Avotakka

Sisustusopas: makuuhuone

Makuuhuoneen sisustuksessa tärkeintä on luoda tunnelmallinen ja levollinen ympäristö, jossa rentoutuminen onnistuu ja uni maistuu.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Aloita makuuhuoneen sisustaminen tärkeimmästä eli vuoteesta. Se on pitkäaikainen kumppani ja arvokas ostos, joten valintaan on syytä uhrata aikaa. Kokeile, tutki ja vertaa vaihtoehtoja ja materiaaleja.

Runkopatja on eniten myyty vuodetyyppi, eikä turhaan. Se vie ahtaissa tiloissa vähiten tilaa, ja siinä ei ole kovia reunoja, joihin voisi kolhia polviaan. Ota huomioon, että leveät ja korkeat jenkkisängyt vaativat ympärilleen enemmän tilaa kuin tavalliset vuoteet.

Numerot viittaavat tekstin vastaaviin numeroihin.

Vinkit makuuhuoneen sisustukseen

1. Petaaminen ja makuulle käyminen sujuvat hyvin, kun sängyn molemmille puolille jää vähintään puoli metriä tilaa. Hauska pääty ja kaunis päiväpeite viimeistelevät hyvien unien petauksen. Sängynpäädyn voi tehdä vaikka päällystetystä kuitulevystä. Lattialla lepäävä, seinään nojaava levy pysyy vuoteen takana hyvin paikoillaan ilman kiinnitystä. Levyn voi pehmustaa esimerkiksi dacron-vanuhupulla ja verhoilukankaalla.

2. Sängyn viereen kannattaa sijoittaa pieni yöpöytä, joka voi olla vaikka vanha talonpoikaistuoli tai kiinalaispenkki. Nahalla päällystetyt säilytyslaatikot toimivat myös yöpöytinä, ja kirjat ja lehdet voi sujauttaa niihin piiloon.

3. Liukuovet ovat käytännöllinen valinta komeroihin, kun tilaa on niukalti. Maalattu lasi on nykyään syrjäyttänyt peilipinnan ovissa. Vaatekaapin voi valaista kattoon asennettavalla valaisinkiskolla ja spoteilla tai kaapin sisällä kulkevalla led-valonauhalla.

4. Jos mahtuu, sängyn toiselle puolelle voi hankkia lipaston.

5. Pienen makuuhuoneen yöpöydäksi sopii käden ulottuville vuoteen yläpuolelle sijoitettu pitkä hyllySen päällä voi säilyttää kirjoja, sisustusesineitä tai pikkutauluja.

6. Pitkä penkki vuoteen jalkopäässä on yhtä aikaa laskutaso ja istuin.

7. On mukavaa, jos makuuhuoneeseen mahtuu pieni nojatuoli.

8. Työpisteen sijoittaminen makuuhuoneeseen ei ole välttämättä huono asia, jos kalusteet valitaan tunnelmaan sopiviksi. Kaunis sivupöytä ja pieni tuoli voivat riittää.

9. Jos tuot kamariin kirjahyllyn, se saisi olla ovellinen, jotta pölyt pysyvät loitolla. Mitoita kalusteet niin, ettei huone täyty liikaa eikä kulkeminen muutu hankalaksi.

10. Päädyn virkaa voi toimittaa myös kaunis tapetti tai koristemaalaus, joko koko seinän kokoisena tai vuoteen levyisenä. Tarpeeksi suuri, kevyt päiväpeite helpottaa petaamista. Kun päällimmäiseksi kasaa vielä sieviä tyynyjä, huone on valmis päiväkäyttöön.

11. Kattovalaisin antaa yleisvaloa, jota tarvitaan siivotessa ja vaatekaapilla käydessä. Sängyn yläpuolelle voi valita vaikka riippuvan kristallikruunun, koska se ei jää kulkureitille.

12. Led-valot ovat käteviä. Lukuvaloksi sopii hyvin myös siro työpöytävalaisin, jossa on käännettävä varsi, samoin suunnattavat lattiavalaisimet vuoteen molemmin puolin. Tällöin yöpöytä jää vapaaksi. Suunnattava lukuvalo sijoitetaan yöpöydälle, seinään tai vuoteen yläpuolella olevalle hyllylle.

13. Osa ihmisistä haluaa nukkua täydellisessä pimeydessä. Suoriin sivuverhoihin voi valita pimentävän vuorikankaan.

14. Huoneen saa pimeäksi myös erillisellä rulla- tai laskosverholla. Jos et kaipaa säkkipimeyttä, paksu, tummahko verhokangas hämärtää riittävästi.

Lue lisää:

Julkaistu: 21.4.2014
Kommentoi »