Kirjailija Sirpa Kähkönen muutti yksiöön, ja se on hänen paras satsauksensa: ”Kotona ei oikeastaan ole muuta kuin minä ja kirjani”
ihan parasta arjessa
Kirjailija Sirpa Kähkönen muutti yksiöön, ja se on hänen paras satsauksensa: ”Kotona ei oikeastaan ole muuta kuin minä ja kirjani”
Kirjat ovat vähän kuin kumppaneita, Sirpa Kähkönen sanoo. Tässä jutussa kirjailija kertoo, mitkä asiat tekevät arjesta parasta.
22.9.2023
 |
Kotivinkki

Paras paikka kotona

Koska kotini on tosi pieni, se on kokonaisuudessaan paras paikkani. Erityisesti tykkään istua ikkunan ääressä, josta näen vanhoja puita. Kotonani ei oikeastaan ole muuta kuin minä ja kirjani. En voisi elää ilman niitä, koska kirjat ovat muovanneet minut siksi mikä olen. Kirjat ovat minulle vähän kuin kumppaneita.

Paras hetki

Aamut ovat parhaita, kun aivot ovat tuoreet unen huuhdottua ne kaikesta silpusta. Hyvässä työvireessä herään usein jo viideltä, mutta ihan viimeistään seitsemältä. Nousen heti ylös enkä jää sänkyyn makoilemaan, mikä johtuu osin siitä, että minulla on aina herättyäni nälkä. Keitän kahvia ja syön sen kanssa kaksi paahtoleipää, yhden juustolla ja toisen hillolla.

Paras epäonnistuminen

Uuden tekemisen edellytys on se, ettei voi varmistella liikaa. Siinä voi mennä reilusti metsään, mutta pääseehän sieltä sitten pois. Virheitä tulee koko ajan. Mottoni on, että niistä oppii parhaiten.

Paras neuvo

Ihmisiä ei pitäisi ihan hirveästi neuvoa, vaan koettaa olla tukena matkan varrella. Kun tyttäreni lähti ensimmäisiä kertoja illalla ulos, enkä voinut olla enää häntä suojelemassa, koetin pidättäytyä varoittelemasta ja toivotin hauskaa iltaa.

Paras satsaus

Olen tyytyväinen, että ostin yksiön, se kiinnittää minut tähän paikkaan. Tässä kohtaa elämää tuntuu hyvältä ajatella, että minun ei tarvitse lähteä tästä mihinkään.

Parasta Helsingissä

Olen kotoisin Kuopiosta, niin kuin ihailemani Minna Canth. Pienessä kaupungissa parasta on, että kaikkialle on lyhyt matka ja pienelläkin palkalla saa asumismukavuutta. Nykyisessä kotikaupungissani Helsingissä taas nautin siitä, että ihmisiä on enemmän ja sosiaalisten kuvioiden liike on voimakkaampaa.

Paras ystävä

Minulla on erilaisia läheisiä ja ystäviä eri piireissä, eri paikoissa ja eri elämänvaiheista. Hyvät ystäväni ovat kaikki sellaisia, joiden kanssa on luontevaa olla oma itsensä. Ystävä on luotettava eikä arvostele. Ystävyyteen kuuluu se, että on hyväksyttävää muuttua. Ystävät voivat muuttua yhdessä kumpikin suuntaansa, ja sitä muutosta voidaan käsitellä yhdessä.

Paras liikuntamuoto

Olen aina pitänyt tanssimisesta. Käyn 5Rytmiä-tunnilla, joka on luovan tanssin ja tanssimeditaation menetelmä. Se on vapauttavaa ja rentouttavaa.

Paras...

Ruoka: Satokauden antimista valmistettu

Juoma: Samppanja

Maku: Uudet perunat

Tuoksu: Pienen vauvan niska

Vaate: Mekko

Matkakohde: Koloveden kansallispuisto

Kulkupeli: Polkupyörä

Kännykkäsovellus: Duolingo

Keittiöväline: Kahvimylly

Kirja: En pysty valitsemaan!

Elokuva: Piukat paikat

Tv-ohjelma: Marriage-minisarja

Radiokanava: Virolainen Vikerraadio

Kosmetiikkatuote: Luomulaatuinen arganöljy

Musiikki: Johann Sebastian Bach

Herkku: Reilun kaupan tumma suklaa

Kahvila: Mikä tahansa pariisilaiskahvila

Kaupunki: Firenze

Vuodenaika: Alkusyksy

Huonekalu: Ukin minulle tekemä jakkara

Kukka: Amatsoninlilja

1 kommentti