Meidän Talo

Sipe Santapukki ja 1930-luvun talon jättimäinen pelastusoperaatio – kodin erikoisuus on palkintohauta lattian alla

Sipe Santapukki ja 1930-luvun talon jättimäinen pelastusoperaatio – kodin erikoisuus on palkintohauta lattian alla
Apulannan Sipe Santapukki pelasti rapakuntoon päässeen vanhan puutalon. Hänen, puoliso Minna Kaupin ja Ukko-pojan persoonallinen koti valmistui vuoden 1938 pienkerrostaloon. Tavoitteena oli koti, josta huokuu syvä sielun rauha.
Julkaistu 3.10.2019

Tähdet ovat kohdillaan eteisessä. Ledit muodostavat kattoon kuvion, joka vie talon isännän Sipe Santapukin takaisin parivuotiaan esikoisensa ensihetkiin.

– Tämä ei ole mikään epätieteellinen kannanotto, mutta tuntui kivalta ajatukselta ikuistaa kattoon pojan syntymähetken tähtikuvio, ylpeä isä, rumpali ja toimitusjohtaja Simo, ”Sipe”, Santapukki toteaa.

Esikoinen alkaa rakentaa juuri tässä kodissa lapsuusmuistojaan, mikä antoi entistä enemmän pontta ja sydäntä vuoden kestäneeseen remonttiin. Pelastusoperaatio antoi vuonna 1938 valmistuneelle lahtelaiselle pienkerrostalolle toisen elämän.

Vanhaa henkeä ja ekologisuutta on kunnioitettu säilyttämällä kaikki säästämisen arvoinen ja tekemällä toisten roskista aarteita. Sähkölämmitys vaihtui myös huomattavasti energia- ja kukkaroystävällisempään vesi-ilmalämpöpumppuun.

Keittiön seinä tekee seuraa olohuoneen uniikille betonipöydälle. Keittiö on A la Carte Bistro.
Pelkistetyn tyylikäs keittiö valmistui uuteen paikkaan erilliseksi huoneeksi, sillä vanhasta keittiöstä tuli työhuone. Keittiön paikan ratkaisi lapsiperheessä käytännöllisyys. Sieltä näkee pihalle, jossa lapsi leikkii ja telmii isompana.

Kolmikerroksiseen pienkerrostaloon remontointiin neljä asuntoa. Kolme pientä valmistui ensin vuokralle, isoin asunto jäi itselle. Yhteisöllisyys takaa hyvän meiningin, esimerkiksi yläpuolella asuu läheinen ystäväperhe.

Tavallaan talo palaa juurilleen, sillä sota-ajan ja pulavuosien jäljiltä asuntoja oli myös enemmän. Sipe kertoo, että tuolloin kaava jopa velvoitti rakentamaan kiinteistöön asuntoja muillekin kuin omistajaperheelle. Myöhemmin pahimman asuntopulan rauhoituttua kiinteistö jakautui paritaloksi. Viimeksi talossa toimi eräänlainen perhekoti.

Kun talo tuli myyntiin alkuvuodesta, kymmenen vuoden etsintä alueelta päättyi. Talo oli ostettaessa "remontoitu", mutta oikeasti hurjassa kunnossa. Rakenteet olivat terveet, mutta ensimmäinen iso haaste oli saada seinät suoriksi.

Asunnon sokkeloinen pohjapiirros koostui useista pienistä huoneista. Ensin kantavat kohdat vahvistettiin uusilla lisäpalkeilla. Ulko- ja sisäseinät, lattia ja katto lisäeristettiin, mikä lisäsi oleellisesti asumismukavuutta. Taloon oli tehty muutoksia liki neljä vuosikymmentä sitten, mutta niin heikosti, että ne täytyi purkaa.

