannosta hankitusta Ligne Roset'n Mold-valaisimesta. Millalle oli tärkeää saada Schneiderin pistorasiat ikkunoiden ylle jouluvaloja varten. Pöydällä on Kristianin siskon Satu Uotilan Koto358-keramiikkaa.
Skovbyn SM33-ruokapöytää Milla sävytytti tummemmaksi. Oikeaa viileän savutammen sävyä valittiin puusepän kanssa yhdessä pitkään.

Metsän siimeksessä sijaitseva järvenrantatontti löytyi Hämeestä, puolentoista tunnin ajomatkan päästä Helsingistä, peräti viikossa. Rakennusprojekti kesti kaikkineen pari vuotta ja poiki yllättävän lopputuloksen. Ihana luonnonläheinen sijainti ja toteutunut kokonaisuus alkoivat ihastuttaa pariskuntaa niin, että mökistä tuli lopulta omakotitalo. Päärakennukselle haettiin käyttötarkoituksen muutosta viime kesänä, ja ennen Helsingin kantakaupungissa asunut pariskunta asuu nyt pysyvästi Hämeessä.

Kristianin aikuiset lapset puolisoineen ja yksivuotias pojanpoika viettävät mielellään aikaa Millan ja Kristianin kanssa Villa Magiaksi ristityssä paikassa. Työt vievät molempia ympäri Suomen, ja siksikin rauhoittava paikka luonnon syleilyssä on tärkeä ja rakas.

