Päätalon lisäksi Sikke Sumarin NamiNamasteeksi nimettyyn tilaan kuuluu useita eri rakennuksia, kuten aitta, vierastalo ja paviljonki. Oikealla on vuodelta 1904 peräisin oleva maakellari, jonka katon päälle Sikke on istuttanut kurjenpolvia. "Namaste on sanskriitin kieltä ja takoittaa muun muassa tervetuloa sydämeeni ja kun siihen liittää 'Namin' niin senhän kaikki ymmärtävät, että namiahan me siellä tehdään", Sikke kertoo.
Sikke Sumari viettää kesänsä Virossa Muhun saarella. Sikke suosittelee tutustumaan saareen hevosen tai polkupyörän selässä, eväät mukana. "Parasta täällä on villi luonto, jota ei olla vielä onneksi pilattu. Täällä on 23 villinä kasvavaa orkidealajia ja valtavasti muita kasveja."
Tätä makuuhuonetta Sikke kutsuu leikkisästi presidentinsviitiksi, sillä Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves on yöpynyt täällä kahtena kesänä. "Täällä hän paisteli kanssamme pizzaa meidän italialaisella pizzauunillamme aivan kuten kuka tahansa vieras."
Alun perin Sikke Sumari oli suunnitellut menevänsä katsomaan viittä eri maatilaa Saarenmaalla. Hän etsi sopivaa kesäpaikkaa perheelleen. Kun hän astui Muhun saarella sijaitsevan vanhan kalastajatilan pihaan, näky teki vaikutuksen.
– Pihapiiriin on istutettu omenapuita niin, että ne muodostavat ikään kuin huvimajan. Aivan kuin ne olisivat kuiskutelleet korvaani, että tule tänne ja ota tämä paikka haltuun, Sikke muistelee.
Paikan nähtyään hän perui loput näytöt.
– Jälkikäteen olen saanut kuulla muilta kyläläisiltä, että omenapuut on istutettu samana vuonna kuin olen syntynyt.
Moni asia on muuttunut vuoden 2001 jälkeen. Tänne on vedetty sähköt ja vedet ja tehty monen monta remonttia. Talojen perinteisten ruokokattojen päälle oli neuvostoaikana vedetty eterniittilevyt eikä aiempi pahasti alkoholisoitunut omistaja ollut tiluksista enää vuosiin huolehtinut.
– Onneksi täällä asuu paljon taitavia puuseppiä, jotka ovat tehneet remontit taitavasti. Saimme esimerkiksi taloihin kauniit, uudet ruokokatot.
Pihapiirissä on useita rakennuksia, joista vanhin eli maakellari on vuodelta 1904. Päärakennus on vanha navetta vuodelta 1934. Vanhat rakennukset tarkoittavat sitä, että joka kesä odottaa uusi suurempi tai pienempi remonttiprojekti.
– Tämä on never ending story, naurahtaa Sikke.
Entisöinnin kanssa Siken ohjenuorana on kuitenkin ollut "ei mummolaa eikä museota".
– Olen säästänyt paikan parhaat vanhat piirteet, mutta en ole lähtenyt hirsienvälejä putsaamaan hammasharjalla. Sitä paitsi jos kokonaisuutta lähtisi palauttamaan johonkin tiettyyn aikakauteen, mikä se edes olisi? Tällä tilalla on monta kerrostumaa, Sikke sanoo ja viittaa siihen, että maatilan eri rakennukset ovat peräisin eri vuosikymmeniltä.
Luonnonkaunista Muhun saarta ei turhaan kutsuta omenapuusaareksi. Siken omenapuut tuottavat joka vuosi kunnon sadon.
"Tänne sopii mielestäni parhaiten harmaa väri, sillä hirretkin harmaantuvat kauniisti itsekseen. Olen sanonut henkilökunnallekin, että pysykää harmaassa väriskaalassa, älkää pukeko päälle mitään värikästä Marimekkoa", Sikke kertoo nauraen. (Kuva Kristjan Lepp.)
NamiNamasteen ei nähdä mitään muovista. Mieluummin Sikke suosii luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja pellavaa. Vanhat kalusteet sopivat Siken mielestä vanhan tilan miljööseen.
Sympaattinen puuovi vie tunnelmalliseen saunaan, joka on tehty vanhaan sepänpajaan. Se on rakennettu vuonna 1921. Saunassa on ikkuna, josta lauteilla istuva voi ihailla pihalla kukkivia omenapuita.
Nykyään NamiNamaste on majatalo, jossa vieraat voivat käydä kokkikursseilla ja yöpyä tunnelmallisissa pikkumökeissä sekä nauttia tunnelmallisen saunan löylyistä.
Tilan vanhin rakennus, 1800-luvulta peräisin ollut aitta, paloi jokunen vuosi sitten. Sen menneisyyteen liittyy traaginen tarina: kerrotaan, että tilan aiempi omistaja hirttäytyi juuri tässä samaisessa aitassa.
Sikke itse on tulkinnut, että ehkä aitan palolle oli syynsä – ehkä paikan paha karma poistui palon myötä.
– Moni vieras sanoo, että täällä on hirveän hyvä ja positiivinen fiilis. Rakennukset muodostavat piirin, joka ikään kuin ottaa vieraan suojattuun syleilyynsä.
Irlanninterrieri Flynn nauttii vapaudestaan Muhun saarella. "Flynn saa postikortteja ja ihmiset tuovat sille tänne tullessaan nameja", Sikke kertoo.
Kesäisin tila täyttyy vieraista. Tilalla järjestetään muun muassa kokkikursseja. (Kuva Kristjan Lepp.)
"Aamulla ja illalla täällä on kaunis, vino valo", Sikke kertoo. Kaikki paikan tekstiilit ovat pellavaa.
Kun Sikke perheineen saapui tilalle, pelto muistutti enemmän kaatopaikkaa. Nyt se on raivattu, ja keskelle on rakennettu kaksi mökkiä, joissa vieraat yöpyvät. Niihin Sikke löysi vanhat kaari-ikkunat vanhasta majoituspaikasta, jota purettiin.
Siken keittiöpuutarhassa kasvavat muun muassa raparperit, perunat, porkkanat, punajuuret, salaatit ja yrtit. "Olemme aika omavaraisia kesäisin."
Siken uusi keittokirja NamiNamaste esittelee herkullisten reseptien lisäksi myös tilan yrttitarhaa ja keittiöpuutarhaa. Ruoka on puhdasta, herkullista ja yksinkertaista maalaisruokaa, johon monet ainekset saadaan Muhun saarelta sekä omasta puutarhasta.