Seinään upotettu hylly on moderni ja käytännöllinen säilytysratkaisu – katso teko-ohjeet vaihe vaiheelta
Rakenna kiinteä seinähylly
Seinään upotettu hylly on moderni ja käytännöllinen säilytysratkaisu – katso teko-ohjeet vaihe vaiheelta
Seinään upotettu hylly viimeistelee huoneen ilmeen. Parikymmentä senttiä syvät hyllylevyt ovat sopivat esimerkiksi kirjoille ja pienille viherkasveille. Voit toteuttaa hyllyt valoilla tai ilman.
Julkaistu 23.8.2023
Meidän Talo

Seinään upotettu hylly – tarvikkeet:

  • lastulevyä
  • ruuveja
  • kertopuuta
  • tasoitetta
  • saumanauhaa
  • liimaa
  • maalia ja maalausvälineet
  • mittanauha
  • linjalaser
  • pistosaha
  • ruuvinväännin
  • upotusterä
  • pora
  • yläjyrsin
  • kalustetela
  • ohjauskisko
  • (valaisimet).

Seinään upotettu hylly – ohje:

1. Aloita hyllyn tekeminen hahmottelemalla sen paikka seinälle. Mikäli haluat väliseinän paksuutta syvemmän hyllykön, valitse paikka, jossa hyllykkö voi jatkua toisen huoneen puolelle. Tarkista seinän rakenne ja se, ettei tulevien aukkojen kohdalla kulje talotekniikkaa, kuten sähköjä tai putkia. Suojaa ympäristö. Kuvan kohteessa hylly on 200 mm syvä ja jatkuu vaatehuoneen puolelle. Seinät ovat kipsilevyä.

2. Piirrä aukkojen kohdat seinään ja varmista niiden suoruus. Huomioi aukon mitoituksessa, että kyseessä ei ole tulevan hyllyn sisämitta, vaan tehtävän laatikon ulkomitta. Kuvan kohteeseen tehdyt hyllyt ovat 700 mm leveät ja 370 mm korkeat. Käytetty lastulevy oli 11 mm paksua. Näin ollen piirrettävän aukot mitat olivat 722 mm × 392 mm.

Vinkki!

Linjalaser on oiva apuväline suoruuden ja asemoinnin tarkistamiseen.

3. Leikkaa lastulevystä tarvittavat osat laatikoihin. Jokaiseen laatikkoon tarvitset kaksi sivulevyä, joiden pituus on tulevan hyllyn sisäkorkeus ja leveys on tulevan laatikon sisäsyvyys. Ylä- ja alapohjan pituus on hyllyn sisäleveys ja 2 × lastulevyn paksuus. Leveys on sama kuin sivulevyillä. Lisäksi tarvitset taustalevyn, jonka leveys on sisäleveys + 2 × lastulevyn paksuus ja pituus sisäkorkeus + 2 × lastulevyn paksuus.

4. Leikkaa aukot seinään piirrettyjä ja suoraksi varmistettuja ääriviivoja pitkin. Aukon voi tehdä millä tahansa työvälineellä, mutta vältä aukon ympäristön vahingoittamista. Mikäli olet vielä epävarma seinän rakenteesta, leikkaa ensin vain pieni aukko, jonka kautta pääset tutkimaan tarkemmin seinän rakennetta.

Vinkki!

Aukon tekemiseen sopii esimerkiksi pistosaha.

5. Kun olet saanut tehtyä aukon kipsilevyyn, poista seinän välistä mahdollinen eriste ja leikkaa aukko toisella puolella olevaan levyyn jo leikattua aukkoa sabluunana käyttäen. Työnnä laatikon taustalevy poikittain läpi aukosta. Vie levyä aukon reunasta reunaan aukon riittävän koon varmistamiseksi. Mikäli taustalevy jää kiinni jossakin kohtaa, tee tarvittavat muokkaukset aukkoon.

6. Työstä laatikoiden yläpohjaan tarvittavat paikat mahdolliselle valaistukselle. Poraa uraan jo valmiiksi johtojen läpivienti hyllyn toiselle puolelle. Työstön jälkeen sovita valaisinta paikalleen, mutta älä vielä kiinnitä se.

7. Jokaisen hyllyn yläpohjaan asennetaan upotetut ja himmennettävät ledprofiilit 30 mm:n etäisyydelle takareunasta. Upotukset onnistuvat parhaiten jyrsimellä. Käytä ohjauskiskoa apuna, jotta saat varmasti suorat urat.

8. Maalaa laatikon yläpohjat halua­mallasi sävyllä. Käytä samaa maalia kuin millä koko seinä maalataan. Myös laatikon muut osat kannattaa maalata kertaalleen ennen kasaamista, jotta työ helpottuu myöhemmin. Mikäli et halua pensselin jälkeä näkyviin, telaa pinnat vielä viimeiseksi huonekalurissalla.