Alkuperäisten tiiliseinien saaminen esille vaati paljon aikaa ja vaivaa. Tiiliseinien päällä oli monta levykerrosta. Laasti irtosi piikkaamalla, loppusilaus hoitui akkukoneella ja teräsvillalaikalla.
Esille kuoritut alkuperäiset tiiliseinät kunnioittavat talon henkeä ympäri asuntoa. Yhteen seinistä maalattiin magneettimaalilla musta pinta. Maalia tarvittiin kolme kerrosta ennen kuin magneetit alkoivat tarttua.

Pohjapiirroksen pyörittely lukuisia kertoja opetti tilanhallintaa. Lapsiperheessä huonejärjestyksen ratkaisi lopulta käytännöllisyys. Keittiöstä näkee suoraan pihalle, jossa poika leikkii kasvaessaan. Olohuoneen sohvilta on näkymä niin keittiöön kuin kirjastohuoneeseen. Olohuoneessa on pari kulkuaukkoa, joiden välille muodostuu todennäköisesti perheen pienimmälle ralli- ja juoksurata.

Ukko-poika sai parhaan ja rauhallisimman huoneen pihan puolelta. Vastapäätä olevaan vanhempien makuuhuoneen seinälle tuotiin julkisivuilta tuttu ulkoverhoilu. Ulkomateriaaleja on tuotu sisäpinnoille lisäksi vessaan ja rappukäytävään, joissa on käytetty hiertopinnoitetta ja portaikon seinillä paanua. Entisen keittiön paikalle valmistuneeseen työhuoneeseen tulee vielä pieni kahvipiste, koska vanhan viemärilinjan poisto olisi tullut työläämmäksi.

Työhuoneen nurkassa on myös vanha leivinuuni. Ruoanlaitto ei ole silti suunnitelmissa, vaan pohjaratkaisuun jäi pieni suunnittelukukkanen.

Toisen roskista on syntynyt aarteita. Pöytätaso vessaan löytyi esimerkiksi tutun maatilan navetan takaa hylätystä lankusta. Siitä riitti vielä hyllynkin tarpeiksi. Olohuoneeseen ei löytynyt valmiina tarpeeksi leveitä kattolistoja, joten ne teetettiin puuverstaan ylijäämäsoiroista. Kellarikerrokseen vieviä rappusia valaisevat entisöidyt massiiviset tehdaslamput, jotka löytyivät roskalavalta.

Kellarin maa-aineksen vaihto oli työläin vaihe. Sipe lapioi 70 senttiä savea.
Olohuoneen jatkeena olevassa kirjastohuoneessa on myös piano, jolla Sipe on säveltänyt ensi vuoden alussa kantaesityksen saavaa sinfoniaansa.
Puoliso, ex-huippusuunnistaja Minna Kaupin palkinnot pitävät leposijaa Sipen salaa ideoimassa ”palkintohaudassa”. Palkintoja voi ihailla 30 senttiä syvän lasilla päällystetyn aukon päältä kirjastohuoneen lattiassa.

Jos arkkitehtuuri on Sipelle kuin jähmettynyttä musiikkia, ei raksoillakaan lasketa tunteja. Varsinkaan, kun tekee kotia omalle perheelle. Rumpali on vapaa-ajallaan innokas rakentaja ja remontoija. Bändikaverinsa Toni Wirtasen kanssa viestit kulkevat myös omassa raksa-aiheisessa WhatsApp-ryhmässä.

Sipe on ollut mukana lähes kaikissa remontin työvaiheissa. Ilman kymmenen vuoden raksakokemusta, esimerkiksi Santarannan Eric Lloyd Wrightin suunnittelemalta vierastalolta ja Apulannan kiinteistösijoituskohteiden työmailta, ei olisikaan uskaltanut lähteä valtavaan talonpelastusurakkaan.

Kotia tehdessä on työmaalla tullut viivyttyä parhaimmillaan kellon ympäri. Raksat ovat opettaneet peruskärsimättömälle luonteelle kärsivällisyyttä.

Vanha, sokkeloinen pohjaratkaisu on mennyttä, kodin nykyiset tilat ovat avarat. Olohuoneesta aukeaa näkymä myös keittiöön.

