Meidän Mökki

Annin ja Tomin siirtolapuutarhamökissä vallitsee ikuinen sunnuntai – ”Olen pariinkin kertaan kuullut, että tämä on kuin aikuisten leikkimökki”

Annin ja Tomin siirtolapuutarhamökissä vallitsee ikuinen sunnuntai – ”Olen pariinkin kertaan kuullut, että tämä on kuin aikuisten leikkimökki”
Vierailu ystävien siirtolapuutarhamökillä koitui kohtalokkaaksi Annille ja Tomille. Jo seuraavana vuonna he huomasivat olevansa hämmentyneitä mutta onnellisia siirtolapuutarhamökkiläisiä.
Julkaistu: 13.7.2021

Turkulaiset Anni Ringbom ja Tomi Tuominen kävivät Helsingin Kumpulan siirtolapuutarhassa tapaamassa tuttavaperhettä, joka oli hankkinut sieltä oman pikkumökin. Tuon vierailun jälkeen heistä tuli kertaheitolla tosifaneja. Tämä on heidän viides kesänsä omassa pikku paratiisissa Peltolan perinteikkäällä siirtolapuutarha-alueella.

– Isovanhempani asuivat Raumalla niin kutsutussa ruotsalaistalossa. Tuo ihastuttava alue pienine puutaloineen, puutarhoineen ja hiekkateineen on tärkeä osa lapsuuttani. Ystävien luona tajusin, että juuri tällaisen mökin minäkin haluan. Koko alue oli kuin lapsuuteni mummola pienoiskoossa, Anni muistelee.

Rautaportista avautuu Annin ja Tomin miniparatiisi, jossa puuhastellaan sopivan kiireettömästi aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn.
Puurakenteisen terassin koko on tarkoin määritelty siirtolapuutarhan säännöissä.
Anni Ringbomin ja Tomi Tuomisen 30 neliön siirtolapuutarhamökki sijaitsee 360 neliön tontilla Turun Peltolassa.

Annin ja Tomin mökin 30 neliöön mahtuu tilava tupa, makuualkovi, pikkuruinen keittiö ja perinteinen lasikuisti. Puutarha toimii oleskelutilan jatkeena.

– Vietämme täällä mahdollisimman paljon aikaa. Puutarhahommat alkavat maaliskuussa, ja viimeiset työt tehdään marraskuussa. Kesäkuukausina mökkeilemme lähes päivittäin. Täällä myös nukumme paremmin kuin missään muualla, Tomi kertoo.

Peltolan siirtolapuutarhan ensimmäiset palstat raivattiin vuonna 1947, ja alue käsittää 220 mökkiä. Pääsääntöisesti niitä ei saa purkaa. Useita mökkejä on toki remontoitu vuosien varrella, mutta yhtään isommat muutokset julkisivuihin eivät ole sallittuja. Alueella on sähköt ja yleinen viemäröinti. Vesi tulee palstan rajalle niin sanottuna kesävetenä.

Malva-aidanteen takana olevasta keittiöpuutarhasta on helppo käydä napsimassa herkkuja suoraan pöytään.

Anni ja Tomi ovat molemmat yrittäjiä. Anni työskentelee graafisena suunnittelijana ja partnerina Kindly Creative -suunnittelutoimistossa, ja Tomi omistaa Turun keskustassa sijaitsevan Alfa Antikva -antikvariaatin. Visuaalinen silmä ja rakkaus vanhaan näkyvät myös mökillä.

– Puutarha oli ollut hoitamatta vuosia, joten pihan raivaamisessa oli valtava työ. Mökki oli ulkoapäin hyvässä kunnossa, katto oli uudehko ja ulkoseinät siistissä maalissa. Mökit ostetaan usein irtaimistoineen, niin mekin teimme. Tavaraa oli lattiasta kattoon, ja niiden läpikäymisessä kesti aikansa, mutta teimme myös ihastuttavia löytöjä, joilla on edelleen paikkansa mökissä, Anni kertoo.

Siirtolapuutarhoissa täytyy noudattaa monia sääntöjä. Puutarhaa ei saa päästää rehottamaan miten sattuu.

