Kotivinkki

Kukkia joka askeleella! Neulo modernit kukkasukat neuletähti Sari Nordlundin ohjeella

Kukkia joka askeleella! Neulo modernit kukkasukat neuletähti Sari Nordlundin ohjeella
Huippusuunnittelija Sari Nordlundin suunnittelemat Minerva-sukat ovat kauneimmillaan yksivärisinä, jolloin hurmaava kuviointi näkyy parhaiten.
Julkaistu 29.8.2022

Koko: 1 (2), vastaa noin kokoa 38–39 (40–41). Jalan ympärysmitta 20 (21,5) cm, pituutta on helppo muuttaa.

Eri kokojen ohjeet ovat täysin samanlaiset, ja niiden kokoero johtuu langan paksuudesta ja eri neuletiheydestä.

Minerva-villasukat – tarvikkeet:

  • Koko 1: 200 m Vuonue Wilhelmi (70 % suomalainen lampaanvilla, 30 % tencel; n. 100 g = 400 m) sävy okra, tai vastaavaa fingering-vahvuista sukkalankaa.

  • Koko 2: 160 m heavy fingering- tai sport-vahvuista sukkalankaa, esimerkiksi Tukuwool Sock.

  • 2,5 mm sukkapuikot tai magic loop -tekniikkaan sopiva pyöröpuikko. Käytä aina sitä puikkokokoa, jolla saat tiheyden täsmäämään.

  • 3 silmukkamerkkiä, apulankaa luomisreunaan, päättelyneula.

Neuletiheys:

  • Koko 1: 30 s ja 38 krs = 10 cm sileää neuletta suljettuna neuleena, kevyesti höyrytettynä.

  • Koko 2: 28 s ja 38 krs = 10 cm sileää neuletta suljettuna neuleena, kevyesti höyrytettynä.

Minerva-villasukat, ruutupiirros.
Kukkakuvio toimii kauniisti myös esimerkiksi lapasissa.

Minerva-villasukat – ohje:

Varpaat

Luo 24 s Judy’s magic cast on -menetelmällä kahdelle puikolle, 12 s kummallekin puikolle. Tekniikkaan löytyy paljon ohjevideoita Youtubesta.

Jatka neulomista sukkapuikoilla tai pyöröpuikoilla magic loop -tekniikalla. Lisää silmukkamerkki kerroksen alkuun ja neulo suljettuna neuleena:

1. krs: Neulo 12 o, lisää silmukkamerkki ja neulo oikein krs:n loppuun.

2. krs: *1 oet, neulo oikein kunnes jäljellä on 2 s ennen seuraavaa silmukkamerkkiä, 1 oet ja neulo 1 o* ja toista *–*. Kerroksella tulee 4 s lisää ja työssä on 28 s.

3. krs: Neulo s:t oikein.

Toista kerrokset 2–3 vielä 9 kertaa. Työhön tulee 36 s lisää ja työssä on 64 s.

Aloita sitten palmikkoneule krs:n ensimmäisillä 32 s:lla: neulo seuraavilla 32 s:lla kaavion 1. krs:n mukaan. Siirrä silmukkamerkki ja neulo sileää neuletta krs:n loppuun. Jatka sitten neulomalla jalan päällä kaavion krs:t 2–24 ja toista sitten krs:ia 1–24, kunnes sukan pituus on noin 6,5 cm lyhyempi kuin jalkapohjan pituus. Jalkapohjassa neulotaan koko ajan sileää neuletta.

Kantapää

Merkitse ylös, mille krs:lle jäit kaavioissa (tarvitset tätä tietoa kantapään jälkeen ja toista sukkaa varten). Käännä työ ja aloita kantapää lyhennetyin krs:in:

1. krs (NP): Nosta 1 s neulomatta ja tee samalla langankierto puikolle. Kiristä niin, että puikoille nousee ”silmukkapari”. Neulo nurjaa seuraavalle silmukkamerkille ja käännä työ.

2. krs (OP): Nosta 1 s neulomatta ja tee langankierto puikolle kuten edellä, neulo oikeaa, kunnes tulet seuraavalle silmukkaparille, käännä työ.

