Vaatteiden paikkausta sashiko- ja boro-kirjonnalla – näin korostat rikkimennyttä kohtaa koristeellisella tavalla
Tee itse
Vaatteiden paikkausta sashiko- ja boro-kirjonnalla – näin korostat rikkimennyttä kohtaa koristeellisella tavalla
Pidennä vaatteiden käyttöikää paikkaamalla ne kauniisti. Sashiko ja boro ovat vanhoja japanilaisia kirjontatekniikoita, joilla saa vaatteisiin upeita yksityiskohtia. Kauniit, käsin tehdyt paikat nostavat vaatteen arvoa entisestään.
17.1.2023
 |
Ihana

Japanilainen moderni sashiko-kirjonta tunnetaan rytmitetyistä ja tarkasti sommitelluista geometrisistä kirjontapistoista. Sana sashiko tarkoittaa pikku pistoa.

Vuosisatoja vanhan japanilaisen kirjontatyylin alkuperäinen käyttötarkoitus oli kirjoa useita löyhästi kudottuja kankaita yhteen, jotta saatiin paksumpia ja lämpimämpiä kankaita vaatteisiin ja kodintekstiileihin.

Boro on tyylilaji, joka saadaan yhdistämällä kirjontapistoja ja tilkkupaikkaus. Siinä vahvistetaan vaatteen kulunutta kangasta kirjomalla paikkaa paikan päälle. Näin vaatteen käyttöaika jatkuu pidemmälle ja vaatteesta tulee ajan mittaan upea ja uniikki, oikea taideteos! Boro ei ole tekemisen sana samaan tapaan kuin sashiko, vaan tarkoittaa tekemisen lopputulosta, tarkasti käännettynä räsyä ja resuista.

Perinteisen tyylin sashikoon ja boroon käytetään monesti indigovärjättyä kangasta, valkoista kirjontalankaa ja sashikoneulaa. Suuren suosion saaneessa modernissa borossa tyyli on kuitenkin vapaampaa.

Voit käyttää paikkakirjontaan kotoasi löytyviä tarvikkeita. Monenväriset tilkut, ohuet virkkaus- ja kirjontalangat sekä tavallinen kirjontaneula sopivat oikein hyvin boro-paikkaukseen.

Vaatteiden paikkaus sashiko- ja boro-tekniikalla – tarvikkeet:

  • kirjontalankoja
  • teräväpäisiä, pitkiä neuloja
  • puuvillatilkkuja
  • nuppineuloja
  • kangasliitu
  • viivain.

Vinkki!

Käytä työhösi parhaiten sopivaa neulaa. Helpointa suorien linjojen kirjominen paksuihin kankaisiin on teräväkärkisellä ja pitkällä neulalla. Muutamia euroja maksavia sashikoneuloja voi ostaa käsityöliikkeistä.

Sashiko-kirjonta vaatteen paikkauksessa – ohje:

Kankaan kiinnittäminen nuppineuloilla helpottaa kankaan asettelua ja paikan hahmottamista.

1. Aseta reikää suurempi paikka reiän alapuolelle ja kiinnitä se nuppineuloilla. Halutessasi voit ommella paikan kiinni ompelukoneella, se helpottaa kirjomista.

Paikkaamista ei tarvitse aina piilottaa. Värikäs lanka tekee paikkauksesta persoonallisen yksityiskohdan.

2. Ota kirjontalanka tai ohut virkkauslanka, ompele sillä etupistoja paikan ja reiän läpi. Etupistossa neula viedään kangaskerrosten läpi, edeten suorissa viivoissa. Ihanteellisesti piston pituudet ovat yhtä pitkiä, jolloin lankajuoksu ja niiden väliin jäävä väli ovat yhtä pitkät. Voit käyttää liitua ja viivainta apuna, jos haluat tarkat ja suorat kirjontaviivat. Tai koristele vapaasti paikkaamasi kohta kirjontalangalla.

3. Koristeellisemman ja tukevamman paikan saat, kun teet etupistorivit myös toiseen suuntaan. Päättele langat lopuksi.

Tilkkupaikkaus boro-tekniikalla – ohje:

Vaatteen päälle tehtävät paikat voi kirjoa yksi kerrallaan käyttäen jokaiseen erilaisia pistoja tai vaihtoehtoisesti sommitella kaikki tilkut paikoilleen ja kirjoa esimerkiksi ainoastaan pystysuoria pistoja.

1. Valitse näyttävän paikkauksen tekoa varten erivärisiä kangastilkkuja ja kirjontalankoja. Vanhoista vaatteista leikatut tilkut sopivat täydellisesti boro-paikkauksen tyyliin.

Valitse tilkuiksi kankaita, jotka sopivat omaan tyyliisi. Jos vanhaa vaatetta ei voi paikata, ehkä sitä voi käyttää toisen paikkaamiseen.

2. Sommittele tilkut vapaasti vaatteeseen. Jos tilkut ovat hyvin vahvoja kankaita, vältä moninkertaisia kangaskerroksia, jotta työ on helpompi kirjoa.

Vaatteista tulee pitkäikäisempi kun ne paikkaa, eikä silloin lempivaatteista tarvitse luopua pienen reiän takia.

3. Halutessasi voit unohtaa viivaimet ja tarkat pistolinjat. Yhdistele värejä ja pistoja rennosti, jotta lopputulos on elävä.

Kommentoi »