”Se on kuin oma lapsi” – puolihuolimattomasti kylvetystä pavusta kasvoi kahvipensas, joka on kulkenut Mervin mukana jo 38 vuotta

”Se on kuin oma lapsi” – puolihuolimattomasti kylvetystä pavusta kasvoi kahvipensas, joka on kulkenut Mervin mukana jo 38 vuotta
Mervi Junttasen yli kaksimetrinen kahvipensas sai alkunsa siemenestä lähes neljä vuosikymmentä sitten. Kerran muutto meinasi käydä pensaan kohtaloksi eikä pensasta mahdu enää siirtelemään, mutta tuoksuvat kukat ja säännöllinen papusato palkitsevat vaivannäön.
Teksti
Julkaistu: 23.10.2018

Kahvipensaasi on jo 38-vuotias. Miten se sai alkunsa?

Olin lukion ensimmäisellä luokalla ja jo tuolloin innokas kasviharrastaja, varmasti äidiltäni kipinän saanut. Äitini toi minulle työpaikaltaan päiväkodista kahdeksan kahvipapua. En tiedä, mistä niitä oli päiväkotiin hankittu.

Äiti oli saanut ohjeeksi, että papuja tulisi liottaa vedessä ja että ne itäisivät kahdessa viikossa. No, niitä liotettiin nuo kaksi viikkoa, ylikin. Mitään ei tapahtunut. Äitini heitti pavut kukkapurkkiin – olkoot siellä, katsotaan, mitä tapahtuu.

Luultavasti äitini peitti pavut, mutta en usko niiden olleen kovin syvässä. Tuossa vaiheessa olimme molemmat jo vähän kyllästyneitä koko papuihin. Pian ne unohtuivat kokonaan.

Kahvipensas on tällä hetkellä Mervin olohuoneessa ikkunan edustalla. Jutun kuvat ovat Mervi Junttasen ottamia.

Mitä istutukselle sitten tapahtui?

Ilo oli suuri, kun sirkkalehdet ilmestyivät! Tuskastuttavan pitkän ajan jälkeen kaikki kahdeksan papua olivat itäneet. Kaivoimme kahvipensaiden alut pois kukkaruukusta, ja kukin istutettiin omaan ruukkuunsa.

Koska idätys oli ollut niin vaivalloista, yhtäkään alkua ei heitetty roskiin, vaan niitä annettiin ystäville ja sukulaisille. Tietääkseni kenenkään muun pensas ei ole enää elossa.

Mervin kahvipensas hallitsee olohuonetta. Etualalla myös vanha jukkapalmu.

Missä kahvipensas on nyt?

Nyt kahvipensas on olohuoneessa, kuten aina ennenkin. Se on kyllä aika hallitseva, sitä ei voi olla huomaamatta.

Valoa tulee vain yhdestä ikkunasta, ja ikkuna on luultavasti lounaaseen. Tuntuu, ettei pensas saa valoa riittävästi, vaikka sälekaihdin on valoisaan aikaan ylhäällä koko ajan. Lehtiä tuppaa putoamaan, varsinkin talvella.

Haaveilen asunnosta, jossa olisi isompi ikkuna tai että ikkunoita olisi peräti kahdella seinällä. Olen kokeillut kasvilamppua, mutten huomannut siitä olevan hyötyä. Ehkä lamppuja pitäisi olla useampia eri puolilla kasvia.

Kasvi on kuvasta päätellen aika kookas. Minkä mittainen se on?

Se on noin 2,4 metriä korkea. Leveyttäkin on varmasti yli metrin.

Millaisia sattumuksia kasvin kanssa tapahtunut?

Olen muuttanut kahvipensaan kanssa aika monta kertaa näiden 38 vuoden aikana. Kerran muutin keskellä talvea, ja pensas paleltui matkalla. Luulin sen kuolleen, mutta en silti raaskinut heittää sitä pois. Kaikki lehdet putosivat, ja jäljellä oli pelkkä kuivunut ranka.

Kului kuukausi tai ehkä pari, ja pensaaseen alkoi ilmestyä uusia lehtiä. Tuolloin se kukki ensimmäisen kerran ja sain kaksi papuakin.

Onko kasvin kanssa ollut mitään pulmia?

Yksi pulma on kahvipensaan iso koko. Sitä ei voi enää viedä suihkutettavaksi, koska se ei mahdu kylppäriini. Ja nyt se on niin korkeakin, että se ei mahdu ovesta suorana. Ja kallistettaessa tietysti multa karisisi lattialle.

Iso kasvi tarvitsee paljon vettä, noin seitsemän litraa viikossa.

Toinen pulma on se, että kasvi tarvitsee paljon valoa. Kuivuneita lehtiä joutuu siivoamaan lähes joka päivä. Varsinkin huoneen puolelta pensas on välillä vähän kalju. Jos pensasta kääntää niin, että se saisi toisellekin puolelle välillä valoa, lehtiä tippuu aina sen jälkeen enemmän.

