Avotakka

Sisustusarkkitehti suunnitteli vuosia räiskyviä koteja amerikkalaisille, kunnes palasi Suomeen – ”Oman kodin suunnittelu on kaikkein vaikeinta”

Sisustusarkkitehti suunnitteli vuosia räiskyviä koteja amerikkalaisille, kunnes palasi Suomeen – ”Oman kodin suunnittelu on kaikkein vaikeinta”
Kun tekstiilisuunnittelija ja sisustusarkkitehti Ulla Lange muutti perheensä luota Yhdysvalloista Suomeen, monet tutut ihmettelivät. Pitkäaikaisen unelman toteuttaminen on kuitenkin osoittautunut kaiken haaveilun arvoiseksi. Täällä Lange on suunnitellut kodin esimerkiksi Bruce Oreckille.
Julkaistu: 1.4.2019

Kun ulkomaanvuosia tuli täyteen 34, Ulla Langelle tuli vahva tunne, että hän haluaa elämänmuutoksen ja asua taas Suomessa. Hän oli hautonut asiaa vuosia, eikä kannattanut enää odottaa. Mies ja aikuiset lapset jäivät Yhdysvaltoihin.

Ulla kertoo, että hänen rohkea päätöksensä paluumuutosta yksin reilut neljä vuotta sitten on aiheuttanut hämmästystä ystävä- ja perhepiirissä, vaikka siihen ei liity mitään suurta draamaa.

– Halusin kokea työelämän Suomessa ja päästä siten paremmin sisään nyky-yhteiskuntaan, hän perustelee.

Ulla Lange suunnitteli 67-neliöisen asuntonsa remontin tarkkaan ja harkitusti ja sai juuri omaan elämäntilanteeseensa sopivan kodin.
Belgialaisessa Louis de Poortere -matossa on samoja sävyjä kuin 50-luvun sohvapöydässä. Kylmät pastellisävyt tekevät kokonaisuudesta modernin.

Ulla Langen seikkailu maailmalla alkoi heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Tulevaisuuden kannalta ratkaiseva hetki oli tapahtunut jo kaksi vuotta aiemmin, kun Ulla tapasi interraililla Hannoverin rautatieasemalla amerikkalaisen miehen.

Ensin yhteinen koti oli Coloradossa, josta pari muutti Arizonaan, sitten New Yorkiin. Suomalaiset ystävät olivat ihmeissään, kun Ulla päätti hakea opiskelemaan tekstiilisuunnittelua Parsons School of Designiin.

– Amerikassa ihmisiä ei samalla tavalla lokeroida kuin Suomessa. Siellä kaikki on mahdollista, kaikkea voi kokeilla. Ystäväni pitivät minua ennemmin kielellisesti kuin taiteellisesti lahjakkaana. Minua kuitenkin kiinnostivat tekstiilit, erilaiset tilat ja arkkitehtuuri.

Ullan valmistuttua tekstiilisuunnittelijaksi hänen miehensä sai työpaikan Lontoosta. Siellä Ulla suunnitteli tekstiilimalleja englantilaisille yrityksille ja tekstiili- ja tapettikuoseja Ruotsiin. Palattuaan Yhdysvaltoihin hän jatkoi New Yorkissa freelancerina suunnitellen kodintekstiilejä ja opettaen osa-aikaisesti Parsons School of Designissa.

Kun pariskunta halusi lastensa kasvavan New Yorkia rauhallisemmassa ympäristössä, lähellä isänsä sukua, perhe muutti Coloradon Boulderiin. Ulla suunnitteli tuolloin kodintekstiilimallistoa.

Kaksi eri hyllykköä, sama muotokieli. Vasemmanpuoleisen Ulla on huutanut Bukowskisilta, ja toinen on koottu Ferm Livingin kannattimista, käytetyistä tiikkilevyistä ja Artekin mustista hyllyistä. Alapuolelle asennettu valkoinen levy piilottaa johdot. Milo Baughmanin nojatuolit Ulla osti käytettyinä hyvään hintaan Yhdysvalloista.
Isot rahit yhdistyvät 140 senttiä leveäksi vuodesohvaksi alla olevilla kiinnittimillä. Puukehyksissä oleva Beat Wovenin kangas on tehty sovelluksella, joka käänsi Beatlesin kappaleen kudontakaavioksi. Ulla sahautti vanhasta pöydästä pyöreän viilupintaisen levyn ja yhdisti siihen keveät metallijalat.

Parin vuoden pesti sisustussuunnittelutoimistossa innosti jatko-opintoihin, ja Ulla suoritti arkkitehdin tutkinnon 2002. Valmistumisen jälkeen hän teki töitä lähinnä sisustusarkkitehtuurin parissa. Kolme vuotta Ullan näyttelytila Olo Inside toi suomalaisia tuotteita Coloradoon, muun muassa Woodnotesin mattoja, Secto Designin valaisimia ja HT-Collectionin huonekaluja.

Ulla oli perustamassa myös Workshop8-arkkitehtitoimistoa, joka suunnitteli kokonaisia asuinalueita mutta myös uudisrakennus- ja saneerausprojekteja.

– Ei ollut helppoa tottua amerikkalaiseen tyyliin. Siellä näkee monenlaisia koteja laidasta laitaan. Suomalaiset kodit ovat paljon amerikkalaisia vaaleampia ja raikkaampia. Eräs asiakas halusi western-tyylisen sisustuksen, jossa seinälle tuli biisonin ja muiden eläinten päitä ja biljardipöytä kuului ehdottomasti kokonaisuuteen.