Mökkiä oli remontoitu viimeksi 80-luvulla, joten ensimmäiseksi pariskunta teetti asbestikartoituksen. Onneksi asbestia ei löytynyt ja remontti saattoi alkaa.

Sisältä poistettiin muovimatto ja sen alta paljastunut vanha pahvimatto. Se oli liimattu puulattiaan mustalla paksulla liimalla, jota rapsuteltiin pois ruokasoodan avulla kuukauden päivät. Alkovin pieni väliseinä purettiin, vanha puulattia maalattiin ja seinissä olleet lastulevypaneelit vaihdettiin puulaudoitukseen. Myös sisäkatot ja -ovet maalattiin uudelleen. Keittiö uusittiin kokonaan.

Keittiö on täysin uusi: kaapit ovat Ikeasta, ja yläkaapit on korvattu avohyllyillä. Vanhat savupellit toimivat nykyään keittiöpyyhkeiden naulakkoina.
Emännänkaappi oli jo mökissä. Anni hioi ja maalasi sen mintunvihreäksi.
Takka on alkuperäinen eikä sillä ole varsinaista lämmittävää ominaisuutta. Se on tarkoitus korvata kamiinalla, jotta lämpöä riittäisi talvellakin. Vanhat tuolit ja pöydän Anni on hankkinut Ekotorilta. Räsymatto on löytö Peltolan kierrätyskatoksesta.

Isoin investointi oli mökin sähköjen uusiminen, mutta nyt pistorasioita on tarpeeksi ja sähköt on turvallisesti vedetty.

– Olemme vuosien aikana remontoineet myös varaston ja rakentaneet terassin. Varaston vieressä ollut ulkohuussi on nykyään pakastava vessa. Eivät työt täällä kesken lopu: vielä olisi haaveissa suoristaa mökki, vaihtaa ikkunat kaksinkertaisiksi, eristää mökki ekovillalla ja parannella ulkolaudoitusta sekä vaihtaa mökin väriä, Tomi luettelee ja Anni jatkaa, että haluaisi pihalle myös kasvihuoneen.

Jos jossain niin siirtolapuutarhamökkeilyssä saa toteuttaa puutarha-, entisöinti- ja sisustushaaveitaan. On myös oltava tietynlainen puuhastelijaluonne, jolle mökkeily ei tarkoita vain lepolomaa. Työtunteja ei liioin kannata laskea.

– Mökkiin ja puutarhaan on toki kulunut valtavasti aikaa, mutta koska sekä remontointi että puutarhanhoito ovat harrastuksiani, en laske niitä ollenkaan työksi vaan parhaaksi tavaksi viettää vapaa-aikaa. Minä hoidan puutarhaa, ja Tomista on kuoriutunut varsinainen nikkaroija. Hän rakentaa kukkalaatikot, istuinpenkit ja hernetuet. Minä esikasvatan, istutan ja kitken kasveja, Anni kertoo.

”Aivan kuin mökissämme vallitsisi ikuinen kesä ja ikuinen sunnuntaifiilis: kiireetön ja hiljainen.”

Yhdessä pari kastelee ja haravoi sekä remontoi. Anni myöntää, että voisi ehkä vähän enemmän loikoilla riippumatossa lukemassa kirjoja tai mökin sarjakuvakokoelmaa, mutta hän rentoutuu puuhastelemalla. Loikoiluhetki ei yleensä kestä kovin kauan, kun Anni jo huomaa pensaan, jota voisi siirtää, tai oksan, jota voisi vähän napsaista puutarhasaksilla.

Siirtolapuutarhoissa on hauska kierrellä ja katsella erilaisia pihoja ja mökkejä. Peltolassa leppoisa tunnelma ja yhtenäinen ilme ovat säilyneet, vaikka jokainen mökki on erilainen ja omistajansa näköinen. Merikarhun mökki on sininen ja puutarha koristeltu ankkureilla, yhdellä on kymmenittäin koristeellisia lintuhäkkejä, ja toisella kaikki on vaaleanpunaista kottikärryjä ja tikkataulua myöten.

Täällä ei katsella televisiota vaan kuunnellaan radiota.

Siirtolapuutarhoissa täytyy myös noudattaa monia sääntöjä. Esimerkiksi puutarhaa ei saa päästää rehottamaan miten sattuu.

