Avotakka

Henna on sisustanut perheensä kodista pehmeän ja kutsuvan: "Haluaisin olla minimalisti, mutta maailmassa on paljon kaunista, jota ei voi vastustaa"

Henna on sisustanut perheensä kodista pehmeän ja kutsuvan: "Haluaisin olla minimalisti, mutta maailmassa on paljon kaunista, jota ei voi vastustaa"
Henna Lempiäinen halusi sosiaalisen työn vastapainoksi seesteisen kodin. Paritalossa Klaukkalassa silmä lepää ja perhe viihtyy.
Julkaistu 2.1.2023

Kun Henna Lempiäinen muutti yhteen miehensä Pyry Kuivasen kanssa, sisustuksessa yritettiin aluksi yhdistellä molempien mieltymyksiä.

– Kompromisseista seurasi sellaista, mitä kumpikaan ei halunnut. Sanoin, että jompikumpi sisustaa, ja mieluummin minä, Henna muistelee.

Siitä lähtien hän on sisustanut, nyt jo kolmannen kodin. Pyry on esittänyt joitakin toivomuksia, kuten että olohuone ei olisi tumma ja televisiota katsellessa voisi nostaa jalat ylös rahille. Muuten Henna on saanut sisustaa miehen etätyöhuoneenkin.

Isolla moduulisohvalla viihtyy koko perhe. Ruotsalainen sohva tilattiin Rum 21:stä. Henna maalasi taulun ja myös kehysti sen itse, jotta sai juuri sellaisen kuin halusi. Rimapintainen kaappi ja sen marmoria muistuttava taso ovat Ikeasta. Kaappi tuo olohuoneeseen säilytystilaa.
Henna muutti Ikean Ivar-kaapin mielenkiintoisemmaksi kiinnittämällä sen pintaan puurimat. Kaapin päällä on Kaneko Kohyon keraamisia astioita ja Mateuksen Oyster-lautasia. Vaasi on H&M Homesta. Pöydällä oleva Hein Studion Ostrea Rock on Hennan lempimaljakko.

Ensimmäinen yhteinen koti oli yksiö Helsingin Kalevankadulla. Kun esikoinen ilmoitti tulostaan, pariskunta muutti kolmioon Espooseen, ja toisen lapsen synnyttyä matka jatkui paritaloon Klaukkalaan.

– Päädyimme tänne etsiessämme asuntoa, jossa neliöt, hinta ja sijainti kohtaisivat. Halusimme oman pihan, kun oli kaksi rattaissa kulkevaa lasta ja koira. Täällä koiralle saa oven auki niin, ettei tarvitse lähteä kaikkien kanssa.

Muutosta on kolme vuotta, ja paritalon sisätilat ovat käyneet läpi suuren muutoksen. Hennalla on Instagram-tili @henna.kotona, ja hän kertoo, että moni kodin sisäkuvia nähnyt yllättyy siitä, miten tavallinen talo on ulkoa.

– 1990-luvun puolivälin tiilitalo on koruton. Olen halunnut rikkoa karua arkkitehtuuria ja tehdä tästä pehmeän ja kutsuvan. Isoja remontteja ei ole tehty, mutta sisustuksella ja tekstiileillä saa aikaan paljon, Henna kuvailee.

Esimerkiksi olohuone tuntui muuttaessa hämärältä, sillä se on nykyarkkitehtuuriin verrattuna matala ja ikkunat ovat pienet.

– Sain huoneeseen paljon lisää valoa, kun maalasin kellastuneen parketin vaaleaksi.

Kun Henna ihastui minimalistiseen marmoriin, kotiin tuli ensin Nilmer Homen kuutio. Normann Copenhagenin Phantom-valai­simen kruunumainen mutta moderni muoto viehättää Hennaa. Hans J. Wegnerin Wishbone-tuolit ovat kierrätyslöytöjä, ruokapöytä on Homeroomista.
Puustellin keittiö ja harmaat laatat ovat edellisten asukkaiden valintoja. Henna ei ole lähtenyt vaihtamaan hyvin toimivaa keittiötä.

Edelliset asukkaat olivat uusineet keittiön vuonna 2016, ja silloin asennettu Puustellin valkoharmaa keittiö on säilytetty, vaikkei se ihan Hennan tyyliä olekaan. Se on kuitenkin hyvä ja toimiva, ja tuntuisi epäekologiselta ryhtyä vaihtamaan niin uutta.

Sen sijaan suunnitelmissa on alkuperäisasussa olevan kylpyhuoneen remontti.

– Asunnon estetiikka oli tullessamme 2000-luvun alun tapaan valkoista ja harmaata, Henna kertoo.

Hän alkoi pehmentää tilaa, ensin kuitenkin eri tavalla kuin miltä huoneissa näyttää nyt. Aluksi tuli vaaleaa, boheemia ja luonnonläheistä. Sitten söpöily alkoi tuntua vieraalta.

