Sisustussuunnittelija Maru Hautalan haave rintamamiestalosta vaihtui uuteen paritaloon, kun puoliso Jukka halusi välttää työleirin
Sisustus
Sisustussuunnittelija Maru Hautalan haave rintamamiestalosta vaihtui uuteen paritaloon, kun puoliso Jukka halusi välttää työleirin
Apua, ei loputonta työmaata! Remonttikuntoisen talovanhuksen näyttö vauhditti Maru Hautalan puolison Jukan halua iskeä kiinni paritaloon, joka oli juuri valmistunut naapuriin. Sisustussuunnittelija sai silti uuden leikkikentän, kun valmiit ratkaisut eivät miellyttäneet.
Julkaistu 3.5.2023
Avotakka

Löysimme kotimme vahingossa. Kolme vuotta sitten ihastuin silloisen kotimme naapuriin rakentuviin taloihin. Emme kuitenkaan päätyneet ostamaan yhtäkään niistä vaan hankimme niiden vierestä paritalon puolikkaan, joka oli valmistunut muutama kuukausi aiemmin. Emme päässeet vaikuttamaan asunnon materiaalivalintoihin mutta ihastuimme alueeseen ja uudiskohteen helppouteen.

Oikeasti haaveilin vanhasta talosta. Päivää aiemmin olin vienyt puolisoni katsomaan remonttikuntoista rintamamiestaloa, joten hän todennäköisesti halusi iskeä kaupat kiinni täysin uudesta kohteesta sen kummempia jahkailematta.

Minä kun näin vanhassa rintamamiestalossa lukuisia mahdollisuuksia ja hän päättymättömän työleirin.

Hakolan keltainen sohva sai olohuoneessa väripariksi Teknoksen vaaleanpunaisella T1522-sävyllä maalatut seinät. Matto on Annon ja sohvapöytä Muoto2:n.
Keltainen sohva ja vaaleanpunainen nojatuoli ovat Hakolan, rahi Torista ja nojatuoli kaapiston edessä Nikarin. Julisteet Kaisa Kartela graphics, Laura Annala ja Granit. Keramiikkakukka seinällä Silja-Maria Wihersaaren käsialaa.
Eteisen kaapistot olivat ennen valkoiset. Ne maalattiin Tikkurilan sävyllä V447 Serpentiini. Annon säilytyskorissa säilytetään koulureput. Portaikon takana oleva taulu on ystävän Katja Hyytiälän Mustikkakeittoa.

Vaikka asunto oli uusi, oli selvää, että kiinteille ratkaisuille oli tehtävä jotain. Grynderikohteissa, eli sellaisissa, joissa rakennuttaja on itse tehnyt materiaalivalinnat mahdollisimman edullisesti, oli paljon ratkaisuja, joista emme pitäneet.

Toisaalta pääsin, ja pääsen yhä, toteuttamaan loputonta uudistusvimmaani sopivassa suhteessa tässä kodissa.

En jäänyt haikailemaan vanhan talon perään, sillä jos totta puhutaan, ei meillä olisi ollut kahden aktiivisen koululaisen vanhempina aikaa vanhan talon kunnostustöihin ja ylläpitoon. Etenkään kun toista meistä aikuisista ei kiinnosta sellainen lainkaan.

"Pääsin toteuttamaan loputonta sisustusvimmaani tässä kodissa."
Maru Hautala

Ensi töiksemme maalasimme seiniä ja remontoimme keittiön. Päätimme tehdä muokkauksen taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla ja kierrätimme eteenpäin ne kiintokalusteet, jotka eivät meitä miellyttäneet.

Keittiöstä riisuimme yläkaapistoja, lisäsimme aamiaiskaapin ja vaihdoimme tason sekä altaan. Lisäksi vaihdoimme keittiön vanhoihin runkoihin uudet laatikostojen etulevyt ja vetimet. Laatoitin itse keittiön välitilan valkoisilla 10 × 10 -kokoisilla laatoilla, jotka löysin rakennusliikkeen poistomyynnistä erittäin edullisesti.