Makuni on muuttunut iän myötä värikkäämmäksi, ja nyt olen ihastunut retroon.
Temalin kaapistot toistavat keittiön seinien kitin sävyä. Välitilan laattojen petrolinsininen toistuu olohuoneen seinässä ja kylpytilan satiinilasilevyissä. Remontissa keittiön ja vierashuoneen väliin rakennettiin seinä, jonka sisältä liukuvat Liune-ovet. Yläikkuna tuo lisää päivänvaloa keittiöön.
Ruokapöytä on koottu Hayn Loop Stand -pukkijaloista ja viilulevystä, jonka Ulla petsasi ja lakkasi. Bukowskisilta huudetut ja uudelleen verhoillut tanskalaistuolit täydentävät siroa linjaa. Anders Pehrsonin Bumling-valaisimen Ulla maalautti autokorjaamossa. Iso valaisin ja isovanhempien kukkataulu rikkovat sopivasti kokonaisuutta.

Suurin maiden välinen ero on Ullan mukaan kylpyhuoneissa ja keittiöissä. Leveät liedet, riittävät säilytystilat ja hyvä valaistus keittiössä ovat amerikkalaisille tärkeitä. He panostavat paljon myös kylpyhuoneisiin. Usein jokaiseen makuutilaan kuuluu oma kylpyhuone tai ainakin viereisen huoneen kanssa yhteinen Jack and Jilliksi kutsuttu jaettu pesuhuone.

Kun Ulla osti Helsingin Punavuoresta putkiremonttia odottavan asunnon ja suunnitteli siihen täydellisen remontin, hänelle oli tärkeää, että pesutilaan mahtuu kylpyamme. Sinne voi kylminä päivinä pulahtaa lämmittelemään hyvän kirjan ja viinilasin seurassa.

Pesukoneen hän piilotti sinisten satiinilasiovien taakse. Yhdysvalloissa pesukone ja kuivausrumpu ovat harvoin kylpyhuoneessa. Ne sijoitetaan yleensä kodinhoitohuoneeseen tai kookkaaseen kaappitilaan.

– Kotia ei voi koskaan suunnitella yhden kaavan mukaan. Persoonallisuus on tärkeää. Oman kodin suunnitteleminen on kuitenkin kaikkein vaikeinta. Makuni on muuttunut iän myötä värikkäämmäksi, ja nyt olen ihastunut retroon. Yhdistelen sitä moderneihin kalusteisiin ja valaisimiin.

Asunnon vanha Timberwisen tammiparketti sointuu hyvin harmaaseen, beigeen ja murrettuun vaaleanpunaiseen. L’Opificion päiväpeitto ja Arturo Alvarezin pilvenhattaramainen kattovalaisin luovat kontrastia yksinkertaisille pinnoille. Valaisin Grönlundin korkeajalkaiset pöytävalaisimet yöpöydillä korostavat symmetriaa.

Ullaa ei haittaa ajan patina esineissä. Hän pitää kierrätetyistä tavaroista eikä kaihda tuunaamista.

– Japanilainen wabi-sabi on lähellä sydäntäni. Se antaa tilaa epätäydellisyydelle ja luovuudelle. Esimerkiksi ovilistani ovat alkuperäiset. Ne eivät ole virheettömiä mutta juuri oikeat tähän asuntoon.

Suomessakin Ulla on suunnitellut yksityiskoteja, muun muassa Yhdysvaltain entiselle Suomen-suurlähettiläälle Bruce Oreckille.

Koti Euroopassa oli Ullan monivuotinen unelma, ja muutkin perheenjäsenet ovat siitä iloisia. Iso koukku Suomeen paluussa oli haave siitä, että mökkeily rakkaassa lapsuuden kesäpaikassa ei rajoittuisi vain parin viikon vuosittaiseen vierailuun. Se on Ullalle paikka, jossa henkiset patterit latautuvat.

Eteiseen Ulla suunnitteli hyllykön kierrätetyistä mustista Artekin levyistä. Puuseppä yhdisti levyt piilokiinnityksellä.

Paluu merkitsi myös niiden asioiden kokemista, joista oli jäänyt paljolti paitsi ulkomailla. Hän vahvisti ja löysi uudelleen lapsuudessa ja nuoruudessa solmittuja ystävyyssuhteita ja sai taas mahdollisuuden olla osa Suomen-lähisukulaisten arkea ja juhlaa.

Monen mielestä Ullan ratkaisu oli hullu tai ainakin epätavallinen, mutta häntä ei kaduta. Ihmissuhteiden ylläpito vaatii paljon mutta toimii joustavien olosuhteiden ja asenteiden ansiosta.

Ulla ei ole tehnyt asumisestaan loppuelämän kestäviä päätöksiä ja saattaa vielä palata Yhdysvaltoihin. Joka tapauksessa hän haluaa säilyttää Suomessa paikan, johon voi aina palata.

– Minkään ei tarvitse olla lopullista. Tärkeintä on, että olen uskaltanut kuunnella sisintäni ja ottanut ne askeleet, jotka ovat tuoneet elämääni paljon sisältöä.

Satiiniväritetyt lasiovet kätkevät suihkutilan ja pesukoneen. Satiinipinta pysyy kirkasta lasia siistimpänä. Kesämökiltä otetusta valokuvasta tehty printtikalvo on kiinnitetty samanlaiseen lasiin. Lavuaari on integroitu corian-tasoon. Pyöreälinjainen, siro amme on Baltecon.
Ensin oli peili, ja eteisen sisustus rakentui sen ympärille. Samaa muotoa toistaa Lisa Johansson-Papen Sipuli-kattovalaisin. Sinisen sävyt, musta ja toistuvat muodot tekevät tilasta yhtenäisen. Matto on Woodnotesin.
1 kommentti