Avotakka

Sisustusliike Fasetin omistajaperhe aikoi rakentaa kesämökin – siitä tulikin 300-neliöinen moderni omakotitalo!

Sisustusliike Fasetin omistajaperhe aikoi rakentaa kesämökin – siitä tulikin 300-neliöinen moderni omakotitalo!
Yrittäjäpariskunta Heli ja Janne Ylösen koti on täynnä uniikkeja ratkaisuja, jotka on suunniteltu ja tehty omassa verstaassa. Kaiken kruunaavat Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin huonekalut.
Julkaistu: 25.10.2018
Ylösen perhe eli Janne ja Heli sekä lapset Ella, 18, ja Aapo, 11, koolla uuden kotinsa olohuoneessa. Kuvasta puuttuu reissussa ollut 20-vuotias Otto. Perheeseen kuuluu myös lagotto romagnolo -rotuinen Rölli-koira.

Kurkipari kohoaa ruispellosta ja kaartaa lentoon auton nokan edestä. Siipienvälien täytyy olla parimetriset. Loppumatka Heli ja Janne Ylösen uudelle talolle kuluu henkeä haukkoessa.

– Näillä main asuu myös kettuja, jäniksiä, peuroja ja monia muita metsän eläimiä, Janne Ylönen luettelee, kun on jo saavuttu heidän pihamaalleen.

Eikä nyt olla kaukaisella korpiseudulla, vaan korkealla mäellä sijaitsevalta talolta näkyy Vesijärven yli Lahden keskustaan saakka. Isokokoinen rakennus on vähäeleinen, ja luontoon mukautuva ilme tasakattoineen viittaa vahvasti 1960–70-luvun arkkitehtuuriin. Lähimäntyyn kiinnitetyssä isossa linnunpöntössä asuu naakka, mutta perhe toivoo kovasti, että pöntön ennen pitkää valtaa seudulla viihtyvä helmipöllö.

Monen mielestä tavarat tuovat kodikkuutta, mutta nyt vähempi riittää meille ja tähän taloon.

Vielä pari vuotta sitten Ylöset asuivat kolmen lapsensa kanssa Lahden Jalkarannassa vanhassa puutalossa, jonka he olivat kunnostaneet perusteellisesti. He haaveilivat mökkeilystä, ja ajatus näytti jo muuttuvan todeksi, kun tuttu myi heille rantatontin, jolle voisi rakentaa sen unelmien vapaa-ajankodin.

Kuusi päivää viikossa töitä tekevälle yrittäjäpariskunnalle oma mökki ei lopulta tuntunutkaan järkevältä vaihtoehdolta; sinne pääsisi liian harvoin.

Heli Ylönen ja Janne pitävät Fasettia, joka on erikoistunut mittatilauskalusteisiin ja -valaisimiin, vintageen, entisöintiin sekä kotien ja julkitilojen kunnostukseen. Mukana ovat Jannen veli Samuli Ylönen ja hänen vaimonsa Satu.

– Asumiskuviomme muuttuivat yllättäen, kun toinen tuttavaperhe kertoi, että voisi koska tahansa ostaa meidän puutalomme. Vanha unelma asumisesta järven rannalla alkoi kutkuttaa, ja me aloitimme suunnittelutyön. Tontille sopi ehdottomasti talo, joka ei huuda olemassa­oloaan vaan mukautuu luontoon. Siperianlehtikuusiverhoilu harmaantuu vähitellen, Janne sanoo.

Olohuoneessa on Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin kalusteita: Siesta-tuoli sekä 1958 suunniteltu ja uudelleen myyntiin tuleva Åre-sohva, jota aikoinaan myytiin lähinnä Ruotsin markkinoille. Ikkunoiden ylle on kiinnitetty Parocin akustiikkalevyt. Ne vaimentavat kaikua tilassa, jossa on vähän tekstiilejä.
Viherkasveja on ympäri taloa pehmentämässä yleisilmettä. Etualalla on Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin Åre-sohva. Tyyny on Designers Guildin.
Teräsportaikko on tärkeä ilmeenantaja koko kodille. Askelmat on verhoiltu sisalilla, joka ei luista ja on helppohoitoinen luonnonkuitu.
Eteisestä avautuu näkymä oleskelutilan yli Vesijärvelle. Valkoinen epoksilattia korostaa valoisuutta. Metallirakenteinen portaikko johtaa alakertaan, ja sen yllä on Louis Poulsenin harvinainen valaisin.

