Seittiä omenapuussa? Kyseessä on omenankehrääjäkoi – biologi neuvoo, milloin ja miten toukkapussit kannattaa poistaa
Piha ja puutarha
Seittiä omenapuussa? Kyseessä on omenankehrääjäkoi – biologi neuvoo, milloin ja miten toukkapussit kannattaa poistaa
Onko omenapuun oksiin ilmestynyt seittikasoja? Ne saattavat ällöttää kotitarhuria, mutta omenat ovat yleensä turvassa ja omenankehrääjäkoin luonnolliset viholliset jo matkalla.
28.6.2022
 |
Meillä kotona

Mitä seitit ovat, biologi ja tietokirjailija Leena Luoto?

Omenapuussa talvehtineet ja sen lehtiä syövät omenankehrääjäkoin toukat ovat kutoneet seitin ympärilleen suojakseen. Kesä-heinäkuun vaihteessa ne koteloituvat oksistoon, ja kuoriutuvat aikuisina koiperhosina heinäkuun aikana.

Ovatko toukat ja niiden seittipussit haitallisia?

Toukat syövät puun lehtiä, joten kyllä se tämän kesän kasvua hidastaa. Puun lehtimassa siis vähenee. Omenanraakileet jatkavat yleensä kehitystään, vaikka ne olisivat joutuneet pussin sisäänkin. Yleensä loppukesästä puut ovat jo toipuneet.

Omenankehrääjäkoin (Yponomeuta malinellus) seittiä omenapuussa. Seittien sisällä voi näkyä vipeltäviä toukkia. Tämän jutun kuvissa suurin osa toukista on jo koteloitunut.

Onko toukkia nyt erityisen paljon?

Muutaman vuoden niitä on näkynyt vähän. Välillä tulee sitten tällaisia isompia esiintymiä. Syytä ei tiedetä, mutta yleensä kannattaa katsoa edelliseen vuoteen. Viime kesä oli kuuma ja kuiva, ja munat sekä pienet toukat ovat selvinneet myös talven pakkasista. Kannan säätelijät, eli loiset ja petoluteet tulevat viiveellä perässä, siksi ei kannata näistä vauhkoontua. Myös linnut syövät perhosia niiden kuoriuduttua.

Kannattaako seitit poistaa puusta ja miten se tehdään?

Niitä voi pudotella paikoista, joissa ne eniten häiritsevät, vaikkapa terassin päältä, mutta sen ihmeellisempiin torjuntatoimiin ei ole aihetta. Toukkapusseja voi pudotella alas esimerkiksi haravalla tai suunnata kasteluletkusta ohuen vesisuihkun pussiin ja pudottaa sen sillä. Tai poistaa pusseja käsin.

Toukkia ei kannata lähteä tappamaan. Jos pussin pudottaa toukka- tai kotelovaiheessa maahan, maan luontaiset pedot, kuten muurahaiset, tulevat avuksi. Ne ovat yksi pihan parhaista puhtaanapito-osastoista.

Eli seittejä ei välttämättä tarvitse poistaa?

Jos kyseessä on vanha omenapuu, se on taatusti kohdannut tämän ilmiön aiemminkin ja selvinnyt siitä. Aivan nuoresta puusta seitit kannattaa poistaa, ja se on helppoa, kun ne ovat ulottumiskorkeudella.

Mitä ainakaan ei kannata tehdä?

Lähteä käyttämään myrkkyjä tai tehdä muita rajuja toimenpiteitä. Puissa on todella monipuolista porukkaa, ja myrkyt vaikuttavat kaikkiin.

Entä kevätruiskutukset öljypohjaisilla aineilla (esimerkiksi rapsiöljy)?

En suosittelisi, koska siinä käsitellään koko puu. Ruiskutus ei valikoi kohteitaan. Öljy vammauttaa hyönteisiä.

Ennen on neuvottu myös harjaamaan runkoa munien poistamiseksi. Kannattaako se?

Ei todellakaan. Nyt on lehdet puissa, mutta keväällä aurinko paistaa suoraan runkoon. UV-säteily on lisääntynyt, ja jäkälät sekä sammalet suojaavat runkoa. Jäkälä myös tasaa lämpötilanvaihtelua. Rungossa talvehtii myös muita hyönteisiä, kuten lehvänokkalude, joka syö tuholaisia.

Omenankehrääjäkoin seittiä omenapuussa. Omenankehrääjäkoi munii loppukesästä vuoden tai kahden ikäisiin oksiin, harvoin vanhoihin. Omenapuiden leikkaaminen kevään sijaan loppukesästä saattaa vähentää toukkaesiintymiä, sillä kevätleikkaus innostaa puun kasvattamaan uusia versoja, jotka ovat hyviä munintapaikkoja aikuisille koille.

Kommentoi »