Sirpaleet toivat onnen! Kun kissa särki peilin, Niina sommitteli palasista säihkyvän mosaiikkipinnan lipastolle

Sirpaleet toivat onnen! Kun kissa särki peilin, Niina sommitteli palasista säihkyvän mosaiikkipinnan lipastolle
Karvialainen kampaaja Niina, 25, hyödynsi särkyneen peilin palaset lipaston pintana. Avuksi hän tarvitsi vain vanerilevyn, liimaa ja saumalaastia. Kuin ihmeen kaupalla sekä kissa että omistaja säästyivät haavoilta.
Julkaistu: 20.2.2019

Suuri peilisi särkyi. Miten se kävi?

Kuulin vaatehuoneesta kovan rysähdyksen. Juoksin katsomaan ja löysin lattialta pelästyneen näköisen mutta onneksi yhtenä kappaleena olevan kissan, vaatemytyn ja moniksi paloiksi helähtäneen peilin.
Kissani Osku oli loikannut vaatehuoneen hyllylle ja kaatanut peilin, joka nojasi seinää vasten. Onneksi Osku oli ehtinyt alta pois!

Mitä ajattelit ensimmäisenä?

Päästin pari painokasta voimasanaa ja aloin kerätä sirpaleita ämpäriin, tarkoitus oli nakata palat roskikseen. Siinä sirpaleita noukkiessani mieleeni tuli, kuinka olin joskus visioinut peilinsirpaleiden liimaamista uudeksi pinnaksi. En kuitenkaan koskaan hennonut rikkoa ehjää peiliä. Nyt kissa oli kuitenkin tehnyt likaisen työn puolestani, ja minulla oli yhtäkkiä materiaali valmiina.
Osku-kissa selvisi onnettomuudesta ehjin nahoin. Jutun kuvat ovat Niinan ottamia.

Mistä syntyi idea päällystää lipasto sirpaleilla?

Olin nähnyt Facebookin sisustus- ja askarteluryhmässä kuvia peilimosaiikeilla tuunatuista lipastoista. Ne olivat minusta tosi kauniita! Niissä oli käytetty sileitä paloja, ja aloin miettiä, voisiko työ onnistua myös rosoisista säpäleistä.

Mitä tarvikkeita käytit?

Hain paksua vaneria paikallisesta rakennusliikkeestä. Suurta välinemäärää en tarvinnut: vain Erikeeper-liimaa, valkoista Kiilto-saumalaastia ja saumausvälineet.
Niina ei liimannut sirpaleita suoraan lipaston päälle vaan osti avuksi palasen vaneria.

Rikoitko palasia lisää tai muokkasitko niitä muuten?

Valtaosa paloista oli sopivia sellaisenaan. Osaa pirstaloin pienemmiksi, jotta sain ne sommiteltua kauniisti. Rikoin paloja yksinkertaisesti pudottamalla niitä korkealta ämpäriin.

Sirpaleet olivat varmasti teräviä! Säästyitkö haavoitta?

En saanut yhtään viiltoa. Se on pieni ihme, sillä en käyttänyt hanskoja. Tein rauhallista ja keskittynyttä työtä, mistä varmasti oli apua.

Kerro, miten teit pinnan!

Aloitin sijoittelemalla kulmapalat kulmiin ja isoimmat palat siten, että ne ovat tasapainoisen näköiset. Sen jälkeen aloin sommitella pieniä paloja väleihin alkaen isommista pienimpiin. Koska peili oli lipaston pintaa isompi, palasia oli riittävästi.
Kun olin sommitellut palat, liimasin ne paikoilleen yksi kerrallaan. Liimaa käytin siksi, jotta palat pysyisivät saumatessani paikoillaan.
Kaadoin saumalaastin peilipinnan päälle muutamaan kasaan, joista lähdin levittämään sitä lastalla. Tässä piti olla suhteellisen ripeä, jotta peilit ehti pyyhkiä kostealla rievulla puhtaaksi ennen laastin kuivumista. Laasti lähtee kyllä peilistä kuivuttuaankin, mutta märkänä puhdistaminen on helpompaa. Kiillotin peilin vielä kuivalla rievulla, kun laasti oli kuivunut.
En kiinnittänyt vaneria lipastoon, jotta voin tarvittaessa siirtää sen. Vaneri on sen verran painava, että se pysyy kyllä hyvin paikoillaan.

Miten sait varmistettua, ettei pintaan jäänyt teräviä kulmia?

Kävin peilinpalasten reunat läpi käsituntumalla. Jos reunan tunsi käteen, lisäsin laastia palan reunoille.
En myöskään laittanut teräviä kulmapaloja ihan vanerin reunaan asti, vaan jätin reunoilta noin sentin verran tyhjäksi. Sitten saumasin reunat reilusti niin, että pintaa ja reunoja voi huoletta koskea ilman vaaraa haavoista.

Oliko palat vaikea sommitella kauniisti?

Visio sommitteluun tuli aika nopeasti. Peilistä oli hajonnut monta samanmallista pitkää, aaltoilevaa palaa. Laittelin ne ensin ja huomasin, että jatkamalla aaltokuviota saisin hieman marmorimaisen yleisilmeen.

Kuinka kauan pinnan rakentamisessa meni?

Yhden illan se vei. Aamulla laasti oli kuivunut ja pinta valmis. Eniten aikaa vei sirpaleiden sommittelu. Varsinaisesti vaikeaksi en kuvailisi mitään vaihetta.
Sirpaleista syntyi kaunis, aaltomainen pinta.
Hopeiset esineet, kynttilät ja lyhdyt korostavat peilipinnan säihkettä.

Miten somistit uudistetun lipaston?

Mielestäni lipasto näyttää kauniilta, kun sen päälle asettelee hopeisia ja valkoisia kynttilöitä ja lyhtyjä. Joskus laitan siihen lasisia korurasioita.
Mietin vielä, pitäisikö taso päällystää lasilla. Näin pinnan pitäminen pölyttömänä olisi helpompaa, vaikka pinta on nytkin tasainen. Mietityttää, että jos lipaston päälle vaikka kaatuisi jotakin, jäisikö saumakohtiin värjäymää. Lasipinta pelastaisi tällaisissa tilanteissa.

Millaisia askarteluja olet aiemmin harrastanut?

Olen tehnyt puutöitä, esimerkiksi keittiönpöydän. Mosaiikkitöitä en ole aiemmin tehnyt. Pitää kai kiittää kissaa, että sellainen tuli tehtyä!

Joko Osku on testannut lipaston uuden pinnan?

Kyllä Osku on tassutellut jo pinnalla, vaikka pöydillä käppäily onkin meillä kielletty.
Aiemmin Niina on nikkaroinut itse esimerkiksi rouhean ruokapöydän.
2 kommenttia