Keittiöstä poistettiin yläkaapit, ja liesituuletin päällystettiin kipsilevyllä. Seinän sävy on Tikkurilan Y354 Cumulus. Artekin pöytä ja Muuton Visu-tuolit löytyivät käytettyinä. Pholcin Donna valaisee ruokapöytää. Pyöreä matto on Annon.
Keittiön metallihylly on String Pocket -sarjaa. Siihen saa lisävarusteena tankoja ja koukkuja, joissa roikkuu kätevästi esimerkiksi tiskiliina. Hyllyn kaikki astiat ja tavarat ovat arkikäytössä. Edullinen valkoinen 10 x 10 sentin laatta sai väriä vaaleanpunaisella saumauslaastilla.
Aamiaiskaappiin ei asennettu taustalevyä, vaan sen takaseinä on laatoitettu. Terratintan Hexa-laatat ovat Laatta-Leevin.

Koti on minulle leikkikenttä. En sisusta sitä kovinkaan vakavasti. Työni sisustussuunnittelijana on toki luovaa mutta myös hyvin pikkutarkkaa ja todella suunnitelmallista. Toisinaan tuntuu siltä, että luovuus on kaukana, kun istun päivän koneella mittaillen millintarkasti kylpyhuoneen kalusteita.

Omassa kodissani olen päässyt fiilistelemään intuitiivisesti. Kotisisustelu on täysin erilaista kuin työni suunnittelijana. Ihailen eniten koteja, jotka näyttävät ihanasti siltä, että tavarat ja asiat olisivat vahingossa tupsahtaneet paikoilleen.

En halua hankkia kotiin mitään sellaista, jota en tarvitse. Mielestäni meillä on tavaraa melko maltillisesti. Toisinaan ihmettelen somesisustamista, jossa ostetaan vitriinikaappi ja sen jälkeen vasta mietitään, mitä siihen laitetaan.

Asumisessa olisi hyvä miettiä tarkkaan todellisia tarpeita myös laajemmin.

Rottinkikaappi on tuunattu itse vanhasta Lundian kaapistosta. Kaapin päällä on Himmeen Toad-valaisin ja seinällä ystävältä lahjaksi saatu punottu sateenkaari.
Sängynpäätyseinä odottaa vielä sopivaa taidetta. Makuuhuoneen seinän sävy on Tikkurilan V471. Yöpöytänä toimii String Pocket -hylly. Lukuvalo on Habitatista, riippuvalaisin Granitista.
Lasten pelipiste rakentui yläkerran aulaan. Tapetti Metamorphosis 8800018 Tapettitaivaasta, rottinkituolit Ikea. Matto Anno Collection. Sohvapöytä Muoto2.

Ajattelin alun perin oikeasti, että tästä kodista tulisi maanläheisillä sävyillä sisustettu ja vähemmän värikäs. Aika pian kuitenkin huomasin, että kaipaan värien keskelle. Oma koti tuntuu tyhjältä, jos sitä ei ole täytetty väreillä. Keltaisen sohvaostoksen myötä homma oli sinetöity.

Minulta on aina silloin tällöin kysytty, miten perheemme miehet viihtyvät pastellisessa kodissamme. Itselle ajatus, että värit olisi määritelty sukupuolen mukaan, on todella vieras ja vanhanaikainen. Värit ja niiden vivahteet kuuluvat kaikille!

Kakkosluokkalaisen huoneessa seinän alaosa maalattiin vihreäksi. Ivar-kaapit ja säilytyslaatikot sekä verhot ovat Ikeasta. Kehystetty juliste Paper Collectiven, matto Annon.
Kolmasluokkalaisen toiveesta hänen huoneensa seinä maalattiin harmaaksi, sävy Tikkurilan M499 Mantteli. Ikean sängystä avautuu varavuode. String Pocket on juuri sopiva taskukirjoille.
Legot on lajiteltu värijärjestykseen Ikean säilytyskalusteeseen. Pienet osat ovat Ikean läpinäkyvissä laatikoissa, joista ne on helppo löytää.
Kesällä lempipaikka on kodin terassilla. Riipputuoli on Granitista, ja sohva on vanhaa Ikean PS-mallistoa.
Kommentoi »