Unelmien Talo&Koti

Sarin ja Petrin kiireellä hankkima koti osoittautui onnistuneeksi yllätysostokseksi – "Jännittävimmät ja rakkaimmat tavarat ovat peräisin Amerikan-vuosilta"

Sarin ja Petrin kiireellä hankkima koti osoittautui onnistuneeksi yllätysostokseksi – "Jännittävimmät ja rakkaimmat tavarat ovat peräisin Amerikan-vuosilta"
Kun Sari Rantanen ja Petri Koppinen palasivat Texasista Suomeen, heille tuli kiire löytää uusi koti. Petri ehti nähdä tulevan talonsa vain vilaukselta ennen kauppoja. Kodista muotoutui omannäköinen paikka, jossa koko perheen on hyvä rauhoittua.
Julkaistu: 28.5.2021
Petri Koppisen ja Sari Rantasen perhe on viihtynyt Salossa jo yli kymmenen vuotta. Sarin ja Petrin lisäksi kodissa asuvat Nea-tytär, 16, ja Lumi-kissa. Nea oli kuusivuotias, kun perhe muutti Halikkoon vuonna 2003 valmistuneeseen Jea-taloon. Koti piti löytyä kiirellä, kun he muuttivat takaisin Suomeen Texasista.
Sari on suunnitellut eteisen tapetin. Hän tuli sillä kolmanneksi Eco Wallpaper -tapettikilpailussa. Olkihatut ovat yksi Sarin keräilykohteista. Nea tykkää äitinsä tavoin sisustamisesta, mutta hänen tyylinsä on minimalistinen.
Petri ja Sari ihastuivat aikoinaan vajaan 150 neliön talon avoimeen pohjaratkaisuun ja viistokattoon. Ne lisäävät tilantuntua. Olohuone on Sarin ja Petrin lempitila. Sari on sisustanut sen keväisen raikkaaksi ja ilmavaksi. Sari säätelee olohuoneen väritystä vaihtelemalla tekstiilejä ja varsinkin sohvatyynyjä.
– Minulla on valtavat pinot tyynynpäällisiä. Ostan niitä usein kirpparilta, Sari kertoo.
Keittiön alkuperäiset koivuovet maalautettiin valkoisiksi. Tasot, allas ja hella on uusittu hiljattain.
Leikkuulaudat ovat yksi Sarin keräilykohteista ja jokapäiväisessä käytössä. "Jos näen kirpparilla vanhan puisen leikkuulaudan, en voi jättää sitä sinne. Mitä isompi lauta, sen parempi", Sari kertoo.
Sarin ja Petrin jännittävimmät ja rakkaimmat tavarat ovat peräisin yhteisiltä Amerikan-vuosilta. Sari kelpuuttaa kotiin vain esineitä, jotka miellyttävät silmää, trendeistä ei niin väliä. Hän on taitava yhdistelemään uutta ja vanhaa. Aarteita löytyy kirppiksiltä. Salolaisia suosikkeja ovat Radiokirppis, Aarresaari ja Secondhand Market. Ripaus leikkisyyttäkään ei ole pahitteeksi.
– Näillä eväillä syntyy omannäköinen ja viihtyisä koti, jossa koko perhe rauhoittuu ja rentoutuu. Sisustus saa vähän rönsyillä, sillä ylenpalttisen laitettu, steriili koti ei näytä kodikkaalta, Sari sanoo.
Sohvat perhe toi mukanaan Yhdysvalloista. Valkoinen pikkulipasto on Yhdysvalloista ja sohvapöytä on viiden dollarin kirppislöytö Texasista, Sari vain hioi ja maalasi sen. Korivalaisin on Ikean jo lopetettu malli.
Koteja kuvaavana valo­kuvaajana Sarilla on kyky ja silmää sommitella esineet kauniiksi ryhmiksi. "Aiemmin kyllästyin asetelmiini nopeasti mutta nykyään jo maltan katsella niitä pidempään", savitöihin hurahtanut Sari kertoo. Keramiikkasienet hän on tehnyt kansalaisopiston kurssilla.