Pölyä riitti, kun Sipe kuori alkuperäisiä tiiliseiniä esille eteisessä, olohuoneessa ja suihkutilassa. Tiiliseinien päällä oli monta levykerrosta, ja laasti irtosi piikkaamalla. Loppusilaus hoitui akkukoneella ja teräsvillalaikalla.

– Yskin kaksi viikkoa pölyjä keuhkoista, kun ei ollut kunnon hengityssuojaimia. Tulin yleensä muka puoleksi tunniksi tekemään pikkuisen, mutta huomasin aina olleeni raksalla kahdeksan tuntia. Kun aloitan tekemään jotain, en malta lopettaa, enkä pitää ruokataukoja.

Vanhoilta olohuoneen seiniltä Sipe otti talteen värikkäitä tapetinpaloja, joista hän tekee ehkä joskus vielä tauluja.

Suihkunurkkauskin sai jäädä tiiliseiniksi, kun se eristettiin kosteudelta millin tarkasti lasilla. Se ei ollut helpoin, eikä huokein vaihtoehto, mutta tiiliseinät kunnioittavat näyttävästi talon henkeä.

Sipe Santapukilla riittää ideoita, kädentaitoja ja tee se itse -asennetta. Hän uskalsi lähteä vanhan talon pelastusoperaatioon kymmenen vuoden raksakokemuksella. Tavoitteena on ollut koti, jossa vallitsee syvä sielun rauha.
Olohuoneen uniikki betonipöytä tuo sisustukseen särmää.

Työläintä oli kellarin maa-aineksen vaihto ja tilan eristys. Sipe kuvaa urakkaa omaksi "suo, kuokka ja Simo" -saagakseen. Kun ensin oli lapioitava savea 70 senttiä, sepelin heittäminen kapillaarikatkoa varten kellarin ikkunasta tuntui kevyeltä puuhalta. Eräänä iltana pari viikkoa yksin lapioituaan Sipe laittoi huumorilla ”meinaa tulla hiki” -kuulumisiaan someen. Pari entuudestaan tuntematonta kaveria tarjoutui auttamaan ja heistä olikin uskomattoman hieno apu.

Sipe päätyi käyttämään hengittävää, salaojittavaa Fuktisol-eristemateriaalia perehdyttyään ensin huolellisesti vaihtoehtoihin. Eristemateriaali sepelin ja valun välissä lämmittää kerroksen maan lämpötilaa korkeammaksi, jolloin talon sisäinen salaojitus vie mahdollisen kosteuden talon alta pois. Talo on rakennettu aikoinaan vanhan järvenpohjan päälle, joten ei ole ollut kovin kevyt projekti tehdä siitä kosteusturvallinen rakennus.

– Korjaustyöt tehtiin viimeisen päälle, nyt ei ainakaan haise enää yhtään. Kovan työn voi helposti pilata, jos laitetaan väärät ainekset tai ulkopuolisia salaojia ei ole tehty oikein.

Taloon tehtiin painovoimainen ilmanvaihto. Sipe suosittelee tätä muillekin vanhoja taloja remontoiville, sillä rakennukset on ennen rakennettu painovoimaisina. Jos vanhaan taloon lisätään ilmastointikone, se voi alkaa imeä rakenteista epäpuhtauksia huoneilmaan tai väärin säädettynä aiheuttaa pahimmillaan kosteusvaurioita.

Alkuperäisissä piirustuksissa on myös mankelihuone, mitä kunnioittaen uuteenkin kodinhoitohuoneeseen hankitaan mankeli. Kellaritiloihin valmistuu myöhemmin sauna ja miesluola. Man cave täyttyy soittimista, mutta rummut jäävät treenikämpille.

Kodista ei puutu persoonallista ilmettä. Eteistä valaisevat ja koristavat ledit, jotka muodostavat esikoisen syntymähetken kuvion.
Sipe ideoi ja rakensi poikansa huoneen oviaukon viereen kiipeilytornin, jonka uumenista pieni Ukko pääsee kiipeilemään omaan huoneeseensa.

