Olohuoneen sisustus – näin luot toimivan tilan yhdessäoloon ja viihtymiseen
Sisustus
Olohuoneen sisustus – näin luot toimivan tilan yhdessäoloon ja viihtymiseen
On tärkeää, että olohuoneen sisustus on huolellisesti suunniteltu, toimiva ja viihtyisä. Olohuone on koko perheen yhteistä tilaa, joten sen on oltava mieluisa paikka kaikille.

Aloita olohuoneen sisustuksen suunnittelu tutkimalla jo olemassa olevia elementtejä. Minkälainen lattia on, vaativatko seinät väriä? Entä miten pistorasiat ja ikkunat sijoittuvat?

Kun mietit myös kalusteiden mittasuhteita, materiaaleja, sävyjä ja tilan muotoa, saat aikaan monikäyttöisen huoneen.

Numerot viittaavat tekstin vastaaviin numeroihin.

Vinkit olohuoneen sisustukseen

 1. Jos keittiö on suoraan yhteydessä olohuoneeseen, jatka sen tyylimaailmaa. Valitse tilaan niin iso ruokapöytä kuin sinne mahtuu. Se voi toimia myös läksyjenlukupaikkana, askartelutilana tai vaikkapa ompelupöytänä. Voit käyttää päätytuoleja eteisessä tai makuuhuoneessa ja nostaa ne paikoilleen vain tarvittaessa. Näin pöytäryhmä kevenee.
 2. Valitse valaisin pöydän päälle niin, että valo jakaantuu laajalle alueelle.
 3. Järkevästi suunnitellut säilytystilat pöydän läheisyydessä vähentävät sotkua. Lipasto tai senkki kätkevät sisäänsä ruokailuvälineet, askartelutarpeet, laskut ja muut paperit.
 4. Laadukas kirjahylly on hyvä sijoitus. 30–35 sentin syvyiset hyllyt riittävät kirjoille hyvin. Lokerikkomaisessa hyllyssä säilyvät myös lehdet, lelut ja pelit omissa laatikoissaan. Pitkä, matala kirjahylly on käytännöllinen valinta, sillä sen päälle mahtuu paljon tavaraa.
 5. Lukunurkkauksen mukavaan tuoliin tai divaanille on ihana vetäytyä. Sen viereen kannattaa laittaa pieni laskutaso kahvikupille.
 6. Ylöspäin valaiseva lukuvalo tuo tunnelmaa koko tilaan. Luo symmetriaa sijoittamalla huoneen toiseen päähän samanlainen.
 7. Valitse sohvan malli tilan mukaan ja hyödynnä myös vaikeasti sisustettavat nurkat.
 8. Sijoita sen taakse epäsuorasti ylöspäin valaisevat tehokkaat seinävalaisimet, joiden valotehon voi säätää himmentimellä sopivaksi. Perinteistä katosta riippuvaa valaisinta ei välttämättä tarvita lainkaan.
 9. Vieraiden kanssa on mukava istua hiukan väljemmin: nojatuolit lisäävät istuintilaa.
 10. Sisäkkäin menevät sohvapöydät voi tarvittaessa sijoittaa eri puolille huonetta, niin kaikki ylettyvät herkkuihin kurkottelematta.
 11. Laadukas ja tarpeeksi iso matto kokoaa istuinryhmän yhteen. Tarkista, että kaikki kalusteet ovat ainakin osittain sen päällä. Nykyään nukkamatot tehdään pölyämättömistä materiaaleista, joten ne sopivat allergikoillekin. Nukkapinta on hyvä kontrasti sohvan kankaalle tai nahalle.
2 kommenttia