Sienimetsän satoa! Graafiset Tatti-villasukat valmistuvat helpolla kahden värin kirjoneuleella
Tee itse
Sienimetsän satoa! Graafiset Tatti-villasukat valmistuvat helpolla kahden värin kirjoneuleella
Sienisukat saivat inspiraationsa Esteri Tomulan 1960-luvulla suunnittelemasta Tatti-emalikulhosta. Simppeli mustavalkoinen väritys toimii aina.
Julkaistu 11.10.2021
Meillä kotona

Koko: 38 (42).

Sienisukat – tarvikkeet:

  • Novita Nalle -lankaa (011) valkoinen vajaa 100 (100) g ja (099) noki 50 (vajaa 100) g
  • sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

  • Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*.
  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.
  • Kirjoneule suljettuna neuleena: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Huom. Sido 5 s pidemmät lankajuoksut kiertämällä langat toistensa ympäri työn nurjalla puolella. Tee sidonnat eri kohdissa, etteivät ne osu samaan silmukkaväliin peräkkäisillä kerroksilla.

Tiheys: 28 s sileää neuletta = 10 cm.

Sienisukat neulotaan näin

Luo noen värisellä langalla 56 (60) s sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 14 (15) s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 3 (4) cm. Neulo noen värisellä langalla vielä 1 krs oikein ja lisää samalla jokaiselle puikolle 2 s = 64 (68) s. Ota työhön valkoinen lanka ja neulo 2 (3) krs sileää neuletta suljettuna neuleena.

Sienisukkien ruutukaavio. Voit ladata kaavion myös pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

Aloita kirjoneule ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja neulo 64 (68) s:n kuvio. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–46. Neulo valkoisella vielä 2 (3) sileää neuletta suljettuna neuleena ja kavenna samalla toisen kerroksen aikana jokaisella puikolla 2 s = 56 (60) s. Katkaise valkoinen lanka.

Aloita kantalappu siirtämällä I puikon s:t IV puikolle [= 28 (30) s]. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo noen värisellä langalla vahvennettua neuletta:

1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Toista kerrokset 1–2 yhteensä 14 (15) kertaa [= 28 (30) krs].

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 10 (11) s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 9 (10) s, tee ylivetokavennus.

Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmässä on edelleen 10 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 5 s molemmille puikoille. Neulo oikean puoleiset 5 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Ota työhön valkoinen lanka. Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 (15) s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 14 (15) s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 5 s, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein.

Jatka näillä kaikilla 68 (72) s:lla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 14 (15) s.

Jatka sileää neuletta, kunnes pohjan pituus on 19 (22) cm tai pikkuvarvas peittyy. Ota työhön noen värinen lanka.

Aloita sitten kärkikavennukset: (nauhakavennukset) neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 (7) s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti.

Ohjetiedustelut: @novita.fi tai puh. 040 178 226 ma ja ke klo 10–12. Lankatiedustelut: novita.lankapalvelu@novita.fi tai www.novitaknits.com

Ladattavat tiedostot:

Sienisukat, kaavio(pdf)

Kommentoi »