Iso kasvi tarvitsee paljon vettä, noin seitsemän litraa viikossa. Toisaalta se myös kestää hiukan kuivuutta.

Onko kasvi kukkinut tai tuottanut jopa satoa?

Kasvi kukkii ja tuottaa satoa, jos se saa riittävästi vettä, valoa ja lannoitteita. Elämäntilanteeni mukaan olenkin saanut satoa vaihtelevasti.

Viime vuonna papuja tuli niin paljon, että en enää laskenut niiden määrää. Tänä vuonna papuja tuli alle kymmenen. Kukat ovat aika pieniä, halkaisijaltaan ehkä sentin. Niitä on voi olla vaikea havaita, jos kasviin tulee vain muutama kukka.

Kukat tuoksuvat hyvältä. Jos kasvi kuivahtaa kukkiessaan, nuput kuivuvat ja satoa ei tule.

Kahvipensaan kukat ovat pieniä mutta hyvän tuoksuisia.
Mervin pensas on tuottanut satoa säännöllisesti.

Oletko leikannut kasvia?

Kun muutin opiskelupaikkakunnalle 80-luvulla, kahvipensas jäi vanhempieni hoitoon muutamaksi vuodeksi. Tuolloin pensas oli vain yksi pitkä ranka, josta törrötti muutama oksa. Isäni leikkasi sitä toivoen, että pensas tuuhenisi.

Kotona käydessäni minua harmitti, kun näin, että pensasta on leikattu. Olin nimittäin lukenut, ettei kahvipensasta saisi leikata, koska se ei ala haaroittumaan ja tuuheutumaan niin kuin esimerkiksi kiinanruusu. Tuohtuneena mainitsin asiasta isälleni jotain. Leikkausten seurauksena pensaaseen kehittyi kaksi valosta kilpailevaa latvaa.

Nyt syksyllä kyselin Facebookin huonekasviryhmästä neuvoja, mitä voisin tehdä pensaan tuuheutumiseksi. Pensas oli tämän kesän aikana kasvanut kattoon kiinni. Joku vastasi, että hän leikkaa pensastaan joka syksy tuotuaan sen ulkoa sisälle. No, minähän riensin leikkaamaan myös. Nyt pensaani ei enää ylety ihan kattoon asti. Leikkaamisesta on vasta vajaa viikko aikaa. Saa nähdä, miten pensas leikkaamiseen reagoi.

Multapaakku on varmasti painava. Miten usein vaihdat ruukun tai mullan kasville?

Vaihdoin mullan ja ruukun muutama viikko sitten. Jouduin ottamaan juuria pois, koska uusi ruukku olikin erimallinen kuin vanha. Saa nähdä, kuinka pensas tähän operaatioon reagoi.

Edellisessä ruukussa pensas kasvoi noin 20 vuotta. Noin 5–6 vuotta sitten vaihdoin viimeksi pintamultia. Kasvin otin pois ruukusta edellisen kerran ehkä 10 vuotta sitten, lisäsin multaa pohjalle ja suoristin kasvin.

Mullan tai ruukun vaihtaminen on vähän hankalaa näin isolle ja painavalle kasville. Juuripaakun koko on jo niin iso, että on vaikea löytää kaunista ja tarpeeksi isoa, sisälle soveltuvaa ruukkua. Nyt laitoin kasvin saviruukkuun ja saviruukun keraamiseen suojaruukkuun.

Mitä tämä vanha pensas merkitsee sinulle?

Se on minulle tärkeä, niin kuin oma lapsi. En voisi ajatella olohuonetta ilman pensasta. Joskus harmittaa, kun se ei meinaa mahtua asuntoon. Luovun kyllä mieluummin ensin jostakin muusta kuin kahvipensaastani.

En voisi ajatella olohuonetta ilman pensasta.

Joskus olen ajatellut, että voisin lahjoittaa pensaan johonkin julkiseen tilaan. Sitten kuitenkin mietin, mitä jos pensas ei pärjääkään vaan kuolee.

Onko sinulla paljon muitakin viherkasveja?

Olen ollut kukkaihminen koko ikäni. Pikkukoululaisena hoidin äidin kukkia ja tein myös omia istutuksia. Nuorena kasvien kasvatus joskus riistäytyi käsistä, ja kasveja oli joka huoneessa useampia, ikkunan edustat täynnä.

Nuorena kasvien kasvatus joskus riistäytyi käsistä.

Vanhempana en enää niin hanki uusia kasveja, mutta pidempään luonani asustaneet tuppaavat kasvamaan vähän liian isoiksi. Nykyiseen asuntooni muutettuani olen antanut paljon pois suuria kasveja.

Minulla on muitakin itselleni merkityksellisiä kasveja kuin tuo kahvipensas: esimerkiksi myrtti, jonka sain myös lukiolaisena ja jonka kasvatin oksasta juurruttamalla. Lisäksi minulla on itse juurruttamiani lehtikaktuksia, joista vanhin on ollut minulla 20 vuotta. Ostettu pullojukka on ollut minulla 12 vuotta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa kasteluvahdit kaikille kasveillesi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti