Meidän Talo

Sisustusarkkitehti päivitti perheensä 1980-luvun talon tähän päivään – ”Kestävä ja ajaton kuulostaa tylsältä, mutta ne toimivat”

Sisustusarkkitehti päivitti perheensä 1980-luvun talon tähän päivään – ”Kestävä ja ajaton kuulostaa tylsältä, mutta ne toimivat”
Perusteellisen remontin myötä Maija ja Jussi Marvailan 80-luvulla rakennetusta talosta saatiin toimiva ja turvallinen koti lapsiperheelle. Mustat rakenteet ja yksityiskohdat määrittelivät kodin sisustusratkaisuja.
Julkaistu: 26.9.2019
Seinäkiinnitteinen kaapisto keventää takkahuoneen ilmettä ja avartaa lattiatilaa. Maijan tekemiä kauniita asetelmia on joka puolella kotia.

Karjusaaren mäelle noustessa runsas puusto ja rehevä kasvillisuus kertovat, ettei kyseessä ole aivan uusi asuinalue. Vaalean puurunkoisen talon uutuutta hohtavat pintamateriaalit sisätiloissa paljastavat talon vastaremontoiduksi. Maija ja Jussi Marvaila toteuttivat talon perusteellisen remontin muutama vuosi sitten.

Vanha keittiö oli u-mallinen.
Suoralinjainen keittiö on samalla paikalla kuin ennen remonttia. Ruokailutila on keskeisellä paikalla keittiön ja olohuoneen välissä. Artekin pöytä ja tuoli 69 on toimiva kokonaisuus lapsiperheen arjessa.
Kodin kiintokalusteet teetettiin mittojen mukaan puusepällä.

Ammattilaisena sisustusarkkitehti Maija Marvaila tietää, mikä merkitys hyvistä piirustuksista ja loppuun asti hiotuista suunnitelmista on remonttityömaalla työn edistymisen kannalta.

– Sisustuksen trendit kulkevat rinnalla ja seuraan toki niitä jo työnikin puolesta, mutta kotona pitää olla myös jotain omaperäistä ja itselle tärkeää, joka kertoo juuri sinusta, Maija sanoo ja lisää, että suunnittelee tiloja aina käyttäjälähtöisesti.

Suunnitelmissaan hän suosii aitoja materiaaleja ja niiden käyttö tekeekin sisustuksista usein kestäviä ja ajattomia.

– Kestävä ja ajaton kuulostaa tylsältä, mutta ne toimivat useimmiten, Maija kertoo sisustusfilosofiastaan.

Aina ei ajatonkaan materiaali ole ikuista, sillä vastaan saattaa tulla rakenteellisia esteitä. Maija kertoo esimerkkinä, miten he olisivat halunneet säästää keittiössä olleen marmorilattian, joka oli tehty upeista kolme senttimetriä paksuista laatoista. Marvailoiden harmiksi lattia olikin tehty niin, ettei laattaa ollut kaapistojen alla. Lisäksi lattialämmitysjärjestelmän uusiminen tarkoitti keskikerroksen ja yläkerran lattiamateriaalien vaihtoa.

Remontin yhteydessä olohuoneen ja makuuhuoneen välinen ikkunalasi yhtenäistettiin. Porraskäytävän puoleinen ikkuna levytettiin umpeen, mikä teki kokonaisuudesta selkeämmän.
Olohuoneen erikoisuus on takkahuoneeseen avautuva avoikkuna, johon on istutettu runsaasti palmuvehkoja. Yläkerran makuuhuoneen ja olohuoneen välissä on avara lasi-ikkuna.

Maija ja Jussi vierastavat valkoisia seiniä, ja siksi niitä ei heillä juuri ole. Maija suosii myös yksittäisten tehosteseinien sijaan suurempia väripintoja, ja jopa niin, että tilaan jätetäänkin vähemmän valkoista pintaa, kuten olohuoneessa taulun taustalla. Molemmat pitävät aidoista materiaaleista, puusta, kivestä ja marmorista.

– Materiaalit valittiin huolellisesti, koska halusimme niiden olevan hyvännäköisiä mutta helppohoitoisia ja turvallisia. Esimerkiksi kylpyhuoneen lattiamateriaaliksi valittiin kuusikulmainen marmori, joka ei ole liukas pikkulapsen jalan alla. Lisäksi se näyttää hyvältä ja on helppo pitää puhtaana, kuten myös saumaton kalkkipinnoite.

Remontin yhteydessä olohuoneen puupaneelikatto ruiskumaalattiin valkoiseksi. Seinät saivat harmaan sävyn.
Markku Rantalan suuri maalaus hankittiin lempääläläisestä taide- ja antiikkiliikkeestä. Tv-taso muodostuu Ikean Bestå-sarjan rungosta, johon puuseppä teki sivut ja tason. Kokonaisuus maalautettiin samaan sävyyn.
Hyvin suunnitellut säilytysratkaisut takaavat sen, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa.
Sohvapöydän kannet Maija hankki opiskeluaikaisesta työpaikastaan ja teetti niihin kehikot metallisepällä. Sohvaan valittiin samaa tyyliä olevat mustat metallijalat.