Janne ja Heli ovat olleet yhdessä 25 vuotta, ja heillä on ollut sinä aikana monta eri kotia: ensin Helsingin Kurvissa, sitten Keravalla ja Lahdessa kuudessa eri osoitteessa. Nykyinen koti on yhdeksäs, ja se on suunniteltu ja toteutettu pitkälti omin voimin. Rakennuksen ovat suunnitelleet Helin ja Jannen kanssa Jannen veli Samuli sekä arkkitehti Irmeli Kujala. Vuonna 2017 valmistuneessa Villa Valo -nimen saaneessa talossa on asuinpinta-alaa 300 neliötä.

Kiintokalusteet, kuten sauna, keskelle taloa sijoitettu teräsportaikko sekä vaatekaapit ja tasot ovat Fasetin omaa suunnittelua ja tehty omalla verstaalla huonekalujen tapaan.

– Keittiökin suunniteltiin porukalla. Olimme tekemässä Samulin kanssa kahdeksan metrin pituista saareketta, kunnes Heli tuli sanomaan, että puoletkin riittää. Lopputulos on onnistunut kompromissi, Janne kertoo.

Nykykoti on luonteeltaan moderni ja koruton. Se on jopa karhea, mikä ei ole jäänyt vierailta huomaamatta.

– Parhaasta päästä on yhden sukulaisen kommentti. Hän katsoi alakerran kattoja, jotka jätimme tarkoituksella betonipinnalle, ja totesi, että ”eihän sitä kaikkea tarvitse kerralla tehdä. Kattojen levyttäminen on aika iso ja kallis homma”, Janne kertoo.

Keittiön astiakaapiston toinen puoli toimii eteisen vaatekaappina. Samulin piirtämässä saarekkeessa on laminaattitaso ja mustalla petsillä käsitelty tammilista.
Ruokailutilan tuolit ovat tanskalaista vintagea, ja ne on kunnostettu Fasetissa. Pyöreä jatkettava pöytä on oman verstaan koekappale, samoin senkki, joka on tammea ja viilutettua tammea. Peili on teetetty lahtelaisessa lasitusliikkeessä.

Yleensä Ylöset ovat myyneet kotinsa kalusteineen ja ottaneet mukaan uuteen kotiin vain rakkaimmat esineet. Sisustustyylit ovat asuinpaikkojen vaihtuessa muuttuneet talonpoikaisesta barokkiin, rokokoohon, kustavilaiseen ja jugendiin. Tälläkin kertaa he luopuivat useimmista huonekaluistaan, koska ne eivät olisi sopineet talon arkkitehtuuriin. Valaisimet ovat enimmäkseen vintagea mutta kalusteet uustuotantoa.

Fasetti hankki muutama vuosi sitten oikeudet muotoilija Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin tuotantoon ja on tuonut sen jälkeen markkinoille useita vuonna 1996 kuolleen mestarin kalusteita, kuten kurvikkaan Siesta-tuolin. Yksi violetilla villakankaalla verhoiltu yksilö odottaa istujaa yläkerran oleskelutilan keskellä.

Kaikki lattiat ovat julkitiloihin tarkoitettua, kosteuden ja kulutuksen kestävää epoksipinnoitetta. Se on myös helppo pitää puhtaana.

– Luonnonläheinen asuminen tarkoittaa sitä, että ulkoa kantautuu sisälle neulasia ja muuta roskaa, lennähtää ampiaisia, kärpäsiä ja muita ötököitä ja ryömii hämähäkkejä. Yksi aamu meille pyrki valtava sammakko, Janne kertoo.

Ja tänä jutuntekopäivänä tuulet puhaltavat niin, että nenä rekisteröi naapurissa sijaitsevan maatilan lampaat ja vuohet.

