Makuuhuoneen sisustus – näin luot tunnelmallisen ja levollisen ympäristön unelle
Sisustus
Makuuhuoneen sisustus – näin luot tunnelmallisen ja levollisen ympäristön unelle
Makuuhuoneen sisustus on onnistunut, kun lopputulokseksi saa seesteisen ympäristön, jossa rentoutuminen onnistuu ja uni maistuu. Rauhoittavan tunnelman takaavat hyvät säilytysratkaisut, riittävä pimennys ja henkeen sopivat värivalinnat.
28.2.2020
 |
Avotakka

Makuuhuoneen sisustuksen suurin haaste on järjestys

Makuuhuoneen sisustus on muutakin kuin mahdollisimman suuri sänky. Sen tulisi olla seesteinen ja rauhallinen tila, sillä vietämme siellä kolmasosan vuorokaudesta. Hyvä uni on tärkeä terveydelle ja jaksamiselle.

Monissa kodeissa makuuhuoneeseen pitää mahtua muitakin toimintoja, kuten vaatesäilytys tai työpiste. Lopputulos on usein sekava ja sotkuinen: vaatteet kasautuvat huonekalujen päälle ja yöpöytä hautautuu kirjoihin.

Harvalla on kuitenkaan makuuhuoneessaan ylimääräisiä neliöitä, ja kalustaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Miten kaiken saa mahtumaan, kun tilaa puhkovat ovi- ja ikkuna-aukot tai hankalat rakenteet?

Makuuhuoneen sisustamisessa kannattaa pitää mielessä, että rauhoittava tunnelma on tärkein. Keinoja on: kätke häiritsevät tavarat ovien taakse, järjestä vaatesäilytys toimivaksi ja muista laadukkaat materiaalit sekä tunnelmaan sopiva valaistus.

Nukut paremmin, kun tuuletat makuuhuoneen pikaisesti ennen nukkumaanmenoa.

Vinkit makuuhuoneen sisustuksen suunnitteluun

Huomioi valo ja tila

Jos tila antaa myöten, sijoita vuode riittävän kauas ikkunasta ja lämpöpatterista äärilämpötilojen ja vedon välttämiseksi. Huomioi myös valon suunta, jos huonetta ei saa kokonaan pimennettyä. Monet tuntevat olonsa mukavammaksi, jos sängystä näkee suoraan huoneen ovelle. Jätä vuoteen sivuille ja jalkopäätyyn 70–90 senttiä vapaata tilaa. Vuoteen käyttö ja sijaaminen sujuvat vaivattomammin, jos vain pääty on seinää vasten.

Hanki riittävän leveä vuode

Hyvä uni alkaa vuoteesta. Patjan valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä oikea löytyy vain kokeilemalla. Testaa useita malleja: riisu kengät ja ulkovaatteet, hakeudu yleisimpään nukkuma-asentoosi ja viivy siinä mahdollisimman kauan. Suositusleveys yhtä aikuista nukkujaa kohden on 90 senttiä. Mikäli vuoteeseen kömpii pieniä lapsia, kannattaa hankkia levein patja, jolle makuuhuoneessa on tilaa, sillä lisätila parantaa kaikkien unen laatua.

Valitse sävyt tunnelman mukaan

Suosi makuuhuoneessa luonnollisia materiaaleja ja neutraalinsävyisiä seinävärejä, jotka luovat rauhallisen tunnelman. Viileät värit lisäävät tilan ja avoimuuden tuntua. Jos haluat käyttää voimakkaita värejä, valitse kirkkaiden sijaan murrettuja sävyjä. Kalkki- tai savimaali seinissä luo utuisen rauhallisen tunnelman.

Laita valaistus kuntoon

Luo makuuhuoneen valaistus usealla valaisimella. Toimiva ratkaisu on valita yleisvaloksi himmennettävä kattovalaisin. Makuuhuoneen yleisvalaistuksen ei tarvitse olla voimakas, vaan riittää, että lukuvalot ja pukeutumiseen ja vaatteiden valitsemiseen tarvittavat kohdevalot ovat tehokkaat. Jos teet remonttia, kannattaa kytkimet sijoittaa niin, että niihin yltää sängystä nousematta.

Piilota ovien taakse

Makuuhuoneen rauhoittava ja rentouttava tunnelma syntyy hyvästä järjestyksestä. Piilota kaikki säilytettävä ovien taakse. Pieneenkin makuuhuoneeseen saa kaappitilaa esimerkiksi vuoteen ympärille rakennetulla kaapistolla. Myös työpisteen paikan voi suunnitella kaappirivistöön. Kiskoille asennettu työtaso on helppo vetää kaapista ulos tarvittaessa ja piilottaa pois silmistä, kun on nukkumaanmenon aika.