Seinien sävy X467 on Millasta ihana löytö, sillä se sopii kauniisti yhteen lattian, hirren ja Dekton-tason kanssa. Keittiö on Kontio Living -mallistosta, sävy kitti. Cosentinon Dekton Helena -materiaalia on käytetty välitilassa, tasoina ja niemekkeen päätynä. Vaalea komposiittiallas on huullettu kauniisti tasoon. Gessin Officine-keittiöhanan sävy on harjattu kupari, LVI Juhani Niemi. Mattamustat Helix Handle 320 -vetimet on hankittu Royal Designista.
Milla halusi kotiin sähköpianon, koska hän rakastaa soittamista. Aluksi piano sijoitettiin työhuoneeseen, mutta siellä sitä ei tullut soitettua. Paraatipaikalla ikkunoiden ääressä piano tuntuu olevan oikeassa ja inspiroivassa paikassa, ja se on yksi Millan lempiasioita kodissa. Japanilaista käsityötä oleva Roland Kiyola löytyi verkkokaupasta. Paitsi koko myös sen väri osoittautui täydelliseksi. Baarijakkarat ovat Tipicon.
Niemekettä päällystää Cosentinon Dekton-materiaali Helena, jonka pilvimäinen kuosi on pehmeä ja utuinen. Sen kiilto toistaa maiseman maagisella tavalla ja avartaa tilaa. Kiviliike Ylämaan graniitti työsti niemekkeen päädyn tarkasti jiiriin. Keittiön seinällä on Inni Pärnäsen Kesä-reliefi, joka on koivuvaneria. Kymi 220-seinävalaisimet ovat Astro Lightingin mallistosta, Teclux. Materiaali on kipsiä, ja valaisimet on maalautettu levyseinän X467-sävyisiksi puusepällä.
Uniikki takka-leivinuuni on Nunnauunien ja Millan yhteistyön lopputulos. Iso takkaluukku sijoittuu ruokailutilaan ja olohuoneeseen päin, jolloin tuli tuo tunnelmaa oleskelutiloihin. Tulisijan sivussa sijaitseva syvä haudutusuuni oli pariskunnan ehdoton toive. Se sijoittuu käytännöllisesti keittiön viereen. Alun perin vuolukivipintainen takka on päällystetty sisustukseen sopivalla modernilla Mutinan Cover Grid White -suurlaatalla, ABL-laatat.
Avotilan eri toiminnot ja materiaalit sitoutuvat soljuvaksi kokonaisuudeksi värin avulla.
Löhöämiseen tarkoitettu HT Collectionin Air-sohva on tavallista syvempi. Seinätason teki paikallinen puuseppä, ja taulun Milla on maalannut Konton akustiikkalevyille. Kattoon valittiin Siparilan valkokuultokäsitelty Vire-saarnipaneeli. Hirsipinnat käsiteltiin ensin lattialipeällä ja sitten Diotrolin kuullotteella. Pinta vaalenee ajan saatossa. Timberwisen Kolmio-parketti Frost-sävyssä oli Millan ensimmäisiä valintoja.
Pariskunta sai Emma-patsaat, kun yhteinen yhtye The 3some sai vuonna 1998 Vuoden yhtyetulokas -palkinnot. Suovillat ovat Millan äidin keräämät, ja häneltä on saatu lahjaksi myös Muuton Ridge-vaasi.
Eteisen kaapiston säilytystila maksimoitiin korkeilla kaapistoilla. Koska eteinen on yleensä täynnä kenkiä, Milla ideoi kengille huomaamattoman avosäilytystilan kaapin alle. Runsasta kenkävalikoimaa säilytetään myös kaapissa hyllyillä. Puusepän tekemän kaapiston sävy on Tikkurilan X467. Grain Stone Cage White Naturale -lattialaatat ovat ABL-laatoista. Lisämukavuutta kotiin tuo uusi Schneider Electric Wiser -älykotijärjestelmä.
Toinen makuuhuoneista on varattu työhuoneeksi, joka on pääasiassa Kristianin kotistudiokäytössä. Huoneessa on esillä Kristianin tuottajana saamia palkintoja. Tila on monitoimitila, joka toimi myös vaate- ja vierashuoneena. Katossa on Konton akustiikkapaneeleita kolmea eri sävyä ja paksuutta. Kristian sai sitä asentaessaan valita lopullisen järjestyksen. Kokolattiamatto Koolmat, Van Besouw 2404-040. Kiintokalusteet on maalattu Tikkurilan sävyllä V482.
Korkeat kaapistot maksimoivat säilytystilan. Monitoimitila toimii työ-, vaate- ja vierashuoneena.
Sänkyä kiertävät säilytyskalusteet hyödyntävät päätyseinän säilytystilaksi. Ne tilattiin puusepältä Tikkurilan sävyssä K485. Pääty on teetetty Millan suunnitelmien mukaan Sisustus Camomillessa, jossa teetettiin myös vuodetekstiilit. Kattovalaisin on kotimaisen Quu Designin, ja Milla valitsi siihen mieluisat värit. Maalaus on Millan omaa kädenjälkeä. Seinällä oleva Mari Paikkarin keraaminen teos on Taiko Artista.
Makuuhuoneen kaapin sisällä on piilossa pistorasia, josta tulee johto tummaa puuta olevalle yöpöytätasolle puhelimen latausta varten.
Kylpyhuoneen yhteydessä on pyykkihuolto. Kalusteet on teetetty puusepällä sävyyn NCS S 5005-Y50R. Katossa on Siparilan Jalo-saarnipaneeli, lattiassa Grain Stonen suuri Cage White Naturale -lattialaatta, ABL-laatat. Gessin Minimali-kattosuihku, LVI Juhani Niemi. Suihkuseinä Essis by Lasilinkki. Mark-pyyhekuivaimet Milla sävytytti beigeiksi, INR. Kaihtimet ovat Lumeon.
Lasinen allas ja laatikosto ovat Decor H:n. Puusepällä teetetyn peilikaapin alle jää syvennys kauniille pikkutavaroille. Seinään asennetun Gessi316-allashanan sävy on harjattu pronssi, LVI Juhani Niemi.
Kylpyhuonetilojen kauniit ja lempeät luonnon sävyt ottavat ympäröivän luonnon osaksi sisustusta. Seinäpintojen näyttävä Caislan Silver River -suurlaatta (120 × 240 cm) herättää ihastusta. Kivet ovat Millan matkamuistoja.
9 kommenttia