– Ihailen iäkkäitä siirtolapuutarhureita, jotka kiipeilevät puihin ja työntävät tuosta vain painavia kottikärryjä, vaikka ikää on tuplasti enemmän kuin itsellä. Haluan uskoa, että pihahatyöt ja siirtolapuutarhan sosiaalisuus pitävät virkeänä. Siirtolapuutarhalaisilla on usein myös yhdistäviä arvoja, kuten luonto, omavaraisuus, ekologisuus ja empaattisuus, Tomi luettelee.

Annille sisustaminen on rakas ja tärkeä harrastus, joten mökin sisustus on pitkälle hänen käsialaansa. Pariskunnan onneksi heillä on samanlainen maku: selkeää ja harmonista sekä uutta ja vanhaa sopivana sekoituksena.

Annille ja Tomille remontointi ja puutarhanhoito ovat parhaita tapoja viettää vapaa-aikaa.

Vaikka päävastuu sisustuksessa on Annilla, isot päätökset pari tekee yhdessä, kuten tuleeko mökistä mintunvihreä vai sitruunankeltainen.

– Rakastan pastellisävyjä ja kirkkaankeltaista! Jotta kokonaisuudesta ei tule liian levoton, käytän valkoista sisustuksen pohjavärinä. Sen päälle rakennan tunnelmaa väreillä, tekstiileillä ja vanhoilla tavaroilla. Olen pariinkin kertaan kuullut, että tämä on kuin aikuisten leikkimökki, ja siinä on varmasti jotain perää. Kesämökin sisustuksessa voi luvan kanssa söpöillä, Anni sanoo ja hymyilee.

Käytöstä poistetut betonielementit toimivat mainiosti ruusujen ruukkuina.

Tavoitteena on ylläpitää tietynlaista vanhan ajan tunnelmaa. Mökillä ei ole televisiota, vaan sen sijaan pariskunta kuuntelee radio-ohjelmia.

– Talvella täällä piipahtaessamme tulee heti kesäinen olo. Aivan kuin mökissämme vallitsisi ikuinen kesä ja ikuinen sunnuntaifiilis: kiireetön ja hiljainen. Taustalla soi merisää tai viikon luontoääni, joku tiskaa, toinen lämmittää rauhassa grilliä, Tomi kuvailee.

Anni ja Tomi asuvat parin kilometrin päässä mökiltään, joten he saavat nauttia sekä kerrostaloelämän helppoudesta että omasta pikku talosta ja puutarhasta.

Terassilla on perinteisesti juhlittu niin juhannusta kuin venetsialaisiakin.

Peltolan siirtolapuutarha Turussa

  • Ensimmäiset palstat vuokrattiin vuonna 1947. Mökkejä on 220.
  • Talkoita ja tapahtumia (normaalioloissa) ovat avoimien ovien päivä, juhannusjuhlat, elojuhlat ja muinaistulien yön valojuhlat.
  • Kesällä voi harrastaa jumppaa ja joogaa, pelata petankkia, lentopalloa tai pingistä ja ylläpitää erilaisia kädentaitoja.
  • Lapsille on leikkimieliset urheilukilpailut ja kaksi leikkipuistoa.
  • Omasta kirjastosta voi lainata kesälukemista.
  • Multamarketista saa ostettua puutarhamullat, lannoitteet, hiekat ja sorat.
  • Viikoittaisessa saunavuorossa voi kuulla huikeita tarinoita Peltolan historiasta.
  • Turun kaupunki on juuri jatkanut Peltolan vuokrasopimusta vuoteen 2040, joten häätö ei uhkaa ainakaan lähitulevaisuudessa toisin kuin Kupittaan siirtolapuutarhaa. Kaupunki aikoo lopettaa Kupittaan siirtolapuutarhan vuokrasopimuksen vuoden 2025 jälkeen. Kupittaan kohtalo koskettaa ja surettaa kaikkia siirtolapuutarhureita. Sen kulttuurihistoriallisesti arvokasta kaupunkiviljelyaluetta vanhoine kasvikantoineen, hedelmäpuineen ja mökkeineen ei korvaa mikään, kun se kerran on menetetty.

Kommentoi »