9. Kasaa laatikko ruuveilla. Poraa ensin ruuville paikka, käyttäen poranterää, joka tekee samalla ruuvin kannalle upotuksen. Käytä apuna esimerkiksi suoraa seinää, jota vasten saat tuettua laatikon kasausvaiheessa. Käytä tarvittaessa suorakulmaa ja ristimittausta suoruuden varmistamiseksi.

10. Kiinnitä laatikon takaseinä ruuveilla tukevasti paikoilleen. Mikäli päädyit laittamaan valaistuksen, varmista, että yläpohja asettuu oikein päin.

Vinkki!

Piirrä apuviiva laatikon takaseinään ruuvien porausta varten. Näin ruuvit osuvat varmasti laatikon sivuihin. Kuvan lastulevy on 11 mm paksua, jolloin apuviiva tehdään 5,5 mm:n päähän takaseinän reunasta.

11. Tue aukon ympäristö, jos seinän rakenne ei ole tukeva. Upota palat kertopuuta aukon jokaiselle sivulle ja kiinnitä ne ruuveilla. Näin saat tukevan kiinnityspaikan laatikolle ja varmistat, ettei aukon ympäristö jousta.

12. Nosta kasatut laatikot paikalleen. Ujuta laatikko varovasti sille leikattuun reikään. Aseta laatikon etureuna tasan seinän kanssa.

13. Kiinnitä laatikko tukevasti joka sivulta. 2–3 ruuvia per sivu riittää yleensä kiinnitykseen. Varmista vatupassilla, että laatikko on suorassa niin vaaka- kuin syvyyssuunnassa.

14. Kun kaikki laatikot on asetettu paikoilleen, varmista vielä niiden asemointi. Aukon ollessa helposti hieman laatikkoa suurempi, varmista, että kaikki laatikot kulkevat suorassa linjassa pystysuunnassa.

15. Nauhoita saumanauhalla laatikoiden reunat. Tasoita kitillä ruuvin reiät niin sisä- kuin ulkopuolelta. Tasoita myös aukkojen ympäristö huolellisesti. Anna kitin kuivua ja hio pinnat sileäksi. Toista tarvittaessa, kunnes reunaa eikä reikiä ole enää näkyvissä. Varmista, että käyttämäsi tasoite sopii saumanauhojen kiinnitykseen.

16. Maalaa laatikot ja ympäröivä seinä. Varaudu että ensimmäisen maalauskerran jälkeen epätasaisuudet saattavat tulla esille ja tasoitusta joudutaan vielä toistamaan.

Vinkki!

Himmeä maali on armollisempi maalaajalle, sillä pensselin tai telan jäljet eivät näy niin herkästi.

17. Kiinnitä muuntaja hyllyseinän toiselle puolelle ja vie valaisimen johdot etupuolelta aikaisemmin poratuista rei’istä taakse ja yhdistä pikaliittimellä muuntajaan. Asenna valaisimet niille varattuihin kohtiin. Led-profiilit on helppo kiinnittää rakennusliimalla lastulevyyn.

18. Valaistus viimeistelee kiinteät hyllyt. Monipuolisimman lopputuloksen saat, kun käytät himmennettävää valaistusta. Tässä kohteessa valot syttyvät ja sammuvat pinnanläpikytkimellä, hyllyä koskettamalla.

Valaistuksen asennus hyllyihin

Jos haluat hyllyihin valaistuksen, mieti etukäteen, miten asennat valot. Valaisimet voi tilata valmiiksi mitoitettuna ja johdotettuna, jolloin sähkömiestä ei tarvita asennukseen. Valaistuksen säätö onnistuu myös langattomasti tai kuten tässä kohteessa pinnan läpi toimivalla kytkimellä, hyllyä koskettamalla. Jos kohteessa tarvitsee tehdä sähkötöitä, pyydä ammattilainen apuun jo projektin alkuvaiheessa.

Olohuoneeseen tehtiin neljä seinään upotettua hyllyä. Tila 20 senttiä syvään hyllyyn otettiin seinän takana olevasta vaatehuoneesta.

Pro-vinkit:

  • Jos haluat syvemmän hyllyn, varaudu rakentamaan toiselle puolelle seinää erillinen tukirakenne esimerkiksi kertopuusta.
  • Hyllyjen rakentaminen sujuu näppärästi yksinkin, mutta laatikoita nostettaessa paikalleen kannattaa pyytää kaveri avuksi. Työtä helpottaa kummasti, kun saat apukädet seinän toiselle puolelle.
  • Varaudu maalaamaan koko hyllyseinä! Vaikka käyttäisit samaa, jo seinässä olevaa maalisävyä, voi pienempää aluetta maalatessa jäädä rajat näkyviin.
  • Varaa hyllyn tekemiseen vähintään muutama päivä. Laatikon osat ovat nopeasti tehtävissä, mutta tasoitteen ja maalin kuivumisajat pidentävät työaikaa.
  • Osakehuoneistossa hyllykön asentaminen vaatii taloyhtiön luvan. Tee remontti-ilmoitus ajoissa, sillä sen käsittely saattaa viedä viikkoja.
Kommentoi »