Taloa halkovat mustat portaat ja pinnakaiteet määrittelivät paljon koko talon sisustusratkaisuja.

Kaikki kodin tilat uusittiin kerralla, jolloin pystyttiin vaikuttamaan kokonaisuuteen. Ainoa materiaali, joka haluttiin jättää ennalleen, oli alakerran marmorilattia ja joitakin vuosia aiemmin uusittu sauna.

Keittiön mittojen mukaan teetetyt saarniovet petsattiin mustaksi mustan portaikon jatkoksi. Jussi ei ollut aluksi lainkaan vakuuttunut värivalinnasta, mutta kun hän näki ensimmäisen luonnoksen keittiöstä, hänkin innostui tummasta keittiöstä. Maija puolestaan antoi periksi valkoisen komposiittitason kanssa.

Tältä portaikko näytti ennen remonttia.
Eteinen koki remontissa suurimman muutoksen vanhojen puuportaiden ja lasikaiteiden vaihtuessa koko mustaan porraskokonaisuuteen.

Luonnon valoa tulee runsaasti sisään suurista ikkunoista, mutta pimeän aikaan myös valaistuksella on suuri merkitys. Talon valaistus uusittiin kylpyhuoneita lukuun ottamatta. Uudet valonlähteet ovat ledejä. Valaistuksen suunnitteluun käytettiin paljon aikaa, jotta valoa on riittävästi oikeissa paikoissa. Valoja saa säädettyä kirkkaaksi työskentely- ja siivoustarpeisiin sekä himmennettyä tunnelmointia varten. Maija kertoo olevansa lopputulokseen oikein tyytyväinen.

Kodin kaikissa tiloissa on runsaasti viherkasveja, sillä niillä saa helposti uutta ilmettä kotiin. Kasvit ovat sisustuselementtejä, mutta samalla hyödyllisiä puhdistaessaan huoneilmaa. Pelkistettyyn sisustukseen ne tuovat myös runsautta ja mielenkiintoa.

Kodin kulmakivet ovat juuri tähän taloon suunnitellut säilyttimet. Arki toimii, kun kaikelle on paikkansa.

Keittiön välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa kodinhoitohuonetta molemmat ylistävät yli kaiken.

– Kodinhoitohuone on pieni, mutta erittäin toimiva. Likapyykin ja kierrätysastiat saa piiloon laatikostoihin ja pyykit saa kuivumaan tilaan suunniteltuun pyykkitelineeseen. Kutsummekin sitä meidän kierrätyskeskukseksi, Maija sanoo.

Makuuhuoneen seinäkaapistot teetettiin keittiön tapaan puusepällä ja Maija verhoili päätyseinän vihreällä sametilla. Lahtelaisen puusepän Kari Leppälän tekemän penkin päälle on helppo levittää päiväpeite. Makuuhuoneen päätyseinän sävy on Tikkurila J487.
Ruokailutilan päällä talon erkkeriosuudessa sijaitseva lastenhuone kylpee valossa suurten lattiaan asti ulottuvien ikkunoiden ansiosta. Myös lapsille sallitaan tässä kodissa design-tuotteet kuten Andbrosin katto- ja seinävalaisimet.
Kylpyhuoneen poreamme on ahkerassa käytössä ja etenkin perheen pienten mieleen.
Talon kaikki pinnat uusittiin takkahuoneen marmorilattiaa lukuun ottamatta.

Kaikki kodin kiintokalusteet teetettiin mittatilaustyönä tutulla puusepällä. Näin jokainen sentti saatiin varmasti käyttöön, eikä kalusteiden ympärille jäänyt hukkatiloja tilkittäväksi.

Keittiön välitilassa oleva ikkuna aiheutti päänvaivaa, koska 90 senttimetriä korkea laatikosto piti saada mahtumaan sen alle. Pulma ratkaistiin madaltamalla koko keittiön lattiapintaa. Se on nyt hieman alempana kuin ruokailutilan parkettilattia.

Erityisesti Jussille avoin keittiö ja ruokailutila ovat mieluisia, sillä hän viettää keittiössä melko paljon aikaa ja näin keskusteluyhteys muuhun perheeseen säilyy koko ajan.

Takkahuoneen kaunis marmorilaatta on ainoa alkuperäinen lattiamateriaali, joka pystyttiin säilyttämään. Seinät on maalattu kauttaaltaan Tikkurilan harmaan sävyllä J487. Talon kaikki väliovet maalautettiin mustiksi ryhdittämään kodin ilmettä. Askon vuodesohva toimii vierasvuoteena.
Vuonna 1989 rakennettu ja 186-neliöinen talo sijaitsee Lahdessa Vesijärven välittömässä läheisyydessä. Talojen sijainti Karjusaaressa on limittäistä, joten naapureihin nähden ollaan eri tasoissa.
5 kommenttia