Olen vähentänyt verhoja. Niitä on enää vain muutamassa ikkunassa, ja nekin ovat enimmäkseen vaaleita.
Sari osti vanhat metal­liset arkistokaapit Tori.fistä ja haki Turusta. Ne ovat olleet aikoinaan Vares-elokuvan rekvisiittaa. Tikkaat löytyivät Fiskarsin antiikkimarkkinoiden kesätorilta. Kirjasinkasti toimii taustana asetelmalle. Tapetti on Sandbergin Eugen.
Makuuhuone on melko pieni, joten kalustuksena on vain vuode, lipasto ja Yhdysvalloista tuotu kirjakaappi. Seinät on maalattu vaaleiksi vanhan tapetin ja kalkkimaalikerroksen päälle. Kattovalaisin on saatu perintönä. "Uni ei tule, ellen lue ainakin muutaman sivun sängyssä."
Vuodenaikojen vaihtelu vaikuttaa Sarin sisustusratkaisuihin. Kevään myötä värit raikastuvat ja kotiin ilmestyy entistä enemmän kukkia, sekä kukkakaupan antia että oman puutarhan koristepuista hyödettyjä oksia.
– Tapeteilla on helppo säädellä kodin tunnelmaa. Nyt haluaisin seiniin entistä maanläheisempiä sävyjä, Sari sanoo.
Vaikka Sari tunnustautuu keräilijäksi, hän myös panee tavaraa kiertoon.
– Minulla on silloin tällöin myyntipöytä lähikirppiksellä. Järjestys säilyy, kun kotiin ei tule enempää tavaraa kuin mitä sieltä lähtee ulos.
Yksi makkareista on sisustettu työ- ja vierashuoneeksi. Odotettuja yövieraita ovat Sarin Jyväskylässä asuvat vanhemmat. Valaisin on ostettu Tukholman Indiskasta.
Yksi vierashuoneen seinistä on tapetoitu Sandbergin Sirillä. Amerikan-nallet ovat peräisin kirpputoreilta ja matkustaneet perheen mukana Texasista Suomeen.
Sisustus saa vähän rönsyillä, sillä ylenpalttisen laitettu, steriili koti ei näytä kodikkaalta.
Vanhat matkalaukut ovat kirppislöytöjä. Niissä säilytetään kaikenlaista sesonkitavaraa, kuten pääsiäis- ja joulukoristeita.
Sari on tehnyt vierashuoneeseen peilipöydän seinäpeilistä ja vanhasta sivupöydästä.
Sari kertoo, että heillä on melkoisesti viherkasveja. Hän suosii helppohoitoisia lajeja, kuten vehkoja, mutta välillä on kiva kokeilla jotain eksoottistakin.
– Harvinaisin on Madeiralta tuotu kolibrikukka. Kesällä aion laajentaa kukkapenkkiä ja istuttaa sinne daalioita, unikoita, tsinniaa ja muita kesäkukkia. Pionit saivat lisää tilaa jo edellisinä kesinä. Tykkään poimia kimppuja omalta pihalta, Sari kertoo.
Sari kertoo perheen viihtyvän kodissaan hyvin, mutta hän on alkanut haaveilla vanhasta talosta maalla.
– Laittaisin pihapiirin täyteen kukkia ja muita istutuksia. Unelmoin myös omasta kasvimaasta tai keittiöpuutarhasta, Sari sanoo.
Katettu terassi on perheen kesäolohuone ja kovassa käytössä keväästä syksyyn. Sisustuskin vaihtuu useamman kerran kesässä, kun Sari kaivaa varastoistaan uusia tyynyjä, peittoja ja koriste-esineitä. Sohva on Kodin Ykkösen mallistoa.
Sari koristelee talon sisäänkäynnin aina sesongin mukaan. Ulkoseinät ovat vielä alkuperäisessä pellavansävyisessä maalissaan eivätkä kaipaa uutta käsittelyä ainakaan lähivuosina.
Katso lisää kuvia Sarin Instagram-tililtä: @sari_rantanen_photography.
2 kommenttia