Jannen veli Samuli Ylönen on ollut rakentamassa taloa ja suunnittelemassa monia sen kiintokalusteita.
Helin ja Jannen makuuhuoneen takaseinä on maalattu Tikkurilan Denim-sävyllä. Seinävalaisin on Heikki Turusen designia ja peräisin Kouvolan upseerikerholta. Sängynpääty on tehty Fasetissa, tyynyt ovat Designers Guildin.
Alakerran aulassa on seinään upotettu kirjahylly. Samulin idean ansiosta käytävämäinen tila sai näyttävän ja myös käyttökelpoisen katseenvangitsijan.
Aapon huone on talon alakerrassa, jonka katot jätettiin betonipinnalle. Työtuoli on Voitto Haapalaisen Askolle vuonna 1961 suunnittelema. Sen kunnosti ja verhoili isoveli Otto Fasetin verstaalla.

Perhe nauttii erityisen paljon talon avaruudesta ja isoista ikkunoista.

– Tarvitsemme ympärillemme kauneutta ja valoa. Ehkä työssä kohdattava tavarapaljous saa aikaan sen, että nautimme vapaalla entistä enemmän selkeydestä. Turhan herkästi tulee kerättyä kaikenlaista kivaa ja mietittyä, että tuokin nurkka kaipaa vielä täydennystä. Monen mielestä tavarat tuovat kodikkuutta, mutta nyt vähempi riittää meille ja tähän taloon, Janne sanoo.

Asian voi nähdä niinkin, että selkeys antaa tilaa luovuudelle, jota taas tarvitaan yrityksen kehittämisessä.

– Avasimme Helsingin Pohjoisrannassa sisustus- ja kalustemyymälän, jota hoitaa muotoilija Elina Ala-Mononen. Hollolan päämyymälä uudistuu. Sinne tulee Artek-myymälä, jossa myymme yrityksen kalusteita ja valaisimia ja tarjoamme verhoilu- ja pintakunnostuspalvelua. Habitaressa lanseerasimme jälleen uusia huonekaluja Hiort af Ornäsin kalusteaarteistosta.

Myös julkitilojen kunnostukset työllistävät Fasettia. Takana ovat vanhojen valaisimien entisöinnit Myrskylän ja Hirvensalmen kirkoissa, Helsingin kaupunginteatterissa ja Lasipalatsissa.

– Teimme myös toisintoja Sigurd Frosteruksen suunnittelemista kalusteista upouudelle Amos Rex -taidemuseolle Helsingin Lapsipalatsin yhteyteen.

Janne Ylönen korostaa perheen merkitystä, kun hän kertoo kotinsa kalusteista tai sen yksityiskohdista.

– Koti on siellä, missä perheemme ihmiset ovat. Kotimme voisi joskus olla jopa ulkomailla.

Moni talossa käynyt sanoo, ettei perhe varmaan ikinä halua muuttaa pois, mutta Ylöset ajattelevat toisin.

– Vähän raadollisesti ajatellen elämässä voi joutua luopumaan mistä tahansa ja mistä syystä tahansa. Olen kiitollinen jokaisesta toteutuneesta haaveesta aina, kun lähden töihin ja kun palaan kotiin ja näen joutsenet, peurat, kurjet ja muut. Mutta se ei estä haaveilemasta uusista asioista.

Sauna on puulämmitteinen. Iki-kiuas on osoittautunut erittäin hyväksi.
Kodinhoitohuone alakerrassa on samalla arkieteinen. Saarekkeeseen on piilotettu säilytystilaa ja Helin haaveilema mankeli. Vintagevalaisin on 1970-luvun alusta, mutta sen suunnittelija ei ole tiedossa.
Kesäkeittiöksi kutsutussa tilassa on syöty joulupuuroa ja nautittu takkatulen lämmöstä. Liuskekiviseinä tuo tilaan luolamaisuutta.
Parvekkeelta avautuu laaja näkymä Vesijärvelle ja Lahden keskustaan saakka. "Myönteinen yllätys on ollut se, että luonnon hiljaisuudesta ja pimeydestä on nauttinut ja kokenut sen rauhoittavana, vaikka moni siitä pelottelikin."
Talo on verhoiltu siperianlehtikuusilaudalla. Heli ja Janne käsittelivät laudat viisiprosenttisella rautasulfaattiseoksella ennen kiinnittämistä.
1 kommentti