3. krs (NP): Nosta 1 s neulomatta ja tee langankierto puikolle kuten edellä, neulo nurjaa, kunnes tulet seuraavalle silmukkaparille, käännä työ.

Toista krs:ia 2–3 vielä 8 kertaa (10 silmukkaparia kantapään vasemmassa reunassa, 9 silmukkaparia kantapään oikeassa reunassa).

4. krs (OP): Nosta 1 s neulomatta ja tee langankierto puikolle kuten edellä, neulo oikeaa seuraavalle silmukkaparille, neulo seuraavat 2 silmukkaparia kuin neuloisit silmukan ja langankierron oikein yhteen, käännä työ.

5. krs (NP): Nosta 1 s neulomatta ja tee langankierto puikolle kuten edellä, neulo nurjaa seuraavalle silmukkaparille, neulo seuraavat 2 silmukkaparia kuin neuloisit silmukan ja langankierron nurin yhteen, käännä työ.

Toista krs:ia 5–6, kunnes olet neulonut kaikki silmukkaparit näin. Kantapään vasemmassa reunassa on nyt jäljellä 1 silmukkapari.

6. krs: Nosta 1 s neulomatta ja tee langankierto puikolle kuten edellä, neulo oikeaa seuraavalle silmukkaparille, neulo silmukkapari kuin neuloisit sen oikein yhteen, siirrä silmukkamerkki. Jatka neulomista suljettuna neuleena.

Seuraavalla krs:lla voit poimia ylimääräiset silmukat kantapään ja jalkapöydän välistä ja neuloa ne nurin yhteen jalkapöydän ensimmäisen ja viimeisen silmukan kanssa. Näin kantapään sivuihin ei synny reikiä.

7. krs: Neulo jalan päällä kaavion seuraavan krs:n mukaan, siirrä silmukkamerkki. Neulo viimeinen silmukkapari kuin neuloisit silmukan ja langankierron oikein yhteen. Neulo oikeaa krs:n loppuun.

Varsi

  1. Palmikko- ja pitsineule jatkuu nyt varren edessä. Kantapään silmukat muodostavat varren takaosan, jatka niillä sileää neuletta kuten aiemmin.
  2. Seuraava krs: Neulo kaavion seuraavan krs:n mukaan seuraavalle silmukkamerkille. Siirrä silmukkamerkki ja neulo sileää neuletta krs:n loppuun asti.
  3. Jatka neulomista kaavion mukaan kunnes varren korkeus on 11 cm kanta­pään yläreunasta mitattuna tai noin 3 cm lyhyempi kuin haluttu varren pituus.

Joustinreuna

1. krs: Neulo *1 o kiertäen silmukan takareunasta, 1 n,* toista *–* krs:n loppuun asti.

Jatka joustinneuletta, kunnes joustinreunan pituus on 3 cm tai haluttu pituus.

Päätä kaikki silmukat putkimaisella päättelyllä: Katkaise lanka ja jätä noin 30 cm pitkä häntä. Vie lanka neulan avulla ensimmäisen s:n läpi kuin neuloisit sen nurin ja sitten toisen silmukan läpi kuin neuloisit sen oikein (huom. jätä silmukat puikolle).

*Vie lanka ensimmäisen s:n (=oikea s) läpi kuin neuloisit sen oikein ja tiputa silmukka puikolta, vie lanka sitten seuraavan oikean silmukan läpi kuin neuloisit sen nurin. Vie lanka ensimmäisen silmukan (=nurja s) läpi kuin neuloisit sen nurin ja tiputa silmukka puikolta, vie lanka sitten seuraavan nurjan silmukan läpi kuin neuloisit sen oikein.*

Toista *–* kunnes jäljellä on 2 s. Vie sitten lanka ensimmäisen s:n (=oikea s) läpi kuin neuloisit sen oikein ja tiputa silmukka puikolta, ja vie lanka viimeisen silmukan (=nurja s) läpi kuin neuloisit sen nurin ja tiputa silmukka puikolta.

Neulo toinen sukka samoin.

Päätä kaikki langanpäät työn nurjalle puolelle. Pingota sukat sukkablokeilla tai höyrytä ne kevyesti muotoonsa.

Minerva oli roomalaisessa mytologiassa viisauden ja käsityötaidon jumalatar.
Kommentoi »