Vesi-ilmalämpöpumppu pudotti dramaattisesti energiakustannuksia, sillä talo oli aiemmin sähkön varassa. Talo on lähes omavarainen kesällä, sillä käyttövesi lämpenee aurinkokeräimillä ja -paneeleilla. Kustannukset ovat inhimilliset, vaikka moni saattaa luulla toisin.

– Kerrankin jokin hyvä asia, nimittäin ympäristöystävällisyys, on trendi. Mutta oli energiamuoto mikä tahansa, kannattaa olla tarkkana, ettei sitä käytä turhaan. Mitä vähemmän kuluttaa, sitä parempi. Jos vielä käyttää täysin uusiutuvilla tuotettua energiaa niukasti, voi nukkua yönsä rauhassa.

Vanha lautalattia oli niin huonossa kunnossa, ettei sitä voinut enää uusiokäyttää. Edellisestä kodista tutun, tummatammisen ympäripontatun kalanruotoparketin alle asennettiin putket vesikiertoiselle lattialämmölle. Koska pattereita ei ole, ne eivät häiritse sisustamista.

Lattiasta löytyy myös yksi kodin omaleimaisista yksityiskohdista. Sipen puoliso, entinen huippusuunnistaja Minna Kauppi ei halunnut MM-mitalejaan ja muita palkintojaan esille, joten Sipe ideoi ja teki timpurinsa kanssa salaa niille uniikin ”palkintohaudan”. Palkintoja voi ihailla kätevästi 30 senttiä syvän lasipäällysteisen aukon päältä kirjastohuoneen lattiassa. Halutessaan palkinnot saa piiloon maton alle.

Tutun maatilan navetan takaa löytyi hylätty lankku, joka oli juuri sopivan levyinen pöytätasoksi vessaan. Siitä saatiin vielä hyllykin.
Suihkunurkkaus vaati tarkkaa työtä. Tiiliseinän eteen on asennettu lasi, jonka seinien ja lattian liittymiin on tehty vettä pitävät liitokset. Tiiliseinän ja lasin välinen tila on tuulettuva, jotta ilma kiertää ja mahdollinen kosteus pääsee välistä pois.
Kodinohjaus- ja sähköjärjestelmä tarvitsee paljon piuhaa, mutta antaa vapautta ja varmuutta. Valaistus, lämmitys ja turva-asiat ovat kätevästi kaikki yhdessä ohjausjärjestelmässä.

Kodin valaistus, lämmitys ja turva-asiat ovat saman ohjausjärjestelmän takana. Se sujuvoittaa arkea ja lisää asumismukavuutta, koska eri mittareita ei tarvitse olla erikseen tarkkailemassa, eikä sammuttamassa jokaisen huoneen katkaisimista valoja.

Eri tilanteisiin ja vaikka kulkureiteille voi ohjelmoida valmiiksi sopivan valaistuksen. Tien päälläkin voi olla huolettomasti, kun talotekniikkaa voi tarkkailla kännykästä.

Uuden elämän saaneessa talossa on edessä huoletonta asumista useita vuosikymmeniä.

– Luksus ei oikein kuulu sanavarastooni, tavoite on kodikkuus. Villit visiot tuovat toki persoonallisuutta. Omassa kodissa kuuluukin näkyä omat mieltymykset ja kädenjälki. Koti on hyvä, jos siellä toteutuu syvä sielun rauha, Sipe summaa.

Sipen ja Minnan kodin pohjapiirrokset.

Juttua muokattu 11.10.2019: Juttuun lisätty kellarissa käytetyn eristemateriaalin nimi.

Juttua muokattu 26.5.2020 klo 9.10: Muutettu termi painovoimainen ilmastointi painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi.

Juttua muokattua 3.2.2021: Juttuun lisätty kodin pohjapiirrokset.

18 kommenttia