Pimennä verhoilla

Makuuhuoneessa verhot ovat pehmentävä sisustuselementti, mutta niitä tarvitaan myös näkösuojaksi ja huoneen pimentämiseen. Jos nukut parhaiten pimeässä, on pimentävä verho tai pimentävä rullaverho hyvä ratkaisu. Kaksoisverhotankoon voi asettaa pimentävän verhon taakse ja ohuemman eteen, jolloin valon ja näkösuojan määrää voi säädellä. Myös vuoritettu verho käy makuuhuoneen pimentämiseen.

Pimentämisen kannalta on tärkeää ripustaa verhot mahdollisimman lähelle ikkunaa ja hyvän matkaa ikkunankarmien ulkopuolelle. Varsin tiivis pimentäjä on myös ikkunalasien väliin asennettava vekkikaihdin.

Anna vuoteen tuulettua aamulla peitto sivun vedettynä, jotta yön aikainen kosteus haihtuu kunnolla.

Pika-apu helposti

  • Tekstiilien vaihto on helpoin ja edullisin tapa muuttaa makuuhuoneen ilmettä. Nyt peti pedataan tummilla ja murretun sävyisillä lakanoilla. Päiväpeitteen sijaan voit pujottaa ylimääräiseen peittoon pussilakanan ja käyttää puolipeitteenä jalkopäässä.
  • Hyvä sisäilma parantaa unta. Etenkin talvi tuo kiusaksi liian kuivan ilman. Makuuhuoneeseen sijoitettu ilmankostutin on tehokas konsti sen poistamiseksi. Pidä kostutin päällä koko yön ajan. Kannattaa myös jättää makuuhuoneen ovi raolleen, jotta ilma vaihtuu omia teitään.
  • Pehmeä valo rentouttaa. Vaihda valaisimiin värilämpötilaltaan lämpimät (2700–3000 kelviniä) lamput. Katkaisimella asteittain himmettävä lamppu toimii missä tahansa valaisimessa ilman erillistä himmennintä.
  • Jos olet herkkäuninen, jätä kaikki turha untasi häiritsevä pikkutavara pois makuuhuoneesta ja pidä huone järjestyksessä. Myös työpiste, elektroniikka ja kirjahyllyt on parempi sijoittaa muualle.
  • Jalan alle kaipaa lämpöä. Sängystä noustessa on viileän lattian sijasta ihana astua pehmeälle ja lämpöiselle matolle. Yksi iso sängyn alta tuleva matto toimii sisustuksen kokoavana elementtinä paremmin kuin kaksi erillistä pikkumattoa. Maton on hyvä ulottua sängyn alta noin 50–60 senttimetriä joka puolelta.

Tavallisia pulmia ja niiden ratkaisut

Haluaisin makuuhuoneeseen samettiverhot, mutta keräävätkö ne hurjasti pölyä?

Sametti on yksi tämän hetken suosituimmista materiaaleista sisustustekstiileissä. Pehmeää tunnelmaa luovat samettiverhot ovat paksut ja toimivat usein jo itsessään huoneen pimentäjinä. Samettiverhojen pölyyntymistä makuuhuoneessa voi ehkäistä huoneen säännöllisellä imuroinnilla. Myös itse verhot on hyvä imuroida aika ajoin pienellä teholla imurin tekstiilisuulaketta käyttäen.

Tarvittaessa samettiverhot voi pestä kankaan pesuohjeiden mukaan. Huomioi, että etenkin puuvillasametti saattaa kutistua pesussa.

Onko päätyseinän maalaaminen tehostevärillä pois muodista?

Tehosteseinällä voi luoda makuuhuoneeseen persoonallisen ilmeen ja tuoda tilaan ryhtiä. Tärkeää on kuitenkin valita väri niin, ettei se jää irralliseksi muuhun sisustukseen nähden.

Visuaalisesti toimiva kokonaisuus syntyy, kun tehosteväri jatkuu muussa sisustuksessa tai se poimitaan esimerkiksi matosta tai makuuhuoneeseen tulevasta taulusta.

Yhden tehosteseinän sijaan nyt on pinnalla maalata kaikki seinäpinnat ja jopa katto samalla pehmeällä taustasävyllä.

Mistä tunnistaa laadukkaan lakanan?

Puhtaat ja laadukkaat vuodetekstiilit rauhoittavat parempaan uneen. Laadukas lakana on ommeltu siististi, ja sen ulkonäkö on viimeistelty. Kangas pysyy hyvin kuosissa pesujenkin jälkeen. Laadukkaassa tuotteessa kutistuma on minimoitu. Kiinnitä huomiota myös langantiheyteen (TC). Mitä tiiviimmin langat on kudottu, sitä paremmin ne kestävät käytössä ja pysyvät ryhdissä ja nyppyyntymättöminä. Paras lakanalaatu on luonnonkuitua.

Silittäminen tai mankelointi kannattaa, sillä se tiivistää lakanakankaan. Kangas ei pölyä eikä likaannu niin helposti.

Lähteet: tuoteryhmäpäällikkö Sari Pakarinen, Familon ja Marja Varhela-Tiainen, Orient-Occident sekä Martat

Kommentoi »