– Tuntui, että saisi olla graafisempaa ja jyrkempää, etten asuisi miehen ja kahden pojan kanssa prinsessahörhelöissä. Perhe on ollut avoin kaikille vaihtoehdoille. Lapsetkin ovat oppineet sisustusintoilijoiksi, jotka innostuvat jokaisesta maljakosta.

Vintagekalusteet ovat viehättäneet Hennaa pitkään. Edellisen asunnon aikaan niitä kertyi jo liikaakin erilaisia, ja täällä Henna ryhtyi karsimaan ja yhtenäistämään sisustusta.

– Olen ääni- ja ärsykeherkkä, ja työni kampaajana on sosiaalista. Halusin rauhoittaa kodin niin, että silmä saisi vaeltaa kiinnittymättä liikaa mihinkään.

Menun Plinth-marmoripöytä on kierrätyslöytö Francklystä. Henna ostaa usein kukkakimppuja Bud Helsingistä, maljakko on ByOnin Curlie. Menun Umanoff-kynttilänjalka on messinkiä ja puuta.
Henna sijoitti sängyn jalkopäähän tumman rottinkipenkin tuomaan kontrastia, jotta lempeä kokonaisuus ei olisi pelkkää pumpulia. Seinän sävy on Rustan Koala. Kattovalaisin on Oi Soi Oin Ufo, lukuvalona Ferm Livingin Arum-seinävalaisin. Henna käyttää mielellään luonnonkuituja, ja lakanat ovat pellavaa.
Pienet ikkunat näyttävät kokoaan suuremmilta, kun verhoja on lattiasta kattoon koko seinän leveydeltä.

Henna sanoo ihailevansa myös rohkeita, värikkäitä koteja, mutta hänelle sopii seesteisyys. Lempimaljakoihin asetellut kukat ovat hänen tyylisensä väri-ilo. Esineissä hän pitää pehmeistä, epäsäännöllisistä muodoista, joissa on jotain kiinnostavaa.

– Haluaisin olla minimalisti, mutta maailmassa on paljon kaunista, jota ei voi vastustaa, hän sanoo ja naurahtaa.

Vintagea on yhä paljon, mutta Henna on tullut hankinnoissaan valikoivammaksi. Parhaisiin löytöihin kuuluvat pyöreä puinen ruokapöytä ja sen ympärillä olevat Wish­bone-tuolit, Hans J. Wegnerin suunnittelemat klassikot.

Samoin kuin ruokailuryhmässä, Henna yhdistelee muuallakin mielellään tummaa ja vaaleaa puuta.

Miehensä työhuoneeseen Henna valitsi tummaa puuta. Valaisin on New Worksin Margin. Tummaksi petsattu työpöytä on Belianin, tuoli H&M Homesta. Moduuleista koottu seinähyllykkö on Jyskistä. Keraaminen maljakko pöydällä on Cooee Designin Drift Vase.
Ikean Billy-hyllyyn mahtuu esille Hennan löytämiä ihanuuksia. Sormi huulilla oleva patsas kertoo hänen toiveestaan, että joskus tarvitaan hiljaisuutta. Madam Stoltzin rottinkituoli tuo terävyyttä pehmeiden muotojen vastapainoksi. Paavo Tynellin lattia­valaisin 9602 on Hennan suosikki. Iso lasimaljakko on Louise Roen Balloon Vase.

Särmää pehmeyteen tuovat kulmikkaat valinnat, kuten Madam Stoltzin rottinkituoli olohuoneessa. Sen takana seisoo terävähuippuinen Paavo Tynellin lattiavalaisin 9602, joka on Gubin uustuotannossa.

– Mies kysyi kerran, että pitäi­sikö tuostakin luopua. Sanoin että ei, sehän on lempilamppuni!

Isompia muutoksia Henna ei parhaillaan mieti. Valmista ei kuitenkaan ole koskaan, ja usein syksy on tuonut inspiraation.

– Aiempina vuosina messinki ja kulta ovat olleet yleensä valintojani, mutta nyt yhtäkkiä kromi, hopea ja teräs ovat alkaneet viehättää. Ne sopivat ruskean kanssa, ja uskon, että sellaisia elementtejä alkaa tulla sisustukseen.

Kerrossängyn alaosa on leveämpi, koska nuorempi pojista halusi aluksi äidin tai isän vierelleen nukkumaan. Dinosaurukset ovat Kaspianin ja Kaiuksen tärkeitä leluja.
1990-luvulla rakennetussa paritalossa on 137 neliötä. Paritalon hyviä puolia on oma piha, jossa perhe viettää aikaa grillaillen. Tuuli romahdutti terassilta paviljongin, ja mietinnässä on katoksen rakennus.
Kommentoi »